Mazurki wielkanocne to hit świątecznego stołu. Oto nasze sprawdzone przepisy

Wielkanocne mazurki
Wielkanocne mazurki. Przedstawiamy sprawdzone przepisy - sprawdź je
Źródło: wideonet/Getty Images
Mazurek wielkanocny - jak go przygotować? Mazurek z białą czekoladą, cytrynowy, kajmakowy oraz orzechowo-czekoladowy - który wybierasz? Sprawdź proste przepisy na wielkanocne ciasto.

Wielkanocne dania i przepisy

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Wielkanoc tuż tuż…
Wielkanoc tuż tuż…
Inspiracje na wielkanocny stół
Inspiracje na wielkanocny stół
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
 Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Koszyczki wielkanocne
Koszyczki wielkanocne
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc

Mazurek orzechowo-czekoladowy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g mielonych orzechów lasowych lub włoskich,
  • 70 g cukru,
  • 150 g masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 150 g powideł śliwkowych,
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 200 g mlecznej czekolady,
  • 100 g gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. Składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulę schładzaj przez godzinę w lodówce.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj, przełóż do formy (20x30cm) może się kruszyć, nie przejmuj się, ręcznie zaklej „dziury”, zadbaj aby przy brzegach powstał wyższy rant, ciasto ponakłuwaj widelcem, włóż na 20 minut do lodówki.
  3. Formę z ciastem przełóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni i piecz około 35-40 minut.
  4. Ciasto ostudź.
  5. Na wystudzonym spodzie rozprowadź powidła.
  6. Śmietankę zagrzej.
  7. Czekoladę drobno posiekaj, dodaj do śmietanki, odczekaj 2 minuty, wymieszaj.
  8. Czekoladę wylej na powidła.
  9. Mazurek udekoruj orzechami.

Mazurek kajmakowy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 150 g konfitury malinowej,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 puszka zagęszczonego słodzonego mleka,
  • 1 łyżka gęstej śmietany,
  • 1 jajko,
  • sok z połowy cytryny.

Składniki do dekoracji (do wyboru):

  • płatki migdałów,
  • bakalie/orzechy,
  • świeże maliny,
  • listki mięty.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku średniej wielkości zagotuj wodę.
  2. Na dno połóż złożony kawałek ręcznika papierowego, a na nim puszkę zagęszczonego mleka (najpierw oderwij papierowe opakowanie).
  3. Gotuj na małym ogniu przez 2,5-3 godziny, dolewając od czasu do czasu wodę.
  4. W misce lub na stolnicy umieść mąkę, cukier puder, śmietanę, jajko i pokrojone masło.
  5. Ciasto wyrabiaj, aż zlepi się w kulkę. Zawiń je w folię i przechowuj w lodówce.
  6. Konfiturę malinową wymieszaj z sokiem z cytryny.
  7. Formę do mazurka (prostokątną, kwadratową lub okrągłą) wysmaruj masłem.
  8. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy, odkrój nadmiar ciasta. Uformowane nakłuj widelcem.
  9. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 30 minut (aby ciasto było równe, możesz na początku obciążyć je ziarnkami grochu lub ryżu).
  10. Gotowe ciasto ostudź na kratce.
  11. "Ugotowaną" puszkę z mlekiem ostudź i otwórz.
  12. Na wierzchu ciasta rozsmaruj konfiturę malinową, na nią wylej masę kajmakową.
  13. Mazurek udekoruj wybranymi dodatkami.

Mazurek cytrynowy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej,
  • 40 g mielonych migdałów,
  • 100 g masła,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka śmietany 18%,
  • 50 g drobnego cukru do pieczenia.
  • Składniki na masę:
  • 4 duże jajka
  • 150 g cukru
  • sok wyciśnięty z 3 cytryn
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • płatki migdałowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto połącz, zlep w kulkę, schładzaj w lodówce.
  2. Ciasto rozwałkuj, przełóż do prostokątnej formy, ponakłuwaj.
  3. Piecz 30 minut w 180 stopniach.
  4. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj sok i mąkę, zmiksuj.
  5. Na podpieczony spód wylej masę cytrynową i płatki migdałowe.
  6. Piecz około 20-30 minut aż masa będzie ścięta.

Mazurek z białą czekoladą i wiśniami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej,
  • 40 g mielonych migdałów,
  • 100 g masła,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka śmietany 18%,
  • 50 g drobnego cukru do pieczenia.
  • Składniki na masę:
  • 4 duże jajka,
  • 150 g cukru,
  • sok wyciśnięty z 3 cytryn,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • płatki migdałowe do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto połącz, zlep w kulkę, schładzaj w lodówce.
  2. Ciasto rozwałkuj, przełóż do prostokątnej formy, ponakłuwaj. Piecz 40 minut w 180 stopniach.
  3. Śmietankę zagotuj, ściągnij z ognia, czekoladę pokrój na małe kawałki, dodaj do czekoladę, odczekaj 2 minuty.
  4. Wymieszaj, wylej na ostudzony spód.
  5. Wiśnie podgrzej z cukrem, w soku rozpuść mąkę, dodaj do owoców, zagotuj ostudź.
  6. Ostudzonymi wiśniami udekoruj mazurka.

Wypróbuj inne nasze przepisy na mazurki wielkanocne:

podziel się: