Kurczę pieczone! Sprawdzone przepisy Jakuba Kasprzaka

Przygotuj pieczonego kurczaka w towarzystwie groszku zielonego z pancettą, puddingu chlebowego lub frytek i sałatki Colslaw. Poznaj niezawodne przepisy Jakuba Kasprzaka.

Kurczak pieczony

Składniki na pieczonego kurczaka

  • kurczak dobrej jakości
  • majeranek suszony 16 g
  • czosnek 4 ząbki
  • czarny pieprz
  • sól około 60 g

Sposób przygotowania pieczonego kurczaka

Kurczaka rozcinamy od strony bez piersi i rozpłaszczamy na blasze. Z czosnku, majeranku i pieprzu robimy posypkę i nacieramy kurczaka od strony wewnętrznej. Stronę zewnętrzną - skórę posypujemy obficie solą (niech nas to nie przerazi). Układamy kurczaka na kratce do pieczenia i wstawiamy do naczynia wypełnionego wodą, tak aby kurczak nie dotykał wody. Pamiętajmy, że podczas pieczenia cały czas musi być woda pod kurczakiem. Pieczemy w temperaturze 140 stopni 1,5 h.

Pudding chlebowy

Składniki na pudding chlebowy

  • połowa czerstwej bagietki
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 80 g startego żółtego sera
  • 3 cebule
  • 50 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania na pudding chlebowy

Bagietkę kroimy w kostkę, dodajemy pokrojone pomidory koktajlowe. Cebulę kroimy w piórka, i smażymy na maśle, aż cebula się skarmelizuje, dodajemy posiekany czosnek. Cebulę mieszamy z chlebem, pomidorkami, i tartym serem. Śmietanę mieszamy z jajkami i doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Mieszamy całość i przekładamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

Zielony groszek z pancettą, sałatą lodową

Składniki na zielony groszek z pancettą

  • 300 g mrożonego zielonego groszku
  • 60 g masła
  • 80 g pancetty (boczek wędzony)
  • 2 ząbki czosnku
  • połowa główki sałaty lodowej
  • koperek świeży
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania na zielony groszek z pancettą

Do garnka wrzucamy pokrojony boczek, smażymy aż wytopi się tłuszcz. Dodajemy czosnek posiekany i masło. Chwilkę smażymy i dorzucamy zielony groszek. Dusimy 2 minuty i dodajemy pokrojoną sałatę lodową, całość dusimy około 3 minut i dodajemy posiekany koperek, całość doprawiamy solą i pieprzem.

Jakub Kasprzak

Frytki na wypasie

Składniki na frytki

  • 500 g ziemniaków na frytki np. maris Pipper
  • olej do smażenia
  • woda 1 kg
  • glukoza w proszku 10 g
  • soda 2,5 g
  • sól 15 g

Sposób przygotowania frytek

Ziemniaki obieramy i kroimy w grube frytki. Dokładnie płuczemy je pod zimna wodą tak, aby wypłukać skrobię. Odsączamy. Wodę mieszamy z glukozą, sodą i solą. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy gaz. Frytki parzymy w wodzie 20 minut. Delikatnie wyciągamy frytki i układamy na ręczniku lub kratce czekając, aż odparują. Olej rozgrzewamy do temperatury 130 stopni i smażymy frytki około 6 minut. Ponownie je odcedzamy i suszymy. Wkładamy do zamrażarki, czekamy aż frytki się zamrożą. Na końcu rozgrzewamy olej do 190 stopni i smażymy na złoty kolor.

Sałatka Coleslaw

Składniki na sałatkę Coleslaw

  • 250 g czerwonej kapusty
  • 250 g białej kapusty
  • 200 g marchwi
  • 2 czerwone cebule
  • pęczek pietruszki
  • 200 g majonezu
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 30 g miodu
  • sok z połówki cytryny
  • 50 mleka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania sałatki Coleslaw

Warzywa kroimy w drobne paski lub szatkujemy na tarce. Wszystkie składniki sosu mieszamy w misce, doprawiamy do smaku.

Jakub Kasprzak

Bułeczki bao z pieczonym kurczakiem i sosem bbq

Składniki na bułeczki bao z pieczonym kurczakiem

  • 8 bułeczek bao
  • resztki pieczonego kurczaka
  • sos BBQ
  • surówka Coleslaw
  • kolendra świeża

Sposób przygotowania bułeczek bao z pieczonym kurczakiem

Bułeczki układamy na sitku i umieszczamy nad wrzątkiem pod przykryciem (gotujemy na parze). Kurczaka szarpiemy na małe kawałki i podgrzewamy w garnku razem z sosem BBQ. Gorące bułeczki napełniamy kurczakiem i surówką Coleslaw. Dekorujemy kolendrą.

Jakub Kasprzak

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Ziemniaki na 5 sposobów. Przepyszne i sycące przepisy Jaśka Kuronia

Cebula - smaczna i zdrowa. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Pomysły na kapustę kiszoną, czyli samo zdrowie według przepisów Darii Ładochy

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Jola Marat

Źródło: Jakub Kasprzak

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!