Kucharz przyrządził tartę z dynią, karmelizowaną czerwoną cebulą, szałwią, bekonem i cheddarem, jesienny gulasz wieprzowy z jarmużem, dynią i grzybami podany z plackami z cukinii z kwaśną śmietaną, a także sernik z jabłkowo-ciasteczkowym spodem, polany słonym karmelem. Przepisy poniżej z wyrobami OSM Łowicz.
Tarta z dynią, karmelizowaną czerwoną cebulą, szałwią, bekonem i cheddarem
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki,
- 125 g zimnego masła,
- jajko,
- 1/2 łyżeczki soli.
Składniki na farsz:
- 400–450 g dyni (pokrojonej),
- 2 czerwone cebule (piórka),
- 150–200 g bekonu (paski),
- 100–150 g sera cheddar (starty),
- 2 jajka + 1 żółtko,
- 150 ml śmietany 30% OSM Łowicz,
- 30–40 g masła,
- 10–12 listków szałwii,
- sól,
- pieprz,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- opcjonalnie łyżeczka tymianku.
Przygotowanie:
Ciasto: posiekaj masło z mąką i solą, dodaj jajko, szybko zagnieć, schłódź przez 20-30 minut.
Dynia: podsmaż lub upiecz kawałki dyni do miękkości, ostudź.
Cebula: na 30 g masła smaż cebulę przez 12–15 minut na złoto (opcjonalnie dodaj łyżeczkę cukru lub odrobinę octu balsamicznego).
Bekon i szałwia: usmaż bekon na chrupko; listki szałwii krótko podsmaż w łyżce masła.
Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim formę o średnicy 24–26 cm, podpiecz przez 15-18 minut z obciążeniem, potem przez 5–7 minut bez. Następnie na spód wyłóż dynię, cebulę, bekon i szałwię; posyp częścią cheddara. W misce wymieszaj jajka ze śmietaną, przyprawami i wlej do formy; posyp resztą sera. Piecz przez 30–35 minut w 180 stopniach, aż masa stężeje i wierzch zarumieni się. Ostudź przez 10–15 minut przed krojeniem.
Jesienny gulasz wieprzowy z jarmużem, dynią i grzybami, podany z plackami z cukinii z kwaśną śmietaną
Składniki na gulasz:
- 700–800 g łopatki wieprzowej (kostka),
- 2 łyżki oleju + 20–30 g masła,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera - pokrojone,
- 300 g dyni (kostka),
- 200–250 g grzybów, pokrojonych,
- 150–200 g jarmużu, posiekanego,
- łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie),
- łyżeczka słodkiej papryki, tymianek, sól, pieprz,
- 600–800 ml bulionu,
- 150 ml śmietany 18–30% OSM Łowicz.
Składniki na placki:
- 2 średnie cukinie (ok. 500 g), starte i odsączone,
- jajko,
- 3–4 łyżki mąki,
- sól, pieprz,
- opcjonalnie cebula i koperek,
- olej + łyżka masła do smażenia,
- 200 g kwaśnej śmietany do podania OSM Łowicz.
Przygotowanie:
Gulasz: Obsmaż mięso na oleju, wyjmij. Na maśle zeszklij cebulę, dodaj czosnek i włoszczyznę, a potem chwilę smaż. Włóż mięso, dodaj przyprawy i koncentrat, zalej bulionem. Dodaj dynię i grzyby, duś przez 50–70 minut, aż mięso będzie miękkie. Na 10 minut przed końcem dodaj jarmuż i śmietanę (zahartuj śmietanę łyżką gorącego sosu). Dopraw.
Placki: Odsącz cukinię, wymieszaj z jajkiem, mąką i przyprawami. Kładź łyżką porcje na rozgrzanym oleju, smaż z masłem przez 3–4 minuty z każdej strony. Podawaj z kwaśną śmietaną.
Sernik z jabłkowo-ciasteczkowym spodem, polany słonym karmelem
Składniki na spód:
- 200 g kruchych ciastek,
- 2 jabłka (ok. 300 g), pokrojone w kostkę,
- 50 g masła,
- 2 łyżki cukru,
- 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie).
Składniki na masę serową:
- 900 g twarogu sernikowego (trzykrotnie mielonego) OSM Łowicz,
- 200 g cukru pudrum
- 3 jajka + 1 żółtko,
- 200 ml śmietany 30% OSM Łowicz,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 2 łyżki mąki (opcjonalnie).
Składniki na karmel:
- 150 g cukru,
- 60 g masła,
- 120 ml śmietany 30% (podgrzanej) OSM Łowicz,
- 1/2 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Jabłka podsmaż z łyżką masła, cukrem i cynamonem przez 6–8 minut, a potem ostudź. Pokrusz ciastka, wymieszaj z roztopionym masłem (50 g) i dodaj do nich przestudzone jabłka. Dociśnij na dnie formy i podpiecz przez 8–10 minut w 170 stopniach.
Zmiksuj twaróg z cukrem i wanilią, a następnie dodawaj po jednym jajku. Później dodaj do masy śmietanę i mąkę. Wylej na spód. Piecz przez 60–75 minut w 150–160 stopniach, aż brzegi będą ścięte, a środek lekko drżący. Studź w uchylonym piekarniku, a potem schłódź w lodówce przez minimum 4 godziny.
Karmel: rozpuść cukier na złoto, zdejmij z ognia, a potem wmieszaj masło. Stopniowo dodawaj ciepłą śmietanę, wymieszaj i dopraw solą. Przestudź. Przed podaniem polej sernik słonym karmelem.
Zobacz także:
- Jesienne dania, które rozgrzeją brzuchy i serducha. Oto pysznie proste dania Sebastiana Olmy
- Jesienne menu pełne smaku i aromatu. Przepisy na obiad na cały tydzień
- Kolory jesieni na talerzu. Rozgrzewające propozycje Beaty Kartowicz
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News