Maj to czas, gdy natura ożywa po zimowym uśpieniu. Dni stają się coraz bardziej słoneczne, a wraz z nimi zaczyna się okres intensywnego kwitnienia i wzrostu roślin, także tych, które dostarczają nam świeżych warzyw i owoców. Które z nich są teraz najsmaczniejsze? Zobacz, jakie sezonowe warzywa dominują w maju i co można z nich przyrządzić.
Nareszcie, po długim okresie zimy, mamy szansę urozmaicić swoją dietę o produkty, które łatwo kupimy lokalnie. Jak więc jeść sezonowo? Jakie owoce i warzywa wybierać w marcu? Sprawdź na stronie Dzień Dobry TVN.
Wielu z nas chętnie sięga po paluszki rybne. Nie tylko są idealne na szybki obiad, to jeszcze wydają się być zdrowe. Tymczasem skład niektórych z nich jest alarmujący.
Niektórzy czekają na niego z niecierpliwością przez cały rok. Inni się go boją, bo oznacza zmierzenie się z własnymi słabościami. Pozostali - po prostu go bagatelizują. Tłusty czwartek, bo to o nim mowa, jest dniem hołdującym słodkim grzeszkom. A jeśli się przejedliśmy? Oto, jak łatwo możemy się z takiego problemu wykaraskać!
Papryczka chili to znacznie więcej niż tylko wyrazisty dodatek do potraw. Obecna w warzywie kapsaicyna nie tylko nadaje jej ostrość, ale też wykazuje działanie przeciwzapalnie. Jakie jeszcze właściwości ma kapsaicyna? Dlaczego warto wprowadzić ostrą papryczkę do swojego menu? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Milena Nosek, dietetyk.