Materiał promocyjny

Co wyczarować z maślanki? Poznajcie nietuzinkowe propozycje Sebastiana Olmy

Przepis na ciasto marchewkowe
Pierwsze smaki jesieni
Źródło: Dzień Dobry TVN
Maślanka wielu osobom kojarzy się jako produkt głównie do picia. Ma niską zawartość tłuszczu, a dodatkowo wyjątkowy aromat i smak, dzięki którym idealnie nadaje się do przygotowania różnych dań. Do czego warto dodać maślankę i co można z niej zrobić? Poznajcie fenomenalne przepisy Sebastiana Olmy.

Ciasto marchewkowe z kasztanami, miodem i pomarańczą

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 łyżki sody,
  • łyżka soli,
  • 100 g masła,
  • 200 g cukru brązowego,
  • 1,2 szklanki drobno tartej marchewki,
  • 100 g kandyzowanych kasztanów,
  • 300 ml maślanki OSM Łowicz,
  • 4 jajka,
  • łyżka ekstraktu waniliowego,
  • 2 pomarańcze,
  • 100 g miodu,
  • 100 g lukru spożywczego.

Sposób przygotowania:

W głębokim naczyniu utrzyj ze sobą masło (w temperaturze pokojowej) razem z brązowym cukrem i drobno tartą marchwią. Następnie do masy dodaj suche przyprawy, jajka i maślankę. Pod koniec ucierania, gdy masa jest już jednolita i lekko ubita, dodaj ekstrakt, tartą skórkę z pomarańczy, miód i posiekane kasztany. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Tortownicę lub formę na babkę natrzyj masłem, wlej całą zawartość i wstaw na około godzinę do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C. Piecz, aż będzie gotowa - sprawdź za pomocą wykałaczki. Gotowe ciasto po wyjęciu z formy polej lukrem i posyp resztą posiekanych kasztanów.

Ciasto marchewkowe z kasztanami, miodem i pomarańczą
Ciasto marchewkowe z kasztanami, miodem i pomarańczą
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Zapiekanka z ciasta francuskiego na beszamelu z grzybami, figami i serem typu szwajcarskiego

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 2 jajka,
  • 500 g mieszanki świeżych grzybów,
  • masło,
  • ser Księżak OSM Łowicz (w porcji 250 g),
  • 5 fig,
  • oliwa z oliwek.

Sos beszamelowy:

  • 100 g masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 400 ml mleka OSM Łowicz,
  • sól,
  • tymianek suszony,
  • gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

W rondelku podgrzej masło, gdy się wytopi, dodaj mąkę pszenną i lekko podsmaż tak, aby mąka zarumieniła się. Następnie dodaj mleko i gotuj tak długo, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw sos do smaku solą, suszonym tymiankiem i gałką muszkatołową.

Ciasto francuskie wyjmij z lodówki, aby nie było zbyt schłodzone, ponieważ będzie się łamać. Rozłóż na blaszce do pieczenia w całości, posmaruj z góry jajkiem i lekko nakłuj widelcem. Wstaw na około 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 195 st. C tak, aby ciasto urosło.

Po wyjęciu ciasta poczekaj, aż lekko ostygnie, nałóż na nie warstwę sosu beszamelowego, usmażone wcześniej na maśle świeże grzyby, kawałki sera Księżak i cząstki fig. Ciasto wstaw do piekarnika na 10 minut tak, aby tylko zapiekły się ser oraz grzyby. Po wyjęciu ciasto potnij na kawałki i polej dobrej jakości oliwą z oliwek.

Zapiekanka z ciasta francuskiego na beszamelu z grzybami, figami i serem typu szwajcarskiego
Zapiekanka z ciasta francuskiego na beszamelu z grzybami, figami i serem typu szwajcarskiego
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Placki ziemniaczane z kurkami w sosie śmietanowo tymiankowym

Składniki na placki ziemniaczany:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 200 g marchwi,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 3 jajka,
  • 5 ząbków czosnku,
  • łyżka majeranku suszonego,
  • 200 g mąki pszennej (zależy od gęstości ciasta),
  • olej roślinny do smażenia.

Składniki na sos śmietanowo-tymiankowy:

  • olej roślinny do smażenia,
  • 4 szalotki bananowe,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 kg kurek,
  • 500 ml śmietanki 30% OSM Łowicz,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • ser Księżak OSM Łowicz (w porcji 250 g).

Sposób przygotowania:

Ziemniaki oraz marchew obierz i zetrzyj na małych oczkach, dodaj sól i zostaw na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody - na około 15 minut. Następnie przełóż ziemniaki do miski, dodając do nich jajko, tarty czosnek, sól, pieprz i majeranek. Aby uzyskać gęstą i zwartą konsystencję ciasta, dodaj jajka i mąkę pszenną. Gdy ciasto będzie gotowe, smaż na oleju roślinnym z każdej strony, aż będzie złote, odstaw na papierowy ręcznik, aby odciekł nadmiar oleju.

W głębszej patelni podsmaż na oleju posiekaną szalotkę i całe ząbki czosnku, dodaj tymianek i wyczyszczone kurki. Smaż wszystko na małym ogniu, dodając słodką śmietankę. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodaj sól i pieprz do smaku oraz posiekaną natkę pietruszki.

Na talerzu ułóż porcję placków, polej sosem i na wierzch zetrzyj ser Księżak.

Placki ziemniaczane z kurkami w sosie śmietanowo tymiankowym
Placki ziemniaczane z kurkami w sosie śmietanowo tymiankowym
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości