Gruszka to owoc, który wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Jest doskonałym źródłem witamin A, C, E, K oraz z grupy B. Gruszka wspomaga proces trawienia, obniża ciśnienie tętnicze krwi, przeciwdziała zaparciom, przyspiesza gojenie się ran. Jest mało kalorycznym owocem, który poleca się podczas odchudzania.
Zielona fasolka szparagowa jest skarbnicą witamin i minerałów, które wpływają na prawidłową pracę serca, układu odpornościowego i nerwowego. Dostarcza błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit i działa antynowotworowo. Jest cennym źródłem antyoksydantów hamujących procesy starzenia się organizmu.
Zwyrodnienie plamki żółtej (AMD) to najczęściej diagnozowana choroba siatkówki oka. W Polsce dotkniętych jest nią już ponad 1,3 mln osób, a wśród nich 140 tys. cierpi na jej groźniejszą, wysiękową postać. Rozwój choroby spowalnia nie tylko odpowiednia terapia u okulisty. Sprawdź, jak dieta i nowoczesne urządzenia optyczne mogą pomóc osobom chorym na AMD.
Grzyb o nazwie kozia broda przypomina swoim kształtem gąbkę i był uznawany za gatunek zagrożony od początku lat 90-tych. Obecnie jednak, można go już bez przeszkód zbierać. Jest to dobra wiadomość, ponieważ ten gatunek charakteryzuje się wyjątkowymi walorami smakowymi. Dowiedz się, jak wygląda kozia broda i gdzie można ją znaleźć. Jakie zastosowanie może mieć ten grzyb w kuchni?
Zasługujesz na to, by żyć zdrowo, komfortowo, cieszyć się świetnym wyglądem i doskonałym samopoczuciem. To fakt, ale łatwo powiedzieć, a trudniej zrobić?
Choć jedzenie w proszku czy w płynie nie jest niczym nowym, to od pewnego czasu na rynku można znaleźć pełnowartościowe posiłki serwowane właśnie w takiej formie. Czy warto sięgać po takie produkty?
Kawior kojarzony jest z wyjątkowo drogą i ekskluzywną przekąską, podawaną podczas wykwintnych przyjęć. Można skosztować go w wielu restauracjach albo kupić w sklepach dystrybuujących ryby i owoce morza. Chociaż jego cena nie należy do najniższych, bez wątpienia warto spróbować tego wyjątkowego specjału, który zachwyca smakoszy z całego świata. Jakie są rodzaje kawioru i z czym go podawać? Na te i inne pytania odpowiadamy w Dzień Kawioru.
Trwa sezon na bób - pyszne i uwielbiane przez wielu warzywo strączkowe. Jest niezwykle zdrowy, bogaty w cenne składniki i minerały. Sprawdź, co warto wiedzieć o bobie, w tym, jak go gotować, aby był najsmaczniejszy.