Jego pizza zajęła 3. miejsce na mistrzostwach świata. Jaki jest sekret idealnego wypieku?

Przepis na pizzę neapolitańską Wojciecha Madysia
Źródło: Dzień Dobry TVN
Najlepszy pizzaiolo
Najlepszy pizzaiolo
Przygotował III najlepszą pizzę na świecie
Przygotował III najlepszą pizzę na świecie
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Kasza czy ziemniaki?
Kasza czy ziemniaki?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Zdrowe grillowanie
Zdrowe grillowanie
Jakie ryby warto jeść?
Jakie ryby warto jeść?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak mądrze kupować?
Jak mądrze kupować?
Zdrowe śniadanie
Zdrowe śniadanie
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Na cieście cienkim jak pergamin lub wyrośniętym i puszystym, z samym sosem, oprószona serem lub z szeroką gamą dodatków - wariantów pizzy jest tyle, ile przygotowujących ją osób, a każda z już wypieczonych, różni się od pozostałych. W Dzień Dobry TVN przekonywał o tym mistrz w swoim fachu. Pracujący na co dzień w szkole Wojciech Madyś kilka tygodni temu zajął 3. miejsce w pizzowych mistrzostwach świata w Neapolu.

Niecodzienna pasja Wojciecha Madysia

Niezwykłe osiągnięcie kucharza obarczone było nie lada stresem. Przez opóźnienie w podróży, Madyś musiał zacząć pracować już na lotnisku, w drodze na konkurs. Ciasto na jego mistrzowską pizzę jest bowiem, jak podkreślił, długodojrzewające. Przed podaniem jury przeszło proces, który trwał ok. 48 godzin.

- Poziom był naprawdę wysoki i było bardzo dużo uczestników, którzy byli bardzo zaangażowani w przygotowanie tych wszystkich składników. Ale mąż był cały czas uśmiechnięty - powiedziała w materiale Dzień Dobry TVN Agnieszka, żona Wojciecha. Podkreśliła, że od samego początku wyróżnieniem dla jej męża była sama możliwość wzięcia udziału w zawodach.

Zwycięska pizza była dosłownie niepowtarzalna. Jak podkreśla Wojciech, każdy wypiek jest unikatowy. - Nawet jeżeli masz ten sam przepis i tę samą pizzę chcesz zrobić następnego dnia - ta pizza na pewno czymś się będzie różnić - powiedział.

Jak przygotować idealną pizzę?

Na co dzień Wojciech pracuje w szkole i, wbrew pozorom, doskonale łączy swój zawód z pasją. Kiedy tylko może, organizuje warsztaty z pieczenia pizzy dla uczniów. Ale nie tylko! Udział w specjalnym, 5-minutowym kursie wziął również nasz reporter Piotr Wojtasik, a cały proces widzowie mogli oglądać na ekranach swoich telewizorów.

Jeśli nie należeliście do tego grona - nic straconego. Poniżej znajdziecie wideo, na którym Wojciech pokazuje, jak przygotować pizzę doskonałą.

DD_20221215_Pizza_REP
Przygotował III najlepszą pizzę na świecie
Źródło: Dzień Dobry TVN

Co zdaniem eksperta jest najważniejsze w całym procesie? - Chęci, serce i próby. Nie można się zniechęcać - powiedział. A co najbardziej kocha w pizzy. - To, że można się nią dzielić.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:
Prowadzący:

Pozostałe wiadomości