pizza

    pizza

    Mikołajki to dobra okazja, żeby przygotować pyszne i rozgrzewające dania. W naszej kuchni powstają dwukolorowe ciasto mikołajkowe, kaczka duszona w sosie winno-śmietanowym, chrupiąca pizza z patelni, sernikowe przekąski oraz indyjskie racuchy ze szpinakiem. Przyrządzają je Grzegorz Zawierucha, zwycięzca MasterChef 8 i Maciej Regulski, który wygrał 10. edycję programu. Wypróbujcie ich niezwykłe przepisy.

    Sos pomidorowy to jeden z najpopularniejszych składników włoskiej pizzy. Nadaje jej charakterystycznego smaku, a przy tym bardzo dobrze łączy się z różnorodnymi dodatkami. Nic więc dziwnego, że jest tak lubiany. W jaki sposób można przyrządzić pyszny sos pomidorowy do pizzy we własnym domu?

    Pizza to jedno z dań, które nigdy się nie nudzi i dobre jest na każdą porę roku. Jeśli jednak macie dość tradycyjnego "placka" z serem, przedstawiamy wam nowość. Pizza w kształcie róży - prosta, szybka, efektowna i co najważniejsze smaczna. Ten trend od jakiegoś czasu podbija sieć, i nic w tym dziwnego. Wystarczy bowiem tylko kilka minut, by udekorować stół kwiecistymi przekąsami. To co, działamy?

    Pizza to tradycyjna włoska potrawa, powszechnie znana, uwielbiana i dowolnie przekształcana na całym świecie. Jedną z coraz bardziej popularnych w ostatnich latach wersji jest pizza wegańska, czyli pozbawiona jakichkolwiek składników pochodzenia zwierzęcego. Jest serwowana w wielu restauracjach na świecie, a z naszym przepisem z powodzeniem przygotujesz ją samodzielnie.

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Cristinę Castese, która przygotowała pizzę. Na naszym stole pojawiła się klasyczna margherita, pizza z włoską szynką prosciutto, pizza z pieczarkami oraz pizza bezglutenowa. Od czasu do czasu, a tym bardziej w ferie zimowe, warto pozwolić dzieciom na małą rozpustę. Smacznego!

    Wyjątkowe przepisy na pizzę. Co powiecie na pizzę gryczaną z burakami, wołowiną i kiszonymi ogórkami lub na pizzę z jarmużem, papryką i boczniakami? Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN świętowaliśmy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Andrzej Polan udowodnił, że pizza niejedno ma imię :)

    Potrawę, jaką jest pizza zna cały świat. Jednak nie wszyscy wiedzą, że smakołyk doczekał się swego święta. Najwięksi amatorzy pamiętają, kiedy jest dzień pizzy i nie rezygnują z możliwości bezkarnego objadania się jedną z najbardziej popularnych potraw kuchni włoskiej. 9 lutego to nie tylko święto pizzy, ale wszystkich jej miłośników.

    Wielu osobom pizza kojarzy się raczej z niezbyt zdrowym jedzeniem typu fast food. Tymczasem według znanej amerykańskiej dietetyczki Chelsey Amer zjedzenie pizzy na śniadanie jest o wiele zdrowsze niż miseczka płatków na mleku. Jak te rewelacje skomentowały w Dzień Dobry TVN: szefowa kuchni Flavia Borawska oraz coach zdrowia i żywienia Agnieszka Mielczarek? Ile kalorii ma kawałek pizzy?

    Pizza została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Dlatego nasz dziennikarz Mateusz Hładki wybrał się do Neapolu, by dowiedzieć się, jaki jest rodowód pizzy i gdzie można zjeść najsłynniejszą pizzę. Odwiedził nawet słynną pizzerię, w której pizzę jadła Julia Roberts w filmie "Jedz, módl się i kochaj". Ile jest restauracji w Neapolu, które serwują pizzę? Jak przygotowuje się dobrą pizzę? Kto wymyślił pizzę Margheritę i skąd wzięła się jej nazwa? Zobaczcie, jak powinno się jeść pizzę.

    Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy zaprosiliśmy do kuchni Dzień Dobry TVN właściciela włoskiego bistro Alfredo Boscolo, który wraz z Darią Ładochą przygotował dla nas pyszne pizzy.

    Monika Mrozowska przygotowała dziś dla Państwa potrawy, które zazwyczaj nie kojarzą się nam ze zdrową kuchnią. Zobaczcie jak przyrządzić je w wersji fit, czyli tak, żebyśmy nie musieli łamać swoich noworocznych postanowień. Poznajcie przepisy na zdrowe zapiekanki, pizze i torty!

    Wielu z nas zamawia jedzenie na wynos lub korzysta z restauracji. Wtedy najchętniej sięgamy po kebaby i pizze. Dlaczego? Do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy dziennikarza i eksperta kulinarnego Pawła Lorocha oraz muzyka i właściciela restauracji Marka Kościkiewicza, by zapytać ich o kulinarne upodobania Polaków. Dowiedzieliśmy się również, kim chciałby zostać Marcin Prokop :)

    Dziś w kuchni DDTVN gotują młodzi aktorzy serialu „Na wspólnej”. Okazuje się, że Michalina Robakiewicz, Michał Tomala i Dawid Czupryński po godzinach lubią gotować. Dla nas przygotowali pizzę, krem z dyni oraz deser. Wypróbujecie ich przepisy?

    Ten tydzień zapowiada się wyjątkowo. Dziś światowy Dzień Pizzy, a w czwartek... mamy Tłusty Czwartek! Dziś rusza też nowa edycja programu "Ugotowani". W pierwszym odcinku zobaczymy Adama Białczyka, którego gościliśmy w Dzień Dobry TVN, w duecie z Anią Starmach. Skorzystajcie z ich przepisów na pizze i tatara z łososia.