Placuszki marchewkowo-ziemniaczane z dodatkiem cukinii
Składniki na placuszki marchewkowo-ziemniaczane z dodatkiem cukinii
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- połowa cukinii
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- szczypiorek, pietruszka zielona
- sól, pieprz do smaku
- olej rzepakowy
Jak przyrządzić placuszki marchewkowo-ziemniaczane z dodatkiem cukinii:
Surową marchew, ziemniaki i cukinie ścieramy na tarce o grobach oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy jajka, mąkę, przyprawy i zioła. Wszystko dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy małe placuszki i smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
Zupa marchewkowo - pomarańczowa z mlekiem kokosowym
Składniki na zupę marchewkowo - pomarańczową z mlekiem kokosowym
- 600 g marchewki
- 200 g ziemniaków
- 2 szalotki
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 3 pomarańcze
- 400 ml mleka kokosowego
- 300 ml bulionu warzywnego
- przyprawy/sól, pieprz do smaku, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka curry/
Jak przyrządzić zupę marchewkowo - pomarańczową z mlekiem kokosowym:
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone szalotki i czosnek. Dodajemy ugotowaną wcześniej marchew i ziemniaki /możemy je również podsmażyć/, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy wszystko razem ok. 15 min. Na koniec dolewamy mleko kokosowe i miksujemy na gładki krem. Podajemy z obranymi cząstkami pomarańczy.
Frytki z marchewki
Składniki na frytki z marchewki:
- 4 marchewki
- 150 ml oleju rzepakowego
- pietruszka, bazylia, mięta, czosnek
- jogurt naturalny
- sól
Jak przygotować frytki z marchewki:
Marchewki obieramy, kroimy w słupki, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do miękkości. Doprawiamy solą, posypujemy drobno pokrojonymi ziołami.
Sos jogurtowy:
Mieszamy jogurt z posiekanym czosnkiem, miętą i solą.
Sok z marchwi, jabłek i gruszki
Składniki na sok z marchwi, jabłek i gruszki
- 2 jabłka
- 1 gruszka
- 3 marchewki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1,5 cm imbiru
- sok z cytryny do smaku
Jak przygotować sok z marchwi, jabłek i gruszki:
Obrane jabłka, gruszkę i marchewki wrzucamy do sokowirówki, dodajemy obrany imbir, seler naciowy i sok z cytryny.
Ciasto marchewkowe z kremem z serka mascarpone
Składniki na ciasto marchewkowe z kremem z serka mascarpone
- 220 g startej marchewki
- 2 starte jabłka
- 180 g cukru
- 3 jajka
- 150 ml oleju rzepakowego
- 220 g mąki
- 60 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- szczypta soli
- 250 g serka mascarpone
- 50 g cukru pudru
- sok z połówki pomarańczy
- skórka otarta z połowy pomarańczy
Jak przygotować ciasto marchewkowe z kremem z serka mascarpone:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, dodajemy jabłka, marchewkę i orzechy.
Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dolewając powoli olej. Łączymy suche i mokre składniki razem. Masę wykładamy do wyłożonej papierem formy i wkładamy do wcześniej nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 1 godz.
W tym czasie mieszamy serek mascarpone z cukrem pudrem, sokiem z pomarańczy i skórką pomarańczową. Taki przygotowaną masę wykładamy na wystudzone ciasto.
Zobacz także:
- Łazanki z kapustą, kokosowe risotto i inne wegańskie wariacje Darii Ładochy
- Makaron nigdy się nie nudzi. Proste i szybkie dania według przepisów Sebastiana Olmy
- Kuchnia pełna namiętności według przepisów Mai Sobczak
Beata Kartowicz
Autor: Luiza Bebłot
Źródło zdjęcia głównego: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN