Materiał promocyjny

Co jeść, aby obniżyć podwyższony poziom cholesterolu we krwi? Poznaj przepisy dietetyczki Moniki Stromkie

Co jeść, aby obniżyć podwyższony poziom cholesterolu we krwi? Poznaj przepisy dietetyczki Moniki Stromkie
Przepisy od serca dla zdrowego serca
Źródło: Dzień Dobry TVN
Zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi to problem ponad połowy Polaków powyżej 20-go roku życia. Z tym problemem boryka się nawet 67% mieszkańców naszego kraju. To oznacza, że 2 na 3 dorosłe osoby mają podwyższony poziom cholesterolu. Za utrzymywanie właściwego poziomu odpowiada między innymi dieta. Z tego powodu w kuchni Dzień Dobry TVN dietetyk Monika Stromkie pokazała, jak i co gotować, aby smacznie jeść, a jednocześnie obniżyć poziom cholesterolu. Poznajcie jej przepisy.

Dieta przy wysokim cholesterolu

Cholesterol w organizmie człowieka pełni korzystne funkcje, jak budowanie błon komórkowych czy stanowi składnik hormonów. Jednak jego nadmiar może zwiększać ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Dlatego tak ważne jest dbanie o jego właściwy poziom, między innymi poprzez właściwą dietę.

Przy wysokim cholesterolu warto dbać, aby codzienne posiłki były ubogie w tłuszcze zwierzęce (nasycone kwasy tłuszczowe) i tłuszcze trans. Za to powinny być bogate w błonnik i tłuszcze roślinne.

Zdrowa dieta jest kluczowa dla naszego samopoczucia i zdrowia, niezależnie od pory roku. Dlatego warto też jesienią pamiętać o spożywaniu odpowiednio zbilansowanych posiłków, bogatych w warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, produkty będące źródłem białka (chude mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych, nabiał o zmniejszonej zawartości tłuszczu) i produkty zawierające korzystne tłuszcze roślinne (oleje, oliwa z oliwek, orzechy, pestki, nasiona). Bardzo ważne jest urozmaicenie i odpowiednie przygotowanie posiłków – unikanie smażenia na głębokim tłuszczu i w panierkach.

Utrzymanie zdrowych nawyków żywieniowych jest szczególnie ważne, jeśli masz podwyższony poziom cholesterolu, ponieważ rozwijająca się hipercholesterolemia może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak choroby serca i naczyń (m.in. udar, zawał).

Wsparciem w zmianie nawyków żywieniowych może być też włączenie do diety produktów ze sterolami roślinnymi. Sterole roślinne (inaczej fitosterole) są naturalnymi składnikami, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Zmniejszają one wchłanianie cholesterolu w przewodzie pokarmowym i zwiększają jego wydalanie z organizmu, przez co właśnie obniżają stężenie cholesterolu we krwi. Fitosterole są w różnych produktach roślinnych (oleje, orzechy, nasiona, pestki). Więcej informacji na ten temat znajduje się tutaj.

Pieczone marchewki z cieciorką na jogurtowej pierzynce, z fetą, malinami i kolendrą/natką pietruszki

Pieczone marchewki z cieciorką na jogurtowej pierzynce, z fetą, malinami i kolendrą/natką pietruszki
Pieczone marchewki z cieciorką na jogurtowej pierzynce, z fetą, malinami i kolendrą/natką pietruszki
Pieczone marchewki z cieciorką na jogurtowej pierzynce, z fetą, malinami i kolendrą/natką pietruszki
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Marchewki:

  • 5-6 marchewek,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 1-2 łyżeczki płynnego miodu,
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek ,
  • sól.

Ciecierzyca:

  • puszka gotowanej ciecierzycy,
  • łyżeczka garam masala/harrisa/curry lub inna mieszanka ostrych przypraw,
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • sól.

Dodatki:

  • małe op. (150 g) naturalnego skyru lub gęstego jogurtu,
  • 100 g sera feta,
  • garstka malin,
  • garstka pistacji,
  • natka pietruszki lub kolendra,
  • ćwiartka cytryny.

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 200 st. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Marchewki dokładnie umyj (nie musisz ich obierać) i rozkrój wzdłuż na pół, ułóż na połowie blaszki. Posyp je papryką, czosnkiem, solą i skrop olejem oraz miodem. Wstaw do piekarnika. W tym czasie przygotuj cieciorkę. Odsącz ją z zalewy, wsyp do miski, dodaj przyprawy, sól i olej. Dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną cieciorkę wysyp na blaszkę z marchewką po mniej więcej 20 minutach pieczenia marchewki. Wszystko razem piecz jeszcze około 20 minut lub do miękkości marchewki. Na duży talerz wyłóż skyr, na niego upieczone marchewki, cieciorkę. Całość posyp pokruszonym serem feta, malinami, pistacjami i posiekaną kolendrą, skrop sokiem z cytryny.

Bowl z łososiem, kaszą, awokado i warzywami

Bowl z łososiem, kaszą, awokado i warzywami
Bowl z łososiem, kaszą, awokado i warzywami
Bowl z łososiem, kaszą, awokado i warzywami
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 120-150 g wędzonego „na gorąco” łososia,
  • 100 g komosy ryżowej/kaszy owsianej/orkiszowej/ ,
  • awokado,
  • 3-4 rzodkiewki,
  • ogórek szklarniowy,
  • 4-5 łyżek kukurydzy konserwowej lub gotowanej, skrojonej z kolby,
  • 2 marchewki,
  • 2 łyżeczki sezamu,
  • posiekany szczypiorek lub dymka.

Składniki na sos:

  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 2 łyżki oleju lnianego,
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • łyżka sosu sojowego,
  • 1-2 łyżki soku z limonki lub z cytryny,
  • (opcjonalnie) płatki chili,
  • zimna woda do rozcieńczenia sosu.

Sposób przygotowania:

Przygotuj sos łącząc wszystkie podane składniki w miseczce.

Komosę/kaszę ugotuj na sypko i odstaw do ostygnięcia. Łososia obierz ze skóry i rozdrobnij. Awokado obierz, pokrój w grubą kostkę i skrop sokiem z cytryny. Rzodkiewkę i ogórka pokrój w plasterki, a z marchewki zrób wstążki obieraczką. Na dno naczynia wsyp ugotowaną komosę lub kaszę, a wokół (w grupkach) układaj poszczególne składniki. Przygotowany bowl polej sosem oraz posyp szczypiorkiem i sezamem.

Jesienne owoce pod owsianą kruszonką

Jesienne owoce pod owsianą kruszonką
Jesienne owoce pod owsianą kruszonką
Jesienne owoce pod owsianą kruszonką
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 3 jabłka (odmiana szara reneta),
  • 200-300 g śliwek węgierek,
  • sok z cytryny.

Owsiana kruszonka:

  • banan,
  • czubata łyżka masła orzechowego,
  • 8 łyżek płatków owsianych górskich,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli.

Dodatkowo:

  • mięta,
  • jogurt naturalny gęsty/skyr ,
  • płatki migdałów/orzechy włoskie.

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 180 st. Jabłka obierz i pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny. Jabłka możesz poddusić w garnku z odrobiną wody. Śliwki wypestkuj. Owoce przesyp do naczynia, w którym będziesz je zapiekać.

Przygotuj kruszonkę. W głębokim talerzu rozgnieć banana na papkę, dodaj masło orzechowe, płatki owsiane, cynamon i sól. Tak przygotowaną kruszonkę wyłóż łyżką na owoce. Wstaw do piekarnika na około 30-40 minut. Możesz podawać z jogurtem naturalnym lub skyrem, migdałami/orzechami i miętą.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości