Przepisy kulinarne

Kuchnia turecka od podstaw. Dowiedz się, jak smakuje jedna z najpopularniejszych kuchni świata

Przepisy kulinarne

Autor:
Adrian
Adamczyk
Alexander Spatari/Getty Imagestureckie jedzenie

Mimo że znaczna część osób kojarzy kuchnię turecką głównie z kebabem, chałwą czy baklawą, warto przypomnieć, jakie jeszcze dania wchodzą w skład tej smacznej kuchni. W daniach tureckich widać bowiem bardzo wiele interesujących wpływów: chińskich, hetyckich, greckich, francuskich czy środkowoazjatyckich.

Nie da się ukryć, że w kuchni tureckiej dominuje mięso. Ale nie tylko. Z powodzeniem znajdziecie tu także potrawy na bazie warzyw, kaszy bulgur, kuskusu czy ryb. Jakie potrawy tureckie warto poznać? Zobaczcie!

Kuchnia turecka - charakterystyka

Kuchnia turecka jest jedną z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kuchni na świecie. Potrawy tureckie noszą w sobie wpływy kuchni greckiej, hetyckiej, francuskiej, chińskiej i środkowoazjatyckiej. Ponieważ turecką kuchnię stworzyły ludy koczownicze, zamieszkujące tereny obecnej Turcji i trudniące się hodowlą zwierząt, początkowo spożywano tu bardzo duże ilości mięsa - baraninę, jagnięcinę i wołowinę oraz produktów odzwierzęcych - mleko, sery, jogurty.

W późniejszych czasach, gdy ludy osiadły na określonych terenach Turcji, zaczęto uprawiać rolę, a przez to spożywać większe ilości produktów roślinnych. Obecnie tureckie jedzenie nadal składa się przede wszystkim z mięsa, ale także z ryb, warzyw i owoców. Turcy chętnie sięgają po: bakłażany, pomidory, ogórki, pory, kabaczki, karczochy, fasolę, sałatę, winogrona, okrę, brzoskwinie, morele, jabłka, melony.

Tureckie dania nie istnieją także bez aromatycznych przypraw: papryki, cynamonu, chilli i ziół: mięty oraz pietruszki. W kuchni tureckiej jada się trzy posiłki w ciągu dnia. Na śniadanie najczęściej sięga się po chleb, oliwki, pomidory, ser fetę, ogórki, pomidory, dżem oraz po herbatę. Turecki obiad to zazwyczaj zupa, dania mięsne i sałatki. Posiłek kończy się wybranymi tureckimi deserami. Największa jest w Turcji kolacja - składa się zazwyczaj z trzech dań. Wstępem do kolacji jest aperitif (likier anyżowy lub wino). Kilka godzin później na biesiadników czeka główny posiłek - zupa, danie mięsne i sałatki tureckie. Na koniec serwowane są dania oliwne oraz herbata lub kawa.

Najpopularniejsze narodowe dania tureckie

Oto najczęściej spotykane tureckie przysmaki. Mamy nadzieję, że zachęcimy do kulinarnej wyprawy do tego pięknego kraju, a przynajmniej - do najbliższej tureckiej restauracji.

  • Mercimek Köftesi - tradycyjna turecka potrawa na bazie warzyw (ugotowanej soczewicy, pomidorów i podsmażonej cebuli) oraz kaszy bulgur (niekiedy kuskusu). Bardzo często danie to podaje się jako przystawkę. Z powodzeniem sprawdzi się także jako główne danie lub przekąska.
  • Icli Kofte - określane często jako kofta turecka, to niewielkich rozmiarów kotleciki. Danie składa się z mięsa jagnięcego, wołowego lub wielbłądziego, cebuli i kaszy bulgur. Masę tę umieszcza się w przygotowanym wcześniej cieście, dzięki czemu powstają niewielkie pulpety.
  • Baklawa (także bakława lub baklava) - tradycyjny deser turecki. Te tureckie ciastka występują także w kuchni ormiańskiej i bałkańskiej. Baklawa składa się z kawałków cienkiego ciasta, masła oraz nadzienia z orzechów włoskich, pistacji i cynamonu. Polewana jest miodem.
  • Kadayif (knafeh, kunafa) - kolejny popularny w kuchni tureckiej deser, bardzo podobny zarazem do omówionej wcześniej baklawy. Kadayif składa się z cienkiego ciasta, cukru, karmelu, masła, syropu miodowego i soku z cytryny.
  • Lahmacun - danie tureckie, które bardzo przypomina pizzę. To bardzo cienkie tureckie ciasto połączone z mieloną jagnięciną, pomidorami i świeżymi warzywami. Lahmacun podaje się z sokiem z cytryny.
  • Mercimek Çorbası - tradycyjna zupa turecka, przyrządzana z czerwonej soczewicy. Jada się ją niemal na każdy posiłek, a także jako przekąskę. Przyprawia się ją pieprzem, sokiem z cytryny i ostrą papryczką. Zupa soczewicowa podawana jest z papryką, marchewką i cebulą.

Przepis na kebaba tureckiego

Mimo że kuchnia turecka to nie tylko kebab, postanowiliśmy ulec popularności tego dania i przygotowaliśmy dla przepis na ten turecki specjał.

Składniki (dla 2 osób):

  • 200 g mielonego mięsa baraniego,
  • 200 g mielonego mięsa wołowego,
  • 50 g tłuszczu baraniego (alternatywą jest dodatek masła),
  • ½ cebuli,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryczki, kuminu, kolendry, soli i pieprzu,
  • pół łyżki pasty z pomidorów,
  • patyczki do szaszłyków.

Przygotowanie:

  1. 1Umieść wszystkiego rodzaje mięsa w misce, dodaj tłuszcz.
  2. 2Obierz i posiekaj cebulę. Dodaj ją do masy mięsnej wraz z pastą z pomidorów.
  3. 3Wymieszaj wszystko dokładnie.
  4. 4Uformuj niewielkie porcje mięsa, zroluj je i nabij na patyczki.
  5. 5Uformowane kebaby przygotuj na grillu lub usmaż na patelni.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Najdłuższy kebab w Polsce

Najdłuższy kebab w Polsce
Najdłuższy kebab w Polsce

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Alexander Spatari/Getty Images

Pozostałe wiadomości