Rozkoszny sięga po polskie produkty: "Warzywa mogą wyjść na stan nirwany"

Rozkoszny sięga po polskie produkty: "Warzywa mogą wyjść na stan nirwany"
Źródło: Dzień Dobry TVN
Rozkoszny gastropatriota
Rozkoszny gastropatriota
Rozkoszne konfitowanie
Rozkoszne konfitowanie
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Michał Korkosz - bloger kulinarny znany jako "Rozkoszny" - jest autorem wielu książek, w tym najnowszej "Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują". Za co uwielbia naszą kuchnię? Do jakiego warzywa musiał się przekonać? Sprawdzone sposoby na ich konfitowanie zdradził w studiu Dzień Dobry TVN.

Michał Korkosz doceniony w USA

Michał Korkosz w 2017 roku został wyróżniony w Stanach Zjednoczonych dwiema nagrodami prestiżowego magazynu "Saveur" za fotografie kulinarne.

- W momencie, kiedy stanąłem na scenie, odbierając te dwie nagrody, to był bardzo taki surrealistyczny moment. Czułem się, jakbym był absolutnie pod wodą. Dałem najgorszą przemowę na świecie (śmiech). Patrzyłem w tę przestrzeń, osoby, które stały i klaskały, i pomyślałem wtedy: "Kurczę, to faktycznie chyba może być moje życie" - wspominał bloger kulinarny.

I tak też się stało. Po sukcesie pierwszej książki z wegetariańskimi przepisami kuchni polskiej popularność autora wciąż wykracza poza granice naszego kraju.

- Musiałem się zastanawiać, czy niektóre dania będą miały odzwierciedlenie w kubkach smakowych Amerykanów. Taką recepturą, która musiała przejść zmianę, bo w takim typowo polskim wydaniu była zbyt ekstremalna, była zupa ogórkowa. Dla Amerykanów wydawała się zbyt kwaśna - przyznał rozmówca Dzień Dobry TVN.

Rozkoszny rozkoszuje się polską kuchnią

8 listopada 2023 odbyła się premiera książki "Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują" Michała Korkosza.

- Myślę, że nie mam w sobie takiego nacjonalizmu kulinarnego, żeby od razu z tarczami wojować, bo jesteśmy najlepsi. Powiedziałbym, że jestem gastropatriotą, bo bardzo lubię sięgać po polskie produkty - podkreślił autor.

Jak dodał, jest zdeterminowany, żeby składniki, które niekoniecznie lubi - poprzez żonglowanie smakami - zjeść z przyjemnością.

- Brukselka była kiedyś warzywem, które uważałem za śmierdzącą kapustkę, ale dodałem kilka składników, jak np. cytryna, która łagodzi ten kapuściany odorek. Zawsze mówię, że postawię nawet 100 zł i każdy zakocha się w brukselce - przyznał z uśmiechem Rozkoszny.

Jak jego przepisy oceniają członkowie rodziny i przyjaciele? Jaki jest prywatnie? Zobacz materiał wideo.

Rozkoszny konfituje

Michał Korkosz w studiu Dzień Dobry TVN zdradził tajniki konfitowania, czyli obróbki termicznej żywności w głębokim tłuszczu.

- To jest jedna z najwspanialszych technik gotowania. Uważam, że warzywa mogą wyjść na taki stan nirwany doznań smakowych, jeśli poddamy je tej luksusowej kuracji. Przekładamy warzywa do naczynia żaroodpornego i zalewamy je tłuszczem o wyrazistym smaku. Masło rezerwuję na grzyby, a pomidory świetnie sprawdzają się z oliwą extra virgin, która ma taki lekko gorzkawy smak - powiedział Michał.

Dlaczego warto konfitować warzywa?

- Konfitowanie to gotowanie, duszenie w bardzo niskiej temperaturze 120-150 stopni C. Warzywa oddają swoją wodnistość i koncentrują swoją słodycz. Na przykład pomidorki koktajlowe po konfitowaniu smakują jak landrynki. Do pomidorków dodajemy trochę soli, czosnku i bazylii, żeby zaromatyzować tę oliwę. Później oliwa przejdzie takim fantastycznym, letnim, pomidorowym świeżym smakiem. Można ją wykorzystać do polewania przeróżnych rzeczy. Jak przełożymy pomidorki do słoików, to oliwa hermetycznie zamknie pomidory, wytrzymają 3-4 tygodnie w lodówce - wskazał Rozkoszny.

Do czego można wykorzystać tak przyrządzone pomidory? - Proponuję zrobić zupę. To jest absolutnie najwspanialsza zupa pomidorowa, a to jest bardzo poważne oświadczenie - zażartował Michał.

Bloger kulinarny opowiedział też o zaletach konfitowania czosnku.

- Czosnek, który normalnie jest agresywny w swoim smaku, zadziorny. Po konfitowaniu staje się uległy, karmelowy, słodziutki, mięciutki. Robimy go dokładnie tak samo jak pomidorki, czyli przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy oliwą, dodaję tymianek. Moim zdaniem czosnek i tymianek to nierozerwalne połączenie. W konfitowanym czosnku możemy marynować warzywa, możemy go rozgnieść na pajdzie chleba z odrobiną masła, stwarzając remedium na choroby - zachęcał Michał Korkosz.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz też:

podziel się:

Pozostałe wiadomości