Kawior kojarzony jest z wyjątkowo drogą i ekskluzywną przekąską, podawaną podczas wykwintnych przyjęć. Można skosztować go w wielu restauracjach albo kupić w sklepach dystrybuujących ryby i owoce morza. Chociaż jego cena nie należy do najniższych, bez wątpienia warto spróbować tego wyjątkowego specjału, który zachwyca smakoszy z całego świata. Jakie są rodzaje kawioru i z czym go podawać? na te i inne pytania odpowiadamy w Dzień Kawioru.
Woda to najlepszy napój dla naszego organizmu. Doskonale gasi pragnienie, a także nawadnia. Ale czy na pewno? Najnowsze badania pokazują, że nie jest tak idealna, jak sądzono.
Temperatury rosną, a wraz z nimi zwiększa się nasze zapotrzebowanie na płyny. W okresie letnim warto więc wspomóc się owocami, które zawierają dużą ilość wody. Z okazji Międzynarodowego Dnia Owoców podpowiadamy, które z nich szczególnie warto wprowadzić do swojej diety.
W sezonie letnim matka natura rozpieszcza nas smakiem różnorodnych owoców. Truskawki, maliny, porzeczki, wiśnie, jagody, czy egzotyczne melony i ananasy. Wybór jest naprawdę duży. Który z przysmaków jest najzdrowszy? Ta odpowiedź może was zdziwić. Jak się okazuje, najwięcej korzystnych właściwości ma mały, niepozorny owoc, który, choć rośnie w Polsce, wciąż jest mało znany.
Współcześnie w większości sklepów znajdują się półki, a w hipermarketach nawet całe działy, ze "zdrową żywnością". Znajdziemy tam pewne nazwy i skróty, które mogą znaleźć się tylko na produktach certyfikowanych.
Firmy, które zajmują się produkcją butelkowanej wody pitnej, od dawna korzystają z systemów odwróconej osmozy do uzdatniania wody. Tej samej metody można użyć w domu. Jak działa filtr odwróconej osmozy?
Herbata to napój, który jest nie tylko smaczny, ale ma także wiele pozytywnych dla naszego organizmu właściwości. Kiedy najlepiej ją pić, z czym łączyć, a z czym nie? O tym opowiedział nam teabarista Julian Karewicz.
Lato obfituje w owoce, które z chęcią spożywamy na potęgę. Co więcej, chcąc być "eko", często konsumujemy nawet te, których świeżość jest wątpliwa. W wielu domach popularne jest stwierdzenie: "odetnij zgniłą część i resztę zjedz". To błąd. - Absolutnie nie można jeść nadgniłych owoców - ostrzegła dietetyk kliniczny, dr Hanna Stolińska.
Zdrowe nawyki żywieniowe przekładają się nie tylko na szczupłą sylwetkę, ale i na dobre samopoczucie i sprawną przemianę materii. Fit przekąski to doskonały pomysł na wypełnienie luki pomiędzy głównymi posiłkami oraz powstrzymanie uczucia głodu, pchającego nas w stronę przetworzonej żywności i fast foodów. Wystarczy zaledwie kilka chwil, aby przygotować pyszne i szybkie smakołyki o wysokich walorach odżywczych. Zdrowe przekąski możemy zabierać ze sobą do pracy, szkoły, a także przygotować na organizowaną przez nas imprezę.
Latem, szczególnie przy wysokich temperaturach, arbuz króluje na naszych stołach. Wciąż jednak nie doceniamy jego pestek, które większość z nas wyrzuca. Dlaczego nie powinniśmy tego robić i jakie są ich właściwości?
Zdecydowana większość Polaków uwielbia spędzać w gronie przyjaciół, przygotowując jedzenie na świeżym powietrzu, jednym słowem grillować. Robert Stockinger odwiedził Katarzynę Bosacką, która spędziła majówkę grillując wraz z rodziną. Jak grillować zdrowo i bezpiecznie i jak prawidłowo wyczyścić ruszt?
Czarny bez to niezwykła roślina, która od wieków znana jest ze swoich zbawiennych dla naszego organizmu właściwości. Wszystkie części tej rośliny mogą być wykorzystane do celów leczniczych. Jeśli chcemy wykorzystać jego kwiaty, należy się spieszyć, ponieważ sezon na nie nie jest długi. W programie Agnieszka Cegielska opowiedziała, jak działa ten cud natury.
Portal kulinarny Taste Atlas przygotował zestawienie najlepszych zapiekanek świata. Choć na podium uplasowały się dania z Chile, Brazylii oraz Włoch, to na listę trafiło również jedno danie z Polski. O jaką potrawę chodzi i na którym miejscu się znalazła?
W sezonie wiosenno-letnim szczególną uwagę zwracamy na naszą dietę. Część osób chcąc zrobić formę przed wakacjami, zaczyna się odchudzać i regularnie ćwiczyć. Jednym z polecanych produktów są jogurty. Dostarczają niezbędne nam białko, są niskokaloryczne, a także bogate w wapń i bakterie probiotyczne. Jest jednak jedno, ale. Przed zakupem produktu należy czytać skład. Na co zwracać uwagę? O tym opowiedziała nam Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk.
Kasza to produkt, który powinien pojawić się w naszej diecie. Stanowi cenne źródło witamin i minerałów. Jednak rodzajów kasz jest wiele. Czy wszystkie są równie zdrowe? Na które lepiej uważać? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała dr Wanda Baltaza,