Ile jajek można zjeść?
Prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w rozmowie z Polską Agencją Prasową tłumaczył, że jajkami możemy się zajadać do woli. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) osoba zdrowa z prawidłowym poziomem cholesterolu może zjeść w tygodniu nawet 12 jajek., natomiast zdaniem dietetyków nawet 14, co daje 2 jajka dziennie.
Warto dodać, że średniej wielkości jajko ma 60 gramów i 90 kcal. Zawiera ok. 25 proc. wszystkich potrzebnych aminokwasów, związków mineralnych i witamin. - W żółtku występują właściwie wszystkie witaminy, jakie zna natura, między innymi B12, ale też A+E, oraz kwas foliowy. Są też fosfolipidy, które mają wbudowane długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Dzięki nim dobrze funkcjonują nasze mózgi i serca. Natomiast białko, pod względem zawartości poszczególnych aminokwasów, uznawane jest za jeden z dwóch wzorców białka idealnego - powiedział profesor.
Czy kolor skorupki jajka ma znaczenie?
Specjalista tłumaczył, że kolor skorupki to kwestia genów, a nie sposobu, w jaki kura jest odżywiana. - Nie jest prawdą, że jaja w białej skorupie są mniej zdrowe, albo mniej smaczne od tych w brązowej - wyjaśnił.
Ekspert dodał, że Polacy preferują jaja w brązowej skorupie, ale w Stanach Zjednoczonych większą popularnością cieszą się te w białej. - Podobnie jest z kolorem żółtka. Polscy konsumenci wolą te bardziej wybarwione, choć jasna barwa żółtka nie oznacza, że w jaju jest mniej składników odżywczych. Francuzi preferują wręcz pomarańczowe żółtka i takie dostają. Żółtko wybarwia się bowiem barwnikami roślinnymi dostarczanymi w paszy, jak na przykład ziarno kukurydzy czy wysuszona i sproszkowana marchew - wyjaśnił.
Więcej na ten temat można przeczytać na stronie tvn24.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- "Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
- Tego pasztetu lepiej nie stawiać na wielkanocnym stole. Dietetyczka: "Absolutnie nie polecamy"
- Jak rozpoznać, że jajko jest świeże? Pomoże w tym prosty test
Autor: anw/Katarzyna Oleksik
Źródło: TVN 24/PAP
Źródło zdjęcia głównego: Laurie Ambrose/Getty Images