17 listopada obchodzony jest Dzień Baklawy. To idealny moment, aby nie tylko przygotować ten pyszny deser lub skosztować gotowego, ale również poznać jego historię. W Grecji oraz w Turcji baklawa przygotowywana jest zarówno na wielkie okazje, na przykład na ślub, jak i na co dzień, w formie deseru. Jeszcze do XIX wieku baklawa była uznawana za luksusową potrawę, którą można spożywać tylko z okazji świąt. Jakie jest pochodzenie baklawy, jak ją przygotować i na jakie okazje podawać?
Pochodzenie baklawy
Baklava to przysmak, którego pochodzenie bardzo trudno ustalić. Zarówno Grecy, jak i Turcy uważają, że baklawa była ich pomysłem. W Polsce baklawa (a właściwie bakława) jest coraz lepiej znana. Wyjeżdżając na wakacje do krajów bałtyckich, Polacy mają okazję skosztować tego deseru. Zdecydowanie można stwierdzić, że baklawa pochodzi z cesarstwa otomańskiego. Od XV wieku deser ten był przygotowywany w Pałacu w Konstantynopolu. W późniejszym okresie inne cywilizacje zaczęły zmieniać tę potrawę i dostosowywać ją do własnej kultury.
Grecy stworzyli ciasto filo, które obecnie stanowi podstawę baklawy, natomiast Armeńczycy dodali do deseru przyprawy takie jak cynamon i gałka muszkatołowa. W XIX wieku w Turcji zaczęto produkować baklawy na skalę masową, dzięki czemu na przysmak ten mogła sobie pozwolić klasa średnia. W Turcji wciąż popularne jest jednak twierdzenie, że nie jest się wystarczająco bogatym, aby codziennie jeść baklavę. Obecnie, w zależności od regionu świata, baklawa jest przygotowywana trochę inaczej ze względu na różnorodne dodatki. Turcy podają baklavę z kajmakiem oraz z lodami.
Baklawa - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 opakowanie greckiego ciasta filo (ciasta listkowego),
- 200 g masła,
- orzechy lub migdały (około 500 g),
- przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, goździki,
- ½ szklanki cukru.
Ciasto filo nie jest dostępne w każdym sklepie, jednak można je dostać w supermarketach oraz w sklepikach specjalizujących się w kuchni greckiej.
Do baklawy możemy przygotować syrop, do którego potrzeba następujących składników:
- 3 szklanki cukru,
- sok z cytryny i/lub skórka cytrynowa,
- cynamon, miód,
- 2 szklanki wody.
W zależności od upodobań można zakupić także miód, pistacje, kajmak, syrop cukrowy i syrop miodowy. W różnych stronach świata przygotowuje się baklawę na różne sposoby. W naszym artykule zaprezentowana zostanie ogólna baza do tworzenia baklawy oraz dodatki w stylu greckim, czyli pistacje i orzechy włoskie. Deser można podawać na ciepło, chociaż zaleca się odczekanie doby, aby syrop się wchłonął. Baklavę należy przechowywać w lodówce.
Sposób przygotowania:
- Ciasto filo rozmrażamy i pozostawiamy na blacie.
- Migdały rozdrabniamy, a następnie mieszamy z rozdrobnionymi pistacjami i orzechami włoskimi, a także z przyprawami. Nastawiamy piekarnik na 165 stopni.
- Roztapiamy masło i smarujemy nim blaszkę. Tworzymy około 6-8 warstw ciasta filo, a każdą z warstw smarujemy masłem.
- Następnie posypujemy warstwy mieszanką orzechów i przypraw i nakładamy kolejne dwie warstwy filo oraz orzechy. Postępujemy w ten sposób aż do wyczerpania naszej mieszanki.
- Ostatnim etapem jest ułożenie kolejnych czterech warstw ciasta filo posmarowanych masłem. Nacinamy ciasto w kwadraty lub trójkąty. Możemy także dodać po jednym goździku do każdego kawałka.
- Baklawę pieczemy aż do zarumienienia, czyli około 60-90 minut (w zależności od piekarnika, liczby warstw i dodanych składników).
- W międzyczasie możemy przygotować syrop. Pierwszym krokiem jest wsypanie cukru do garnka i zalanie go wodą. Następnie dodajemy sok z cytryny i cynamon, a także miód.
- Syrop powinien zostać doprowadzony do wrzenia, a następnie gotować się jeszcze kilka minut. Po upieczeniu ciasta polewamy je syropem. Gotowe!
Z czym podawać balawę?
Baklawa jest deserem bardzo słodkim, dlatego należy unikać podawania jej z bitą śmietaną czy dodatkowym karmelem. Można zastosować metodę turecką i obok kawałka baklawy położyć na talerzu gałkę lodów. Deser doskonale sprawdzi się do kawy lub herbaty, w trakcie spotkania ze znajomymi czy zjazdu rodzinnego. W zależności od upodobań domowników i gości można stworzyć mniej lub bardziej słodką wersję baklawy - zrezygnować z syropu lub nasączyć deser wodą różaną.
Baklawa to deser polecany przede wszystkim łasuchom i osobom lubiącym słodkie przysmaki. Można podawać go na różne okazje, jednak należy pamiętać o tym, że przygotowanie jest czasochłonne.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Kuchnia turecka od podstaw. Dowiedz się, jak smakuje jedna z najpopularniejszych kuchni świata
- Ayran - turecki napój, który warto pić i samemu przyrządzić
- Picie i parzenie herbaty po turecku – przepis i potrzebne narzędzia
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Fot. Gwenael LE VOT/Getty Images