Materiał promocyjny

Wielkanocna kuchnia Polana

Wielkanocny przysmak - białą kiełbasę - przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN na różne sposoby mistrz Andrzej Polan.

Chlebki wielkanocne z białą kiełbasą

Składniki:

  • Kiełbasa biała - 6 sztuk
  • Cebula - 4 sztuki
  • Olej słonecznikowy - 50 ml
  • Bulion warzywny - 1 szklanka
  • Pieprz, sól,
  • Natka pietruszki

Więcej:

Kiełbasę surową pozbawiamy skórki, na patelni przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Do cebuli dodajemy kiełbaski, wszystko razem chwilę smażymy podlewając delikatnie bulionem warzywnym. Po odparowaniu zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy farsz.

  • Mąka - 900 g
  • Woda - 500 ml
  • Drożdże - 15 g
  • Sól - 25 g
  • Kminek

Zobacz także: Czas na wielkanocne mazurki

Kiełbasa biała pieczona

Składniki:

  • Biała kiełbasa 6 sztuk
  • Olej słonecznikowy 60 ml
  • Papryczka peperoni 2 sztuki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Wino białe 100 ml

Kiełbaski wstawiamy do patelni, zalewamy szklanką wody. Dodajemy czosnek, papryczki peperoni i kiełbaski doprowadzamy do wrzenia. W trakcie gotowania nakłuwamy kiełbaski widelcem, dzięki czemu pozbywamy je nadmiaru niepotrzebnego tłuszczu i dziwnego soku. Czynność nakłuwania stosujemy parokrotnie z każdej strony kiełbaski. Pod koniec kiedy woda odparuje, utworzy się sos dodajemy białe wino, które odparowujemy. Podrumieniamy kiełbaski na złoty kolor. Idealna na ciepło i na zimno, świetnie pasuje do filiżanki żurku.

Zobacz także: Biała kiełbasa. Z pyzą ziemniaczaną i w cieście

Kiełbasa w ciemnym piwie

Składniki:

  • Kiełbasa biała 6 sztuk
  • Piwo ciemne 1 szklanka
  • Woda 1 szklanka
  • Cebula 2 sztuki
  • Ziele angielskie, majeranek, goździki,
  • Masło 1 łyżka
  • Mąka 1 łyżka

Zobacz także: Jak oryginalnie przystroić wielkanocny koszyczek?

Przygotowanie:

Przygotowanie:Z w/w składników przygotowujemy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na porcje, z każdej robimy cienki wałeczek i zwijamy jak obwarzanek. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, środek każdej obciążamy jajkiem. Jajka wyjmujemy, na ich miejsce wkładamy po łyżce farszu. Wstawiamy do piekarnika, temp. 200 stopni około 15 minut.Kiełbasę zalewamy wodą i piwem, dodajemy cebulę, przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, podobnie jak kiełbasę pieczoną nakłuwamy w kilku miejscach. Ugotowaną wyjmujemy z garnka. Masło rozpuszczamy i łączymy z mąką robiąc w ten sposób zasmażkę. Rozprowadzamy ją następnie wywarem z kiełbasy. Doprawiamy wszystko pieprzem, solą, lekko zakwaszamy sokiem z cytryny.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości