Chrupiąca biała kiełbasa
Składniki:
- 1 kg kiełbasy białej z szynki
- 100 g masła
- 2 łyżki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
- 3 łyżki musztardy miodowej
- 2 łyżki miodu
- 8 cebul
- kminek mielony
- majeranek
- liście laurowe
- ziele angielskie
- olej
- 500 g puree z buraczków mrożonych
- 150 g mrożonej porzeczki
- sok z czarnej porzeczki
- świeży tymianek
Przygotowanie:
Kiełbasę gotujemy, aby stała się jeszcze bardziej soczysta z dodatkiem ziela, liści laurowych. Pachnącą kiełbasę nacinamy w poprzek dosyć gęsto. Masło rozpuszczamy i łączymy z miodem, musztardami, kminkiem, majerankiem. Cebulę kroimy w plastry, oprószamy cukrem, solą i pieprzem. Jabłka kroimy w ćwiartki. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem, wykładamy cebulę w cukrze z dodatkiem jabłek, kiełbasę z nacinaniem do góry. Wszystko zalewamy marynatą maślano-miodowo-musztardową. Pieczemy w piekarniku w temperaturze ok. 200 st. C przez 30-40 minut do momentu aż kiełbasa stanie się rumiana. Podajemy z buraczkami wymieszanymi z owocami czarnej porzeczki, posypujemy tymiankiem świeżym.
Więcej:
- Wielkanocna kuchnia Polana
- Jak oryginalnie przystroić wielkanocny koszyczek?
- W kuchni DDTVN wielkanocne mazurki!
Pyza ziemniaczana z białą kiełbasą w żurku
Składniki:
Część 1:
1 kg kiełbasy białej z szynki
3 cebule
kminek
majeranek
cząber
sól
pieprz
olej do smażenia
1 kg gotowanych ziemniaków
3-4 ziemniaki surowe
1 jajko
mąka ziemniaczana
suszona natka pietruszki
Przygotowanie:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków, surowe parzymy w gorącym mleku i dodajemy do gotowanych, jeszcze jajko, troszkę mąki ziemniaczanej, sól, natkę pietruszki suszonej. Kiełbasę obieramy z osłonki, kroimy w kostkę i smażymy na patelni na złoty kolor. W trakcie dodajemy cebulę, smażymy aż cebula stanie się miękka. Wysmażoną kiełbasę mielimy z cebulą, kminkiem, majerankiem i cząbrem oraz pieprzem i solą w razie potrzeby. Farsz musi być ostrzejszy. Z farszu robimy porcje, każdą otulamy ciastem ziemniaczanym i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli.
Zobacz także: W kuchni DDTVN wielkanocne słodkości
Część 2:
1/2 l żurku w butelce
włoszczyzna
100 g grzybów suszonych
100 g małych pieczarek
200 g boczku wędzonego surowego
2 cebule
200 ml śmietanki 36 proc.
sól
pieprz
majeranek
koperek
Przygotowanie:
Boczek przesmażamy w rondlu z dodatkiem cebuli. Włoszczyznę gotujemy i odlewamy bulion do przesmażonego boczku. Dodajemy namoczone grzyby, żurek, przyprawy, śmietankę. Pieczarki smażymy na złoty kolor. Pyzy podajemy zalane żurkiem, posypane pieczarkami, koperkiem.
Wielkanocna kiełbasa biała w cieście
Składniki:
1 kg kiełbasy białej z szynki
200 g mąki
5 jajek
450 ml mleka
musztarda francuska
szałwia świeża
rozmaryn
tymianek
10 plasterków boczku wędzonego surowego w plastrach
3 cebule czerwone
ocet balsamiczny
cukier do smaku
mąka pszenna
Zobacz także: Wielkanocne baby, babki i babeczki
Przygotowanie:
Mąkę łączymy z jajkami, mlekiem, musztardą oraz ziołami posiekanymi i solą. Odstawiamy na dłuższą chwilę. Zabieramy się za kiełbaski. Każdą owijamy plastrami boczku. Tak przygotowane układamy w większym naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem, naprzemiennie z częścią pokrojonej w ćwiartki cebulą. Pieczemy do momentu aż kiełbasa stanie się rumiana i boczek również. Na oleju przesmażamy pozostałą pokrojoną w kostkę cebulę, do momentu aż stanie się lekko bursztynowa. Dodajemy ocet, cukier, odrobinę mąki. Kiedy wszystko się połączy, dodajemy wodę lub bulion do odpowiedniej konsystencji. Kiedy mamy sos gotowy, ciastem zalewamy podrumienioną kiełbasę i wstawiamy od razu do zapiekania, w trakcie nie wolno nam otwierać piekarnika. Możemy to uczynić w momencie, kiedy ciasto nam podrośnie i podrumieni się. A kiedy tak się stanie, wyjmujemy i polewamy sosem, posypujemy ziołami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN