Kiszenie jest jedną z najstarszych metod utrwalania żywności.
Picie soku z kapusty wciąż nie jest popularne. Warto się do tego przekonać, ponieważ przynosi świetne rezultaty.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Poznaj 5 sposobów, jeden jest zaskakujący!
Kiszonki stały się polskim "super foodem”. Bardzo często pojawiają się na naszych stołach w formie przekąsek, surówek, dodatków do dań lub jako główny składnik pysznych potraw.
Kapusta od wieków nazywa jest "królową warzyw", a jej drogocenny wpływ na nasze zdrowie doceniany jest od pokoleń. O tym, jakie prozdrowotne właściwości ma kapusta, porozmawialiśmy z lokalną zielarką i rolniczką Agnieszką Wróbel, rolniczką Anna Chmielewicz, Pawłem Marwitzem, dyrektorem Gminnego Ośrodka Kultury w Unisławiu oraz dietetyczką kliniczną Wandą Baltazą.
Zupy kremy w ostatnich latach biją rekordy popularności, wersji i kombinacji. Ale zblendowana kapusta kiszona? Otóż tak! Ta zupa jest pyszna i głęboka w smaku. Można wręcz powiedzieć, że zmienia życie! Pod warunkiem, że krem z kiszonej kapusty zrobicie zgodnie z naszym przepisem.
Polska kuchnia pełna jest różnego typu placków i wariacji na temat kapusty. Podkarpackie placki na bazie kapusty kiszonej, tzw. fuczki, z pewnością przypadną do gustu wielu miłośnikom kuchni regionów. Sprawdź prosty i szybki przepis krok po kroku.
Kimchi to jedna z najlepiej rozpoznawalnych potraw kuchni koreańskiej. Podstawowym jej składnikiem jest sfermentowana kapusta pekińska, dzięki której kimchi posiada właściwości prozdrowotne. Do kimchi dodawana jest też specjalna papryczka gochugaru.
Kiszona kapusta to cenne źródło m.in. witaminy C, przeciwutleniaczy oraz prozdrowotnych bakterii. Zwłaszcza jesienią i zimą warto ją włączyć do menu. Co z niej przygotować? Zainspiruj się niebanalnymi pomysłami Darii Ładochy na kapustę kiszoną z kaparami, pomidorowy kapuśniak, czy tartę z wędzonym łososiem. Nie masz ochoty na kapustę? Zobacz, jak zrobić rozgrzewające łazanki z chili.
Bartek Jędrzejak pojechał do Rybna Wielkiego, gdzie spotkał się z kobietami z koła gospodyń wiejskich. To właśnie te panie są mistrzyniami w kiszeniu kapusty. Recepturą przekazywaną z pokolenia na pokolenie podzieliły się z naszymi widzami.
Rodzina Emilii Sznajder-Chmury od 55 lat w Dolinie Baryczy uprawia i kisi kapustę, ogórki oraz inne warzywa. Mikołaj Rey postanowił przyjrzeć się, jak wygląda proces kiszenia kapusty z bliska. Kiszonki są antybakteryjne, przeciwzapalne, zawierają witaminę C. Poprawiają perystaltykę jelit. Im produkty dłużej się kiszą, tym nabierają więcej wartości odżywczych. W czasie fermentacji zawarte w produktach cukry, zamieniają się w kwas mlekowy, przez też są mniej kaloryczne. Dlaczego warto pić sok z kiszonych produktów rano?
W tym roku grzybów w lesie jest pod dostatkiem. Dlatego Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dania inspirowane kuchnią Kurpi, która słynie z tego, że wykorzystuje dary lasu. Wypróbujcie jego przepisy na: kapuśniak z grzybami, zapiekankę gryczaną, hreczuchy i kiszoną kapustę z prośniakami.
Kapusta kiszona jest idealnym sposobem na wzmocnienie organizmu. W kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Cegielska i Andrzej Polan pokazali, jak przygotować pierogi z kapustą i wędzonym dorszem, kiszone warzywa z mini stekami z polędwicy wieprzowej i kapustę kiszoną podsmażaną z suszonymi owocami i orzechami.
Kapusta kiszona to jedno z naturalnych źródeł witaminy C. Jakie ma inne właściwości? Czy kapusta kiszona jest rzeczywiście ciężkostrawna? Kto nie powinien jej jeść? O tym prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska.
Kiszonki są zdrowe. Niestety te dostępne w sklepach bywają sztucznie zakwaszane i zawierają konserwanty. O tym, jak zrobić domową kapustę kiszoną i jakie są jej zalety powiedziała w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl "(Ro)zważmy to..." Katarzyna Bosacka.
Wczoraj w kuchni Dzień Dobry TVN robilliśmy kruche ciasteczka z musem malinowym, a dziś kisimy cytryny i ogórki. Czy różni się kiszenie od kwaszenia? Jak smakuje kiszona, a jak kwaszona kapusta? Dlaczego warto jeść kiszone ogórki? Skorzystajcie z przepisów Piotra Kucharskiego na kiszone cytryny, gulasz z kiszonymi ogórkami, ciepłą sałatkę z pęczaku z salsą z kiszonych cytryn oraz placek z kiszoną kapustą i kiełbasą.