Marchewkowa kuchnia Beaty Kartowicz

Beata Kartowicz
Beata Kartowicz
Źródło: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN
Marchewka rządzi w naszej kuchni, bo można ją wykorzystać na wiele sposobów. Beata Kartowicz przyrządza z niej placuszki  marchewkowo-ziemniaczane z dodatkiem cukinii, zupę marchewkowo - pomarańczową z mlekiem kokosowym, frytki marchewkowe, sok z marchwi, jabłek i gruszki oraz ciasto marchewkowe z kremem z serka mascarpone. Poznaj niezwykłe przepisy na dania z marchwi.

Placuszki  marchewkowo-ziemniaczane z dodatkiem cukinii

Składniki na placuszki  marchewkowo-ziemniaczane z dodatkiem cukinii

  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • połowa cukinii
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • szczypiorek, pietruszka zielona
  • sól, pieprz do smaku
  • olej rzepakowy

Jak przyrządzić placuszki  marchewkowo-ziemniaczane z dodatkiem cukinii:

Surową marchew, ziemniaki i cukinie ścieramy na tarce o grobach oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy jajka, mąkę, przyprawy i zioła. Wszystko dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy małe placuszki i smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.

Zupa marchewkowo - pomarańczowa z mlekiem kokosowym 

Składniki na zupę marchewkowo - pomarańczową z mlekiem kokosowym

  • 600 g marchewki
  • 200 g ziemniaków
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 pomarańcze
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • przyprawy/sól, pieprz do smaku, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka curry/

Jak przyrządzić zupę marchewkowo - pomarańczową z mlekiem kokosowym:

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone szalotki i czosnek. Dodajemy ugotowaną wcześniej marchew i ziemniaki /możemy je również podsmażyć/, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy wszystko razem ok. 15 min. Na koniec dolewamy mleko kokosowe i miksujemy na gładki krem. Podajemy z obranymi cząstkami pomarańczy.

Frytki z marchewki

Składniki na frytki z marchewki:

  • 4 marchewki
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • pietruszka, bazylia, mięta,  czosnek
  • jogurt naturalny 
  • sól

Jak przygotować frytki z marchewki:

Marchewki obieramy, kroimy w słupki, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do miękkości. Doprawiamy solą, posypujemy drobno pokrojonymi ziołami. 

Sos jogurtowy:

Mieszamy jogurt z posiekanym czosnkiem, miętą i solą.

Sok z marchwi, jabłek i gruszki

Składniki na sok z marchwi, jabłek i gruszki

  • 2 jabłka
  • 1 gruszka
  • 3 marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1,5 cm imbiru
  • sok z cytryny do smaku

Jak przygotować sok z marchwi, jabłek i gruszki:

Obrane jabłka, gruszkę i marchewki wrzucamy do sokowirówki, dodajemy obrany imbir, seler naciowy i sok z cytryny.

Ciasto marchewkowe z kremem z serka mascarpone

Składniki na ciasto marchewkowe z kremem z serka mascarpone

  • 220 g startej marchewki
  • 2 starte jabłka
  • 180 g cukru
  • 3 jajka
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 220 g mąki
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • szczypta soli
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • sok z połówki pomarańczy
  • skórka otarta z połowy pomarańczy

Jak przygotować ciasto marchewkowe z kremem z serka mascarpone:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, dodajemy jabłka, marchewkę i orzechy.

Całe jajka  ubijamy z cukrem na puszystą masę, dolewając powoli olej. Łączymy suche i mokre składniki razem. Masę wykładamy do wyłożonej papierem formy i wkładamy do wcześniej nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 1 godz.

W tym czasie mieszamy serek mascarpone z cukrem pudrem, sokiem z pomarańczy i skórką pomarańczową. Taki przygotowaną masę wykładamy na wystudzone ciasto.

Zobacz także:

Beata Kartowicz

podziel się:

Pozostałe wiadomości