Zapiekanka ziemniaczana – jak dobrać najlepsze składniki?
Przystępując do działania i chcąc mieć pewność, że danie będzie smakowało tak, jakbyśmy sobie tego życzyli, pamiętajmy o kilku kwestiach. Głównym składnikiem tego dania są ziemniaki, więc robiąc zakupy, wybierzmy te najwłaściwsze. Niewielu z nas bowiem wie, że dzielą się one na: sałatkowe (twarde i o dużej wilgotności), ogólnoużytkowe (do wszystkiego) i mączyste (z dużą zawartością skrobi, doskonałe do zup i na kluski). Najwłaściwsze do zapiekanki będą te z drugiej grupy. Kolejna kwestia to wygląd ziemniaka. Jeśli ma zielonkawy kolor, świadczy to o podwyższonej zawartości solaniny , która rozkłada się podczas gotowania i może powodować dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Lepiej więc omijać je szerokim łukiem. Nie warto też kupować kartofli z kiełkami, bo kumulują się w nich często toksyczne związki. Bulwy nie powinny być też uszkodzone, pozbawione jędrności czy nadgniłe. Czy wybór kiełbasy do zapiekanki ma znaczenie? Oczywiście, że tak. Biała kiełbasa dobrze komponuje się z jajkiem oraz sosem przyrządzonym na zakwasie. W takiej formie swoim smakiem przypomina nieco wielkanocny żurek. W innym wydaniu można ją połączyć z serem typu parmezan, zielonym groszkiem czy nawet ogórkiem konserwowym. Tradycyjna kiełbasa "śląska" natomiast idealnie pasuje do zapiekanek z cebulą oraz tych z grzybami. Sprawdza się także w duecie z boczkiem i serowym sosem. Pomysły na jej wykonanie można więc mnożyć.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i suszonymi pomidorami
Do jej wykonania potrzebne będą:
- 250 g kiełbasy,
- cebula,
- suszone pomidory,
- 4 ziemniaki,
- puszka kukurydzy,
- 200 ml śmietany 18%,
- 250 g sera żółtego,
- pomidory w puszce,
- sól i pieprz,
- tymianek.
Ziemniaki gotujemy al dente, a kiedy będą lekko miękkie, kroimy je w talarki. Cebulkę musimy zeszklić na patelni, pod koniec dodajemy do niej kiełbaskę pociętą w plasterki i całość chwilę smażymy. W nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, przykrywamy ją warstwą kiełbasy z cebulką, a na niej kładziemy starty ser żółty i poszatkowane suszone pomidory oraz słodką kukurydzę. Układamy tak dwie warstwy. Na całość wlewamy sos sporządzony ze śmietany, pomidorów w puszce, soli i tymianku. Wierzch zapiekanki z kiełbasą posypujemy „pierzynką” z sera żółtego i zapiekamy ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami
Potrzebne składniki to:
- 500 g kiełbasy,
- 6 dużych ziemniaków,
- 500 g pieczarek,
- cebula,
- 250 g sera żółtego,
- 450 ml śmietany 18%,
- 2 jajka,
- 2 papryki,
- sól i pieprz,
- mielony czosnek,
- gałka muszkatołowa.
Kiełbasę tniemy w plasterki i smażymy na rozgrzanej patelni wraz z krążkami cebuli. Ziemniaki gotujemy na półtwardo, kroimy w talarki i dodajemy do pozostałych składników. Na oddzielnej patelni smażymy pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę (usuwając wcześniej gniazda nasienne). Do wysmarowanego oliwą żaroodpornego naczynia przekładamy składniki z pierwszej patelni, posypujemy startym na grubych oczkach serem żółtym i przykrywamy warstwą pieczarek i papryki. Układamy kilka warstw. Całość zalewamy sosem przygotowanym ze śmietany z roztrzepanym jajkiem, startym serem żółtym i doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i zmielonym czosnkiem. Tak przygotowana zapiekanka ziemniaczana musi się piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni Celsjusza ok. 50 min.
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami
Potrzebować będziemy:
- 500 g ziemniaków,
- 250 g kiełbasy,
- cebulę,
- cukinię,
- 20 pomidorków koktajlowych,
- 200 g sera żółtego,
- 200 g jogurtu naturalnego,
- 2 jajka,
- 100 ml mleka,
- mieloną słodką paprykę,
- olej,
- natkę pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie.
Ziemniaki gotujemy i kroimy na grube plasterki. Kiełbasę pokrojoną w talarki wraz z poszatkowaną cebulką smażymy na oleju i doprawiamy słodką papryką. Cukinię i paprykę kroimy w kostkę, a pomidorki na pół. Naczynie żaroodporne po uprzednim nasmarowaniu tłuszczem wypełniamy kolejno warstwami ziemniaków, kiełbasy z cebulką, warzyw, a na koniec posypujemy startym serem żółtym. Całość zalewamy sosem zrobionym z połączenia jogurtu naturalnego, mleka, sera i doprawionego solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zapiekankę dekorujemy warstwą sera żółtego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 45 minut.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Tacos z kurczakiem – sprawdzone przepisy
- Najsmaczniejsze potrawy kuchni żydowskiej
- Korowaj weselny. Co warto wiedzieć o tym wypieku?
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto / Getty Images