Szukasz pomysłu na pełne smaku danie, które zachwyci całą rodzinę i jednocześnie jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu? Wypróbuj pieczone potrawy jednoblachowe, które zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski.
Kucharz przyrządził kurczaka BBQ z ziemniakami i brukselką, domową pizzę "po polsku", pieczone warzywa oraz ryż z jabłkami. Przepisy znajdziesz poniżej.
Kurczak BBQ z ziemniakami i brukselką
Składniki:
- cały kurczak,
- 2 łyżeczki soli,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżki brązowego cukru,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- łyżeczka musztardy,
- 2 łyżki wędzonej papryki,
- kilogram ziemniaków do pieczenia,
- 0,5 kg brukselki.
Przygotowanie:
Z kurczaka wyciąć kość pomiędzy piersiami, aby można go było rozłożyć na płasko. Składniki na marynatę wymieszać dokładnie ze sobą i natrzeć nią kurczaka. Jeśli jest czas, można wstawić kurczaka do lodówki, najlepiej na całą noc, aby się zamarynował.
Później rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Kurczaka ułożyć na kratce do pieczenia, którą należy ustawić na blaszce do pieczenia. Potem wstawić kurczaka do piekarnika na 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze przez godzinę. Na ostatnie 30 minut na blaszkę ułożyć obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki oraz połówki brukselki. Aby kurczak był bardziej chrupiący, pod koniec pieczenia można dopiec na trybie termoobieg.
Polish pizza
Składniki:
- 480 ml wody,
- 20 g drożdży,
- 600 g mąki orkiszowej chlebowej,
- 5 łyżek oliwy,
- łyżeczka soli.
Dodatki:
- 200 g kwaśnej śmietany 18%,
- 200 g kiełbasy myśliwskiej,
- 4 żółtka,
- 100 g dojrzewającego sera,
- grubo mielony pieprz,
- 100 g tartego żółtego sera,
- czerwona cebula.
Przygotowanie:
W wodzie rozpuścić drożdże, a potem dodać mąkę, sól i wymieszać. Następnie wyrobić ciasta, najlepiej w robocie kuchennym z hakiem do wyrabiania ciast. W trakcie wyrabiania dodawać oliwę z oliwek. Potem przykryć czepkiem kąpielowym i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2–3 godz. do pierwszego wyrastania.
Nasmarowanymi oliwą dłońmi przełożyć ciasto na naoliwioną blachę z piekarnika. Potem rozłożyć równomiernie na całej blasze (najlepiej zrobić to etapami co kilka minut) i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Następnie wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 250 stopni i piec przez około 15 minut. W tym czasie podsmażyć przez chwilę pokrojoną w kostkę kiełbasę. Następnie wymieszać z żółtkami, serem i pieprzem. Ciasto posmarować śmietaną, polać mieszanką sera, żółtek i kiełbasy, a na górę ułożyć plasterki kiełbasy. W szparę pomiędzy ciastem a blaszką wsypać starty żółty ser. Ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut.
Pieczone warzywa
Składniki:
- mała kapusta,
- 200 g paprykowego salami w plasterkach,
- sól i pieprz,
- 600 g marchewki,
- świeży tymianek,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz.
Składniki na sos:
- 2 łyżki sezamu,
- 4 łyżki jogurtu,
- 2 łyżki tahiny,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Kapustę pokroić na 6 części. Miedzy liście włożyć plasterki salami. Ułożyć wszystko na blaszce do pieczenia. Obok ułożyć plasterki marchewki. Całość przyprawić solą i pieprzem oraz skropić oliwą z oliwek. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 minut. W tym czasie podprażyć sezam i posiekać czosnek. Następnie wymieszać z resztą składników. Sos ułożyć na talerzach, na nim ułożyć podpieczone warzywa i polać tłuszczem, który wytopił się z salami podczas pieczenia.
Ryż z jabłkami
Składniki:
- 300 g ryżu basmati,
- litr mleka,
- 3 jajka,
- szczypta soli,
- kilogram jabłek,
- łyżeczka cynamonu.
Składniki na sos:
- 200 ml tłustego mleka 3,2%,
- 200 ml śmietany kremówki 30%,
- 50 g cukru,
- laska wanilii,
- 6 żółtek.
Przygotowanie:
Ryż ugotować w mleku z dodatkiem szczypty soli. Jeśli potrzeba gotować ryż dłużej, można podlać wodą. Następnie wymieszać z 3 jajkami i ułożyć na blasze do pieczenia. Później zetrzeć jabłka na tarce o grubych oczkach, wymieszać z cynamonem i ułożyć warstwę na ryżu. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Podawać z sosem waniliowym.
Sos waniliowy: Mleko i kremówkę wlać do garnka z grubym dnem. Dodać łyżkę cukru i gotować na bardzo małym ogniu. Przekroić laskę wanilii wzdłuż i końcówką noża zeskrobać nasionka, a następnie razem z pustymi laskami dodać do mleka ze śmietaną. W tym czasie ubić żółtka razem z pozostałym cukrem, aż będą puszyste. Gdy mleko ze śmietaną będą prawie że się gotować, zdjąć z ognia i dolać do jajek jedną trzecią, dokładnie wymieszać i przelać z powrotem do garnka z pozostałym mlekiem ze śmietaną. Gotować na wolnym ogniu, przez cały czas mieszając rózgą, aż masa zgęstnieje. Trzeba uważać, żeby żółtka się nie ścięły, bo zrobi się jajecznica.
Zobacz także:
- Pyszne, to znaczy pieczone! Wypróbuj przepisy Sebastiana Olmy na obiad i deser
- Kurczę pieczone! Sprawdzone przepisy Jakuba Kasprzaka
- Placki ziemniaczane z piekarnika - lżejsza alternatywa tradycyjnej potrawy
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News