Dietetyczka kliniczna Milena Nosek szczególnie rekomenduje wysokoenergetycznie śniadania, które bazują na dobrych zbożach. Co jej zdaniem warto jeść po przebudzeniu?
Pieczarki, jako popularne grzyby, dosyć często goszczą na naszych stołach. Zwykle kupujemy je w marketach, warto jednak wiedzieć, jak odróżnić te jadalne od niejadalnych, jeśli zbieramy je sami lub kupujemy od stojących pod lasem grzybiarzy.
Wielu Polaków próbuje schudnąć- stosuje diety i różne formy aktywności fizycznej, a waga nie spada. Problemem jest podjadanie. Nie zdajemy sobie sprawy, że nawet kilka orzechów czy łyk soku może sprawić, że waga będzie stała w miejscu. W studiu Dzień Dobry TVN na pytania związane z prawidłowym odżywianiem odpowiedzą Marta Jachym- Raczyńska i Paweł Raczyński.
Francuskie władze opublikowały nowy dekret dotyczący nazw produktów wegetariańskich i wegańskich. Już wkrótce nie będzie możliwe nazywanie ich za pomocą "mięsnych" zamienników. Zmiany mają wejść w życie za trzy miesiące.
Czy zwykłe, domowe przetwory mogą wspierać odchudzanie? Tak, jeśli tylko zostaną przygotowane z odpowiednio dobranych składników. Aby czerpać jak najwięcej z domowego jedzenia, warto używać do jego przygotowania produktów dobrej jakości, ograniczać tłuszcz i cukier. Idealnie pasuje tu domowy, rozgrzewający dżem śliwkowy. Sprawdź nasz przepis.
Kozia broda. Grzyb ten od początku lat 90-tych uznawany był za gatunek zagrożony. Czy zatem jest pod ochroną? Okazuje się, że dziś śmiało możemy po niego sięgać, a taka wiadomość cieszy, bo okaz ten cechuje się wyjątkowymi walorami smakowymi. Dowiedz się, jak wygląda grzyb kozia broda i gdzie można go znaleźć. Jak można wykorzystać ten grzyb w kuchni?
Czy kontrolowanie diety i wagi na urlopie jest możliwe? O tym opowiedziała dietetyk - specjalista ds. żywienia człowieka, ekspert Fitatu Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska.
Kawior kojarzony jest z wyjątkowo drogą i ekskluzywną przekąską, podawaną podczas wykwintnych przyjęć. Można skosztować go w wielu restauracjach albo kupić w sklepach dystrybuujących ryby i owoce morza. Chociaż jego cena nie należy do najniższych, bez wątpienia warto spróbować tego wyjątkowego specjału, który zachwyca smakoszy z całego świata. Jakie są rodzaje kawioru i z czym go podawać? na te i inne pytania odpowiadamy w Dzień Kawioru.
Woda to najlepszy napój dla naszego organizmu. Doskonale gasi pragnienie, a także nawadnia. Ale czy na pewno? Najnowsze badania pokazują, że nie jest tak idealna, jak sądzono.
Temperatury rosną, a wraz z nimi zwiększa się nasze zapotrzebowanie na płyny. W okresie letnim warto więc wspomóc się owocami, które zawierają dużą ilość wody. Z okazji Międzynarodowego Dnia Owoców podpowiadamy, które z nich szczególnie warto wprowadzić do swojej diety.
W sezonie letnim matka natura rozpieszcza nas smakiem różnorodnych owoców. Truskawki, maliny, porzeczki, wiśnie, jagody, czy egzotyczne melony i ananasy. Wybór jest naprawdę duży. Który z przysmaków jest najzdrowszy? Ta odpowiedź może was zdziwić. Jak się okazuje, najwięcej korzystnych właściwości ma mały, niepozorny owoc, który, choć rośnie w Polsce, wciąż jest mało znany.
Współcześnie w większości sklepów znajdują się półki, a w hipermarketach nawet całe działy, ze "zdrową żywnością". Znajdziemy tam pewne nazwy i skróty, które mogą znaleźć się tylko na produktach certyfikowanych.
Firmy, które zajmują się produkcją butelkowanej wody pitnej, od dawna korzystają z systemów odwróconej osmozy do uzdatniania wody. Tej samej metody można użyć w domu. Jak działa filtr odwróconej osmozy?
Herbata to napój, który jest nie tylko smaczny, ale ma także wiele pozytywnych dla naszego organizmu właściwości. Kiedy najlepiej ją pić, z czym łączyć, a z czym nie? O tym opowiedział nam teabarista Julian Karewicz.