Picie soku z kapusty wciąż nie jest popularne. Warto się do tego przekonać, ponieważ przynosi świetne rezultaty.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Jak ją wykonać?
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Kapusta od wieków nazywa jest "królową warzyw", a jej drogocenny wpływ na nasze zdrowie doceniany jest od pokoleń. O tym, jakie prozdrowotne właściwości ma kapusta, porozmawialiśmy z lokalną zielarką i rolniczką Agnieszką Wróbel, rolniczką Anna Chmielewicz, Pawłem Marwitzem, dyrektorem Gminnego Ośrodka Kultury w Unisławiu oraz dietetyczką kliniczną Wandą Baltazą.
W kuchni Dzień Dobry TVN bohaterką tym razem jest pyszna, zdrowa kapusta i jej odmiany. Poniżej przepisy na krem z czerwonej kapusty z kozim serem, japońskie naleśniki „Okonomiyaki” z kapusty włoskiej z łososiem i kwaśną śmietaną, stek z młodej białej kapusty z pastą miso i białą kiełbasę pieczoną na kapuście kiszonej z chorizo, białą fasolą i krewetkami.
Parówki w sosie pomidorowym, meksykańskie hot dogi w brioche i kapusta z parówkami. Przepisów na dania z parówkami naprawdę nie brakuje - mamy dziś dla Was wyjątkowe propozycje, które z pewnością zachwycą nawet największych niejadków
"Troszkę lepiej obrodziło, ale koniunktura jest paskudna i zostało".
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Przed nami coraz cieplejsze dni, a wtedy chętniej jemy lekkie potrawy. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała wiosenny obiad. Sprawdź jej przepis na młode ziemniaczki z kapustą zasmażaną i jajkiem sadzonym.
Szymon Czerwiński zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN swoje sposoby na przygotowanie dań z młodej kapusty. To idealny moment, aby cieszyć się smakiem tego warzywa. Sprawdź, jak przyrządzić zapiekankę z młodej kapusty z przepisu finalisty 5. edycji MasterChefa.
W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński, finalista 5. edycji MasterChefa, przygotował swoje dania z młodą kapustą. Sprawdź, jak przyrządzić z jego przepisu chlebek z młodą kapustą i klopsikami, by cieszyć się pysznym, wiosenno-letnim obiadem.
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościła młoda kapusta. Szymon Czerwiński, finalista 5. edycji MasterChefa, prezentuje swoje dania na wykorzystanie tego warzywa. Sprawdź, jak przygotować młodą kapustę z koperkiem z jego przepisu.
Wiosna to sezon na różne młode warzywa, w tym kapustę. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował kapustę à la bolognese. To pyszne danie w sam raz na obiad, nie tylko od święta. Sprawdź jego przepis.
Jak już sama nazwa wskazuje, zupa gołąbkowa ma dużo wspólnego z jednym z najbardziej znanych polskich dań. Jej przygotowanie nie polega jednak na wkrajaniu do niej gołąbków. Są natomiast inspiracją dla zupy. Wypróbuj nasz przepyszny przepis.
Surówka chińska wielu osobom kojarzy się z sałatką colesław, jednak to dwie zupełnie inne kulinarne specjały. Chińska surówka z białej kapusty jest bogatym źródłem witamin, a przy tym jest zdecydowanie mniej kaloryczna, bo nie zawiera tuczącego majonezu. Jak ją przyrządzić?
Idealna świąteczna kapusta będzie dla wielu znaczyła coś zupełnie innego. Jedni lubią kapustę kwaśną, a inni słodką. Jedni lubią dużo dodatków, inni mniej. Jak jednak przygotować idealną bazę pod bigos, uszka czy kapuśniaczki? Sprawdź nasz sposób.
Kapusta to warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. W naszej kuchni udowadnia to Daria Ładocha. Zobacz, jak powstają: zapiekanka z kapusty, pieczona kapusta po azjatycku, kapusta duszona z koprem włoskim oraz kapuśniak. Sprawdź wyjątkowe przepisy na dania z kapusty.
