Zapiekanka z pieczarkami i serem na bagietce
Bagietka pachnąca grzybami, roztopionym serem, podawana z ketchupem, przywołuje szereg miłych wspomnień. Jednym kojarzy się z wakacjami, kiedy to podczas podróży jadało się zapiekanki w przydrożnych budkach, a innym z przekąską jedzoną na szkolnej przerwie. Współcześnie zapiekanka na bagietce budzi też skojarzenia z pędem miasta, gdzie pojawiają się liczne zapiekankowe food trucki, serwujące zabieganym przechodniom ten kaloryczny, ale jakże pyszny przysmak.
Jak zrobić tradycyjną zapiekankę na bagietce?
Składniki:
- 1 bagietka,
- 2 pomidory,
- 1 cebula,
- masło,
- 200 g szynki (opcjonalnie bekon),
- oliwa z oliwek,
- 500 g małych pieczarek,
- 250 g sera żółtego,
- słodka mielona papryka,
- ketchup,
- natka pietruszki lub szczypiorek do dekoracji,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Bagietkę kroimy wzdłuż na dwie części. Pokrojone w plasterki pieczarki smażymy na oleju, a poszatkowaną cebulę prażymy. Do tych składników dodajemy masło i doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Kolejnym krokiem jest pokrojenie pomidorów na plasterki, a szynkę na małe paseczki (opcjonalnie oba składniki możemy lekko podsmażyć).
Bagietkę smarujemy oliwą z oliwek i nakładamy na nią kolejno: warstwę sera żółtego, szynki, pieczarek oraz cebuli i znów sera żółtego, dekorując wierzch plasterkami pomidorów. Bagietkę kładziemy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni do czasu, aż pieczywo stanie się chrupiące, a ser się stopi. Tak przyrządzona zapiekanka z pieczarkami, szynką i serem jest gotowa zazwyczaj w około 10 minut. Przed podaniem dekorujemy ketchupem i natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Wersja zapiekanki przyrządzona na bagietce stwarza nam spore pole do popisu w kwestii doboru dodatków. I tak: możemy poeksperymentować z serem, zastępując ten żółty pleśniowym czy nawet mozzarellą. Zamiast szynki można wykorzystać salami lub dodać kawałki pieczonego kurczaka. Wszystko zależy od naszej kreatywności, więc warto puścić wodze fantazji i podjąć nowe kulinarne wyzwanie. Zapiekanka z pieczarkami i szpinakiem także będzie świetnie smakować, a dodatkowo zyska na wartości odżywczej.
Zapiekanka z pieczarkami i serem w naczyniu
Ta wersja zapiekanki z pieczarkami to zdecydowanie propozycja obiadowa dla całej rodziny. Można ją łatwo i szybko przyrządzić. By była sycąca, warto wykonać ją z dodatkiem mięsa. Zapiekanka z pieczarkami, serem i kurczakiem sprawdzi się idealnie. Składniki:
- 400 g makaronu penne,
- 500 g pieczarek,
- duża pierś z kurczaka,
- 1 cukinia,
- 15 pomidorków koktajlowych,
- masło czosnkowe,
- olej,
- zioła prowansalskie,
- słodka papryka,
- sól i pieprz.
Makaron gotujemy na półtwardo. Pieczarki pokrojone w plasterki dusimy na maśle i pod koniec dodajemy do nich połówki pomidorków koktajlowych oraz pokrojoną w kostkę cukinię. Cebulę prażymy na oleju, a pierś z kurczaka smażymy, aż się zarumieni.
Wszystkie składniki umieszczamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym uprzednio tłuszczem, posypujemy starym serem żółtym, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.
Tak przygotowana zapiekanka pieczarkowa z dużą ilością sera nie wymaga sosu. Jednak jeśli zdecydujemy się mimo wszystko po niego sięgnąć, świetnie sprawdzi się beszamel. Ten pyszny sos do zapiekanki pieczarkowej przygotujemy - mieszając 2 szklanki mleka z 2 łyżkami masła, 2 łyżkami mąki, gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem. Sporządzony sos wlewamy do naczynia przed upieczeniem potrawy.
Zobacz także:
- Czy zimą można trzymać jedzenie na balkonie? Katarzyna Bosacka komentuje
- Rosołek dobry na wszystko. Przepisy jakich nie znacie
- W kuchni Dzień Dobry TVN krokiety w różnych odsłonach. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: robert6666/Getty Images