Papryczka chili to znacznie więcej niż tylko wyrazisty dodatek do potraw. Obecna w warzywie kapsaicyna nie tylko nadaje jej ostrość, ale też wykazuje działanie przeciwzapalnie. Jakie jeszcze właściwości ma kapsaicyna? Dlaczego warto wprowadzić ostrą papryczkę do swojego menu? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Milena Nosek, dietetyk.
Zimowe wieczory to czas, gdy szczególnie trudno jest nam utrzymać zdrowe nawyki żywieniowe. Krótkie dni, brak słońca i chłód sprawiają, że częściej sięgamy po wysokokaloryczne przekąski i comfort food. Jednak w 5PD wiemy, że właśnie w tym okresie odpowiednie odżywianie jest kluczowe dla naszego zdrowia i samopoczucia. Poznaj sprawdzone sposoby na utrzymanie motywacji do zdrowego odżywiania zimą.
Polacy spożywają coraz więcej ryb. Na stołach obok śledzi, mintajów czy makreli swoje miejsce znajdują m.in. ryby maślane, które we Włoszech i w Japonii są zakazane.