Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - kilka przepisów na to, jak ją wykonać

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kasza czy ziemniaki?
Kasza czy ziemniaki?
Zielono na talerzu
Zielono na talerzu
Szparagowe love
Szparagowe love
Dyniowe przysmaki
Dyniowe przysmaki
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Śniadania na słodko i wytrawnie
Śniadania na słodko i wytrawnie
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Niezłe jaja w kuchni
Niezłe jaja w kuchni
Kuchnia obfita w nabiał
Kuchnia obfita w nabiał
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Szlachetna kuchnia
Szlachetna kuchnia
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Przepis na udaną Wielkanoc
Przepis na udaną Wielkanoc
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Ziemniaki i kiełbasa, dwa podstawowe produkty, jakich używamy w duecie na grilla, świetnie sprawdzają się w sycącej zapiekance. Tylko jak ją przyrządzić i czym doprawić, aby zniewalała smakiem?

Zapiekanka ziemniaczana – jak dobrać najlepsze składniki? 

Przystępując do działania i chcąc mieć pewność, że danie będzie smakowało tak, jakbyśmy sobie tego życzyli, pamiętajmy o kilku kwestiach. Głównym składnikiem tego dania są ziemniaki, więc robiąc zakupy, wybierzmy te najwłaściwsze. Niewielu z nas bowiem wie, że dzielą się one na: sałatkowe (twarde i o dużej wilgotności), ogólnoużytkowe (do wszystkiego) i mączyste (z dużą zawartością skrobi, doskonałe do zup i na kluski). Najwłaściwsze do zapiekanki będą te z drugiej grupy. Kolejna kwestia to wygląd ziemniaka. Jeśli ma zielonkawy kolor, świadczy to o podwyższonej zawartości solaniny , która rozkłada się podczas gotowania i może powodować dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Lepiej więc omijać je szerokim łukiem. Nie warto też kupować kartofli z kiełkami, bo kumulują się w nich często toksyczne związki. Bulwy nie powinny być też uszkodzone, pozbawione jędrności czy nadgniłe. Czy wybór kiełbasy do zapiekanki ma znaczenie? Oczywiście, że tak. Biała kiełbasa dobrze komponuje się z jajkiem oraz sosem przyrządzonym na zakwasie. W takiej formie swoim smakiem przypomina nieco wielkanocny żurek. W innym wydaniu można ją połączyć z serem typu parmezan, zielonym groszkiem czy nawet ogórkiem konserwowym. Tradycyjna kiełbasa "śląska" natomiast idealnie pasuje do zapiekanek z cebulą oraz tych z grzybami. Sprawdza się także w duecie z boczkiem i serowym sosem. Pomysły na jej wykonanie można więc mnożyć.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą 

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i suszonymi pomidorami

Do jej wykonania potrzebne będą:

  • 250 g kiełbasy,
    • cebula,
      • suszone pomidory,
        • 4 ziemniaki,
          • puszka kukurydzy,
            • 200 ml śmietany 18%,
              • 250 g sera żółtego,
                • pomidory w puszce,
                  • sól i pieprz,
                    • tymianek.

                      Ziemniaki gotujemy al dente, a kiedy będą lekko miękkie, kroimy je w talarki. Cebulkę musimy zeszklić na patelni, pod koniec dodajemy do niej kiełbaskę pociętą w plasterki i całość chwilę smażymy. W nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, przykrywamy ją warstwą kiełbasy z cebulką, a na niej kładziemy starty ser żółty i poszatkowane suszone pomidory oraz słodką kukurydzę. Układamy tak dwie warstwy. Na całość wlewamy sos sporządzony ze śmietany, pomidorów w puszce, soli i tymianku. Wierzch zapiekanki z kiełbasą posypujemy „pierzynką” z sera żółtego i zapiekamy ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. 

                      Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami

                      Potrzebne składniki to:

                      • 500 g kiełbasy,
                        • 6 dużych ziemniaków,
                          • 500 g pieczarek,
                            • cebula,
                              • 250 g sera żółtego,
                                • 450 ml śmietany 18%,
                                  • 2 jajka,
                                    • 2 papryki,
                                      • sól i pieprz,
                                        • mielony czosnek,
                                          • gałka muszkatołowa.

                                            Kiełbasę tniemy w plasterki i smażymy na rozgrzanej patelni wraz z krążkami cebuli. Ziemniaki gotujemy na półtwardo, kroimy w talarki i dodajemy do pozostałych składników. Na oddzielnej patelni smażymy pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę (usuwając wcześniej gniazda nasienne). Do wysmarowanego oliwą żaroodpornego naczynia przekładamy składniki z pierwszej patelni, posypujemy startym na grubych oczkach serem żółtym i przykrywamy warstwą pieczarek i papryki. Układamy kilka warstw. Całość zalewamy sosem przygotowanym ze śmietany z roztrzepanym jajkiem, startym serem żółtym i doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i zmielonym czosnkiem. Tak przygotowana zapiekanka ziemniaczana musi się piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni Celsjusza ok. 50 min. 

                                            Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami

                                            Potrzebować będziemy:

                                            • 500 g ziemniaków,
                                              • 250 g kiełbasy,
                                                • cebulę,
                                                  • cukinię,
                                                    • 20 pomidorków koktajlowych,
                                                      • 200 g sera żółtego,
                                                        • 200 g jogurtu naturalnego,
                                                          • 2 jajka,
                                                            • 100 ml mleka,
                                                              • mieloną słodką paprykę,
                                                                • olej,
                                                                  • natkę pietruszki,
                                                                    • sól,
                                                                      • pieprz,
                                                                        • zioła prowansalskie.

                                                                          Ziemniaki gotujemy i kroimy na grube plasterki. Kiełbasę pokrojoną w talarki wraz z poszatkowaną cebulką smażymy na oleju i doprawiamy słodką papryką. Cukinię i paprykę kroimy w kostkę, a pomidorki na pół. Naczynie żaroodporne po uprzednim nasmarowaniu tłuszczem wypełniamy kolejno warstwami ziemniaków, kiełbasy z cebulką, warzyw, a na koniec posypujemy startym serem żółtym. Całość zalewamy sosem zrobionym z połączenia jogurtu naturalnego, mleka, sera i doprawionego solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zapiekankę dekorujemy warstwą sera żółtego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 45 minut.

                                                                          Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                                          Zobacz także:

                                                                          Autor: Adrian Adamczyk

                                                                          Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto / Getty Images

                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                          Materiał promocyjny

                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana