Kiedy noce robią się coraz dłuższe i więcej czasu spędzamy w domu, chętniej wówczas sięgamy po różnego typu przekąski. Warto więc wybierać produkty, które wzmocnią organizm w okresie grypowym, a do tego są niskokaloryczne.
Jakie warzywa warto jeść jesienią?
Dynia
Dynia prawie każdemu kojarzy się z jesienią. Można z niej robić wiele różnych przetworów, a nawet jesienne ozdoby. Warto się po nią zwłaszcza o tej porze roku ze względu na wysoką zawartość witamin, między innymi C, A, E i K. Ponadto dobrze wpływa na układ trawienny łagodząc zaparcia i bóle brzucha. Oprócz jej miąższu, warto jeść też pestki, które korzystnie wpływają na oczyszczanie organizmu z pasożytów.
- Dżem z pigwy i dyni. Poznaj prosty przepis na konfiturę do mięs i deserów
- Przepis na jesienny hummus z dynią podawany z imbirem
Cebula
Cebula to warzywo, której obecność w diecie jest korzystna szczególnie jesienią. Jest niezwykle bogata w witaminę C oraz mikroelementy, które wzmacniają organizm. To ważne w tzw. sezonie grypowym. Posiada również właściwości bakteriobójcze, przez co bywa nazywana naturalnym antybiotykiem. Może być spożywana pieczona, smażona, na surowo, a nawet w formie syropu. Dawniej cebulę wąchano, co miało pomóc w odetkaniu nosa.
- Syrop z cebuli – lekarstwo na infekcje i kaszel
- Cebula - smaczna i zdrowa. Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Czosnek
Czosnek to warzywo, po które sięga niemal każda babcia. Jest bogaty w witaminy i minerały, które silnie oddziałują na odporność, wzmacniając ją. Skutecznie przeciwdziała przy chorobach wirusowych, zakażeniach górnych i dolnych dróg oddechowych. Wspomaga w oczyszczaniu płuc z wydzieliny, może nawet odetkać nos, a do tego wzmacnia potliwość podczas grypy.
- Kiszony czosnek. Przepis na jesienną odporność
- Czosnek na przeziębienie – jak stosować, aby cieszyć się pełnią jego właściwości?
Kapusta
Najlepsze kapusty można dostać właśnie w sezonie jesiennym. Są duże, dojrzałe, a do tego pochodzą z rodzimych plantacji. Jest bogata w witaminy, zwłaszcza w formie kiszonek. Najlepszym źródłem witamin i minerałów jest kiszona kapusta i przetwory z niej robione. Idealnym sposobem na wzmocnienie odporności jest picie soku z kiszonej kapusty, jedzenie jej na surowo oraz w zupie kwaśnica.
- Kapusta w roli głównej. Poznaj zaskakujące przepisy Szymona Czerwińskiego
- Pomysły na kapustę kiszoną, czyli samo zdrowie według przepisów Darii Ładochy
Buraki
Podobnie jak kapusta, buraki można dostać niemal przez cały rok, jednak na jesieni najczęściej przygotowuje się przetwory z tych warzyw. Są bogate w witaminę C, witaminy z grupy B oraz duże ilości witaminy A i kwasu foliowego. Częste jedzenie buraków nie tylko wspomaga odporność, ale też układ krwionośny. Dobrym pomysłem na jedzenie buraków są kiszonki, np. zakwas z buraka.
- Jakie właściwości ma syrop z buraka?
- Zakwas z buraka - przygotowanie i właściwości zdrowotne. Prosty przepis na zakwas do picia i na barszcz
Warzywa i owoce, których lepiej unikać jesienią i zimą
Wszystkie warzywa i owoce zawierają witaminy i inne wartościowe składniki dla zdrowia, ale istotna jest również ich sezonowość. Najsmaczniejsze, a jednocześnie najzdrowsze są te, które nie wyrosły w sztucznych warunkach i nie musiały pokonać długiej drogi, aby trafić na nasz talerz. Do najmniej bogatych w smak i witaminy w okresie jesienno-zimowym zaliczane są w Polsce arbuzy, truskawki i ogórki.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: possum1961/Getty Images