Herbata to napój, który jest nie tylko smaczny, ale ma także wiele pozytywnych dla naszego organizmu właściwości. Kiedy najlepiej ją pić, z czym łączyć, a z czym nie? O tym opowiedział nam teabarista Julian Karewicz.
Lato obfituje w owoce, które z chęcią spożywamy na potęgę. Co więcej, chcąc być "eko", często konsumujemy nawet te, których świeżość jest wątpliwa. W wielu domach popularne jest stwierdzenie: "odetnij zgniłą część i resztę zjedz". To błąd. - Absolutnie nie można jeść nadgniłych owoców - ostrzegła dietetyk kliniczny, dr Hanna Stolińska.
Zioła fotouczulające mogą powodować alergię na słońce. Których unikać?
Zdrowe nawyki żywieniowe przekładają się nie tylko na szczupłą sylwetkę, ale i na dobre samopoczucie i sprawną przemianę materii. Fit przekąski to doskonały pomysł na wypełnienie luki pomiędzy głównymi posiłkami oraz powstrzymanie uczucia głodu, pchającego nas w stronę przetworzonej żywności i fast foodów. Wystarczy zaledwie kilka chwil, aby przygotować pyszne i szybkie smakołyki o wysokich walorach odżywczych. Zdrowe przekąski możemy zabierać ze sobą do pracy, szkoły, a także przygotować na organizowaną przez nas imprezę.
Jednym z egzotycznych dań, które szczególnie przypadło do gustu Polakom, jest falafel. Co ciekawe, doczekał się on nawet swojego święta. Skąd pochodzi ta potrawa i jak ją przygotować?
Latem, szczególnie przy wysokich temperaturach, arbuz króluje na naszych stołach. Wciąż jednak nie doceniamy jego pestek, które większość z nas wyrzuca. Dlaczego nie powinniśmy tego robić i jakie są ich właściwości?
Zdecydowana większość Polaków uwielbia spędzać w gronie przyjaciół, przygotowując jedzenie na świeżym powietrzu, jednym słowem grillować. Robert Stockinger odwiedził Katarzynę Bosacką, która spędziła majówkę grillując wraz z rodziną. Jak grillować zdrowo i bezpiecznie i jak prawidłowo wyczyścić ruszt?
"Zielone są chrupiące, białe bardziej gorzkie".
Czarny bez to niezwykła roślina, która od wieków znana jest ze swoich zbawiennych dla naszego organizmu właściwości. Wszystkie części tej rośliny mogą być wykorzystane do celów leczniczych. Jeśli chcemy wykorzystać jego kwiaty, należy się spieszyć, ponieważ sezon na nie nie jest długi. W programie Agnieszka Cegielska opowiedziała, jak działa ten cud natury.
"Moja historia nie jest odosobniona".
Na co należy zwrócić uwagę?
Portal kulinarny Taste Atlas przygotował zestawienie najlepszych zapiekanek świata. Choć na podium uplasowały się dania z Chile, Brazylii oraz Włoch, to na listę trafiło również jedno danie z Polski. O jaką potrawę chodzi i na którym miejscu się znalazła?
W sezonie wiosenno-letnim szczególną uwagę zwracamy na naszą dietę. Część osób chcąc zrobić formę przed wakacjami, zaczyna się odchudzać i regularnie ćwiczyć. Jednym z polecanych produktów są jogurty. Dostarczają niezbędne nam białko, są niskokaloryczne, a także bogate w wapń i bakterie probiotyczne. Jest jednak jedno, ale. Przed zakupem produktu należy czytać skład. Na co zwracać uwagę? O tym opowiedziała nam Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk.
Kasza to produkt, który powinien pojawić się w naszej diecie. Stanowi cenne źródło witamin i minerałów. Jednak rodzajów kasz jest wiele. Czy wszystkie są równie zdrowe? Na które lepiej uważać? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała dr Wanda Baltaza,
Czy zielona herbata wpływa na odchudzanie?
"Koszty produkcji są praktycznie nie do skontrolowania"
Czy pobudzi nas tak samo, jak filiżanka kawy?
Aminokwasy BCAA, czyli leucyna, izoleucyna i walina, zwiększają syntezę białka i dostarczają energii potrzebnej w czasie treningu. Są składnikiem suplementów stworzonych zarówno z myślą o kobietach, jak i mężczyznach.
Trwa sezon na szparagi. Obecnie są one najsmaczniejsze i w korzystnej cenie.
Maj to miesiąc, w którym przyroda budzi się do życia. Jest coraz więcej słonecznych dni, a co za tym idzie – rozkwita wiele roślin, w tym te, które dają pyszne warzywa i owoce. Które z nich najlepiej smakują właśnie teraz? Sprawdź, jakie sezonowe warzywa królują w maju.
Mówiąc o cukrze, większość osób ma na myśli sacharozę, czyli związek chemiczny składający się z jednej cząsteczki glukozy i fruktozy. Wchodzi ona w skład dwucukrów, więc zaliczana jest do tzw. cukrów prostych. Sacharoza produkowana jest głównie z trzciny cukrowej, a w Polsce pozyskuje się ją z buraka cukrowego. Nadmierne używanie sacharozy prowadzi do otyłości oraz wielu chorób z nią związanych. Czego używać zamiast cukru? Dostępne są substytuty naturalne i syntetyczne.
Co na ten temat mówią badania naukowe?
Jak wykorzystać ostatnie godziny przed egzaminem?
Wiele osób uważa, że zjedzenie produktów zawierających cukier doda im energii i poprawi humor. Tymczasem naukowcy z Wielkiej Brytanii i Niemiec udowodnili, że nie należy wierzyć w tę teorię. Jaki zatem wpływ mają słodkości na nasze samopoczucie?
Sprawdź nasze przepisy na śniadania.
Poszczególne rodzaje diet leczniczych opierają się na modyfikacjach zasad racjonalnego żywienia osób zdrowych. Wśród diet leczniczych wyróżnia się m.in. dietę bogatoresztkową zalecaną przy zaparciach oraz dietę bogatobiałkową – stosowaną przy wychudzeniu czy oparzeniach.
Zsiadłe mleko to orzeźwiający napój, często podawany jako dodatek do potraw. Proste do przyrządzenia, bogate w witaminy, zawiera kultury bakterii, które wspomagają pracę jelit. Zsiadłe mleko ma wiele właściwości zdrowotnych, a szczególnie jest polecane osobom, które pragną zrzucić zbędne kilogramy. Zsiadłe, czyli kwaśne mleko, uzyskujemy ze świeżego mleka.
Mimo że tłusty czwartek mamy już dawno za sobą, to sezon na pączki trwa w przyrodzie przez całą wiosnę. Dlaczego warto po nie sięgnąć? Jakie mają właściwości? Dowiecie się tego z naszego materiału.
Jak je przygotować w zaciszu własnej kuchni?
Ludzie, aby utrzymać organizm w należytej kondycji i zdrowiu, przyjmują różnego rodzaju suplementy oraz substancje pomocnicze. Należą do nich m.in. bioflawonoidy cytrusowe.