Zdrowotne właściwości soku z granatu. Dlaczego warto go pić?

Sok z granatu podany w szklance, wokół owoce granatu
Zdrowotne właściwości soku z granatu
Źródło: AnnaPustynnikova/Getty Images
Owoc granatu ma cenne właściwości prozdrowotne, choć wciąż jest mało popularny. Być może wynika to z trudności w przetwarzaniu go – wiele osób wciąż nie wie, jak granat obrać, aby się nie ubrudzić. Dowiedz się, jak go przyrządzić i dlaczego warto to robić.

Właściwości granatu doceniają wszystkie osoby, które interesują się zdrowym odżywianiem. Ten owoc to prawdziwa bomba witaminowa.

Sok z granatu – właściwości zdrowotne

Zdrowotne właściwości granatu są ogromne. Dzięki znajdującym się w nim przeciwutleniaczom można go traktować jak lekarstwo przeciwnowotworowe. Sok z granatu wykorzystuje się w walce z rakiem jelit, płuc i prostaty. Co więcej, sok korzystnie wpływa na pracę serca i funkcjonowanie układu krążenia.

Dzięki pestkom granatu, których również używa się do produkcji soku, regeneruje się skóra, gdyż mają one działanie przeciwtrądzikowe i antybakteryjne. Z tego powodu polecany jest osobom młodym i tym, którym zależy na zdrowej cerze.

Gdzie rosną granaty? Drzewo granatu pochodzi z południowo-zachodniej Azji. Znaleźć je można w rejonach Zakaukazia i Azji Środkowej, gdzie rośnie dziko. Ponadto wyciągi z granatów często przygotowuje się również w Iranie, Afganistanie czy północno-zachodnich Indiach, gdyż i tam rośnie ta roślina. Ponadto wiele upraw można znaleźć w krajach subtropikalnych, np. w obu Amerykach czy na Krymie.

Jak jeść owoc granatu?

Produkcja soku to tylko jeden ze sposobów na przyrządzenie granatu, z którego można zrobić również:

  • wino,
    • dżem,
      • galaretkę,
        • sos.

          Niejedna osoba, mająca do czynienia z tym owocem, zastanawiała się także, czy pestki granatu można jeść. Oczywiście je również warto włączyć do jadłospisu, lecz najlepiej wcześniej ususzyć. Suszone pestki można jeść zarówno jako samodzielną przekąskę, jak i dodane do słodkich i wytrawnych dań. Pomagają w łagodzeniu problemów trawiennych, działają kojąco i zmniejszają objawy menopauzy.

          Jakie są korzyści z picia soku z granatu?

          Owoc granatu doceniany jest już od czasów starożytnych – dawne chińskie ludy uznawały go niemalże za owoc życiodajny – i się nie myliły. Granat korzystnie wpływa na zdrowie, gdyż jest źródłem polifenoli, które mają działanie antyoksydacyjne. Już picie 150 ml soku z granatu dziennie pozwala odczuć szereg jego zalet – najlepiej spożywać go 2-3 razy w ciągu dnia w porcjach po 50 ml. Owoc granatu skutecznie wspiera odchudzanie – jest on bowiem świetnym dodatkiem do koktajli, które warto pić podczas pozbywania się zbędnych kilogramów.

          Wiele osób wzbrania się przed włączeniem owocu do swojego jadłospisu – granat nie należy do najprostszych "w obsłudze", gdyż jego nasiona są zbite. Jak obrać granat, aby je wszystkie wydobyć? W pierwszej kolejności owoc trzeba umyć i osuszyć. Następnie ostrym nożem odciąć górę granatu, nadając mu formę stożka, co pozwoli lepiej dotrzeć do jego wnętrza. Drugi krok polega na nacięciu owocu wzdłuż zgrubień, określanych potocznie mianem żeber. Trzeba to robić delikatnie, aby nie uszkodzić nasion. Następnie wydzielić nasiona, ewentualnie umyć i przystąpić do ich dalszego przetwarzania.

          Przeciwwskazania do stosowania soku z granatu

          Ekstrakt z granatu może również działać niekorzystnie na zdrowie, gdy będzie przyjmowany równocześnie z niektórymi lekami. Wówczas może dojść do interakcji między nimi. Soku nie powinno się pić, gdy cierpi się np. na zapalenie błony śluzowej żołądka lub zmaga się z chorobą wrzodową. Podobnie jest z syropem z granatu, którego w przypadku wystąpienia wyżej wymienionych schorzeń lepiej nie dodawać do potraw. Sok z granatu należy dawkować rozsądnie.

          Jak zrobić sok z granatu?

          Sok z granatu można spożywać na różne sposoby. Jedni robią z niego smoothie, inni piją schłodzony, łącząc go z alkoholem, kolejni miksują z owocami, np. z malinami i jagodami. Można pić również herbatę z granatu.

          Przygotowanie soku jest bardzo proste – wystarczy mieć dojrzały granat i wodę. Owoc, po przekrojeniu na pół i wyjęciu z niego poszczególnych kawałków, należy opłukać. Umyte pestki wrzucić do blendera, a po zmiksowaniu przesiać przez sito i dolać wody. Taki sok z granatu ma właściwości lecznicze, dzięki którym zajmuje wysoką pozycję w rankingu owoców i warzyw, którymi można leczyć różne choroby. Właściwości soku z granatu doceni każdy, kto będzie go pił regularnie.

          Owoc granatu a cukrzyca. Czy diabetyk może pić taki sok?

          Lecznicze właściwości owocu granatu wciąż z zainteresowaniem bada wielu naukowców zajmujących się medycyną naturalną. Okazało się, że taki sok jest korzystny dla osób cierpiących na cukrzycę, gdyż poprawia funkcjonowanie organizmu. W efekcie ciało chorego jest znacznie bardziej czułe na działanie insuliny. Ponadto sok z owoców granatu poprawia płodność, gdyż zawarty w nim polifenol przyspiesza poruszanie się plemników.

          Z czym łączyć sok z granatu?

          Możliwości jest sporo. Obrany owoc granatu można połączyć z:

          • kaszą kuskus,
            • rukolą,
              • szpinakiem,
                • czerwoną cebulą,
                  • orzechami.

                    Z ziaren granaty można przyrządzić zarówno smaczny sok, jak i dodatek do sałat. Nie ma reguł, każdy może go użyć w dowolny sposób.

                    Zobacz wideo: Kuchnia winogronowa

                    Kuchnia winogronowa
                    Źródło: Dzień Dobry TVN

                    Zobacz także:

                    Autor: Adrian Adamczyk

                    Źródło zdjęcia głównego: AnnaPustynnikova/Getty Images

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości

                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                    Materiał promocyjny

                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana