Tradycyjna zapiekanka z pieczarkami na chrupiącej bagietce i w naczyniu - jak ją przyrządzić?

Tradycyjna zapiekanka z pieczarkami na chrupiącej bagietce i w naczyniu - jak ją przyrządzić?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Zawierucha w zapiekankach
Zawierucha w zapiekankach
Kluski w każdej postaci
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Świąteczna zawierucha
Kiedyś dużą popularnością cieszyły się zapiekanki z pieczarkami i serem, które sprzedawano w budkach z fast foodem. Dziś nadal są serwowane w parkach rozrywki, zoo, na festiwalach czy latem w nadmorskich miejscowościach. Jak przyrządzić zapiekankę pieczarkową na bagietce lub z makaronem?

Zapiekanka z pieczarkami i serem na bagietce

Bagietka pachnąca grzybami, roztopionym serem, podawana z ketchupem, przywołuje szereg miłych wspomnień. Jednym kojarzy się z wakacjami, kiedy to podczas podróży jadało się zapiekanki w przydrożnych budkach, a innym z przekąską jedzoną na szkolnej przerwie. Współcześnie zapiekanka na bagietce budzi też skojarzenia z pędem miasta, gdzie pojawiają się liczne zapiekankowe food trucki, serwujące zabieganym przechodniom ten kaloryczny, ale jakże pyszny przysmak.

Jak zrobić tradycyjną zapiekankę na bagietce?

Składniki:

  • 1 bagietka,
  • 2 pomidory,
  • 1 cebula,
  • masło,
  • 200 g szynki (opcjonalnie bekon),
  • oliwa z oliwek,
  • 500 g małych pieczarek,
  • 250 g sera żółtego,
  • słodka mielona papryka,
  • ketchup,
  • natka pietruszki lub szczypiorek do dekoracji,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Bagietkę kroimy wzdłuż na dwie części. Pokrojone w plasterki pieczarki smażymy na oleju, a poszatkowaną cebulę prażymy. Do tych składników dodajemy masło i doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Kolejnym krokiem jest pokrojenie pomidorów na plasterki, a szynkę na małe paseczki (opcjonalnie oba składniki możemy lekko podsmażyć).

Bagietkę smarujemy oliwą z oliwek i nakładamy na nią kolejno: warstwę sera żółtego, szynki, pieczarek oraz cebuli i znów sera żółtego, dekorując wierzch plasterkami pomidorów. Bagietkę kładziemy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni do czasu, aż pieczywo stanie się chrupiące, a ser się stopi. Tak przyrządzona zapiekanka z pieczarkami, szynką i serem jest gotowa zazwyczaj w około 10 minut. Przed podaniem dekorujemy ketchupem i natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Wersja zapiekanki przyrządzona na bagietce stwarza nam spore pole do popisu w kwestii doboru dodatków. I tak: możemy poeksperymentować z serem, zastępując ten żółty pleśniowym czy nawet mozzarellą. Zamiast szynki można wykorzystać salami lub dodać kawałki pieczonego kurczaka. Wszystko zależy od naszej kreatywności, więc warto puścić wodze fantazji i podjąć nowe kulinarne wyzwanie. Zapiekanka z pieczarkami i szpinakiem także będzie świetnie smakować, a dodatkowo zyska na wartości odżywczej.

Zapiekanka z pieczarkami i serem w naczyniu

Ta wersja zapiekanki z pieczarkami to zdecydowanie propozycja obiadowa dla całej rodziny. Można ją łatwo i szybko przyrządzić. By była sycąca, warto wykonać ją z dodatkiem mięsa. Zapiekanka z pieczarkami, serem i kurczakiem sprawdzi się idealnie. Składniki:

  • 400 g makaronu penne,
  • 500 g pieczarek,
  • duża pierś z kurczaka,
  • 1 cukinia,
  • 15 pomidorków koktajlowych,
  • masło czosnkowe,
  • olej,
  • zioła prowansalskie,
  • słodka papryka,
  • sól i pieprz.

Makaron gotujemy na półtwardo. Pieczarki pokrojone w plasterki dusimy na maśle i pod koniec dodajemy do nich połówki pomidorków koktajlowych oraz pokrojoną w kostkę cukinię. Cebulę prażymy na oleju, a pierś z kurczaka smażymy, aż się zarumieni.

Wszystkie składniki umieszczamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym uprzednio tłuszczem, posypujemy starym serem żółtym, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.

Tak przygotowana zapiekanka pieczarkowa z dużą ilością sera nie wymaga sosu. Jednak jeśli zdecydujemy się mimo wszystko po niego sięgnąć, świetnie sprawdzi się beszamel. Ten pyszny sos do zapiekanki pieczarkowej przygotujemy - mieszając 2 szklanki mleka z 2 łyżkami masła, 2 łyżkami mąki, gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem. Sporządzony sos wlewamy do naczynia przed upieczeniem potrawy.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości