Pizza jest jednym z najpopularniejszych dań na świecie. Nie dziwi więc, że kilka razy w roku obchodzi swoje święto. Jedno z nich wypada 9 lutego. Z tej okazji Matteo Brunetti zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN przepisy na pizzę w różnych odsłonach.
Ciasto na pizzę (4 porcje)
Składniki:
- 1 kg mąki
- 1,5 g suchych drożdży lub 4 g świeżych
- 800 g wody
- 25 g soli
- 40 g oliwy z oliwek
Dodatki:
- 500 g pomidorów pelati
- świeża bazylia
- 2 x mozzarella
- sól, pieprz, oliwa
- opcjonalnie - łyżka cukru, oregano
Sposób przygotowania:
Wyrobić ciasto rękoma lub robotem kuchennym, mieszając mąkę, drożdże i wodę aż do połączenia się składników. Dodać sól i oliwę. Wyrabiać dalej aż ciasto stanie się elastyczne (maksymalnie 20 minut). Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy na 30 minut. Następnie rozciągamy w różne strony kilka razy. Ciasto będzie wilgotne i lepkie. Ponownie przykrywamy je folią na 30 minut. Następnie znów rozciągamy. Proces powtarzamy dwa razy. Po tym znów przykrywamy miskę z ciastem i chowamy do lodówki już na 24 lub 48 godzin.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części. Posypujemy blat dużą ilością mąki. Każdą ćwiartkę formujemy na kształt kulki. Przykrywamy miską i dajemy im godzinę odpocząć. Z każdej kulki powstanie jedna duża pizza.
Pizza parmigiana z oscypkiem
Składniki:
- kulka pizzy
- 5-6 łyżek passaty pomidorowej
- 100 g oscypka
- bakłażan
- 60 g ricotty
- 30 g parmigiano reggiano
- 2 garście świeżej bazylii
- skórka z cytryny
- oliwa
- pieprz
Sposób przygotowania:
Z kulki pizzy uformować placek. Posmarować go passatą pomidorową. Ułożyć pokrojony w plastry oscypek i grillowany bakłażan. Dodać sera parmigiano reggiano. Włożyć pizzę na około 5-6 minut na dół piekarnika nagrzanego do maksymalnej temperatury. Następnie przełożyć na środek na kolejne 5-6 minut. Wyciągnąć i dekorować ricottą, bazylią i skórką z cytryny.
Pizza smażona
Składniki:
- 2 l oleju roślinnego
- 1/2 kulki ciasta na pizzę
- 2-3 łyżki passaty pomidorowej
- garść startego parmigiano reggiano
- 1/3 mozzarelli
- świeża bazylia
Sposób przygotowania:
Z kulki pizzy uformować placek. Lekko go przedziurawić nożem i wrzucić do oleju rozgrzanego do 170 st. C. Chochlą dociskać środek, aby ciasto nie spuchło. Gdy się zarumieni, wyciągnąć. Posmarować zredukowaną passatą pomidorową, serem parmigiano reggiano, mozzarellą i bazylią.
Pizza a la kanapka
Składniki:
- 1/2 kulki ciasta na pizzę
- mortadella
- pomarańcza
- 80 g ricotty
- garść świeżej bazylii i mięty
- garść pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania:
Z kulki pizzy uformować placek. Polać go oliwą i złożyć na pół. Włożyć do maksymalnie nagrzanego piekarnika. Najpierw na 4-5 minut na dolną część piekarnika, następnie na środkową na 5-6 minut.
Wyciągnąć, delikatnie otworzyć pizzę i faszerować ricottą, mortadellą, ziołami i kawałkami pomarańczy. Przyprawić solą, pieprzem i oliwą
Pizza z ricottą i czekoladą
Składniki:
- kulka ciasta na pizzę
- 500 g ricotty
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 20 g pistacji
- świeża mięta
Sposób przygotowania:
Z kulki pizzy uformować placek. Rozłożony na blasze wstawić na spód piekarnika. Wyciągnąć po 5-6 minutach. Polać oliwą i przestawić na środek piekarnika, by dokończyć proces pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika posmarować ricottą, posypać cukrem, gorzką czekoladą, pistacjami i wstawić na najwyższą półkę piekarnika na minutę. Po wyciągnięciu dodać miętę.
Zobacz także:
- Jego pizza zajęła 3. miejsce na mistrzostwach świata. Jaki jest sekret idealnego wypieku?
- Prawdziwa włoska pizza od wicemistrza świata Valerio Valle
- Sprawdzony przepis na włoską pizzę – jak przygotować to popularne danie?
Źródło: Matteo Brunetti
Źródło zdjęcia głównego: East News/Wojciech Olkuśnik