Pizza z grzybami, śmietaną i jajkiem na cienkim cieście
Składniki:
- 5 prawdziwków,
- ser brie,
- mozzarella w kulce,
- garść orzechów włoskich,
- 200 ml kwaśnej śmietany 18%,
- jajko,
- pęczek świeżej pietruszki natki,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- świeżo mielona sól i pieprz.
Pizza z pieczonym burakiem i fetą na cienkim cieście
Składniki:
- 2-3 upieczone buraki,
- 150 g greckiej fety,
- garść orzechów pekan,
- 2-3 łyżki płynnego miodu,
- rukola ,
- mozarella w kulce.
Pizza z dynią hokkaido, gruszką i twarogiem typu włoskiego (pizza na słodko)
Składniki:
- dynia hokkaido,
- 2 gruszki,
- garść orzechów laskowych,
- ser camembert,
- mozzarella w kulce,
- 2-3 łyżki płynnego miodu,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Pizza z chorizo, białą polską kiełbasą i chrzanem (na grubym cieście)
Składniki:
- ok. 200 g kiełbasy chorizo,
- ok. 200 g białej kiełbasy,
- 300 g sera gouda,
- puszka pomidorów san marzano,
- 2 ząbki czosnku,
- czerwona cebula,
- papryka żółta,
- papryka czerwona,
- 100 g chrzanu,
- świeża bazylia,
- oregano suszone,
- sól, pieprz, cukier.
Przepis na cienkie ciasto na pizzę
Składniki:
- 400 mąki pszennej typu 0,
- 30 g oliwy z oliwek,
- 25 g świeżych drożdży,
- ok. 200 g ciepłej wody (ok 38 stopni),
- łyżeczka cukru,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
W miseczce dokładnie połącz cześć cieplej wody, drożdże i cukier. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, by zaczyn ruszył. Blat oprósz mąką, wysyp mąkę 0 i dodaj wyrośnięte drożdże z cukrem, oliwę, szczyptę soli i dokładnie zagnieć ciasto na pizzę, dolewając stopniowo pozostałą część wody. Przełóż do natłuszczonej miski, przykryj ściereczką bawełnianą i ostaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Ciasto formujemy do wymaganego kształtu, wykładamy wybrane dodatki i wstawiamy na 15-20 minut do nagrzanego do 240 stopni piekarnika (program góra dół).
Przepis na grube ciasto na pizze
Składniki:
- 70 świeżych drożdży,
- 500 g mąki pszennej typ 400,
- 200-350 ml cieplej wody,
- łyżeczka soli,
- 50 ml oliwy,
- łyżeczka cukru.
Sposób przygotowania:
W miseczce dokładnie połącz ciepłą wodę, drożdże i cukier. Przykryj zaczyn i odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce, by zaczyn „ruszył”. Blat oprósz mąką, wysyp mąkę pszenną i dodaj wyrośnięte drożdże z cukrem, oliwę, szczyptę soli i dokładnie zagnieć ciasto na pizzę. Przełóż do natłuszczonej miski, przykryj ściereczką bawełnianą i ostaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przełóż na dużą prostokątną blaszkę, przykryj ściereczką i odstaw na ok 30 minut, by ciasto ponownie urosło.
Następnie wyłów dodatki i wstaw na 35-40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (program góra dół).
Zobacz także:
- Pizza z 3 serami i jabłkiem. Trzeci składnik Cię zaskoczy. Sprawdź, jak zrobić to danie
- Jego pizza zajęła 3. miejsce na mistrzostwach świata. Jaki jest sekret idealnego wypieku?
- W jakiej temperaturze piec pizzę? Sprawdź, ile czasu powinna spędzić w piecu
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Aleksandra Juszkiewicz
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN