Syrop daktylowy to jeden z zamienników białego cukru, charakteryzujący się ciekawym smakiem i aromatem. Występuje pod postacią ciemnego i gęstego miodu, który pozyskuje się w formie soku z daktyli. Palmy daktylowe uprawia się w Stanach Zjednoczonych, na Bliskim Wschodzie oraz w Afryce Północnej. Drzewko można zasadzić także w doniczce i trzymać w domu, jednak w takich warunkach nie wyda owoców. Syrop daktylowy jest ceniony ze względu na swoje właściwości i wartościowy skład.

    Wybierając się do restauracji, możemy mieć ochotę na skosztowanie homara – rarytasu, który słynie z wyjątkowego, delikatnego smaku. Problemem jest jednak samo obieranie homara – nie każdy wie, jak wyciągnąć mięso spod pancerza, co skutecznie zniechęca do zamówienia tego wyrafinowanego dania z karty. Jak się jednak okazuje, na wszystko znajdzie się sprawdzony sposób. Jak jeść homara?

    Avgolemono – w Polsce znana jako zupa cytrynowa krem, to jedno z tradycyjnych dań kuchni greckiej. Przepis bazuje na mięsnym bulionie, do którego dodaje się jajka oraz cytrynę. Zupę serwuje się z kurczakiem i ryżem lub makaronem. To pyszna potrawa, której smak nieco przypomina wakacyjne uczty.

    Kasztany mają wiele zdrowotnych właściwości. Pozytywnie wpływają na ściany naczyń krwionośnych, pomagają w walce z żylakami i hemoroidami, a także działa przeciwobrzękowo. Jest wiele powodów, dla których warto stosować nie tylko maści z tym orzechem, ale także nalewkę. Poznaj nasz domowy przepis.

    Słodkie i szybkie placuszki na śniadanie dla dzieci nie muszą oznaczać niezdrowego i kalorycznego posiłku. W przygotowaniu wartościowych śniadań liczy się pomysł i dobór składników. Warto wykorzystać sprawdzone przepisy, które przypadną do gustu rodzicom, a co najważniejsze – dzieciom.

    Witarianizm to dieta uważana przez wielu za jedną z najtrudniejszych do przestrzegania. Przepisy witariańskie jednak nie są tak trudne do wykonania, a dzięki odpowiednim umiejętnościom kulinarnym możemy stworzyć prawdziwe witariańskie cuda. Sprawdź nasze witariańskie przepisy!

    Wraz z nadejściem jesieni rozpoczyna się sezon na potrawy z dyni. Rozgrzewająca zupa na bazie mleka kokosowego i imbiru to właściwie obowiązkowa pozycja o tej porze roku. Co jeszcze można przygotować z wykorzystaniem tego warzywa? Oto propozycje Rafała Zaręby.

    Coraz więcej ludzi poszukuje sposobów na poprawę swojego zdrowia i kondycji wśród różnego rodzaju naturalnych, roślinnych produktów. Jednym z nich jest natto, czyli sfermentowana soja. Uważa się, że ma wysoką zawartość witaminy K2, która w połączeniu z innymi potrafi zahamować rozwój niektórych chorób. Kupienie gotowego natto jest możliwe, choć trudne – zdecydowanie prościej jest samodzielnie przygotować fermentowaną soję w domu.

    Ostrygi – albo się je kocha, albo nienawidzi. Warto poznać ich smak, aby dowiedzieć się, do której grupy można się zaliczyć. Zamknięte są w grubej skorupie, która może odstraszać osoby próbujące ostryg po raz pierwszy.

    Jesienny jadłospis powinien obfitować w pożywne, rozgrzewające dania, które pomagają poradzić sobie z niską temperaturą za oknami, a przy okazji skutecznie wspierają układ odpornościowy organizmu. Nie da się ukryć, że nic tak dobrze nie wpływa na poprawę samopoczucia w deszczowy dzień, jak gorące, aromatyczne potrawy, przygotowywane na bazie zdrowych produktów. Zupa tajska z warzywami i kurczakiem jest tego najlepszym przykładem.

    Umeboshi określana jest mianem kiszonej śliwki, jednak w rzeczywistości jest to morela. Pochodzi z Japonii i dostała miano superfood ze względu na swoje zdrowotne właściwości. Jest nietypowa w smaku i nie każdemu przypadnie do gustu. Swój niepowtarzalny aromat zyskuje dzięki długiemu procesowi fermentacji. Dowiedz się, jak zrobić ją w domu.