Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, a wraz z nią świąteczne potrawy, w których dominuje m.in. twaróg. Jest w końcu głównym składnikiem sernika, bez którego większość Polaków nie wyobraża sobie świąt. W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi twarogowymi inspiracjami podzielił się Sebastian Olma. Jak zrobić sernik pieczony, sernik na zimno i paschę? Sprawdź przepisy.
W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowania do Wielkanocy pełną parą. Swoimi świątecznymi przepisami i poradami podzielił się Jasiek Kuroń. Sprawdź, jak zrobić żurek z tiftelami cielęcymi, pieczeń rzymską, wegański pasztet z ciecierzycy oraz voille au vent z musem chrzanowym, jajkiem i białą kiełbasą.
Nadmiar tego produktu może szkodzić zdrowiu.
Wielkanoc coraz bliżej, a ty wciąż nie wiesz, jak przygotować się do świąt? Zapoznaj się z naszym bezpłatnym e-bookiem. Znajdziesz w nim mnóstwo inspiracji na tradycyjne potrawy czy efektowne dekoracje. Spraw, by te święta były wyjątkowe.
Wielkanoc, tak jak każde święta ma swój niepowtarzalny wyjątkowy klimat. Na atmosferę tego szczególnego czasu składa się wiele elementów, ale jednym z nich z pewnością jest… smak. W wielu domach receptury tradycyjnych świątecznych dań przekazywane są z pokolenia na pokolenie, ale często zdarza się też, że chcemy gości zaskoczyć jakimś nowym, popisowym daniem. Taki mariaż tradycji i nowoczesności to fantastyczny sposób na odświeżenie wielkanocnego menu. Tylko… Jakie dania wybrać? Sprawdźcie nasze propozycje!
W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował swoje nowatorskie pomysły na świąteczną sałatkę. Królową jest oczywiście jarzynowa, ale co jeśli mamy ochotę na powiew świeżości i nowe smaki na stole? W takiej sytuacji warto wypróbować przepis na świąteczną sałatkę z kurczakiem naszego kucharza. Sprawdź, jak ją zrobić.
Na Sycylii Wielkanoc obchodzona jest hucznie. O tym, jakie dania jada się z okazji tych świąt, opowiadał Stefano Terrazzino. Sprawdź, jak przygotować z jego przepisu tort ricotta.
W kuchni Dzień Dobry TVN Stefano Terrazzino przybliżył, jak wygląda Wielkanoc na Sycylii. W sobotę nie chodzi się z koszyczkiem, a w poniedziałki świętuje się wspólnie na świeżym powietrzu. Sprawdź, jak przygotować Mignolate Siciliane z przepisu Stefano Terrazzino.
Cuddura to typowy sycylijski deser - ciasteczka z jajkiem, które przygotowywane są na różne sposoby. Tradycyjnie robi się je tydzień przed świętami wielkanocnymi. Sprawdź, jak przygotować to danie z przepisu Stefano Terrazzino
Jak zrobić doskonały żur na domowym zakwasie, idealną sałatkę jarzynową lub domowy majonez? Sprawdź przepisy Magdy Gessler.
Wielkanoc za rogiem. To najwyższy czas, żeby przygotować świąteczne dania. Zobacz, jakie propozycje na wielkanocny stół ma Sebastian Olma.
Anna Starmach zaczęła już przygotowania do Wielkanocny. Od kilku dni publikuje w mediach społecznościowych rozmaite świąteczne przepisy, a teraz z internautami podzieliła się, jak chciałaby, żeby wyglądał jej najbliższy weekend. O czym marzy jurorka "Masterchefa"?
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To dobry moment, by pomyśleć o świątecznym menu. Jakie dania zagoszczą na waszych stołach w tym roku? W ramach inspiracji przygotowaliśmy listę 10 najpopularniejszych wielkanocnych potraw.
