"Rozkoszny" ma swój patent na sałatkę jarzynową. Spróbuj, a już nigdy nie zrobisz jej inaczej

Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa według "Rozkosznego"
Źródło: likedat/GettyImages
Sałatka jarzynowa to jeden z symboli nadchodzących świąt wielkanocnych. Z pewnością znajdzie się na stole w wielu polskich domach. Ale czy wiecie, co zrobić żeby była jeszcze lepsza? Michał "Rozkoszny" Korkosz ma na to swój patent, który sprawi, że będzie ona "szczytem warzywnej rozkoszy". Na czym polega jego sposób na sałatkę jarzynową? Sprawdź na stronie Dzień Dobry TVN.

Jarzynowa to królowa polskich sałatek. Podaje się ją zarówno na co dzień, jak i od święta. Jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu, a do tego przepyszna. "Rozkoszny" jednak wie co zrobić, żeby była jeszcze lepsza i sprawiła, że każdy poprosi o dokładkę. Jak ją przyrządzić?

Patent "Rozkosznego" na niezwykłą sałatkę jarzynową

Na swoim instagramowym profilu "Rozkoszny" opublikował rolkę, w której demonstruje, jak przygotować sałatkę jarzynową, która będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia. Okazuje się, że sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu warzyw. Prowadzący "Masterchef Nastolatki", zamiast gotować jarzyny, które mają wylądować w sałatce, piecze je w piekarniku przez pół godziny. W jego sałatce nie może też zabraknąć niecodziennego dodatku, a mianowicie pasty miso, którą dodaje się do sosu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wielkanocne dania i przepisy

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Wielkanoc tuż tuż…
Wielkanoc tuż tuż…
Inspiracje na wielkanocny stół
Inspiracje na wielkanocny stół
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
 Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Koszyczki wielkanocne
Koszyczki wielkanocne
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc

"Mogłem wybrać każdy język, ale wybrałem język faktów. Wybaczcie, ale tradycyjna sałatka jarzynowa nie jest szczytem warzywnej rozkoszy. Najwyżej, że jarzyny zamiast gotować, upiecze się, aż skoncentrują swój słodki czar, a sos podrasuje się odrobiną miso. Przepisik stygnie na blogu, link w bio" - napisał "Rozkoszny" pod rolką.

Sałatka z pieczonych warzyw - przepis "Rozkosznego"

Składniki na 4-6 porcji:

  • 3 marchewki,
  • duża pietruszka,
  • seler,
  • 3 łyżki oliwy extra virgin,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%,
  • łyżeczka musztardy dijon,
  • łyżeczka jasnej pasty miso,
  • 4 ogórki kiszone, pokrojone w drobną kostkę,
  • kwaśne jabłko typu Granny Smith lub Ligol - obrane i pokrojone w drobną kostkę,
  • 4 duże jajka, ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę,
  • sól morska, świeżo mielony pieprz,
  • koper do podania.

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Obierz marchewki, pietruszkę i selera, a następnie pokrój je na małe kawałki mniej więcej tej samej wielkości. Przełóż na blachę, skrop oliwą, dodaj ¾ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej i sporo świeżo mielonego pieprzu. Dokładnie wymasuj jarzyny marynatą. Piecz, aż będą miękkie, około 30 minut. Wystudź. W dużej misce wymieszaj majonez, śmietanę, musztardę i pastę miso. Dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj upieczone jarzyny, ogórki kiszone, jabłko i jajka. Wymieszaj. Podawaj z koprem i ulubionym pieczywem.

Co myślicie o tym sposobie? Wypróbujecie go w tegoroczne święta?

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości