Owoce i warzywa to bardzo ważny składnik diety dziecka, ale niestety nie każde dziecko chce je jeść. Dlatego czasami trzeba użyć fortelu. Ambasadorzy akcji 5 porcji zdrowia - aktorka Joanna Koroniewska i Andrzej Polan przedstawili w kuchni Dzień Dobry TVN dania, w których przemycili m.in.: paprykę, rzodkiewkę, jabłka i gruszki. Oto one: ciasteczka z gruszkami, torcik z ogórkiem, rzodkiewką i gotowanym jajkiem, leniwe z jabłkiem prażonym i rodzynkami, a także koperty z ciasta francuskiego z papryką, bazylią i miętą.
Przetworzone jedzenie przyczynia się do wzrostu liczby otyłych ludzi i rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych. Dlaczego sięgamy po taką żywność? Co tak naprawdę znajduje się w niej? Czy przestawiając się na "śmieciowe" jedzenie możemy zmienić nasz metabolizm? Rozmawialiśmy o tym z profesor Małgorzatą Kozłowską-Wojciechowską z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Te deski wymyślili Amerykanie. Stworzyli deski z materiału w stu procentach pozyskanego z recyklingu. Idealnie zespolone. Nie tępią noży. Nie asymilują bakterii ani zapachów. Anna Nowak - Ibisz, „Pani Gadżet”, z USA przywiozła oprócz fenomenalnych desek do krojenia także wirus. Czy zaraźliwy?
Sól nam szkodzi, ale mimo to solimy bez opamiętania. Jaka jest zalecana dzienna dawka soli? Czy sól morska jest rzeczywiście zdrowsza od zwykłej białej soli? W jakich produktach jest sól? Czy możemy coś zrobić, aby pozbyć się soli z organizmu? Czym można zastąpić sól? Rozmawialiśmy o tym z gościem Dzień Dobry TVN dietetyczką Agnieszką Piskałą.
Cukier, sól i tłuszcze to składniki naszej codziennej diety. W Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyczkę Annę Jelonek, która powiedziała nam, jakie są dopuszczalne dzienne normy tych składników. Jak obliczyć te normy dla osób w różnym wieku, różnej wagi, płci? Kiedy możemy jeść owoce - w pierwszej, czy drugiej połowie dnia?
W czym przechowywać wędlinę, mięso, a jak ser? W papier do pieczenia, śniadaniowy czy w pudełkach plastikowych, a może w opakowaniach styropianowych? Jak ustrzec się przed listeriami i śluzowcami? O tym w studiu dzień Dobry TVN opowiedziała dietetyczka Agnieszka Piskała. Jaki mogą mieć wpływ garnki na Alzheimera?
W ramach akcji 5 porcji zdrowia Joanna Koroniewska i Andrzej Polan przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN dania, w kórych znalazły się młode warzywa i pyszne polskie truskawki. Na stole pojawiły się: kremowa zupa z młodej marchewki, cukinia smażona i piklowane truskawki, placki z młodych ziemniaków i kurkami smażonymi oraz drożdżowe ślimaczki z truskawkami. Smacznego!
Już jutro startujemy z akcją "5 porcji zdrowia". W naszej kuchni Joanna Koroniewska i Andrzej Polan będą radzić, jak przygotować zdrowe śniadanie, by znalazły się w nim warzywa, owoce lub szklanka soku.
Według zaleceń Światowej Organizacjo Zdrowia (WHO) powinniśmy spożywać co najmniej 400g owoców i warzyw lub soku dziennie.
Polacy najczęściej sięgają po sok pomarańczowy? Czy sok pomidorowy jest rzeczywiście niskokaloryczny? Marchew nie jest warzywem? Dlaczego nie warto łączyć pomidora z ogórkiem?
Warto ze zrozumieniem czytać informacje umieszczone na butelkach czy kartonach.
Owoce, warzywa i soki powinny być nieodłącznym elementem zbilansowanej diety każdego z nas.
Poznajcie fakty na temat warzyw, owoców i soków.
Wysoka jakość produktów to jedno z podstawowych kryteriów, jakim powinni kierować się producenci z branży sokowniczej.
Joanna Koroniewska i Andrzej Polan opowiedzą jutro w Dzień Dobry TVN o owocowych i warzywnych skarbach jesieni. Jak najlepiej wykorzystać to, co jest w tej cwili dostępne na rynku? Nie przegapcie cyklu "5 porcji zdrowia"! Zapraszamy!
Krem z kukurydzy z pomidorami, gnocchi z dynią, szpinakiem, pomidorami i serem, kabaczek z mięsem, strudel jabłkowy z połową bez rodzynek. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan i Joanna Koroniewska dali z siebie wszystko!
Ci ludzie wiedzą wszystko o drugim śniadaniu! W naszej kuchni ambasadorzy akcji "5 porcji zdrowia": Joanna Koroniewska i Andrzej Polan. Dlaczego warto o tej porze roku jeść warzywa strąkowe? Jakie warzywo uwielbia Joanna Koroniewska? Posłuchajcie rad naszych ekspertów i dowiedzcie się, jak skomponować drugie śniadanie do pracy. Smacznego!
Są cennym źródłem likopenu i antyutleniaczy. Jakie warzywa są najbardziej wartościowe w czasie zimy? Jakie owoce kupować w tym okresie? Czy może warzywa i owoce zastąpić sokami? O tym - w kuchni Dzień Dobry TVN - Joanna Koroniewska i Andrzej Polan.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy ambasadorów akcji 5 porcji zdrowia: Joannę Koroniewską i Andrzeja Polana. Do przygotowanych przez siebie dań wykorzystali owoce i warzywa, które świetnie się sprawdzają w okresie przesilenia wiosennego, kiedy chcemy uzupełnić braki witamin. Na stole pojawiły się: młoda marchew smażona i surowa z jogurtem, syropem z płatków róży i miętą; sałatka z rukoli, truskawek, kaszy gryczanej z puree z brokułów z ricottą oraz górek zielony z pieczonym burakiem, słonecznikiem i karmelizowaną cebulką.
Ambasadorzy akcji 5 porcji zdrowia - Joanna Koroniewska i Andrzej Polan przygotowali dania, które można zabrać na piknik: kotleciki z kalafiora, pieczoną paprykę z orzeszkami pinii, sałatkę z młodych warzyw z kruszoną fetą i chrupiącym pieczywem, kruche ciasto z warzywami i szynką.
Andrzej Polan, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotował ciasto marchewkowe idealne ze szklanką soku pomarańczowego oraz pieczone placki z cebulą i makiem idealne ze szklanką soku pomidorowego. Towarzyszyła mu Joanna Koroniewska, ambasadorka akcji "5 porcji zdrowia".
O tym, dlaczego warto jeść produkty zbożowe i ile produktów zbożowych powinno się znaleźć dziennie na naszym talerzu - rozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z dietetykiem Anną Jelonek. Które zboża są najzdrowsze i jakie wartości odżywcze zawierają? Dlaczego powinny stanowić podstawę naszego odżywiania? Rozpoczynamy akcję "Zboże smakuje i inspiruje".