Żurek z jajkiem i białą kiełbasą to jedno z tradycyjnych dań, które co roku pojawia się na wielkanocnym stole. Potrawa znana jest na ziemiach polskich już od kilku wieków, choć dawniej mianem żuru określano dania z zakwaszonej mąki, które były bardzo popularne na Śląsku. Z tego względu w książkach kucharskich często pojawiają się przepisy właśnie na śląski żurek. W niektórych domach, w okresie świąt wielkanocnych, serwuje się także barszcz biały z jajkiem i kiełbasą. Zupy są do siebie bardzo podobne, a w niektórych regionach nazwa używana jest zamiennie. Różnią się jednak rodzajem mąki zawartej w zakwasie.
Już niedługo Wielkanoc. Na naszym świątecznym stole nie powinno zabraknąć pysznych sałatek, które będą idealnych uzupełnieniem wszystkich potraw. Przede wszystkim nie powinno zabraknąć kultowej już sałatki jarzynowej. Jak ją przygotować?
Mazurek kajmakowy z pewnością zachwyci wszystkich przy wielkanocnym stole. Jest prosty w wykonaniu, dlatego może go upiec każdy, niezależnie od umiejętności kulinarnych. Dzięki masie kajmakowej i bakaliom smakuje wyśmienicie.
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a my już zastanawiamy się co postawić na wielkanocnym stole. Oprócz tradycyjnych potraw warto trochą poeksperymentować. Babki, babeczki i muffiny. Przygotowaliśmy najlepsze przepisy na te słodkości. Zarówno w wersji klasycznej, jak i nowoczesnej.
Baranek z cista piaskowego na święta. Wielkanoc to jedno z najważniejszych wydarzeń w kalendarzu chrześcijanina. Zgodnie z tradycją bliscy spotykają się przy jednym stole i wspólnie obchodzą ten wyjątkowy czas. Mimo że w święta wielkanocne królują jajka, podczas rodzinnego spotkania nie może zabraknąć słodkości. Poznaj klasyczny przepis na pysznego baranka wielkanocnego.
Mazurki nieodłącznie kojarzą się ze świętami wielkanocnymi. Rodzajów tego ciasta jest mnóstwo, proponujemy zrobić kajmakowy, wiosenny z daktylami oraz czekoladowo- orzechowy. Sprawdź przepisy Sebastiana Olmy.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią kulinarne szaleństwo. Będziemy gotować, piec i dekorować. Aneta Kuroń pokazała Piotrowi Wojtasikowi, jak w prosty sposób zaangażować dzieci do pomocy. Wspólne pieczenie zajączka wcale nie jest trudne. Przekonajcie się sami.
Rozpoczynamy przygotowania do Wielkanocy. Na świąteczny stół przygotuj babę wielkanocną, która pięknie wyrośnięta ma zapewnić powodzenie i dobrobyt w rodzinie przez cały następny rok. Skorzystaj z przepisów Grzegorza Zawieruchy na babkę Brioche Kouglof, makową lub budyniową.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował wiele pysznych dań na Wielkanoc. Na stole pojawiły się: jajka faszerowane w garniturze, biała kiełbasa w sosie z cebuli i śmietany, schab pieczony z jajkami, chrzan wielkanocny, wiosenny sos tatarski i pascha wielkanocna.
Przepisy na jaja faszerowane. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował wielkanocne jajka w najrozmaitszych odsłonach. Co powiecie na jajka na zielono lub jaja z czerwonym farszem?
W kuchni Dzień Dobry TVN sposoby na świąteczne jaja. Ze sklepu czy te od gospodyni? Które lepsze? Jak sprawdzić czy jajka są świeże? Po co przelewać je wrzątkiem? W dzisiejszej jajecznej kuchni Andrzeja, tradycyjne wielkanocne potrawy, a więc jajka faszerowane, jajecznica wielkanocna, jajka z szynką i chrzanem, czy obwarzanek z łososiem i kremowym serkiem.