Kurczak pieczony
Składniki na pieczonego kurczaka
- kurczak dobrej jakości
- majeranek suszony 16 g
- czosnek 4 ząbki
- czarny pieprz
- sól około 60 g
Sposób przygotowania pieczonego kurczaka
Kurczaka rozcinamy od strony bez piersi i rozpłaszczamy na blasze. Z czosnku, majeranku i pieprzu robimy posypkę i nacieramy kurczaka od strony wewnętrznej. Stronę zewnętrzną - skórę posypujemy obficie solą (niech nas to nie przerazi). Układamy kurczaka na kratce do pieczenia i wstawiamy do naczynia wypełnionego wodą, tak aby kurczak nie dotykał wody. Pamiętajmy, że podczas pieczenia cały czas musi być woda pod kurczakiem. Pieczemy w temperaturze 140 stopni 1,5 h.
Pudding chlebowy
Składniki na pudding chlebowy
- połowa czerstwej bagietki
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 80 g startego żółtego sera
- 3 cebule
- 50 g masła
- 3 ząbki czosnku
- 250 ml śmietany 30%
- 2 jajka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania na pudding chlebowy
Bagietkę kroimy w kostkę, dodajemy pokrojone pomidory koktajlowe. Cebulę kroimy w piórka, i smażymy na maśle, aż cebula się skarmelizuje, dodajemy posiekany czosnek. Cebulę mieszamy z chlebem, pomidorkami, i tartym serem. Śmietanę mieszamy z jajkami i doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Mieszamy całość i przekładamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Zielony groszek z pancettą, sałatą lodową
Składniki na zielony groszek z pancettą
- 300 g mrożonego zielonego groszku
- 60 g masła
- 80 g pancetty (boczek wędzony)
- 2 ząbki czosnku
- połowa główki sałaty lodowej
- koperek świeży
- sól, pieprz
Sposób przygotowania na zielony groszek z pancettą
Do garnka wrzucamy pokrojony boczek, smażymy aż wytopi się tłuszcz. Dodajemy czosnek posiekany i masło. Chwilkę smażymy i dorzucamy zielony groszek. Dusimy 2 minuty i dodajemy pokrojoną sałatę lodową, całość dusimy około 3 minut i dodajemy posiekany koperek, całość doprawiamy solą i pieprzem.
Jakub Kasprzak
Frytki na wypasie
Składniki na frytki
- 500 g ziemniaków na frytki np. maris Pipper
- olej do smażenia
- woda 1 kg
- glukoza w proszku 10 g
- soda 2,5 g
- sól 15 g
Sposób przygotowania frytek
Ziemniaki obieramy i kroimy w grube frytki. Dokładnie płuczemy je pod zimna wodą tak, aby wypłukać skrobię. Odsączamy. Wodę mieszamy z glukozą, sodą i solą. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy gaz. Frytki parzymy w wodzie 20 minut. Delikatnie wyciągamy frytki i układamy na ręczniku lub kratce czekając, aż odparują. Olej rozgrzewamy do temperatury 130 stopni i smażymy frytki około 6 minut. Ponownie je odcedzamy i suszymy. Wkładamy do zamrażarki, czekamy aż frytki się zamrożą. Na końcu rozgrzewamy olej do 190 stopni i smażymy na złoty kolor.
Sałatka Coleslaw
Składniki na sałatkę Coleslaw
- 250 g czerwonej kapusty
- 250 g białej kapusty
- 200 g marchwi
- 2 czerwone cebule
- pęczek pietruszki
- 200 g majonezu
- 50 ml octu jabłkowego
- 30 g miodu
- sok z połówki cytryny
- 50 mleka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania sałatki Coleslaw
Warzywa kroimy w drobne paski lub szatkujemy na tarce. Wszystkie składniki sosu mieszamy w misce, doprawiamy do smaku.
Jakub Kasprzak
Bułeczki bao z pieczonym kurczakiem i sosem bbq
Składniki na bułeczki bao z pieczonym kurczakiem
- 8 bułeczek bao
- resztki pieczonego kurczaka
- sos BBQ
- surówka Coleslaw
- kolendra świeża
Sposób przygotowania bułeczek bao z pieczonym kurczakiem
Bułeczki układamy na sitku i umieszczamy nad wrzątkiem pod przykryciem (gotujemy na parze). Kurczaka szarpiemy na małe kawałki i podgrzewamy w garnku razem z sosem BBQ. Gorące bułeczki napełniamy kurczakiem i surówką Coleslaw. Dekorujemy kolendrą.
Jakub Kasprzak
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Ziemniaki na 5 sposobów. Przepyszne i sycące przepisy Jaśka Kuronia
Cebula - smaczna i zdrowa. Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Pomysły na kapustę kiszoną, czyli samo zdrowie według przepisów Darii Ładochy
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Jola Marat
Źródło: Jakub Kasprzak
Źródło zdjęcia głównego: E+