Aby wszystkie dania wyszły tak pysznie, jak naszemu kucharzowi, Sebastianowi Olmie, polecamy sięgnąć po oryginalne produkty OSM Łowicz.
Ciasto miodowo orzechowe z kremem na bazie serka mascarpone
Składniki:
- 250 g suszonych daktyli,
- 150 ml mleka,
- 3/4 szklanki oleju roślinnego,
- 1/4 szklanki jogurtu,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 1/2 szklanki mleka,
- 50 ml miodu,
- 150 g posiekanych włoskich orzechów,
- 50 g posiekanych suszonych daktyli.
Składniki na krem mascarpone z wanilią:
- 2 opakowania mascarpone,
- 100 g cukru pudru,
- 200 g masła,
- 2 laski wanilii.
Sposób przygotowania:
Suszone daktyle namocz w ciepłym mleku na około 30 minut, po tym czasie dokładnie zmiksuj. Następnie dodaj olej, jogurt i mieszaj aż się całość dobrze połączy. Dodaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, sól, mleko i miód. Gdy ciasto będzie miało zwartą i jednolitą konsystencje, dodaj posiekane orzechy włoskie i daktyle. Ciasto przełóż do formy do pieczenia, wstaw do piekarnika na 35 minut do temp. 185 st. C.
W naczyniu utrzyj krem mascarpone z cukrem pudrem, nasionami z laski wanilii i masłem w temp. pokojowej do jednolitej konsystencji. Wypieczone ciasto przetnij na pół i posmaruj gotowym kremem.
Krem ziemniaczano chrzanowy z miodem i grzankami z serem Edamskim
Składniki:
- 1 kg branych słodkich ziemniaków (batatów),
- cebula szalotka,
- mały pęczek świeżego tymianku,
- po małej łyżce suszonych przypraw: gałki muszkatołowej, imbiru w proszku, kardamonu,
- 2 l bulionu,
- miód i chrzan w słoiczku do smaku,
- 500 ml słodkiej śmietanki 36%,
- pszenna bagietka,
- masło do smarowania,
- opakowanie sera edamskiego,
- mały pęczek natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
W szerokim garnku podsmaż pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki razem z białą częścią pora, cebulą szalotką, świeżym tymiankiem i suszonymi przyprawami. Na garnek nałóż pokrywkę i zmniejszając ogień duś pod przykryciem około 10 minut, aby warzywa lekko zmiękły. Następnie podlej warzywa bulionem i gotuj aż do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj do środka słodką śmietanę 36%, zagotuj i zmiksuj za pomocą robota kuchennego do gładkiej konsystencji, pod koniec miksowania dodaj do środka chrzan i miód do smaku.
Bagietkę potnij na podłużne plastry, posmaruj porcją masła, nałóż ser Edamski i wstaw do piekarnika, aby ser się rozpuścił. Po wyjęciu grzanki posyp natką pietruszki.
Zapiekany łosoś z sosem dyniowo cytrusowym i jarmużem pod ciastem francuskim
Składniki:
- 500 g polędwicy z łososia,
- 2 limonki,
- 50 ml sosu sojowego ponzu,
- 50 g świeżego imbiru,
- dynia piżmowa,
- woda do gotowania,
- 100 g miodu,
- sól do smaku,
- mała łyżka płatków chili,
- 200 ml mleka,
- opakowanie mascarpone,
- pęczek liści jarmużu,
- ciasto francuskie,
- limonka i cytryna do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Filet z łososia potnij w kawałki 5x5 cm, przełóż do miski, skrop sokiem z limonki, sosem sojowym i tartym imbirem. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Dynię piżmową obierz, górną część potnij w kostkę 1x1 cm, a dolną część posiekaj drobno, wrzuć do rondla i zalej wodą. Do gotowania dodaj miód, sól, płatki chili i mleko. Gdy dynia zmięknie, zmiksuj ją na gładką masę dodając w trakcie miksowania serek mascarpone.
Gotowy sos wylej na dno naczynia do zapiekania, następnie dodaj kawałki łosia, pokrojoną w kostkę dynię i liście jarmużu. Całość przykryj blatem ciasta francuskiego i wstaw do piekarnika do temp 195 st. C na 25 minut.
Gotową zapiekankę wyjmij z pieca i podawaj z kawałkami cytrusów.
Zobacz także:
- Jesienne dania na słodko i słono Sióstr Pszczółek, czyli dyniowo-grzybowe przysmaki na talerzu
- Zupa krem marchewkowo-pomarańczowy – rozgrzewający przepis na jesień
- Przepis na ciasto miodowe, czyli marlenkę
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska / Dzień Dobry TVN