"Flaki" jarskie z boczniaków z pulpecikami
Składniki na "flaki" jarskie z boczniaków z pulpecikami:
"Flaki":
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- duża cebula
- duża marchewka
- pietruszka
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 małego selera
- 5 liści laurowych
- 500 g boczniaków ostrygowatych
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
- 1/2 łyżeczki mielonego chili
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki suszonego majeranku
- sól
- pieprz
Pulpeciki:
- 1/2 szklanki soczewicy
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- mała cebula posiekana w kostkę
- posiekany ząbek czosnku
- 4 płaskie łyżki bułki tartej
- przyprawy użyte do zupy
- łyżka oleju
Jak przygotować "flaki" jarskie z boczniaków z pulpecikami
"Flaki": na średnio rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj stratą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę razem z selerem oraz posiekany drobno czosnek. Dorzuć liście laurowe i smaż całość przez 5 minut, na ostatnie 2 minuty dodaj paprykę oraz chili. Następnie dodaj pokrojone w drobne paski boczniaki. Zalej całość bulionem, dodaj przyprawy i doprowadź do wrzenia. Gotuj do miękkości. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
Pulpeciki: kaszę oraz soczewicę ugotuj, a nawet rozgotuj i odstaw do wystygnięcia. Na średnio rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj czosnek. Dopraw wedle uznania. Wymieszaj kaszę, soczewicę, cebulę i bułkę tartą. Formuj pulpeciki i gotuj (możesz we "flaczkach") przez 2 minuty.
Dorsz zapiekany z papryką, fasolą, czarnymi oliwkami i tymiankiem
Składniki na dorsza zapiekanego z papryką, fasolą, czarnymi oliwkami i tymiankiem:
- filet z dorsza (ok. 150 g)
- 1/4 czerwonej papryki
- 100 g ugotowanej fasoli lub fasoli z puszki
- ząbek czosnku
- 2 gałązki świeżego tymianku
- odrobina oliwy z oliwek
- łyżka posiekanych czarnych oliwek
- sól
- pieprz
Jak przygotować dorsza zapiekanego z papryką, fasolą, czarnymi oliwkami i tymiankiem
Na kawałku folii aluminiowej rozprowadź odrobinę oliwy z oliwek lub oleju (ja użyłem oleju z suszonych pomidorów). Posól, popieprz i ułóż fasolę. Na całość wyłóż rybę, na niej połóż płatki czosnku, paski papryki, posiekane oliwki oraz gałązki tymianku. Wszystko posól i dopieprz. Folię zawiń i zapiekaj na grillu przez 10 minut.
Łosoś w sosie miodowo-koperkowym
Składniki na łososia w sosie miodowo-koperkowym:
- 500 g wędzonego łososia
- 1/2 pęczka koperku
- łyżka miodu
- sok z 2 cytryn
- 6 łyżek oliwy
- sól
- pieprz
Jak przygotować łososia w sosie miodowo-koperkowym
Plastry wędzonego łososia ułóż na schłodzonym talerzu w "różyczki". Z pozostałych składników zrób sos, którym polej łososia. Podawaj z bagietką.
Pieczony kurczak marynowany w solance rozmarynowo-cytrynowej
Składniki na pieczonego kurczaka marynowanego w solance rozmarynowo-cytrynowej:
- kurczak z dobrego źródła o wadze 1,5 kg
- roztwór solankowy do przykrycia mięsa (60 g soli na litr wody)
- 5 gałązek rozmarynu
- 4 liście laurowe
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 2 cytryny
- 4 ząbki czosnku
- cytryna
- 2 gałązki rozmarynu
- 10 ziaren kolendry
- sól
- pieprz
Jak przygotować pieczonego kurczaka marynowanego w solance rozmarynowo-cytrynowej
Przygotuj solankę – do osolonej zimnej wody dodaj ćwiartki cytryn i rozgniecione zioła. Kurczaka dobrze osusz i włóż do naczynia, które nie wchodzi w reakcję z solą, np. kamionka. Zakryj solanką, możesz przygnieść mięso czystym talerzem.
Piekarnik rozgrzej do 135 st. C, bez termoobiegu. Po wyjęciu kurczaka dobrze go osusz. Do środka włóż połówki cytryny, rozmaryn, kolendrę i czosnek. Zabezpiecz wykałaczkami, nogi zwiąż. Z zewnątrz natrzyj mięso solą i pieprzem.
Piecz przez 2 godziny. Następnie wyjmij na 15 minut, posmaruj kurczaka masłem i włóż na 20 minut do 240 st. C.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Warzywne arcydzieła, czyli kuchnia milenialsów Michała Korkosza
Popisowe placki ziemniaczane. Sprawdź ulubione przepisy Sebastiana Olmy
Pączki serowe, drożdżowe knysze i boczniaki. Przepisy Andrzeja Polana
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Jasiek Kuroń