frytki

    Pokrojone w paski lub inne kształty, usmażone lub upieczone, z ziemniaków, batatów, a nawet marchewki czy buraków, z sosami, panierkami, różnymi przyprawami. Frytki pokochał cały świat. Za prostotę, dostępność i nieskończoną liczbę wariantów. Dowiedz się, skąd pochodzą frytki i sprawdź nasze przepisy na różne ich rodzaje.

    Choć kuchnia holenderska na tle innych państw wciąż uchodzi za niszową, Holendrzy zdecydowanie mogą się poszczycić się wybornymi daniami, których trzeba skosztować podczas podczas wizyty w tym pięknym kraju. W Holandii zjesz puchate naleśniki podobne do amerykańskich pancakes, wyśmienite, złociste frytki, wyborne klopsiki i tradycyjne korzenne ciasto holenderskie. Podpowiadamy, które holenderskie potrawy są warte spróbowania.

    Marchewka rządzi w naszej kuchni, bo można ją wykorzystać na wiele sposobów. Beata Kartowicz przyrządza z niej placuszki  marchewkowo-ziemniaczane z dodatkiem cukinii, zupę marchewkowo - pomarańczową z mlekiem kokosowym, frytki marchewkowe, sok z marchwi, jabłek i gruszki oraz ciasto marchewkowe z kremem z serka mascarpone. Poznaj niezwykłe przepisy na dania z marchwi.

    Frytki to jedna z ulubionych przekąsek, można ją jeść pod postacią popularnego brytyjskiego dania "fish and chips", jako dodatek do obiadu lub po prostu danie główne. Problem pojawia się wtedy, kiedy ma się ochotę zostawić trochę "na później", gdyż często na drugi dzień robią się miękkie i nieapetyczne. Zatem, co zrobić, aby po odgrzaniu cieszyć się ponownie pysznymi, chrupiącymi frytkami? Odpowiedź jest zaskakująco prosta!

    Tomasz Zubilewicz pojawił się na Pomorzu nie tylko po to, aby opowiedzieć o pogodzie, ale także o tym, że Lębork nazywany jest polską stolicą frytek. To właśnie tu panuje odpowiedni klimat do uprawy ziemniaków.

    Frytki to jeden z najpopularniejszych przysmaków na całym świecie, uwielbiany zarówno przez dorosłych jak i dzieci. Ich sekret tkwi przede wszystkim w prostocie i smaku. Z okazji Światowego Dnia Frytek polecamy wam najlepsze przepisy na tradycyjny smakołyk, jak i jego nowocześniejsze i zdrowsze wersje.

    Ziemniaki, grule, kartofle - co z nich przygotować? Poznaj przepisy Jaśka Kuronia na frytki belgijskie z sosem tatarskim, fitfrytki, serowo-boczkowe ziemniaki Hasselback, babkę i ziemniaczki zapiekane w parmezanie. Które danie wybierasz?

    Co przygotować z ziemniaków? Z pomocą przychodzi Matteo Brunetti i zdradza swoje przepisy na gnocchi z pesto z bazylii, serową zapiekankę, torcik z ziemniaków o smaku wędzonej papryki oraz na pieczone frytki. To musi być pyszne!

    Frytkownica bez oleju jest idealną propozycją dla osób, które cenią sobie zdrowe posiłki. Można w niej przyrządzić ulubione frytki czy mięso bez dodatku tłuszczu. Sprawdź, jak wybrać frytkownicę beztłuszczową – na co zwracać uwagę.

    Przygotuj pieczonego kurczaka w towarzystwie groszku zielonego z pancettą, puddingu chlebowego lub frytek i sałatki Colslaw. Poznaj niezawodne przepisy Jakuba Kasprzaka.

    Frytki z sosem i kruszoną kiełbasą z piersi kurczaka, jesienne ragout z grzankami z serem, placek ziemniaczany z jabłkami. Nietypowe dania z kiełbasą przygotowuje Andrzej Polan.

    Jabłko jabłku nierówne. Jak odnaleźć ścieżkę do odpowiedniego jabłka w sadzie 10 000 odmian tego owocu? Które jabłka nadają się na konfiturę, które do ciasta, a które najlepiej smakują na surowo? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski opowiada o jabłkach i przygotowuje: zupę jabłkowo-cydrową, gotowany boczek ze smażonymi jabłkami i pure selerowym, jabłczane frytki z sosem kokosowym i masło jabłkowe.

    Cellulit to zmora wielu kobiet. Prototypem baniek chińskich są tradycyjne bańki szklane. Jak i czym natrzeć ciało przed masażem chińskimi bankami i dlaczego jest to takie ważne? Czy istnieją jakiekolwiek przeciwwskazania do korzystania z masażu bańką chińską ? O tym, w studiu Dzień Dobry TVN, Monika Kozak - masażystka, która w swojej pracy używa chińskich baniek.

    Jak policzyć, ile spożywa się tłuszczu w ciągu dnia? Których tłuszczy powinnyśmy unikać? Czy tłuszcze mogą zaburzać zegar biologiczny? W studiu Dzień Dobry TVN gościem była Anna Jelonek, dietetyk. Czy tłuszcz może być przyczyną bezsenności?

    Z danych Krajowego Rejestru Nowotworów wynika, że liczba zachorowań na raka w Polsce wzrosła ponad dwukrotnie. Jaka zachodzi relacja pomiędzy nowotworem a naszą dietą? Jaki wpływ mają na nasze zdrowie chipsy, frytki, sól, parówki i spleśniałe warzywa? O tym, w studiu Dzień Dobry TVN, opowiedziała dietetyczka Anna Jelonek.

    Zapiekanki, hot dogi, pierożki, kebaby, okienka z frytkami belgijskimi, grube i soczyste hamburgery, niemieckie wursty. Jak wygląda warszawskie jedzenie uliczne? Czy dalej można kupić flaki po warszawsku? Czy rosnąca popularność ulicznego jedzenie to tylko potrzeba zaspokojenia głodu, czy kryje się za tym coś więcej? Sprawdził to nasz podróżnik kulinarny Maciej Nowak.