Trzy sposoby na świąteczne słodkości. W roli głównej muffinki wielkanocne

Babeczki budyń polan
Babeczki budyń polan
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a my już zastanawiamy się co postawić na wielkanocnym stole. Oprócz tradycyjnych potraw warto trochą poeksperymentować. Babki, babeczki i muffiny. Przygotowaliśmy najlepsze przepisy na te słodkości. Zarówno w wersji klasycznej, jak i nowoczesnej.

Święta Wielkanocne to czas, który z pewnością każdemu z nas przywołuje na myśl inne wspomnienia. Gwar rodziny, serdeczne życzenia, malowanie pisanek i wspólne pieczenie. Mazurki, serniki czy babki? My stawiamy na te ostatnie. Proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego smaczne. Zobaczcie 3 przepisy na świąteczne babeczki i muffiny.

Babeczki wielkanocne – przepis

Małe, klasyczne babeczki świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i element wielkanocnego koszyczka. Lekko wilgotne, miękkie i rozpływające się w ustach zadowolą podniebienie każdego malucha i dorosłego.

Składniki:

  • 2 jajka
    • 2 szklanki mąki
      • 1 szklanka mleka
        • 0,5 szklanki cukru
          • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
            • 1 opakowanie cukru waniliowego
              • ¾ kostki masła

                Przygotowanie:

                W misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy rozpuszczone masło i mleko, na następnie miksujemy na wolnych obrotach. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy do foremek, wypełniając je do ¾ wysokości. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z foremek i studzimy.

                Muffiny wielkanocne – przepis

                Dla osób lubiących nieco więcej słodkości polecamy wielkanocne muffiny z jagodami i białą czekoladą. Taki deser z pewnością sprawdzi się przy świątecznej kawie lub herbacie.

                Składniki:

                • 2 szklanki mąki pszennej
                  • 1 szklanka jogurtu, kefiru lub maślanki
                    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
                        • ½ szklanki drobnego cukru
                          • 2 jaja (rozmiar „L”)
                            • ½ szklanki oleju rzepakowego
                              • szczypta soli
                                • 100 g białej czekolady
                                  • około 300 g jagód (mrożonych lub świeżych)

                                    Przygotowanie:

                                    Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, formę do muffinek wykładamy papilotkami. Mokre składniki takie jak jogurt, jaja i olej mieszamy w wysokim dzbanku za pomocą rózgi. W drugim naczyniu łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Następnie dosypujemy suche składniki do mokrych, łączymy rózgą niezbyt długo, aż pozbędziemy się grudek i delikatnie dodajemy jagody i czekoladę. Łączymy szpatułką i rozlewamy do przygotowanej formy. Pieczemy ok. 25 minut do suchego patyczka. Dekorujemy wg gustu.

                                    Zobacz też: Przysmak dzieci - muffinki z kawałkami czekolady

                                    Muffiny wielkanocne all inclusive

                                    Świąteczne pieczenie warto połączyć z zabawą, szczególnie jeśli w naszej kuchni goszczą dzieci. Wspólnymi siłami możecie wykonać prawdziwe działa sztuki. Babeczki w kształcie zajączka, wielkanocnej pisanki, a może róży? Wszystko zależy od waszej wyobraźni! Wystarczy krem mascarpone, kilka czekoladowych jajek, kolorowy cukier w pisaku i ruszamy do dzieła.

                                    Składniki:

                                    • 4 banany
                                      • 1 jajo
                                        • 0,5 szklanki oleju
                                          • 1,5 szklanki mąki pszennej
                                            • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                              • 1 łyżeczka sody
                                                • 4 łyżki jogurtu
                                                  • 2-3 garście pokrojonej czekolady lub chocolate chips
                                                    • 2 łyżki kakao
                                                      • 0,5 szklanki cukru

                                                        Przygotowanie:

                                                        Banany, jogurt i olej miksujemy blenderem, dodajemy całe jajo i jeszcze chwilkę miksujemy. Mąkę, proszek, sodkę, cukier, kakao i kawałki czekolady wrzucamy do drugiej miski i mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre i szybkim ruchem, niezbyt dokładnie łączymy. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i do każdej wlewam ciasto do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

                                                        Zobacz także: Prosty przepis na muffinki dla dzieci z owocami, dżemem i czekoladą. Jak ozdobić muffinki dla dzieci?

                                                        Krem na bazie mascarpone

                                                        Składniki:

                                                        • 500 g mascarpone
                                                          • 300 ml mocno schłodzonej śmietanki 36 %
                                                            • 3 czubate łyżki cukru pudru
                                                              • skórka starta z ½ cytryny
                                                                • 1 łyżeczka pasty z wanilii

                                                                  Przygotowanie:

                                                                  Wszystkie składniki przekładamy do wysokiego dzbanka lub dzieży miksera. Zaczynamy powoli ubijać, następnie zwiększamy moc robota. Ucieramy do połączenia składników pilnując, by krem się nie zważył. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wystudzone babeczki.

                                                                  Zobacz też:

                                                                  Zobacz wideo: Wielkanocne muffinki. Czym je ozdobić?

                                                                  Autor: Adrian Adamczyk

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                  Kosmetyczka w podróży. Tych produktów nie może w niej zabraknąć
                                                                  Materiał promocyjny

                                                                  Kosmetyczka w podróży. Tych produktów nie może w niej zabraknąć

                                                                  Jak trenować, by szybko zobaczyć efekty?
                                                                  Materiał promocyjny

                                                                  Jak trenować, by szybko zobaczyć efekty?