Jak zrobić pieczone bataty z jajem, komosą, owczym serem i za’atarem, pastę z tuńczyka z jajem na grzance, ravioli z ricottą i rozpływającym się jajkiem, a także jesienne zabaglione?
Jak zrobić bulion wołowo-drobiowy, zupę czosnkową z tymiankiem i chrupiącymi grzankami, pastę kremowo-czosnkową, kremowy makaron czosnkowo-parmezanowy z orzechami pinii i nutą cytryny, tartę z czarnym i karmelizowanym czosnkiem oraz kozim serem, sos czosnkowy, a także burgery z kurczakiem, w glazurze czosnkowo-chilli oraz sałatką z ogórka?
Jak zrobić ziemniaczaną zapiekankę z kiełbasą i beszamelem, zapiekankę chłopską, zapiekane ratatouille z pesto oraz pilaf z indykiem, cieciorką i jarmużem?
Jak zrobić grzybową lasagne z serem gouda, aksamitnym beszamelem i tymiankiem, duszoną pierś z kurczaka, w sosie śmietanowym z grzybami, zapiekaną pod ciastem francuskim oraz ciasto z maślanką ze śliwkami?
Jak zrobić torcik naleśnikowy z burakiem i słodkim serkiem waniliowym, zielony makaron z dziecięcym pesto, drożdżówki mocno malinowe, a także smoothie owocowe z burakiem i maliną?
Przetwory z gruszek są w naszym kraju bardzo lubiane. Nic w tym dziwnego - gruszki to smaczne i pożywne owoce, z których można przyrządzić m.in. dżem, konfiturę, powidła czy mus. Sprawdź proste przepisy na smakołyki, które pozwolą ci zatrzymać smak lata na dłużej i nawet w środku zimy raczyć się gruszkowymi pysznościami.
Jak zrobić aromatyczną kwaśnicę, kluski śląskie z karmelizowaną kiszoną kapustą i orzechami, bieszczadzkie fuczki w sosie grzybowym, paszteciki z ciasta francuskiego, z kapustą kiszoną i grzybami, a także kanapkę Rubena z pastrami i kapustą kiszoną?
Jak zrobić tartę z gruszkami, gorgonzolą i tymiankiem na cieście francuskim, pieczone udka kurczaka z jabłkami, gruszkami, cynamonem i kruszonką z cheddara, duszone jabłka i gruszki z żurawiną, cynamonem i sokiem malinowym, podane na serku wiejskim z orzechami, a także sałatkę z gruszką, kozim serem, burakiem i orzechami w miodowo-cytrynowym dressingu?
W tym sezonie matcha powoli ustępuje miejsca nowej gwieździe w świecie superfoodów. W 2025 roku do gry wchodzi ube latte. Fioletowy napój z Filipin szturmem podbija Instagrama, Tiktoka i nowojorskie kawiarnie. Jak samodzielnie przyrządzić go w domu?
Jak zrobić "Ginger-Turmeric Shot - Złoty strzał odporności", rozgrzewającą nalewkę z imbirem, smoothie "Zielony Strażnik Odporności", kremowe smoothie "Słońce na łyżce", czerwone smoothie "Rubinowa Tarcza", a także zupę z batatów, soczewicy, jarmużu i mleka kokosowego z imbirem?
Jak zrobić krem paprykowo-pomidorowy z prażonym kuskusem w imbirze i curry, podany z oliwą ziołową oraz kwaśną śmietaną, placki ziemniaczane z sosem grzybowym, gulasz marchwiowo-korzenny z pieczonymi ziemniakami i kozim serem, serową zapiekankę z brokułem, zupę meksykańską z chilli oraz kluski śląskie z roladką wieprzową i czerwoną kapustą?