- Trwa sezon na dynię. Można ją dodać nie tylko do makaronu czy słodkich wypieków, ale również do pizzy.
- Sprawdź przepis Oli Juszkiewicz na pizzę z dynią hokkaido, gruszką i orzechami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jesienna pizza z dynią
Jesień to czas, kiedy kuchnia nabiera ciepłych barw i głębokich smaków, a dynia staje się jej niekwestionowaną królową. Jej słodycz, kremowa konsystencja i złocisty kolor potrafią odmienić nawet najprostsze danie, wnosząc do niego nutę przytulności i sezonowej magii. Warto wykorzystać ten moment, by sięgnąć po nieco mniej oczywiste połączenia smaków. Jednym z nich jest pizza z dynią, gruszką i orzechami zaproponowana przez Olę Juszkiewicz w kuchni Dzień Dobry TVN. To danie smakowicie łączy w sobie włoską klasykę z jesienną fantazją.
Upieczona dynia nabiera delikatnej karmelowej nuty, gruszka dodaje soczystości, a orzechy przyjemnej chrupkości. Całość dopełnia aromatyczny twaróg typu włoskiego, który spaja składniki w harmonijną, rozgrzewającą całość. To pizza idealna na długie, chłodne wieczory, gdy za oknem pada deszcz, a w domu pachnie pieczonym ciastem i przyprawami.
Pozostałe przepisy Oli Juszkiewicz na jesienne pizze znajdziesz tutaj.
Pizza z dynią hokkaido, gruszką i orzechami - przepis
Składniki na ciasto:
- 70 g świeżych drożdży,
- 500 g mąki pszennej typ 400,
- 200-350 ml cieplej wody,
- łyżeczka soli,
- 50 ml oliwy,
- łyżeczka cukru.
Dodatki:
- dynia hokkaido,
- 2 gruszki,
- garść orzechów laskowych,
- ser camembert,
- mozzarella w kulce,
- 2-3 łyżki płynnego miodu,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Przygotowanie:
W miseczce dokładnie połącz ciepłą wodę, drożdże i cukier. Przykryj zaczyn i odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce, by zaczyn "ruszył". Blat oprósz mąką, wysyp mąkę pszenną i dodaj wyrośnięte drożdże z cukrem, oliwę, szczyptę soli i dokładnie zagnieć ciasto na pizzę. Przełóż do natłuszczonej miski, przykryj ściereczką bawełnianą i ostaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Wyrośnięte ciasto przełóż na dużą prostokątną blaszkę, przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut, by ciasto ponownie urosło.
Następnie ułóż na cieście dodatki i wstaw pizzę na 35-40 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni (program góra dół).
Zobacz także:
- Co zrobić z dyni? Poznaj najlepsze przepisy, w których króluje dynia!
- Kuchnia pod znakiem dyni według Sebastiana Olmy
- Dynia króluje na jesiennym stole. Te przepisy Patryka Galewskiego rozgrzeją i zachwycą
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Aleksandra Juszkiewicz
Źródło zdjęcia głównego: jenifoto/GettyImages