Baklawa - jak przygotować ten słodki deser? Sprawdź prosty przepis krok po kroku

photo_8920928
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Baklawa to słodki deser niezwykle popularny w Turcji, Grecji i Bułgarii. Głównymi składnikami baklawy jest ciasto filo oraz orzechy. Współcześnie w każdym kraju baklawa wygląda trochę inaczej i podaje się ją na wiele sposobów.

pla17 listopada obchodzony jest Dzień Baklawy. To idealny moment, aby nie tylko przygotować ten pyszny deser lub skosztować gotowego, ale również poznać jego historię. W Grecji oraz w Turcji baklawa przygotowywana jest zarówno na wielkie okazje, na przykład na ślub, jak i na co dzień, w formie deseru. Jeszcze do XIX wieku baklawa była uznawana za luksusową potrawę, którą można spożywać tylko z okazji świąt. Jakie jest pochodzenie baklawy, jak ją przygotować i na jakie okazje podawać?

Pochodzenie baklawy

Baklava to przysmak, którego pochodzenie bardzo trudno ustalić. Zarówno Grecy, jak i Turcy uważają, że baklawa była ich pomysłem. W Polsce baklawa (a właściwie bakława) jest coraz lepiej znana. Wyjeżdżając na wakacje do krajów bałtyckich, Polacy mają okazję skosztować tego deseru. Zdecydowanie można stwierdzić, że baklawa pochodzi z cesarstwa otomańskiego. Od XV wieku deser ten był przygotowywany w Pałacu w Konstantynopolu. W późniejszym okresie inne cywilizacje zaczęły zmieniać tę potrawę i dostosowywać ją do własnej kultury.

Grecy stworzyli ciasto filo, które obecnie stanowi podstawę baklawy, natomiast Armeńczycy dodali do deseru przyprawy takie jak cynamon i gałka muszkatołowa. W XIX wieku w Turcji zaczęto produkować baklawy na skalę masową, dzięki czemu na przysmak ten mogła sobie pozwolić klasa średnia. W Turcji wciąż popularne jest jednak twierdzenie, że nie jest się wystarczająco bogatym, aby codziennie jeść baklavę. Obecnie, w zależności od regionu świata, baklawa jest przygotowywana trochę inaczej ze względu na różnorodne dodatki. Turcy podają baklavę z kajmakiem oraz z lodami.

Baklawa - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 opakowanie greckiego ciasta filo (ciasta listkowego),
  • 200 g masła,
  • orzechy lub migdały (około 500 g),
  • przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, goździki,
  • ½ szklanki cukru.

Ciasto filo nie jest dostępne w każdym sklepie, jednak można je dostać w supermarketach oraz w sklepikach specjalizujących się w kuchni greckiej.

Do baklawy możemy przygotować syrop, do którego potrzeba następujących składników:

  • 3 szklanki cukru,
  • sok z cytryny i/lub skórka cytrynowa,
  • cynamon, miód,
  • 2 szklanki wody.

W zależności od upodobań można zakupić także miód, pistacje, kajmak, syrop cukrowy i syrop miodowy. W różnych stronach świata przygotowuje się baklawę na różne sposoby. W naszym artykule zaprezentowana zostanie ogólna baza do tworzenia baklawy oraz dodatki w stylu greckim, czyli pistacje i orzechy włoskie. Deser można podawać na ciepło, chociaż zaleca się odczekanie doby, aby syrop się wchłonął. Baklavę należy przechowywać w lodówce.

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto filo rozmrażamy i pozostawiamy na blacie.
  2. Migdały rozdrabniamy, a następnie mieszamy z rozdrobnionymi pistacjami i orzechami włoskimi, a także z przyprawami. Nastawiamy piekarnik na 165 stopni.
  3. Roztapiamy masło i smarujemy nim blaszkę. Tworzymy około 6-8 warstw ciasta filo, a każdą z warstw smarujemy masłem.
  4. Następnie posypujemy warstwy mieszanką orzechów i przypraw i nakładamy kolejne dwie warstwy filo oraz orzechy. Postępujemy w ten sposób aż do wyczerpania naszej mieszanki.
  5. Ostatnim etapem jest ułożenie kolejnych czterech warstw ciasta filo posmarowanych masłem. Nacinamy ciasto w kwadraty lub trójkąty. Możemy także dodać po jednym goździku do każdego kawałka.
  6. Baklawę pieczemy aż do zarumienienia, czyli około 60-90 minut (w zależności od piekarnika, liczby warstw i dodanych składników).
  7. W międzyczasie możemy przygotować syrop. Pierwszym krokiem jest wsypanie cukru do garnka i zalanie go wodą. Następnie dodajemy sok z cytryny i cynamon, a także miód.
  8. Syrop powinien zostać doprowadzony do wrzenia, a następnie gotować się jeszcze kilka minut. Po upieczeniu ciasta polewamy je syropem. Gotowe!

Z czym podawać balawę?

Baklawa jest deserem bardzo słodkim, dlatego należy unikać podawania jej z bitą śmietaną czy dodatkowym karmelem. Można zastosować metodę turecką i obok kawałka baklawy położyć na talerzu gałkę lodów. Deser doskonale sprawdzi się do kawy lub herbaty, w trakcie spotkania ze znajomymi czy zjazdu rodzinnego. W zależności od upodobań domowników i gości można stworzyć mniej lub bardziej słodką wersję baklawy - zrezygnować z syropu lub nasączyć deser wodą różaną.

Baklawa to deser polecany przede wszystkim łasuchom i osobom lubiącym słodkie przysmaki. Można podawać go na różne okazje, jednak należy pamiętać o tym, że przygotowanie jest czasochłonne.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości