Smażona, z oscypkiem, na słodko, a la kanapka. Wszystkie oblicza pizzy z okazji jej święta [ZOBACZ WIDEO]

Smażona, z oscypkiem, na słodko, a la kanapka. Wszystkie oblicza pizzy z okazji jej święta

Smażona, z oscypkiem, na słodko, a la kanapka. Wszystkie oblicza pizzy z okazji jej święta
Pizza według Matteo Brunettiego
Źródło: Dzień Dobry TVN

Pizza jest jednym z najpopularniejszych dań na świecie. Nie dziwi więc, że kilka razy w roku obchodzi swoje święto. Jedno z nich wypada 9 lutego. Z tej okazji Matteo Brunetti zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN przepisy na pizzę w różnych odsłonach.

Ciasto na pizzę (4 porcje)

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1,5 g suchych drożdży lub 4 g świeżych
  • 800 g wody
  • 25 g soli
  • 40 g oliwy z oliwek

Dodatki:

  • 500 g pomidorów pelati
  • świeża bazylia
  • 2 x mozzarella
  • sól, pieprz, oliwa
  • opcjonalnie - łyżka cukru, oregano

Sposób przygotowania:

Wyrobić ciasto rękoma lub robotem kuchennym, mieszając mąkę, drożdże i wodę aż do połączenia się składników. Dodać sól i oliwę. Wyrabiać dalej aż ciasto stanie się elastyczne (maksymalnie 20 minut). Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy na 30 minut. Następnie rozciągamy w różne strony kilka razy. Ciasto będzie wilgotne i lepkie. Ponownie przykrywamy je folią na 30 minut. Następnie znów rozciągamy. Proces powtarzamy dwa razy. Po tym znów przykrywamy miskę z ciastem i chowamy do lodówki już na 24 lub 48 godzin.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części. Posypujemy blat dużą ilością mąki. Każdą ćwiartkę formujemy na kształt kulki. Przykrywamy miską i dajemy im godzinę odpocząć. Z każdej kulki powstanie jedna duża pizza.

Pizza parmigiana z oscypkiem

Pizza parmigiana z oscypkiem
Pizza parmigiana z oscypkiem
Pizza parmigiana z oscypkiem
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

Składniki:

  • kulka pizzy
  • 5-6 łyżek passaty pomidorowej
  • 100 g oscypka
  • bakłażan
  • 60 g ricotty
  • 30 g parmigiano reggiano
  • 2 garście świeżej bazylii
  • skórka z cytryny
  • oliwa
  • pieprz
Pizza parmigiana z oscypkiem i bakłażanem
Pizza parmigiana z oscypkiem i bakłażanem
Pizza parmigiana z oscypkiem i bakłażanem
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik
Kawałki pizzy parmigiana z oscypkiem i bakłażanem
Kawałki pizzy parmigiana z oscypkiem i bakłażanem
Kawałki pizzy parmigiana z oscypkiem i bakłażanem
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

Sposób przygotowania:

Z kulki pizzy uformować placek. Posmarować go passatą pomidorową. Ułożyć pokrojony w plastry oscypek i grillowany bakłażan. Dodać sera parmigiano reggiano. Włożyć pizzę na około 5-6 minut na dół piekarnika nagrzanego do maksymalnej temperatury. Następnie przełożyć na środek na kolejne 5-6 minut. Wyciągnąć i dekorować ricottą, bazylią i skórką z cytryny.

Pizza smażona

Pizza smażona
Pizza smażona
Pizza smażona
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

Składniki:

  • 2 l oleju roślinnego
  • 1/2 kulki ciasta na pizzę
  • 2-3 łyżki passaty pomidorowej
  • garść startego parmigiano reggiano
  • 1/3 mozzarelli
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania:

Z kulki pizzy uformować placek. Lekko go przedziurawić nożem i wrzucić do oleju rozgrzanego do 170 st. C. Chochlą dociskać środek, aby ciasto nie spuchło. Gdy się zarumieni, wyciągnąć. Posmarować zredukowaną passatą pomidorową, serem parmigiano reggiano, mozzarellą i bazylią.

Pizza a la kanapka

Pizza a la kanapka
Pizza a la kanapka
Pizza a la kanapka
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

Składniki:

  • 1/2 kulki ciasta na pizzę
  • mortadella
  • pomarańcza
  • 80 g ricotty
  • garść świeżej bazylii i mięty
  • garść pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania:

Z kulki pizzy uformować placek. Polać go oliwą i złożyć na pół. Włożyć do maksymalnie nagrzanego piekarnika. Najpierw na 4-5 minut na dolną część piekarnika, następnie na środkową na 5-6 minut.

Wyciągnąć, delikatnie otworzyć pizzę i faszerować ricottą, mortadellą, ziołami i kawałkami pomarańczy. Przyprawić solą, pieprzem i oliwą

Pizza z ricottą i czekoladą

Pizza z ricottą i czekoladą
Pizza z ricottą i czekoladą
Pizza z ricottą i czekoladą
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

Składniki:

  • kulka ciasta na pizzę
  • 500 g ricotty
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 20 g pistacji
  • świeża mięta

Sposób przygotowania:

Z kulki pizzy uformować placek. Rozłożony na blasze wstawić na spód piekarnika. Wyciągnąć po 5-6 minutach. Polać oliwą i przestawić na środek piekarnika, by dokończyć proces pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika posmarować ricottą, posypać cukrem, gorzką czekoladą, pistacjami i wstawić na najwyższą półkę piekarnika na minutę. Po wyciągnięciu dodać miętę.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości