Gorgonzola DOP to duma włoskiej kuchni. Jest produkowana wyłącznie na wybranych obszarach Lombardii i Piemontu i powstaje zgodnie z wielowiekową tradycją.
W świątecznym czasie nic nie rozgrzewa domowej atmosfery tak jak gar pełen pachnącego bigosu. Ten wyjątkowy, pełen smaku i głębi przepis skrywa w sobie nie tylko tradycję, lecz także nowoczesny twist, który zachwyci każdą miłośniczkę bożonarodzeniowych aromatów.
Jak zrobić eskalopki z sosem z pieczarek, ogórka kiszonego i papryki, makaronowe babeczki z sosem z wołowiny i pomidorów oraz beszamelem i serem, a także roladę z indyka, z twarogiem i smażoną marchewką?
Jarmarki bożonarodzeniowe od lat cieszą się wielką popularnością. Jednym z największych hitów tego wydarzenia są bez wątpienia pajdy chrupiącego chleba ze smalcem i świeżymi ogórkami. Jak samodzielnie przygotować idealny smalec?
Jak zrobić soczysty schab, z majonezem z buraka i puree chrzanowym ze szczypiorkiem, filety z kurczaka w dresingu z ogórków kiszonych, z sałatą lodową i pieczonym jabłkiem, a także smażone ciasto francuskie z jabłkiem w cynamonie i goździkach?
Jak zrobić jesienną zapiekankę pasterską, chrupiącego łososia z sałatką z czarnej soczewicy, filet z piersi indyka z grzybowym kaszotto, a także ligawę z pieczonymi warzywami w sosie musztardowym?
Jak zrobić gofry wytrawne z szynką parmeńską, kremowym twarożkiem i pesto rosso ze świeżą bazylią, pantescę z pieczonych ziemniaków, z pesto genovese i prażonymi orzechami włoskimi, jesienne smoothie z jabłkiem, selerem naciowym i imbirem, a także grillowaną pierś kurczaka sous vide z ziołami oraz warzywa julienne po azjatycku?
Sprawdź, jak zrobić kanapeczkę ze śledziem i burakiem, mini ptysie z kremem z białą czekoladą i gruszką, mini bezy z rokitinikiem, mozzarellę w cieście filo z sosem oraz przekąski selerowe z pastami orzechowymi.
Jak zrobić klops z papryką i serem, podany z gulaszem ziemniaczano-gorczycowym, bułeczki z serami do kwadratu, a także tortillę z ziemniakami, kiełbasą, serem i sałatką?
Jak zrobić placuszki bananowe, parówkowe serca z jajkiem sadzonym, krewetki w czosnku, maśle, pietruszce i pomidorkach, smażonego camemberta, brownie z chilli oraz grzanki z camembertem, morelami i wędliną?
Baklawa to słodki deser niezwykle popularny w Turcji, Grecji i Bułgarii. Głównymi składnikami baklawy jest ciasto filo oraz orzechy. Współcześnie w każdym kraju baklawa wygląda trochę inaczej i podaje się ją na wiele sposobów. Poznaj ten rozpływający się w ustach przysmak i sprawdź, jak zrobić go w domowym zaciszu.