Co zrobić, kiedy bigos jest zbyt kwaśny? Mamy na to 5 sposobów, ale jeden jest szczególnie zaskakujący

Co zrobić, kiedy bigos jest zbyt kwaśny? Ten sposób Cie zaskoczy
Co zrobić, kiedy bigos jest zbyt kwaśny? Ten sposób Cie zaskoczy
Źródło: Ale02/Getty Images
Tradycyjnie bigos przygotowuje się na Wigilię i święta Bożego Narodzenia. W zależności od tego, w jaki sposób się go przygotowuje, można go przyrządzić tuż przed świętami lub na kilka dni przed, aby "dojrzał". Co jednak zrobić, kiedy wyszedł nam za kwaśny? Jak go uratować? Poznaj nasze sposoby. 

Dlaczego bigos jest zbyt kwaśny?

Co osoba, to przepis na bigos. Danie to pochodzi nie tylko z kuchni polskiej, ale również można je zaobserwować w kuchni litewskiej i białoruskiej. To, co je łączy to kapusta i różne rodzaje mięs.

Robert Sowa o najlepszym bigosie. Jakie są tajne składniki?
Bigos. Robert Sowa o najlepszym bigosie. Jakie są tajne składniki?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Z kolei to, co różni to często konkretne rodzaje mięs, ale też dodawane zioła oraz sposób przygotowania kapusty. Są przepisy, według których bigos powinien być przyrządzony na bazie jedynie kiszonej kapusty, inni dają tylko słodką, która ma się odpowiednio długo "przegryzać", a jeszcze inni mieszają w różnych proporcjach te kapusty. W efekcie niemal w każdym domu potrawa ta będzie się od siebie różniła. Mimo to, charakterystyczny będzie lekko pikantny słodkawo-kwaśny smak bigosu, a do tego intensywny zapach wędzonki.

Smak i intensywność bigosu zależy więc nie tylko od przypraw, ale w dużej mierze znaczenie ma tu użyta kiszona kapusta. Im jej więcej i im mocniejsza - tym kwaśniejszy bigos. Co, jeśli jednak okaże się, że jest zbyt kwaśny? Są na to proste sposoby!

Sposoby na zbyt kwaśny bigos

Na "odkwaszenie" bigosu jest kilka sposobów. Warto wybrać ten, który najbardziej przemawia do naszego gustu.

1. Dodaj białej kapusty do zbyt kwaśnego bigosu

Najprostszym sposobem na załagodzenie smaku tej potrawy jest dodanie białej kapusty. Warto ją jednak najpierw poszatkować i podgotować ją w rondelku. W zależności, jak kwaśny jest wyjściowy smak bigosu - tym więcej będzie trzeba dodać białej kapusty. Warto jednak zacząć od 100 gramów i powoli dodawać więcej.

Białą kapustę należy posztakować, przełożyć do rondelka z grubym dnem, dodać odrobinę wody i przykryć. Całość dusić przez około 30 minut bez przypraw. Po tym czasie dodać do bigosu, dokładnie wymieszać i spróbować. Jeśli potrawa wciąż jest za kwaśna - dodawać kolejne porcje.

2. Do kwaśnego bigosu dodaj cebuli

Cebula, podobnie jak kapusta, "wyciągnie" nadmierną kwaskowość dania. Można ją zeszklić na patelni na odrobinie tłuszczu, bez przypraw, a następnie dodać do bigosu. To rozwiązanie będzie dobre, jeśli bigos jest jedynie nieco zbyt kwaśny, ponieważ za duża ilość cebuli przytłoczy pozostałe smaki. Można również wymieszać cebulę z białą kapustą, aby w potrawie było więcej różnorodnych smaków.

3. Do zbyt kwaśnego bigosu dodaj owoce

Suszone śliwki węgierki idealnie sprawdzą się, jako neutralizator kwaśnego smaku bigosu. Dodatkowo nadadzą mu słodyczy i głębi. Można takie śliwki wymieszać z wędzonymi, aby jeszcze bardziej podbić aromat potrawy.

Nie tylko śliwki się nadadzą - można także dodać rodzynki czy morele, które również nadadzą słodyczy potrawie, a przy tym zneutralizują jej kwaśny smak.

4. Na ekstremalnie kwaśny bigos użyj sody

Co jeśli zastosowaliśmy już wszystkie powyższe sposoby, a bigos wciąż jest za kwaśny? Na ekstremalne sytuacje najlepsze są ekstremalne środki. W takiej sytuacji warto sięgnąć po sodę oczyszczoną. Na duży garnek wystarczy dodać łyżeczkę do dwóch proszku. Soda ma odczyn zasadowy, który skutecznie rozprawi się z kwaśnym smakiem.

5. Nic nie pomaga na zbyt kwaśny bigos? Spróbuj wody

Jeśli jednak nawet to nie pomogło, a może tak się zdarzyć... Warto sięgnąć po środek ostateczny - wodę. Tak, wodę. Do bigosu dolewamy trochę wody, dokładnie mieszamy i sprawdzamy smak. Ciągle nie to? Odlewamy płyny, np. łyżką i ponownie dolewamy wody. I tak do skutku. Słowem musimy "rozcieńczyć" i "wypłukać" nasz bigos.

Ważne, aby nie gotować bigosu po dodaniu wody i przed spróbowaniem. Jeśli odparujemy dodane płyny - nie uzyskamy pożądanego efektu. Kluczowe jest tu dodawanie wody, mieszkanie i odlewanie rozcieńczonego płynu.

Czy jeśli bigos jest zbyt kwaśny można dodawać miód?

Chociaż może się wydawać, że miód nie będzie pasować do bigosu, to jak najbardziej - będzie. Warto dodać chociażby łyżeczkę, a z pewnością smak dania będzie jeszcze bogatszy. Warto jednak pamiętać, że miód nie sprawi, że zbyt kwaśny bigos będzie w sam raz. Może nieco delikatnie osłabić kwasowość dania, ale nie będzie to duża różnica. Jeśli więc bigos jest zdecydowanie zbyt kwaśny, warto sięgnąć po nieco bardziej radykalne środki. 

Mniej wartościowym dodatkiem będzie cukier. Jeśli już chcemy dosładzać bigos - postawmy na miód lub suszone owoce - rodzynki, śliwki itp.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Poznaj nasze sposoby na bigos:

podziel się:

Pozostałe wiadomości