Jak zrobić truskawki i rabarbar pod kruszonką owsianą, z płatkami soli i szczyptą kardamonu, racuchy drożdżowe z rabarbarem, sosem waniliowym i truskawkami, lemoniadę z rabarbarem i truskawkami, kaczkę na puree pietruszkowym z sosem rabarbarowo truskawkowym, a także smażone ciasto parzone, z sosem rabarbarowym i kremem mascarpone?
Jak zrobić domowe bułeczki do burgerów, burgera wołowego z grilla, z domowym sosem BBQ i piklowanym ogórkiem, kiełbasę di Napoli, Hot Doga "Król czosnku", Hot Doga "Teraz Polska", domową prażoną cebulę, a także burgera z chrupiącym kurczakiem?
Jak zrobić serowo-truskawkowe wariacje z miodem i szparagami, pieczeń rzymską z jajkiem, do zupy botwinkowej i młodego ziemniaka, karpatkę z młodej kapusty, sosu ziemniaczanego i mięsa wieprzowego, a także tort zakochany w czekoladzie i rabarbarze?
Jak zrobić sałatkę z cienko pokrojonych plastrów arbuza, z fetą, miętą i pomarańczowym winegretem, białe szparagi gotowane na parze, z klasycznym sosem holenderskim i chrupiącym boczkiem, zielone blanszowane szparagi z sosem kaparowo-maślanym, szarpanym boczniakiem i parmezanem, a także danie z młodych ziemniaków?
Jak zrobić tartę Tatin z jabłkami i słonym karmelem, zupę cebulową zapiekaną z ciastem francuskim, chicken and mushroom pie z ciastem francuskim, a także mini pizzę z ciasta francuskiego, z różnymi nadzieniami?
W sklepach już dostępny jest rabarbar. Doskonale nadaje się on do ciast, kompotów oraz drożdżówek. Swoim przepisem na te ostatnie w mediach społecznościowych podzielił się Michał "Rozkoszny" Korkosz.
Obchodzimy Międzynarodowy Dzień Hummusu. Ta popularna potrawa zyskała miłość i uznanie milionów ludzi na całym globie, zwłaszcza wśród wegetarian i wegan. Jest to zrozumiałe, biorąc pod uwagę, że tę smaczną pastę można spożywać na wiele sposobów - na śniadanie, jako przekąskę, kolację czy nawet dodatek do obiadu. Czy zastanawialiście się kiedyś nad historią hummusu? Dlaczego warto spożywać ten dip na bazie ciecierzycy?
Jak zrobić krem z białych szparagów z pieczoną botwinką, makaron rigattoni z brokułem, czosnkiem, szpinakiem i ziołowym pesto, a także pulchne naleśniki z karmelizowanym bananem i bitą śmietaną?
Maj to czas, gdy natura ożywa po zimowym uśpieniu. Dni stają się coraz bardziej słoneczne, a wraz z nimi zaczyna się okres intensywnego kwitnienia i wzrostu roślin, także tych, które dostarczają nam świeżych warzyw i owoców. Które z nich są teraz najsmaczniejsze? Zobacz, jakie sezonowe warzywa dominują w maju i co można z nich przyrządzić.