Pyszne i szybkie zapiekanki Sebastiana Olmy. Idealne na obiad i nie tylko

Pyszne i szybkie zapiekanki Sebastiana Olmy. Idealne na obiad i nie tylko
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dzisiaj nam się upiecze - zapiekanki w kuchni
Dzisiaj nam się upiecze - zapiekanki w kuchni
Zielono na talerzu
Zielono na talerzu
Szparagowe love
Szparagowe love
Dyniowe przysmaki
Dyniowe przysmaki
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Śniadania na słodko i wytrawnie
Śniadania na słodko i wytrawnie
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Niezłe jaja w kuchni
Niezłe jaja w kuchni
Kuchnia obfita w nabiał
Kuchnia obfita w nabiał
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Szlachetna kuchnia
Szlachetna kuchnia
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Przepis na udaną Wielkanoc
Przepis na udaną Wielkanoc
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Zapiekanka to prosty i szybki sposób na obiad. Możesz do niej dodać dowolne, ulubione dodatki, więc możliwości jest bardzo wiele. Świetnie smakuje zarówno na słono, jak i na słodko. Jak ją przyrządzić? W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował to Sebastian Olma. Zrobił zapiekankę z letnimi owocami, ziemniaczaną pizzę z mortadelą, grillowane bakłażany z fetą i papryką, a także zapiekane grzyby.

Zapiekanka z ciasta naleśnikowego z letnimi owocami

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek,
    • 250 ml mleka,
      • 250 g mąki pszennej,
        • szczypta soli,
          • łyżka ekstraktu z wanilii,
            • 100 g masła,
              • 50 g cukru,
                • olej do smarowania.

                  Składniki:

                  • kilogram tuskawek,
                    • 0,5 kg borówek,
                      • 0,4 kg malin,
                        • cukier puder,
                          • rozmaryn świeży.
                            Zapiekanka z ciasta naleśnikowego z letnimi owocami
                            Zapiekanka z ciasta naleśnikowego z letnimi owocami
                            Zapiekanka z ciasta naleśnikowego z letnimi owocami
                            Źródło: Ola Skowron/East News

                            Przygotowanie:

                            Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, a żółtka utrzyj z cukrem na sztywną masę. Do żółtek dodaj resztę składników na ciasto i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj ubite białka i lekko je wmieszaj do całości. Gotowe ciasto wylej na blaszkę posmarowaną olejem i wstaw do piekarnika na około 15 minut lub do czasu aż ciasto będzie miało złoty kolor i lekko urośnie. Piecz w 220 stopniach.

                            Gdy ciasto będzie upieczone, dodaj na nie kawałki truskawek, borówek i malin, a potem posyp je cukrem pudrem i gałązkami rozmarynu. Całość zapiecz w piekarniku, aż owoce puszczą lekko sos.

                            Ziemniaczana pizza z mortadelą, mozzarellą i świeża bazylią

                            Składniki:

                            • 500 g dużych ziemniaków,
                              • 50 g klarowanego masła,
                                • łyżka soli,
                                  • łyżka czarnego pieprzu,
                                    • 2 łyżki ziół prowansalskich,
                                      • 200 g sera mozzarela,
                                        • 100 g mortadeli w plastrach,
                                          • 10 ml oliwy z oliwek,
                                            • pęczek świeżej bazylii.

                                              Przygotowanie:

                                              Wybierz jak największy rozmiar ziemniaków, potnij je cienko na krajalnicy lub mandolinie, a potem przełóż do metalowej miski, dodając klarowane masło, sól, zioła prowansalskie i świeżo mielony pieprz. Następnie delikatnie wymieszaj. Na blaszce do pieczenia ułóż plaster pergaminu, zaznacz na nim ołówkiem koło o średnicy 26 cm i zacznij warstwowo oraz dość ciasno układać ziemniaki, tak aby powstał okrąg. Całość posmaruj jeszcze na koniec za pomocą

                                              pędzla klarowanym masłem. Na "spód do pizzy" nałóż drugi kawałek pergaminu i przykryj drugą blaszką, tak aby się ziemniaki nie rozleciały. Włóż do piekarnika nagrzanego na 220 stopni, na 25 minut. Wyjmij i poczekaj, aż ziemniaki ostygną. Na wypieczony spód ziemniaczany nałóż ser mozzarella i plastry mortadeli, a potem znowu wstaw do piekarnika, na 10 minut do temperatury 240 stopni, tak aby ser się rozpuścił. Po wyjęciu polej pizzę oliwą z oliwek i posyp świeżymi liśćmi bazylii.

                                              Ziemniaczana pizza z mortadelą, mozzarellą i świeża bazylią
                                              Ziemniaczana pizza z mortadelą, mozzarellą i świeża bazylią
                                              Ziemniaczana pizza z mortadelą, mozzarellą i świeża bazylią
                                              Źródło: Ola Skowron/East News

                                              Grillowane bakłażany z fetą i papryką, zapiekane w sosie pomidorowym

                                              Składniki:

                                              • 3 bakłażany,
                                                • sól do smaku,
                                                  • 3 papryki czerwone,
                                                    • 200 g miękkiego sera feta,
                                                      • 500 g passaty pomidorowej,
                                                        • 200 g sera mozzarella,
                                                          • świeże zioła do posypania (bazylia, natka pietruszki, koperek).

                                                            Przygotowanie:

                                                            Bakłażany potnij wzdłuż, na cienkie plastry, a potem posyp solą i grilluj z jednej strony, aby lekko się zrumieniły. Gdy ostygną posmaruj je serem feta i nałóż grillowane papryki. Zwiń bakłażana i ułóż w naczyniu żaroodpornym lub patelni. Zalej całość passatą pomidorową i posyp tartym serem mozzarella. Tak przygotowanego bakłażana wstaw do piekarnika nagrzanego na 190 stopni, na 30 minut. Zapiecz i podawaj ze świeżymi ziołami.

                                                            Grillowane bakłażany z fetą i papryką
                                                            Grillowane bakłażany z fetą i papryką
                                                            Grillowane bakłażany z fetą i papryką
                                                            Źródło: Ola Skowron/East News

                                                            Grzyby zapiekane z kurczakiem i szpinakiem pod ciastem francuskim

                                                            Składniki:

                                                            • 500 g piersi z kurczaka,
                                                              • po jednej małej łyżeczce soli, mielonego pieprzu i suszonego tymianku,
                                                                • sól w płatkach,
                                                                  • 2 duże łyżki oleju do smażenia,
                                                                    • 500 g mieszanki grzybów,
                                                                      • 2 szalotki,
                                                                        • 5 ząbków czosnku,
                                                                          • 50 g masła,
                                                                            • 500 ml białego wina,
                                                                              • 500 ml słodkiej śmietany 36%,
                                                                                • 2 opakowania liści młodego szpinaku,
                                                                                  • 3 żółtka,
                                                                                    • 2 opakowania ciasta francuskiego.
                                                                                      Grzyby zapiekane z kurczakiem i szpinakiem
                                                                                      Grzyby zapiekane z kurczakiem i szpinakiem
                                                                                      Grzyby zapiekane z kurczakiem i szpinakiem
                                                                                      Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                      Pierś kurczaka pokrój w grubszą kostkę, dopraw solą, pieprzem mielonym i suszonym tymiankiem. W garnku podsmaż na oleju mieszankę grzybów, a następnie dodaj posiekaną cebulkę szalotkę, czosnek i zimne masło. Po paru minutach, gdy grzyby zmiękną, podlej je białym winem. Poczekaj aż odparują i dodaj słodką śmietanę, a potem gotuj, aż śmietana zgęstnieje, dodając na koniec liście młodego szpinaku i doprawiając solą oraz pieprzem. Plaster ciasta francuskiego rozwiń z foli, lekko rozwałkuj wałkiem i posmaruj za pomocą pędzla żółtkiem.

                                                                                      Do głębokiego naczynia wlej porcję kurczaka w sosie z grzybami i szpinakiem, zakrywając plastrem ciasta. Ciasto posyp na wierzchu solą w płatkach i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 195 stopni, na 15 minut. Wyjmij gorące naczynie z ciastem i ułóż na serwetkach. Zapiekane grzyby można podawać z mieszanką świeżych sałat.

                                                                                      Zobacz także:

                                                                                      Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                      Źródło: Sebastian Olma

                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości