Kawior kojarzony jest z wyjątkowo drogą i ekskluzywną przekąską, podawaną podczas wykwintnych przyjęć. Można skosztować go w wielu restauracjach albo kupić w sklepach dystrybuujących ryby i owoce morza. Chociaż jego cena nie należy do najniższych, bez wątpienia warto spróbować tego wyjątkowego specjału, który zachwyca smakoszy z całego świata. Jakie są rodzaje kawioru i z czym go podawać? Na te i inne pytania odpowiadamy w Dzień Kawioru.
Nalewka z leśnych jagód to nie tylko pyszny, ale i prozdrowotny trunek, dlatego wciąż cieszy się dużym zainteresowaniem. Jej przygotowanie jest szybkie i nieskomplikowane, a końcowy rezultat zachwyca smakiem. W sezonie jagodowym warto pokusić się o własnoręczne wykonanie tej aromatycznej mikstury. Jak się za to zabrać? Dowiesz się ze strony Dzień Dobry TVN.
Fasolka szparagowa króluje na wielu polskich stołach. Niewątpliwie to jeden z ulubionych letnich dodatków do obiadu. Idealnie komponuje się z mięsami, ale także z jajkiem sadzonym i kefirem. Warto jednak wiedzieć, jak wybrać idealną fasolkę szparagową i jak ją przygotować, by nie stała się rozgotowaną papką.
Trwa sezon na bób - pyszne i uwielbiane przez wielu warzywo strączkowe. Jest niezwykle zdrowy, bogaty w cenne składniki i minerały. Sprawdź, co warto wiedzieć o bobie, w tym, jak go gotować, aby był najsmaczniejszy.
Grillowanie to nie tylko popularny sposób spędzania czasu na świeżym powietrzu, ale również forma przygotowywania posiłków, która przy odpowiednim podejściu może sprzyjać zdrowiu. Zwłaszcza wiosną i latem, gdy pogoda zachęca do jedzenia na zewnątrz, na działkach i w ogrodach unosi się dobrze znany aromat pieczonej kiełbasy, mięsa czy warzyw. Niestety, w przypadku tradycyjnych grilli opalanych węglem drzewnym oprócz przyjemnych zapachów pojawia się także drażniący dym i trudność w kontrolowaniu temperatury.
Sezon ogórkowy w pełni. Latem powstaje najwięcej różnych przetworów z tych warzyw, ponieważ właśnie wtedy są najpyszniejsze i mają najwięcej właściwości odżywczych. Młode ogórki gruntowe trafiają nie tylko do słoików i zalewy. Alternatywą jest wersja na sucho, w woreczkach. Jak je zrobić?