Ciasto marchewkowe z kasztanami, miodem i pomarańczą
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 łyżki sody,
- łyżka soli,
- 100 g masła,
- 200 g cukru brązowego,
- 1,2 szklanki drobno tartej marchewki,
- 100 g kandyzowanych kasztanów,
- 300 ml maślanki OSM Łowicz,
- 4 jajka,
- łyżka ekstraktu waniliowego,
- 2 pomarańcze,
- 100 g miodu,
- 100 g lukru spożywczego.
Sposób przygotowania:
W głębokim naczyniu utrzyj ze sobą masło (w temperaturze pokojowej) razem z brązowym cukrem i drobno tartą marchwią. Następnie do masy dodaj suche przyprawy, jajka i maślankę. Pod koniec ucierania, gdy masa jest już jednolita i lekko ubita, dodaj ekstrakt, tartą skórkę z pomarańczy, miód i posiekane kasztany. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Tortownicę lub formę na babkę natrzyj masłem, wlej całą zawartość i wstaw na około godzinę do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C. Piecz, aż będzie gotowa - sprawdź za pomocą wykałaczki. Gotowe ciasto po wyjęciu z formy polej lukrem i posyp resztą posiekanych kasztanów.
Zapiekanka z ciasta francuskiego na beszamelu z grzybami, figami i serem typu szwajcarskiego
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 2 jajka,
- 500 g mieszanki świeżych grzybów,
- masło,
- ser Księżak OSM Łowicz (w porcji 250 g),
- 5 fig,
- oliwa z oliwek.
Sos beszamelowy:
- 100 g masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 400 ml mleka OSM Łowicz,
- sól,
- tymianek suszony,
- gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
W rondelku podgrzej masło, gdy się wytopi, dodaj mąkę pszenną i lekko podsmaż tak, aby mąka zarumieniła się. Następnie dodaj mleko i gotuj tak długo, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw sos do smaku solą, suszonym tymiankiem i gałką muszkatołową.
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki, aby nie było zbyt schłodzone, ponieważ będzie się łamać. Rozłóż na blaszce do pieczenia w całości, posmaruj z góry jajkiem i lekko nakłuj widelcem. Wstaw na około 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 195 st. C tak, aby ciasto urosło.
Po wyjęciu ciasta poczekaj, aż lekko ostygnie, nałóż na nie warstwę sosu beszamelowego, usmażone wcześniej na maśle świeże grzyby, kawałki sera Księżak i cząstki fig. Ciasto wstaw do piekarnika na 10 minut tak, aby tylko zapiekły się ser oraz grzyby. Po wyjęciu ciasto potnij na kawałki i polej dobrej jakości oliwą z oliwek.
Placki ziemniaczane z kurkami w sosie śmietanowo tymiankowym
Składniki na placki ziemniaczany:
- 1 kg ziemniaków,
- 200 g marchwi,
- sól i pieprz do smaku,
- 3 jajka,
- 5 ząbków czosnku,
- łyżka majeranku suszonego,
- 200 g mąki pszennej (zależy od gęstości ciasta),
- olej roślinny do smażenia.
Składniki na sos śmietanowo-tymiankowy:
- olej roślinny do smażenia,
- 4 szalotki bananowe,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 kg kurek,
- 500 ml śmietanki 30% OSM Łowicz,
- sól i pieprz do smaku,
- pęczek natki pietruszki,
- ser Księżak OSM Łowicz (w porcji 250 g).
Sposób przygotowania:
Ziemniaki oraz marchew obierz i zetrzyj na małych oczkach, dodaj sól i zostaw na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody - na około 15 minut. Następnie przełóż ziemniaki do miski, dodając do nich jajko, tarty czosnek, sól, pieprz i majeranek. Aby uzyskać gęstą i zwartą konsystencję ciasta, dodaj jajka i mąkę pszenną. Gdy ciasto będzie gotowe, smaż na oleju roślinnym z każdej strony, aż będzie złote, odstaw na papierowy ręcznik, aby odciekł nadmiar oleju.
W głębszej patelni podsmaż na oleju posiekaną szalotkę i całe ząbki czosnku, dodaj tymianek i wyczyszczone kurki. Smaż wszystko na małym ogniu, dodając słodką śmietankę. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodaj sól i pieprz do smaku oraz posiekaną natkę pietruszki.
Na talerzu ułóż porcję placków, polej sosem i na wierzch zetrzyj ser Księżak.
Zobacz także:
- Zapiekanka z mięsem mielonym w trzech odsłonach - makaronowej, ryżowej i ziemniaczanej
- Dzień Ciasta Marchewkowego. Poznaj trzy proste sposoby, jak przygotować ten przysmak
- Placki ziemniaczane z Podlasia i z Bieszczad. Zupełnie inne, a tak samo smaczne
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Cris Cantón/Getty Images