Wiadomość

Muffinki wytrawne to bardzo dobra alternatywa dla słodkich babeczek, na które nie zawsze ma się ochotę. Ze względu na różnorodność dodatków, którymi można zmodyfikować klasyczny przepis na muffinki wytrawne, jest to przekąska, która może u większości z nas znaleźć kulinarne uznanie.

Jak przygotować muffinki z warzywami, mięsem lub serem?

Muffinki wytrawne to jeden z nielicznych wypieków, który pozwala na tak dużą różnorodność składników. Babeczki z szynką i serem, z suszonymi pomidorami i ziołami, z cebulą czy nawet ryżem. Wielość możliwości sprawia, że nie ma osoby, której nie smakowałaby wytrawna wersja tych znanych babeczek. Wytrawne muffiny można zabrać ze sobą wszędzie. Są świetnym pomysłem na drugie śniadanie do pracy czy szkoły , przez co mogą zastąpić klasyczne kanapki, co na pewno spodoba się dzieciom. Muffinki wytrawne przygotowuje się bardzo szybko i nie wymagają one specjalnych zdolności kulinarnych. Należą one do przekąsek, które zawsze się udają, dlatego też po przepis na muffinki wytrawne powinni sięgnąć Ci wszyscy, którym wydaje się, że nie potrafią piec.

Wytrawne muffinki z serem, pieczarkami i cebulą

To jeden z najbardziej popularnych i podstawowych sposobów na przygotowanie niesłodkich babeczek. Muffinki wytrawne przygotowane według tego przepisu smakują podobnie jak pizza .

Składniki na 18 sztuk muffinek:

· 2 szklanki mąki pszennej,

· 2 jajka,

· 1 szklanka mleka,

· 100 g masła,

· 150 g pieczarek,

· 30 g sera żółtego,

· 1 cebula,

· 4 łyżki oliwy z oliwek,

· 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,

· sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Do dużej miski przesiej dokładnie mąkę i proszek do pieczenia. Ser zetrzyj na tarce i wsyp go do miski z suchymi składnikami. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w plasterki. Obierz cebulę i pokrój ją w cienkie paseczki. Szynkę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę, następnie dodaj pieczarki, a pod koniec smażenia dodaj również szynkę. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Poczekaj, aż składniki znajdujące się na patelni ostygną, a następnie przełóż je do miski z mąką i proszkiem do pieczenia.

W oddzielnej misce wymieszaj jajka z mlekiem. Na niewielkim ogniu rozpuść masło i kiedy delikatnie przestygnie, połącz je z jajkami i mlekiem. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do dużej miski z pozostałymi składnikami.

Przygotuj foremki do muffinek, wlej ciasto do ⅔ ich wysokości, a następnie rozłóż je na blasze.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Włóż do niego blachę na 25-30 minut i wyciągnij, gdy muffinki wytrawne się zarumienią.

Przepis na muffinki wytrawne z suszonymi pomidorami i ziołami

Zdrowy przepis, idealny dla tych, którym znudziły się klasyczne muffiny z szynką.

Składniki na 15 sztuk:

· 300 g mąki pszennej,

· 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,

· 2 jajka,

· 100 g suszonych pomidorów,

· 5 łyżek oleju,

· 250 ml mleka,

· 50 g parmezanu,

· 1 płaska łyżeczka soli,

· ½ łyżeczki oregano,

· ¼ łyżeczki suszonego czosnku,

· ½ łyżeczka bazylii,

· ½ łyżeczki pieprzu.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przygotuj papilotki do muffinek. Suche składniki (w tym przyprawy) przesiej do miski. W oddzielnym naczyniu roztrzep jajka z mlekiem, dodaj starty parmezan i olej. Wszystko dokładnie wymieszaj. Pomidory odsącz na papierowym ręczniku, a następnie pokrój je w cienkie paski lub drobną kostkę i dodaj do miski z mokrymi składnikami. Połącz ze sobą składniki z obu misek i delikatnie wymieszaj.

Foremki wypełnij ciastem do ¾ ich wysokości. Całość piecz przez około 25 minut. Muffinki wytrawne z suszonymi pomidorami możesz również polać ketchupem lub musztardą.

Muffinki wytrawne ryżowe

Ten przepis na muffinki wytrawne można wykorzystać podczas przygotowywania obiadu. Nie ma tu klasycznego ciasta na muffinki, które zostało tu zastąpione białym ryżem i ziemniakami.

Składniki na 6 porcji:

· 1 torebka ryżu, ugotowanego według informacji na opakowaniu,

· 1 ugotowany ziemniak,

· 2 jajka,

· pół łyżeczki soli,

· ¼ łyżeczki pieprzu,

· 3 łyżki oleju,

· 3 łyżki śmietany 18%,

· 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Ziemniaka zetrzyj na tarce o dużych oczkach, odciśnij nadmiar wody. Przełóż do miski, a następnie dodaj ryż, jajka, śmietanę, olej i przyprawy. Dokładnie wymieszaj składniki, a powstałą z nich masę nałóż łyżką aż po brzegi papilotek. Muffiny możesz z wierzchu posypać koperkiem, porem lub szczypiorkiem. Przygotowane danie włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 30 minut. Taki przepis na wytrawne muffinki zdecydowanie urozmaici tradycyjne obiady.

Wytrawne muffiny z brokułami i fetą

Wytrawne muffiny z brokułami i fetą mogą stać się zarówno pełnowartościowym obiadem, jak i przekąską w ciągu dnia. Są szybkie w przygotowaniu i można je zrobić z produktów dostępnych w większości supermarketów czy sklepów osiedlowych.

Składniki na 12 sztuk:

· 200 g mąki pszennej,

· 2 jajka,

· 150 g masła,

· 250 ml mleka,

· 150 g sera feta,

· 1 mały lub średni brokuł,

· 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

· 1 łyżeczka sody oczyszczonej,

· ½ łyżeczki soli,

· ½ łyżeczki pieprzu,

· ½ łyżeczki tymianku,

· ½ łyżeczki bazylii.

Przygotowanie:

Ugotuj brokuły, odsącz je z nadmiaru wody i pokrój w drobną kostkę. W misce roztrzep jajka z mlekiem. Na niewielkim ogniu roztop masło, poczekaj do jego przestygnięcia, a następnie dodaj je do jajek i mleka. W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie mąkę i przyprawy razem z wcześniej ugotowanymi brokułami. Na koniec pokrój ser feta i dodaj go do pozostałych składników. Surowym ciastem wyłóż foremki aż po brzegi. Piecz w 180 stopniach przez około 30-35 minut.


Zobacz film: Zbilansowana kuchnia. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Co sądzisz o tym artykule?
56
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0