Zapiekanka z ciasta naleśnikowego z letnimi owocami
Składniki na ciasto:
- 6 jajek,
- 250 ml mleka,
- 250 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- łyżka ekstraktu z wanilii,
- 100 g masła,
- 50 g cukru,
- olej do smarowania.
Składniki:
- kilogram tuskawek,
- 0,5 kg borówek,
- 0,4 kg malin,
- cukier puder,
- rozmaryn świeży.
Przygotowanie:
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, a żółtka utrzyj z cukrem na sztywną masę. Do żółtek dodaj resztę składników na ciasto i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj ubite białka i lekko je wmieszaj do całości. Gotowe ciasto wylej na blaszkę posmarowaną olejem i wstaw do piekarnika na około 15 minut lub do czasu aż ciasto będzie miało złoty kolor i lekko urośnie. Piecz w 220 stopniach.
Gdy ciasto będzie upieczone, dodaj na nie kawałki truskawek, borówek i malin, a potem posyp je cukrem pudrem i gałązkami rozmarynu. Całość zapiecz w piekarniku, aż owoce puszczą lekko sos.
Ziemniaczana pizza z mortadelą, mozzarellą i świeża bazylią
Składniki:
- 500 g dużych ziemniaków,
- 50 g klarowanego masła,
- łyżka soli,
- łyżka czarnego pieprzu,
- 2 łyżki ziół prowansalskich,
- 200 g sera mozzarela,
- 100 g mortadeli w plastrach,
- 10 ml oliwy z oliwek,
- pęczek świeżej bazylii.
Przygotowanie:
Wybierz jak największy rozmiar ziemniaków, potnij je cienko na krajalnicy lub mandolinie, a potem przełóż do metalowej miski, dodając klarowane masło, sól, zioła prowansalskie i świeżo mielony pieprz. Następnie delikatnie wymieszaj. Na blaszce do pieczenia ułóż plaster pergaminu, zaznacz na nim ołówkiem koło o średnicy 26 cm i zacznij warstwowo oraz dość ciasno układać ziemniaki, tak aby powstał okrąg. Całość posmaruj jeszcze na koniec za pomocą
pędzla klarowanym masłem. Na "spód do pizzy" nałóż drugi kawałek pergaminu i przykryj drugą blaszką, tak aby się ziemniaki nie rozleciały. Włóż do piekarnika nagrzanego na 220 stopni, na 25 minut. Wyjmij i poczekaj, aż ziemniaki ostygną. Na wypieczony spód ziemniaczany nałóż ser mozzarella i plastry mortadeli, a potem znowu wstaw do piekarnika, na 10 minut do temperatury 240 stopni, tak aby ser się rozpuścił. Po wyjęciu polej pizzę oliwą z oliwek i posyp świeżymi liśćmi bazylii.
Grillowane bakłażany z fetą i papryką, zapiekane w sosie pomidorowym
Składniki:
- 3 bakłażany,
- sól do smaku,
- 3 papryki czerwone,
- 200 g miękkiego sera feta,
- 500 g passaty pomidorowej,
- 200 g sera mozzarella,
- świeże zioła do posypania (bazylia, natka pietruszki, koperek).
Przygotowanie:
Bakłażany potnij wzdłuż, na cienkie plastry, a potem posyp solą i grilluj z jednej strony, aby lekko się zrumieniły. Gdy ostygną posmaruj je serem feta i nałóż grillowane papryki. Zwiń bakłażana i ułóż w naczyniu żaroodpornym lub patelni. Zalej całość passatą pomidorową i posyp tartym serem mozzarella. Tak przygotowanego bakłażana wstaw do piekarnika nagrzanego na 190 stopni, na 30 minut. Zapiecz i podawaj ze świeżymi ziołami.
Grzyby zapiekane z kurczakiem i szpinakiem pod ciastem francuskim
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka,
- po jednej małej łyżeczce soli, mielonego pieprzu i suszonego tymianku,
- sól w płatkach,
- 2 duże łyżki oleju do smażenia,
- 500 g mieszanki grzybów,
- 2 szalotki,
- 5 ząbków czosnku,
- 50 g masła,
- 500 ml białego wina,
- 500 ml słodkiej śmietany 36%,
- 2 opakowania liści młodego szpinaku,
- 3 żółtka,
- 2 opakowania ciasta francuskiego.
Przygotowanie:
Pierś kurczaka pokrój w grubszą kostkę, dopraw solą, pieprzem mielonym i suszonym tymiankiem. W garnku podsmaż na oleju mieszankę grzybów, a następnie dodaj posiekaną cebulkę szalotkę, czosnek i zimne masło. Po paru minutach, gdy grzyby zmiękną, podlej je białym winem. Poczekaj aż odparują i dodaj słodką śmietanę, a potem gotuj, aż śmietana zgęstnieje, dodając na koniec liście młodego szpinaku i doprawiając solą oraz pieprzem. Plaster ciasta francuskiego rozwiń z foli, lekko rozwałkuj wałkiem i posmaruj za pomocą pędzla żółtkiem.
Do głębokiego naczynia wlej porcję kurczaka w sosie z grzybami i szpinakiem, zakrywając plastrem ciasta. Ciasto posyp na wierzchu solą w płatkach i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 195 stopni, na 15 minut. Wyjmij gorące naczynie z ciastem i ułóż na serwetkach. Zapiekane grzyby można podawać z mieszanką świeżych sałat.
Zobacz także:
- Najlepsze zapiekanki Grzegorza Zawieruchy. Poznaj pyszny i prosty sposób na obiad
- Tradycyjna zapiekanka z pieczarkami na chrupiącej bagietce i w naczyniu - jak ją przyrządzić?
- Przepis Ani Starmach na zapiekanki krakowskie
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News