Przepisy kulinarne

    Dynia ma w sobie ogromny potencjał kulinarny, a właśnie teraz trwa na nią sezon, więc jest najpyszniejsza. Z tego warzywa, kojarzącego się ze świętem Halloween, wyczarować można wiele pyszności. W kuchni Dzień Dobry TVN znajdziesz całe mnóstwo przepisów na dania z dyni - zupy, przetwory, mus, ciasta, kopytka i wiele innych.

    Jesień to sezon na dynię. Właśnie o tej porze roku jest najpyszniejsza, a w sklepach i na targowiskach pojawia się najwięcej jej odmian. Doskonałym sposobem na zachowanie jej smaku na dłużej jest zamknięcie go w słoiku. Jak to zrobić? Sprawdź prosty przepis.

    Dynia idealnie nadaje się do przygotowania potraw typu curry. Dobrze usmażona, upieczona lub ugotowana jest źródłem witamin i minerałów, a w połączeniu z ostrą przyprawą jest idealnym posiłkiem na coraz zimniejsze popołudnia. Sprawdź nasze pomysły na dyniowe curry.

    Jesień jest ulu­bio­nym czasem dla wszyst­kich miło­śni­ków grzy­bo­brań. Boro­wiki, maślaki, praw­dziwki, kanie, rydze… jest w czym wybie­rać. Nie wszyst­kie zebrane okazy będą zjedzone od razu, część zapra­gniemy pozo­sta­wić na zimę i wyko­rzy­stać do aro­ma­tycz­nych zup i sosów. Jak prze­cho­wy­wać suszone grzyby leśne, by nie stra­ciły one swo­jego aro­matu? Których nie suszyć?

    Jesienią dynia króluje na naszych stołach. Można ją podawać w formie musów, ciast, babeczek oraz pieczoną do mięs i innych warzyw. Jednak co zrobić, aby zatrzymać jej smak na dłużej? Można ją zamarynować w occie. Będzie miała wyrazisty smak i wspaniałą konsystencję. Sprawdź, jak zrobić dynię w occie.