marchew

    marchew

    Niskokaloryczne ciasteczka to idealna przekąska nie tylko dla osób na diecie odchudzającej, ale w każdej sytuacji. To nie tylko słodycze, ale również zdrowy zamiennik, z którego nasz organizm ma więcej korzyści niż z wysoko przetworzonych cukierków. Sprawdź jak zrobić ciasteczka, które mają tylko 47 kalorii!

    Marchewka rządzi w naszej kuchni, bo można ją wykorzystać na wiele sposobów. Beata Kartowicz przyrządza z niej placuszki  marchewkowo-ziemniaczane z dodatkiem cukinii, zupę marchewkowo - pomarańczową z mlekiem kokosowym, frytki marchewkowe, sok z marchwi, jabłek i gruszki oraz ciasto marchewkowe z kremem z serka mascarpone. Poznaj niezwykłe przepisy na dania z marchwi.

    Domowe chipsy z warzyw są zdrowe i dietetyczne, dlatego stanowią świetną przekąskę na jesienne, filmowe wieczory. Dodatkowo te przygotowane z buraków, dyni czy marchwi dostarczają cennych witamin i minerałów, które powinniśmy uzupełniać szczególnie w sezonie grypowym. Podpowiadamy, jak samodzielnie zrobić chipsy z warzyw.

    Tym razem poszukiwacz smaków Mikołaj Rey wziął na warsztat jedno z ulubionych warzyw Polaków - marchew. W Dzień Dobry TVN powiedział o jej właściwościach leczniczych, rodzajach i indeksie glikemicznym. Dowiedzieliśmy się również, w jakiej postaci lubi marchewkę Dorota Wellman i dlaczego w Portugalii marchew zaliczana jest do owoców.

    Trąbka z arbuza, flet z marchewki. Mikrofon z papryki. Solo na marchewce. Jak to możliwe? Na scenie Dzień Dobry TVN zespół Paprykalaba udowodnił, że nie tylko możliwe, ale i wykonalne.

    Są tacy, którzy na diecie są całe życie. Do czego mogą doprowadzić tzw. diety cud? Czy można schudnąć bez stosowania diety?O tym, w Dzień Dobry TVN, opowiedzieli: aktor Robert Kudelski, który całe życie jest na diecie i dietetyczka Anna Jelonek.

    Zbawiennie działa na nasz organizm. Poprawia koloryt skóry, funkcjonowanie układu pokarmowego i oczywiście jest bardzo smaczna. Jak zadbać o to, by w diecie Twojego dziecka nie zabrakło marchewki. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyczkę Agatę Ziemnicką.

    Kocha jeść i o jedzeniu pisać. W kuchni nie lubi się męczyć. Jej zdaniem, potrawy powinny być nie tylko pyszne, ale także proste w przygotowaniu. W kuchni Dzień Dobry TVN Aga Kozak przyrządziła zupę marchewkowo–kokosową, ziemniaki w mleczku kokosowym oraz eaton mess z krwawymi pomarańczami. Smacznego!

    Rekordzistki, które uzależniły się od ciąży mają nawet 40 dzieci, jak pewna Amerykanka. Czy od "błogosławionego stanu" można się naprawdę uzależnić? - Ewolucyjnie jest to uzasadnione, bo tak naprawdę ewolucja tylko jednego pragnie, byśmy się jak najszerzej, jak najskuteczniej rozmnożyli - mówi dr Grzegorz Południewski. Ciąża jest energetyzującym okresem życia, dla niektórych pań jest okresem rewelacyjnej energii - dodaje ginekolog. Dlaczego niektóre kobiety decydują się na liczne potomstwo, choć nie mają do tego warunków bytowych? Czy hormony sprawiają, że ciężarne są na tzw. "haju"?

    Jest bogatym źródłem karotenu, witamin i smaku. Jej regularne spożycie wpływa nie tylko na obniżanie poziomu tłuszczów we krwi, ale gwarantuje także piękną, złocistą skórę. Marchew - to właśnie z niej otrzymujemy jeden z najzdrowszych soków. Jak powstaje? Jak wybrać tę najlepszej jakości? Ile soku jest w soku? Na te pytania odpowiedziała w studiu Dzień Dobry TVN dietetyk Magdalena Jarzynka.

    Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło przygotowali potrawy z marchwi. W ich marchewkowym menu znajdą się m.in.: marchewki glazurowane w miodzie, tagliatelle z marchewki i cukinii oraz kofta z marchewki w sosie chrzanowym. Wypróbujcie przepisy!