Przepisy kulinarne

Czas na wielkanocne mazurki

W kuchnie Dzień Dobry TVN Anna Starmach wraz z Tosią Kozyrą i Leną Walewską z MasterChef Junior przygotowały świąteczne mazurki. Który przepis podoba się Wam najbardziej? Jaki powinien być mazurek zdaniem EuGeniusa? Zobaczcie!

 

MAZUREK ORZECHOWO CZEKOLADOWY

SKŁADNIKI:
200g mąki pszennej
100g mielonych orzechów lasowych lub włoskich
70g cukru
150g masła
1 jajko
szczypta soli
150g powideł śliwkowych
100ml śmietanki kremówki 30%
200g mlecznej czekolady
100g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE:
Składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę schładzaj przez godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy (20x30cm) może się kruszyć, nie przejmuj się, ręcznie zaklej „dziury”, zadbaj aby przy brzegach powstał wyższy rant, ciasto ponakłuwaj widelcem, włóż na 20 minut do lodówki. Formę z ciastem przełóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni i piecz około 35-40 minut. Ciasto ostudź. Na wystudzonym spodzie rozprowadź powidła. Śmietankę zagrzej. Czekoladę drobno posiekaj, dodaj do śmietanki, odczekaj 2 minuty, wymieszaj. Czekoladę wylej na powidła. Mazurek udekoruj orzechami.

MAZUREK KAJMAKOWY

SKŁADNIKI:
250 g mąki
150 g masła
150 g konfitury malinowej
50 g cukru pudru
1puszka zagęszczonego słodzonego mleka
1łyżka gęstej śmietany
1jajko
sok z połowy cytryny
Do dekoracji (do wyboru)
Płatki migdałów
Bakalie/orzechy
Świeże maliny
Listki mięty

PRZYGOTOWANIE:
W garnku średniej wielkości zagotuj wodę. Na dno połóż złożony kawałek ręcznika papierowego, a na nim puszkę zagęszczonego mleka (najpierw oderwij papierowe opakowanie). Gotuj na małym ogniu przez 2,5-3 godziny, dolewając od czasu do czasu wodę. W misce lub na stolnicy umieść mąkę, cukier puder, śmietanę, jajko i pokrojone masło. Ciasto wyrabiaj, aż zlepi się w kulkę. Zawiń je w folię i przechowuj w lodówce. Konfiturę malinową wymieszaj z sokiem z cytryny. Formę do mazurka (prostokątną, kwadratową lub okrągłą) wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy, odkrój nadmiar ciasta. Ciasto nakłuj widelcem. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 30 minut (aby ciasto było równe, możesz na początku obciążyć je ziarnkami grochu lub ryżu). Gotowe ciasto ostudź na kratce. Ugotowaną” puszkę z mlekiem ostudź i otwórz. Na wierzchu ciasta rozsmaruj konfiturę malinową, na nią wylej masę kajmakową. Mazurek udekoruj wybranymi dodatkami.

MAZUREK CYTRYNOWY

SKŁADNIKI:
120 g mąki pszennej
40g mielonych migdałów
100 g masła
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
50 g drobnego cukru do pieczenia
Masa:
4 duże jajka
150 g cukru
sok wyciśnięty z 3 cytryn
2 łyżki mąki pszennej
płatki migdałowe do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
Składniki na ciasto połącz, zlep w kulkę, schładzaj w lodówce. Ciasto rozwałkuj, przełóż do prostokątnej formy, ponakłuwaj. Piecz 30 minut w 180 stopniach. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj sok i mąkę, zmiksuj. Na podpieczony spód wylej masę cytrynową i płatki migdałowe. Piecz około 20-30 minut aż masa będzie ścięta.

MAZUREK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I WIŚNIAMI

SKŁADNIKI:
Ciasto:
150g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
40g gorzkiego kakao
70g drobnego cukru
140g masła
1 jajko
masa
200g białej czekolady
150ml śmietanki 30%
200g wiśni
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE:

Składniki na ciasto połącz, zlep w kulkę, schładzaj w lodówce. Ciasto rozwałkuj, przełóż do prostokątnej formy, ponakłuwaj. Piecz 40 minut w 180 stopniach. Śmietankę zagotuj, ściągnij z ognia, czekoladę pokrój na małe kawałki, dodaj do czekoladę, odczekaj 2 minuty, wymieszaj, wylej na ostudzony spód. Wiśnie podgrzej z cukrem, w soku rozpuść mąkę, dodaj do owoców, zagotuj ostudź. Ostudzonymi wiśniami udekoruj mazurka.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
0
0