Jesień kojarzy się z mniejszą ilością warzyw i owoców, jednak jest to czas na wiele polskich, sezonowych gatunków. Warto sięgać po takie, które pochodzą z lokalnych zbiorów, są bogate w witaminy i minerały, dzięki którym wzmacniają odporność. Dowiedz się, które warto jeść jesienią i i zimą, a których lepiej unikać.
Kapusta to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Miłośnicy kuchni ciągle poszukują nowych przepisów, które mogłyby pokazać kolejne oblicza tego wyjątkowego składnika wielu polskich dań. Sprawdźcie przepisy Szymona Czerwińskiego na sprytne gołąbki bez zawijania, pęczotto z młodą kapustą, szparagami i kurczakiem i nowy colesław.
Pak choi – kapusta, która pochodzi z Chin, ale od pewnego czasu jest bardzo popularna w kuchni europejskiej – także u nas. Lubiana za swoją delikatną goryczkę, chrupkość i soczystość. Jest bardzo uniwersalnym warzywem – można ją przygotować w wielu wariantach. W każdej będzie równie smaczna.
Kapusta, cebula, boczniaki - to podstawa prostych, jednogarnkowych dań, które z całą pewnością polubią jarosze. Zobacz, jak w naszej kuchni przyrządza je Andrzej Polan.
Jak zrobić tradycyjny, świąteczny bigos z kapusty białej i kiszonej, a także, przy okazji, pyszną, wigilijną kapustę z grzybami? W kuchni Dzień Dobry TVN swoje przepisy i sposób wykonania zaprezentowała vlogerka kulinarna Kasia Bukowska.
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała potrawy bazujące na kapuście. Warzywo warto jeść zwłaszcza o tej porze roku, bo jest bogate w witaminę C. By nie wzdymała, dodajemy do niej kminek. Czy wiedzieliście, że kapusta pieczona jest słodsza niż duszona? I jak ją ładnie podać, by nie wyglądała jak bigos?
Co pojawia się na wigilijnych stołach uczestników MasterChefa? W Dzień Dobry TVN Mateusz Guncel i Damian Sobek zdradzili tą tajemnicę. Wypróbujcie ich przepisy na: makówki po nowoczesnemu, tatara ze śledzia z pierzgą i piernikiem, wigilijny kompot, zupę grzybową z uszkami, bigos śląski i bigos bezmięsny. Smacznego!
Marcin Prokop: "Ten zapach zaczyna się już roznosić na klatkach schodowych. Już trwa, w całej Polsce, generalna próba bigosu. Już zaczynamy zabawiać się kapustą". W kuchni Dzień Dobry TVN: zwyciężczyni MasterChefa - Dominika Wójciak i ... kapusta kiszona.
W poniedziałek w Dzień Dobry TVN: alarmujące dane! 7 na 10 gimnazjalistów ma już TO za sobą - dlaczego wiek inicjacji seksualnej tak drastycznie obniża się? Następnie: hej przygodo! W jakim namiocie spędzić wakacje? A potem: jabłko czy gruszka - typologia damskich pup i kostiumy, które podkreślą ich walory. A także: kapusta w roli głównej i w naszych garnkach. Zapraszamy na wspólne gotowanie. Bądźcie z nami o 8.00! Zapraszają: Dorota Wellman i Marcin Prokop.
Kapusta jest bardzo zdrowa, dlatego poprosiliśmy Piotra Kucharskiego, by przygotował z niej jakieś przepyszne dania. Na stole w kuchni Dzień Dobry TVN pojawiały się: kapuśniak ze słodkiej kapusty, kompresowana kapusta z pieczonym boczkiem, surówka z białej kapusty oraz głąbki z kaszą gryczaną. Kto ma ochotę na gołąbki?
Nie macie pomysłu na świąteczny obiad? Skorzystajcie z pomysłów Marii Ożgi, księgowej, która spełnienie odnalazła w kuchni. Maria poleca: udziec indyka nadziewany borowikami, czorne kluski, bioło kapusta, żur wielkanocny z chrzanem, pascha wielkanocna z ciepłym sosem malinowym i kremem custard.