Materiał promocyjny

Jesienne dania, które rozgrzeją brzuchy i serducha. Oto pysznie proste dania Sebastiana Olmy

Jesienne dania, które rozgrzeją brzuchy i serducha. Oto pysznie proste dania Sebastiana Olmy
Jesień w kuchni
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dni stają się coraz zimniejsze i coraz krótsze, a to idealna okazja, aby sięgnąć po pysznie rozgrzewające jesienne dania. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował fenomenalne potrawy z nutką nowoczesnego akcentu, które zachwycą każdego. Są proste w przygotowaniu i rozpływają się w ustach. Sprawdźcie, jak je zrobić.

Aby wszystkie dania wyszły tak pysznie, jak naszemu kucharzowi, Sebastianowi Olmie, polecamy sięgnąć po oryginalne produkty OSM Łowicz.

Ciasto miodowo orzechowe z kremem na bazie serka mascarpone

Ciasto miodowo orzechowe z kremem na bazie serka mascarpone
Ciasto miodowo orzechowe z kremem na bazie serka mascarpone
Ciasto miodowo orzechowe z kremem na bazie serka mascarpone
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 250 g suszonych daktyli,
  • 150 ml mleka,
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego,
  • 1/4 szklanki jogurtu,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 50 ml miodu,
  • 150 g posiekanych włoskich orzechów,
  • 50 g posiekanych suszonych daktyli.

Składniki na krem mascarpone z wanilią:

  • 2 opakowania mascarpone,
  • 100 g cukru pudru,
  • 200 g masła,
  • 2 laski wanilii.

Sposób przygotowania:

Suszone daktyle namocz w ciepłym mleku na około 30 minut, po tym czasie dokładnie zmiksuj. Następnie dodaj olej, jogurt i mieszaj aż się całość dobrze połączy. Dodaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, sól, mleko i miód. Gdy ciasto będzie miało zwartą i jednolitą konsystencje, dodaj posiekane orzechy włoskie i daktyle. Ciasto przełóż do formy do pieczenia, wstaw do piekarnika na 35 minut do temp. 185 st. C.

W naczyniu utrzyj krem mascarpone z cukrem pudrem, nasionami z laski wanilii i masłem w temp. pokojowej do jednolitej konsystencji. Wypieczone ciasto przetnij na pół i posmaruj gotowym kremem.

Krem ziemniaczano chrzanowy z miodem i grzankami z serem Edamskim

Składniki:

  • 1 kg branych słodkich ziemniaków (batatów),
  • cebula szalotka,
  • mały pęczek świeżego tymianku,
  • po małej łyżce suszonych przypraw: gałki muszkatołowej, imbiru w proszku, kardamonu,
  • 2 l bulionu,
  • miód i chrzan w słoiczku do smaku,
  • 500 ml słodkiej śmietanki 36%,
  • pszenna bagietka,
  • masło do smarowania,
  • opakowanie sera edamskiego,
  • mały pęczek natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

W szerokim garnku podsmaż pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki razem z białą częścią pora, cebulą szalotką, świeżym tymiankiem i suszonymi przyprawami. Na garnek nałóż pokrywkę i zmniejszając ogień duś pod przykryciem około 10 minut, aby warzywa lekko zmiękły. Następnie podlej warzywa bulionem i gotuj aż do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj do środka słodką śmietanę 36%, zagotuj i zmiksuj za pomocą robota kuchennego do gładkiej konsystencji, pod koniec miksowania dodaj do środka chrzan i miód do smaku.

Bagietkę potnij na podłużne plastry, posmaruj porcją masła, nałóż ser Edamski i wstaw do piekarnika, aby ser się rozpuścił. Po wyjęciu grzanki posyp natką pietruszki.

Zapiekany łosoś z sosem dyniowo cytrusowym i jarmużem pod ciastem francuskim

Zapiekany łosoś z sosem dyniowo cytrusowym i jarmużem pod ciastem francuskim
Zapiekany łosoś z sosem dyniowo cytrusowym i jarmużem pod ciastem francuskim
Zapiekany łosoś z sosem dyniowo cytrusowym i jarmużem pod ciastem francuskim
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 500 g polędwicy z łososia,
  • 2 limonki,
  • 50 ml sosu sojowego ponzu,
  • 50 g świeżego imbiru,
  • dynia piżmowa,
  • woda do gotowania,
  • 100 g miodu,
  • sól do smaku,
  • mała łyżka płatków chili,
  • 200 ml mleka,
  • opakowanie mascarpone,
  • pęczek liści jarmużu,
  • ciasto francuskie,
  • limonka i cytryna do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Filet z łososia potnij w kawałki 5x5 cm, przełóż do miski, skrop sokiem z limonki, sosem sojowym i tartym imbirem. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.

Dynię piżmową obierz, górną część potnij w kostkę 1x1 cm, a dolną część posiekaj drobno, wrzuć do rondla i zalej wodą. Do gotowania dodaj miód, sól, płatki chili i mleko. Gdy dynia zmięknie, zmiksuj ją na gładką masę dodając w trakcie miksowania serek mascarpone.

Gotowy sos wylej na dno naczynia do zapiekania, następnie dodaj kawałki łosia, pokrojoną w kostkę dynię i liście jarmużu. Całość przykryj blatem ciasta francuskiego i wstaw do piekarnika do temp 195 st. C na 25 minut.

Gotową zapiekankę wyjmij z pieca i podawaj z kawałkami cytrusów.

Zapiekany łosoś z sosem dyniowo cytrusowym i jarmużem pod ciastem francuskim
Zapiekany łosoś z sosem dyniowo cytrusowym i jarmużem pod ciastem francuskim
Zapiekany łosoś z sosem dyniowo cytrusowym i jarmużem pod ciastem francuskim
Źródło: Michał Woźniak/East News

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości