Co ciekawe w soku z kapusty znaleźć można w także rzadko spotykaną witaminę U, neutralizującą bakterie Helicobacter oraz sporo potasu, wapnia, sodu, fosforu i żelaza. Warto zaznaczyć, że jest on zdrowszy niż tradycyjna gotowana kapusta, ponieważ obróbka termiczna niweluje niektóre substancje odżywcze mające pozytywny wpływ na zdrowie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Porady dietetyków
Sok z kapusty kiszonej – właściwości
Właściwości soku z kiszonej kapusty znane są nam od lat – był on sprawdzonym lekiem stosowanym przez nasze babcie i prababcie. Dzięki wysokiej zawartości laktobakterii stanowi bardzo skuteczny probiotyk, który powinien być spożywany m.in. podczas antybiotykoterapii. Zawiera także wiele dobrych bakterii, które pomagają zminimalizować ryzyko zachorowania na choroby mające swój początek w przewodzie pokarmowym.
Udowodniono, że picie soku z kiszonej kapusty pozwala złagodzić ataki astmy oraz działa wspomagająco w leczeniu wrzodów. Wykazano także działanie soku z kiszonej kapusty jako preparatu przeciwpasożytniczego oraz przeciwgrzybiczego. Intrygującą wiele osób kwestią jest „sok z kapusty odchudzanie”. Czy faktycznie wspomaga on redukcję wagi? Dowiedziono, że taki sok przyspiesza metabolizm oraz zapobiega zaparciom, a co za tym idzie, wspomaga spadek wagi. Polepsza także naturalną detoksykację organizmu, za którą w dużej mierze odpowiedzialna jest wątroba.
Sok z kiszonej kapusty sprawdza się także na kaca oraz do płukania ust w przypadku stanów zapalnych dziąseł.
Na co pomaga sok z białej kapusty?
Sok ze świeżej kapusty ma bardzo szerokie zastosowanie. Powinien być spożywany przez osoby chorujące na choroby nowotworowe, ponieważ dzięki zawartości izocyjanianów pomaga walczyć z rakiem. Zawiera także dużo wolnych rodników – pomagają one w walce z nowotworami oraz zapobiegają starzeniu się skóry i komórek. Pozwala także zabezpieczyć się przed artretyzmem. Dodatkowo sok z kapusty działa na wrzody i refluks. Stosowany może być jako środek regulujący ciśnienie krwi. Sprawdza się jako lek na anemię oraz naturalny probiotyk. Regularne picie takiego soku jest dobrym sposobem na lepszą koncentrację oraz ochronę przed demencją i chorobą Alzheimera. Sok z białej kapusty może być środkiem przeciwbólowym mięśni i stawów oraz głowy. Podobne działanie wykazuje sok z czerwonej kapusty.
Okłady z soku z surowej kapusty przyspieszają gojenie się ran. Sprawdzają się także w leczeniu zapalenia piersi w czasie laktacji.
Sok z kiszonej kapusty na czczo czy po jedzeniu – jak pić?
Zalecane jest spożywanie jednej szklanki soku z kapusty dziennie, najlepiej pół godziny przed posiłkiem. Dobrze przyswaja się pity na czczo, jednak nie ma to większego znaczenia w kwestiach zdrowotności. Można dodać do niego odrobinę soku z jabłka, marchewki czy cytryny. Osoby, którym nie odpowiada jego charakterystyczny smak, mogą spożywać liofilizowany sok z kapusty w formie tabletek, które można kupić w aptekach.
Sok z kiszonej i białej kapusty – skutki uboczne
Spożywany w zbyt dużych dawkach sok z kapusty może przyczynić się, podobnie jak samo warzywo, do wystąpienia wzdęć. Warto także zaznaczyć, że sok z kiszonej kapusty ze względu na dużą ilość sodu nie powinien być spożywany w nadmiarze przez osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze, nerki i choroby układu pokarmowego.
Przepis na sok z kapusty
Sposób na to, jak zrobić sok z kapusty, jest łatwiejszy, niż może się wydawać. Najlepiej użyć do tego wyciskarki wolnoobrotowej, która pozwoli na maksymalne zachowanie składników odżywczych i witamin zawartych w soku. Dobrym rozwiązaniem jest także użycie sokowirówki. Osoby pozbawione tego typu sprzętów także mogą cieszyć się sokiem z kapusty – wykorzystać można mikser lub blender.
Kapustę należy pokroić na mniejsze kawałki, pozbywając się głąba. Następnie na jedną porcję należy wrzucić około 250 gramów warzywa do blendera i zalać niepełną szklanką wody. Całość należy zblendować, aby widoczne były drobne kawałki kapusty. Następnie przecedzić przez sitko. Sok ze świeżej kapusty jest gotowy do picia. Aby zrobić kiszony sok z kapusty, należy nieprzecedzoną papkę przełożyć do słoika, szczelnie zakręcić i pozostawić do ukiszenia w ciepłym miejscu na minimum 3 doby. Przed rozpoczęciem procesu kiszenia można dodać szczyptę soli.
Zobacz także:
- Okłady z kapusty – na co i jak stosować?
- Mikołaj Rey i domowa kapusta kiszona – tradycyjne przepisy
- Kapusta równa się rozpusta. Poznaj przepisy Darii Ładochy
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Zoonar/Heike Rau/getty Images