Według zaleceń Światowej Organizacjo Zdrowia (WHO) powinniśmy spożywać co najmniej 400g owoców i warzyw lub soku dziennie.
Polacy najczęściej sięgają po sok pomarańczowy? Czy sok pomidorowy jest rzeczywiście niskokaloryczny? Marchew nie jest warzywem? Dlaczego nie warto łączyć pomidora z ogórkiem?
Warto ze zrozumieniem czytać informacje umieszczone na butelkach czy kartonach.
Owoce, warzywa i soki powinny być nieodłącznym elementem zbilansowanej diety każdego z nas.
Poznajcie fakty na temat warzyw, owoców i soków.
Wysoka jakość produktów to jedno z podstawowych kryteriów, jakim powinni kierować się producenci z branży sokowniczej.
Joanna Koroniewska i Andrzej Polan opowiedzą jutro w Dzień Dobry TVN o owocowych i warzywnych skarbach jesieni. Jak najlepiej wykorzystać to, co jest w tej cwili dostępne na rynku? Nie przegapcie cyklu "5 porcji zdrowia"! Zapraszamy!
Krem z kukurydzy z pomidorami, gnocchi z dynią, szpinakiem, pomidorami i serem, kabaczek z mięsem, strudel jabłkowy z połową bez rodzynek. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan i Joanna Koroniewska dali z siebie wszystko!
Ci ludzie wiedzą wszystko o drugim śniadaniu! W naszej kuchni ambasadorzy akcji "5 porcji zdrowia": Joanna Koroniewska i Andrzej Polan. Dlaczego warto o tej porze roku jeść warzywa strąkowe? Jakie warzywo uwielbia Joanna Koroniewska? Posłuchajcie rad naszych ekspertów i dowiedzcie się, jak skomponować drugie śniadanie do pracy. Smacznego!
Są cennym źródłem likopenu i antyutleniaczy. Jakie warzywa są najbardziej wartościowe w czasie zimy? Jakie owoce kupować w tym okresie? Czy może warzywa i owoce zastąpić sokami? O tym - w kuchni Dzień Dobry TVN - Joanna Koroniewska i Andrzej Polan.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy ambasadorów akcji 5 porcji zdrowia: Joannę Koroniewską i Andrzeja Polana. Do przygotowanych przez siebie dań wykorzystali owoce i warzywa, które świetnie się sprawdzają w okresie przesilenia wiosennego, kiedy chcemy uzupełnić braki witamin. Na stole pojawiły się: młoda marchew smażona i surowa z jogurtem, syropem z płatków róży i miętą; sałatka z rukoli, truskawek, kaszy gryczanej z puree z brokułów z ricottą oraz górek zielony z pieczonym burakiem, słonecznikiem i karmelizowaną cebulką.
Ambasadorzy akcji 5 porcji zdrowia - Joanna Koroniewska i Andrzej Polan przygotowali dania, które można zabrać na piknik: kotleciki z kalafiora, pieczoną paprykę z orzeszkami pinii, sałatkę z młodych warzyw z kruszoną fetą i chrupiącym pieczywem, kruche ciasto z warzywami i szynką.
Andrzej Polan, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotował ciasto marchewkowe idealne ze szklanką soku pomarańczowego oraz pieczone placki z cebulą i makiem idealne ze szklanką soku pomidorowego. Towarzyszyła mu Joanna Koroniewska, ambasadorka akcji "5 porcji zdrowia".
O tym, dlaczego warto jeść produkty zbożowe i ile produktów zbożowych powinno się znaleźć dziennie na naszym talerzu - rozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z dietetykiem Anną Jelonek. Które zboża są najzdrowsze i jakie wartości odżywcze zawierają? Dlaczego powinny stanowić podstawę naszego odżywiania? Rozpoczynamy akcję "Zboże smakuje i inspiruje".