Pizza pachnąca jesienią w wykonaniu Aleksandry Juszkiewicz. Jakie składniki wybrać?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jesienna pizza Oli Juszkiewicz
Jesienna pizza Oli Juszkiewicz
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Jesienią wciąż można korzystać z sezonowych warzyw. Te idealnie wkomponują się nie tylko w typowe polskie potrawy, będą również pyszne na pizzy. Udowadnia to w kuchni Dzień Dobry TVN Aleksandra Juszkiewicz. Sprawdź, jakie dodatki idealnie sprawdzą się do jesiennej pizzy oraz jak przygotować cienkie i grube ciasto.

Pizza z grzybami, śmietaną i jajkiem na cienkim cieście

Składniki:

  • 5 prawdziwków,
    • ser brie,
      • mozzarella w kulce,
        • garść orzechów włoskich,
          • 200 ml kwaśnej śmietany 18%,
            • jajko,
              • pęczek świeżej pietruszki natki,
                • szczypta gałki muszkatołowej,
                  • świeżo mielona sól i pieprz.

                    Pizza z pieczonym burakiem i fetą na cienkim cieście

                    Składniki:

                    • 2-3 upieczone buraki,
                      • 150 g greckiej fety,
                        • garść orzechów pekan,
                          • 2-3 łyżki płynnego miodu,
                            • rukola ,
                              • mozarella w kulce.
                                pizza
                                Pizza
                                pizza
                                Źródło: Michał Woźniak/East News

                                Pizza z dynią hokkaido, gruszką i twarogiem typu włoskiego (pizza na słodko)

                                Składniki:

                                • dynia hokkaido,
                                  • 2 gruszki,
                                    • garść orzechów laskowych,
                                      • ser camembert,
                                        • mozzarella w kulce,
                                          • 2-3 łyżki płynnego miodu,
                                            • szczypta gałki muszkatołowej.

                                              Pizza z chorizo, białą polską kiełbasą i chrzanem (na grubym cieście)

                                              Składniki:

                                              • ok. 200 g kiełbasy chorizo,
                                                • ok. 200 g białej kiełbasy,
                                                  • 300 g sera gouda,
                                                    • puszka pomidorów san marzano,
                                                      • 2 ząbki czosnku,
                                                        • czerwona cebula,
                                                          • papryka żółta,
                                                            • papryka czerwona,
                                                              • 100 g chrzanu,
                                                                • świeża bazylia,
                                                                  • oregano suszone,
                                                                    • sól, pieprz, cukier.

                                                                      Przepis na cienkie ciasto na pizzę

                                                                      Składniki:

                                                                      • 400 mąki pszennej typu 0,
                                                                        • 30 g oliwy z oliwek,
                                                                          • 25 g świeżych drożdży,
                                                                            • ok. 200 g ciepłej wody (ok 38 stopni),
                                                                              • łyżeczka cukru,
                                                                                • szczypta soli.

                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                  W miseczce dokładnie połącz cześć cieplej wody, drożdże i cukier. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, by zaczyn ruszył. Blat oprósz mąką, wysyp mąkę 0 i dodaj wyrośnięte drożdże z cukrem, oliwę, szczyptę soli i dokładnie zagnieć ciasto na pizzę, dolewając stopniowo pozostałą część wody. Przełóż do natłuszczonej miski, przykryj ściereczką bawełnianą i ostaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

                                                                                  Ciasto formujemy do wymaganego kształtu, wykładamy wybrane dodatki i wstawiamy na 15-20 minut do nagrzanego do 240 stopni piekarnika (program góra dół).

                                                                                  Przepis na grube ciasto na pizze

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • 70 świeżych drożdży,
                                                                                    • 500 g mąki pszennej typ 400,
                                                                                      • 200-350 ml cieplej wody,
                                                                                        • łyżeczka soli,
                                                                                          • 50 ml oliwy,
                                                                                            • łyżeczka cukru.

                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                              W miseczce dokładnie połącz ciepłą wodę, drożdże i cukier. Przykryj zaczyn i odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce, by zaczyn „ruszył”. Blat oprósz mąką, wysyp mąkę pszenną i dodaj wyrośnięte drożdże z cukrem, oliwę, szczyptę soli i dokładnie zagnieć ciasto na pizzę. Przełóż do natłuszczonej miski, przykryj ściereczką bawełnianą i ostaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przełóż na dużą prostokątną blaszkę, przykryj ściereczką i odstaw na ok 30 minut, by ciasto ponownie urosło.

                                                                                              Następnie wyłów dodatki i wstaw na 35-40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (program góra dół).

                                                                                              Zobacz także:

                                                                                              Autor: Teofila Siewko

                                                                                              Źródło: Aleksandra Juszkiewicz

                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                              podziel się:

                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana