Portal kulinarny Taste Atlas przygotował zestawienie najlepszych zapiekanek świata. Choć na podium uplasowały się dania z Chile, Brazylii oraz Włoch, to na listę trafiło również jedno danie z Polski. O jaką potrawę chodzi i na którym miejscu się znalazła?
Piątek to dla wielu osób dzień, w którym decydują się na tradycyjny post. Oznacza to, że nie spożywają wówczas mięsa innego niż ryba. Jeśli zastanawiasz się, co ugotować, zjeść w piątek na obiad, sprawdź nasze przepisy. Wśród nich znajdziesz propozycje dań rybnych, wegetariańskich, wegańskich i wiele innych.
O poranku wielu z nas potrzebuje zastrzyku energii, a jednym z najlepszych jej źródeł jest kubek gorącej herbaty Lipton w połączeniu z sycącym śniadaniem. W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi propozycjami na pierwszy posiłek dnia podzieliła się Cristina Catese. Jak zrobić omlet z pieczarkami, szpinakiem, suszonymi pomidorami i pesto, potrójny tost z grillowanym indykiem i bekonem oraz tartę rabarbarową?
Czerwiec to sezon nie tylko na truskawki i szparagi. Są jednak dostępne wyjątkowo krótko, więc warto jeść ich jak najwięcej, zwłaszcza teraz - gdy mają najwięcej wartości i smaku. Inne warzywa i owoce sezonowe również pojawiają się lub oferują najwięcej właśnie w czerwcu, ale są dostępne też w kolejnych miesiącach. Sprawdź, jakie owoce i warzywa sezonowe są aktualnie najpyszniejsze i przepisy na potrawy, które można z nich przygotować.
Z okazji Dnia Dziecka w kuchni Dzień Dobry TVN smaki dzieciństwa. Przygotuje je Piotr Kucharski z jednym ze swoich trzech synów, Jędrzejem. Sprawdź ich przepisy na sadzone jajka w chlebie, zapiekany makaron z warzywnym sosem i smażone ziemniaczki z patelni i tartę migdałową z rabarbarem.
W Dzień Dobry TVN Daria Ładocha zaprezentowała przepisy na kuchnię przednówkową. Stosuje się w niej pierwsze wiosenne rośliny z łąk i lasów, jak kapusta, seler, marchew, rośliny strączkowe i wiele innych. Sprawdź, jak zrobić wiosenny bigos z młodej kapusty ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i zieloną pietruszką.
Tomasz Strzelczyk, jak zawsze, ugotuje z tego, co jest obecnie w sklepach i na ryneczkach. Świeże, wiosenne składniki są podstawą dań, które tym razem przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN. Jak zrobić młode ziemniaki w sosie śmietanowo ziołowym, żeberka duszone w młodej kapuście, kapustkę i makaron na słodko z twarogiem i sosem truskawkowym?
W grupie warzyw o najwyższych na świecie cenach znajduje się roślina, którą można znaleźć w wielu miejscach w Polsce. Mowa o pędach chmielu, które wprawne oko dostrzeże podczas spaceru. Co powoduje, że są tak drogie? Jak smakują i jakie mają właściwości?
Szukasz pomysłu na pyszny posiłek w ciepłe dni? W kuchni Dzień Dobry TVN propozycji nie brakuje. Jednym z nich jest przepis Piotra Kucharskiego na wytrawny sernik z warzywami bez pieczenia. Jak go zrobić? Sprawdź przepis.
Czy kiedykolwiek marzyliście o pysznym cieście, ale nie chcieliście spędzać godzin przy gorącym piekarniku? Jest na to sposób, a nawet kilka. W kuchni Dzień Dobry TVN podzielił się nimi Piotr Kucharski. Jak zrobić ciasteczka owsiane bez pieczenia w letniej wersji, „ nie sernik” orzechowy, tartę czekoladową z truskawkami i wytrawny sernik z warzywami.
Zaczynając przygodę z domowymi deserami na zimno, warto wypróbować prosty przepis na lody śmietankowe. To prawdziwy klasyk, który smakuje doskonale i jest w stanie przywołać wspomnienia z dzieciństwa. Do jego wykonania potrzebna będzie tylko śmietana do deserów, mleko i cukier. Nie potrzebne są nawet żółtka jaj!
W kuchni Dzień Dobry TVN bardzo ważne są produkty sezonowe, lokalne i naturalne. Do nich z pewnością zaliczają się tzw. chwasty. Które i jak wykorzystać w kuchni? Sprawdź przepisy Piotra Ciemnego na sadzone z chwastami, placki z cieciorki z pędami chmielu, racuchy z truskawkami i pędami świerku oraz na grzyby nadrzewne w marynacie z kiszonych jagód.
Grillowy i szparagowy sezon trwa w najlepsze! Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń podzielił się swoimi przepisami na grillowane szparagi pod jajkiem w koszulce i sosem holenderskim z czipsami z krakowskiej suchej, roladki z kurczaka faszerowane boczkiem i kiełbaskami koktajlowym, grillową sałatkę z młodej kapusty z kiełbasą z rusztu oraz na sałatkę ziemniaczaną z jajkiem i kiełbasą. Place lizać!
Sezon na szparagi jest wyjątkowo krótki, dlatego dobrze jest w pełni z niego korzystać. Te pyszne, zielone warzywa mają znacznie więcej kulinarnych możliwości, niż to się może wydawać. Świetnie sprawdzają się również jako baza niecodziennych, szparagowych lodów. Jak je zrobić? Sprawdź przepis.
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem udowadniamy, jak wszechstronne, pyszne zastosowanie potrafi mieć twaróg. Przekonaj się i sprawdź przepisy Sebastiana Olmy na sernik na zimno z malinami i biszkoptami, pierogi z truskawkami, imbirem i twarogiem oraz gofry z kremowym serkiem na bazie twarogu z bananami.
Zupa szczawiowa z jajkiem? Przepis jest zaskakująco prosty, a efekty na talerzu wyśmienite. Jak zrobić zdrową i pyszną zupę szczawiową? Poznaj cenne wskazówki kulinarne, zdrowotne i dowiedz się, czego należy unikać podczas gotowania szczawiu.
Ziemniaki i kiełbasa, dwa podstawowe produkty, jakich używamy w duecie na grilla, świetnie sprawdzają się w sycącej zapiekance. Tylko jak ją przyrządzić i czym doprawić, aby zniewalała smakiem?
Tomek Strzelczyk, uczestnik programu „MasterChef”, który prowadzi kanał kulinarny „Oddasz fartucha" tym razem bierze na tapet rabarbar, botwinkę oraz szczaw. Właśnie teraz trwa na nie sezon. Jak zrobić ciasto z rabarbarem, zupę szczawiową, sałatkę ziemniaczaną i kompot z rabarbaru? Sprawdź w kuchni Dzień Dobry TVN.
Tacos z kurczakiem to jedna z najbardziej popularnych meksykańskich potraw. Jej podstawowym składnikiem jest tortilla, w którą zawija się mięsne oraz warzywne dodatki. W Polsce danie jest bardzo popularne. Łatwo je samodzielne przygotować.
Kuchnia żydowska z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. Dlaczego? Potrawy kuchni żydowskiej są bardzo zdrowe i smaczne. Obecnie w zdecydowanej większości dużych miast znajduje się przynajmniej jedna żydowska restauracja. Wyborny smak i aromatyczne przyprawy sprawiają, że dania żydowskie kuszą nie tylko zwolenników koszernej diety, ale także smakoszy niezwiązanych z żydowską kulturą. Podpowiadamy, które potrawy żydowskie są najsmaczniejsze!
Korowaj to nieco zapomniane ciasto, które niegdyś pojawiało się na weselach. Co warto o nim wiedzieć? Jak powstaje? Jaką pełni funkcję? Odpowiedzi na te pytania szukał Mikołaj Rey.