Mazurki nieodłącznie kojarzą się ze świętami wielkanocnymi. Rodzajów tego ciasta jest mnóstwo, proponujemy zrobić kajmakowy, wiosenny z daktylami oraz czekoladowo- orzechowy. Sprawdź przepisy Sebastiana Olmy.Mazurek z kajmakiem, migdałami i orzechami
Składniki:
Kruchy spód:
- 350 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 200 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 żółtka
Mąkę pszenną przesiać na stolnicę za pomocą sitka, dodać cukier puder i zimne pokrojone w kostkę masło. Całość siekać nożem dopóki nie zrobi się „kruszonka”, następnie dodać sól, jogurt, żółtka i dokładnie ugnieść rękoma, aż powstanie gładka konsystencja. Ciasto owinąć folią i odstawić do lodówki na godzinę. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość około 1 cm, wyciąć za pomocą miski duże kręgi, przełożyć na pergamin, nakłuć widelcem, aby się piekło równomiernie. Z reszty ciasta wyjąć cienkie podłużne paski, zwinąć jak warkocz i nałożyć na ranty. Wstawić do piekarnika 180°C na 15-18 minut.
Masa kajmakowa:
- 400 g kajmaku
- 100 ml śmietanki 36%
- 1 łyżka kardamonu
- 1 łyżka imbiru w proszku
- Skórka z cytryny
Masę kajmakową przełożyć do metalowej miski, dodać śmietankę i suche przyprawy, dokładnie razem wymieszać. Na koniec zetrzeć skórkę z cytryny i rozprowadzić masę po wcześniej upieczonym cieście. Ciasto udekoruj polewą czekoladową, płatkami migdałów oraz dostępnymi suszonymi owocami bądź orzechami.
Mazurek wiosenny z daktylami, pomarańczą i figami
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 75 g cukru pudru
- 100 g mielonych migdałów
- 2 żółtka
- 175 g masła
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka soli
Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, dodać zmielone migdały, cukier puder, masło i nożem posiekać, aż powstanie „kruszonka”. Dodać żółtka, cynamon i sól. Wyrobić ciasto do jednolitej konsystencji i odstawić na godzinę do lodówki. Wyjąć ciasto, rozwałkować na grubość 1 cm i nałożyć na okrągły spód do tarty nasmarowany masłem i posypany kaszą manną. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 185°C na 12-15 minut. Gotowy spód odstawić do ostygnięcia.
Mus z daktyli:
- 250 g suszonych daktyli
- 250 ml soku z czarnej porzeczki
- 2 listki żelatyny
- 50 g masła
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie na około 15 minut. Daktyle pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka i zalać sokiem z czarnej porzeczki. Gotować, aż sok odparuje do połowy, dodać wcześniej namoczoną żelatynę i dokładnie zmiksować w robocie kuchennym, pod koniec miksowania dodać zimne masło. Gotową masę rozsmarować równo na spodzie ciasta i odstawić, aby zastygła.
Konfitura z pomarańczy:
- 4 pomarańcze
- 1 limonka
- 500 ml soku marchewkowego
- 100 g cukru
- 4 gwiazdki anyżu
- 1 łyżeczka chili w proszku
Pomarańcze i limonkę dokładnie umyć, zetrzeć skórkę na talerz i zostawić na koniec. Obrać resztę skóry i białą warstwę. Sam środek zmiksować w robocie kuchennym i przelać do metalowego garnka dodając sok z marchwi, cukier i anyż. Całość gotować na małym ogniu tak długo, aby zrobiła się gęsta konfitura. Na koniec dodać do smaku pieprz i skórkę z cytrusów. Konfiturę rozlać na wcześniej przygotowane ciasto tak, aby utworzyło płaską i równą powierzchnię.
Figi pokroić na połówki, ćwiartki i cienkie plastry. Większe kawałki można obsmażyć na patelni z odrobiną cukru, aby miały ładny złoty kolor. Ułożyć figi na gotowym spodzie i udekorować dowolnymi orzechami.
Mazurek czekoladowo-orzechowy z kokosem
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g zmielonych orzechów laskowych
- 75 g brązowego cukru
- 200 g masła
- 2 żółtka
Mąkę przesiać przez sitko, dodać zmielone orzechy laskowe, cukier i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Dodać pokrojone masło i żółtka, wyrobić ciasto na gładką masę i ułożyć 0,5 cm warstwę w formie do pieczenia. Zaznaczyć ranty dodatkowym ciastem, tak aby wlana później czekolada się nie wylała. Można też użyć formy do tart z rantem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 185°C przez około 20 minut. Wyjąć i odstawić.
Ganache czekoladowy:
- 250 ml śmietanki 30%
- 100 ml likieru czekoladowego
- 250 g czekolady mlecznej
- 40 g masła
- Do dekoracji:
- 150 g orzechów laskowych
- 25 g prażonych wiórków kokosowych
Do rondelka wlać śmietankę razem z likierem i podgrzewać. Gdy śmietana zacznie się gotować dodać kawałki czekolady i poczekać, aż cała się rozpuści, następnie dodać zimne masło i dokładnie wymieszać. Przelać ganache do miski i poczekać, aż lekko ostygnie. Wlać i równo rozprowadzić po wcześniej wypieczonym cieście. Gdy masa jeszcze nie będzie zastygnięta, posypać ją prażonymi orzechami laskowymi (część skruszyć) oraz wiórkami kokosowymi.
Zobacz też:
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Sebastian Olma
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"