Potrawy wigilijne

    Potrawy wigilijne

    Jak zrobić farsz do ryby po grecku? W tym artykule znajdziesz odpowiedź na to pytanie. Farsz na rybę po grecku to połączenie kilku warzyw z koncentratem pomidorowym. Ryba po grecku nie jest skomplikowanym daniem. Najtrudniejszy do wykonania i najważniejszy jest w niej właśnie farsz.

    Ryba po grecku z piekarnika to smaczne danie często serwowane w trakcie wigilijnej wieczerzy. Podawane jest na zimno jako przekąska (np. do napojów alkoholowych) lub na ciepło. Pieczona ryba po grecku z reguły przyrządzana jest na bazie ryb morskich o chudym mięsie. Jak przyrządzić smaczną rybę po grecku? Poznaj sprawdzone przepisy.

    Jak zrobić dobre pierogi z kapustą i grzybami, które tradycyjnie pojawiają się na wigilijnym stole? Domowe pierogi z kapustą i grzybami podaje się w towarzystwie czerwonego barszczu, lub ze skwarkami. Poznajcie przepis na pyszne pierogi! Anna Kalczyńska postanowiła dowiedzieć się, gdzie powstają najlepsze pierogi w Warszawie.

    Krokiety z kapustą i grzybami to przepyszna potrawa, którą można podawać m.in. na wigilię. Należy jednak pamiętać, że samo przygotowanie jej wymaga sporo czasu – już dzień wcześniej należy np. namoczyć suszone grzyby. Jak zrobić pyszne krokiety z kapustą i grzybami, które oczarują nawet mamę i babcię? Sprawdź.

    Każdy ma swój sposób lepienia pierogów. Ulubiona technika zazwyczaj jest wyniesiona z rodzinnego domu czy zapożyczona od babć. Wzory na lepienie pierogów można także znaleźć w internecie czy książkach kucharskich. Stanowią one niekończącą się kopalnię inspiracji. Jaki przepis na pyszne pierogi na zespół "Powsinianie"? Sprawdziła to Kinga Burzyńska.

    Jadasz karpia jedynie na wigilię, myśląc, że to ryba tłusta i mulista w smaku? Nie wiesz, jak go przyrządzić, aby nie był tak kaloryczny jak karp smażony w panierce? Zobacz, jak wybrać najlepszego karpia i jak go przygotować, aby był smaczny, zdrowy i nietuczący.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey przygotował świąteczne dania z buraków. Na naszym stole pojawiły się: barszcz wigilijny na zakwasie, łosoś marynowany w burakach, przekładaniec z buraka i koziego sera, a także panierowane kostki z buraka z serem pleśniowym, orzechami i gruszką w occie.

    W naszym studiu zapachniało świętami, a niebawem będzie tak w każdym domu. Początek grudnia to najlepszy czas na pieczenie pierniczków, które potrzebują kilku tygodni w zamknięciu, by mogły zmięknąć. Z założenia pieczemy je na Boże Narodzenie. Jednak dziwnie szybko znikają ze szczelnie zamkniętych pojemników, czasem nie doczekując wigilijnej gwiazdki. Sprawdź niezawodne przepisy Ani Starmach.

    Kiszona kapusta to cenne źródło m.in. witaminy C, przeciwutleniaczy oraz prozdrowotnych bakterii. Zwłaszcza jesienią i zimą warto ją włączyć do menu. Co z niej przygotować? Zainspiruj się niebanalnymi pomysłami Darii Ładochy na kapustę kiszoną z kaparami, pomidorowy kapuśniak, czy tartę z wędzonym łososiem. Nie masz ochoty na kapustę? Zobacz, jak zrobić rozgrzewające łazanki z chili.