Czas na nowalijki. Tymi wiosennymi daniami zaskoczysz domowników

Słodko-słona kuchnia Sebastiana Olmy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Zaczynamy sezon na szparagi i inne nowalijki. Nie tylko zielone, ale i białe, można dodawać niemal do każdego dania w ciągu dnia. Poznajcie przepisy Sebastiana Olmy na wiosenne menu, a w nim wiosenne śniadanie, obiad, a nawet deser z nowalijkami i owocami.

Tosty ze szparagami, szynką dojrzewającą i jajkiem sadzonym – opcja śniadaniowa

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów,
    • oliwa z oliwek,
      • sól, pieprz do smaku,
        • 100 g g masła,
          • cytryna,
            • chleb pszenny na zakwasie,
              • 4 szt. ząbków czosnku,
                • opakowanie szynki parmeńskiej,
                  • 4 jajka,
                    • pęczek natki pietruszki,
                      • pęczek koperku,
                        • pęczek trybuli.

                          Sposób przygotowania:

                          Zielone szparagi lekko obierz z dolnej części, obtocz w oliwie, dodając sól i pieprz, a następnie obsmaż je na patelni, aby zmiękły i nabrały rumianego koloru. Pod koniec smażenia szparagów dodaj zimne masło i sok z cytryny. Chleb na zakwasie posmaruj masłem, zetrzyj na niego świeży czosnek i tostuj, aż będzie chrupiący.

                          Na chrupiący chleb nałóż porcję smażonych szparagów, następnie dodaj plastry szynki dojrzewającej i sadzone jajko. Do tostów, na wierzch, dodaj świeże zioła.

                          Racuchy z truskawkami i "miodową" młodą marchwią

                          Racuchy z truskawkami i "miodową" młodą marchwią
                          Racuchy z truskawkami i "miodową" młodą marchwią
                          Racuchy z truskawkami i "miodową" młodą marchwią
                          Źródło: Michał Woźniak/East News

                          Składniki:

                          • 300 g mąki pszennej,
                            • łyżka cukru,
                              • 40 g świeżych drożdży,
                                • łyżka soli,
                                  • 500 ml mleka,
                                    • 2 jajka,
                                      • 500 g truskawek,
                                        • masło klarowane do smażenia,
                                          • pęczek młodej marchwi,
                                            • 500 ml soku z marchwi,
                                              • 2 cytryny,
                                                • 100 g miodu.

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Do miski wsyp mąkę, sól, pokruszone drożdże i cukier. Mleko lekko zagrzej i wlej połowę do wgłębienia z drożdżami, całość zamieszaj ręką i przykryj ściereczką, odstaw na 20 minut, aż ciasto nieco urośnie. Dodaj resztę mleka, pokrojone truskawki, wbij jajka i dokładnie wymieszaj. Miskę ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto znacznie urośnie.

                                                  Na patelni rozgrzej masło klarowane, na łyżkę nałóż niewielkie porcje ciasta i smaż z dwóch stron, aż racuchy będą miały złotobrązowy kolor. Młodą marchew obierz i wstaw do gotowania w soku z marchewki, dodając sok z cytryny. Marchew gotuj tak długo, aż będzie miękka, a sok sam w sobie odparuje, pod koniec gotowania do marchewki dodaj miód i jeszcze opcjonalnie do złamania smaku sok z cytryny. Młoda marchew powinna mieć słodko kwaśny smak i miodową glazurę.

                                                  Na talerzu ułóż porcję racuchów, dodaj smażoną marchew i całość posyp cukrem pudrem.

                                                  Chłodzone truskawki z sosem na bazie białej czekolady i chili (sos na ciepło)

                                                  Składniki:

                                                  • 1 kg świeżych truskawek,
                                                    • 100 g cukru pudru,
                                                      • świeża lawenda,
                                                        • 2 limonki,
                                                          • 500 ml mleka,
                                                            • laska wanilii,
                                                              • 4żółtka,
                                                                • 4 łyżki cukru,
                                                                  • 200 g białej czekolady,
                                                                    • płatki chili do smaku.

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      Truskawki dokładnie umyj, potnij na ćwiartki i przełóż do miski. Dodaj do nich cukier puder, kwiaty lawendy i sok z limonki (można również zetrzeć skórkę). Truskawki wstaw do lodówki lub nawet do zamrażalnika, aby się bardzo mocno schłodziły.

                                                                      W rondelku podgrzej mleko z laską wanilii, w misce ubij żółtka razem z cukrem. Gorące mleko wlej lekkim strumieniem do żółtek, a następnie znów przełóż do rondelka i zacznij lekko gotować, dodając pokruszoną białą czekoladę i płatki chili.

                                                                      Pieczony łosoś na smażonych szparagach z młodą marchewką

                                                                      Pieczony łosoś na smażonych szparagach z młodą marchewką
                                                                      Pieczony łosoś na smażonych szparagach z młodą marchewką
                                                                      Pieczony łosoś na smażonych szparagach z młodą marchewką
                                                                      Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                      Składniki:

                                                                      • 1 kg filetu z łososia,
                                                                        • sól, pieprz do smaku,
                                                                          • 100 ml sosu sojowego jasnego,
                                                                            • 100 ml miodu płynnego,
                                                                              • pęczek białych i zielonych szparagów,
                                                                                • pęczek młodej marchwi,
                                                                                  • oliwa z oliwek,
                                                                                    • pęczek natki pietruszki,
                                                                                      • pęczek koperku,
                                                                                        • pęczek trybuli,
                                                                                          • cytryna do smaku .

                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                            Łososia dopraw dobrze solą, pieprzem, sosem sojowym i polej płynnym miodem. Połóż na pergaminie i wstaw do pieczenia. Pieczenie powinno trwać około 15 minut.

                                                                                            Białe i zielone szparagi obierz ze skóry. Blanszuj w gorącej wodzie, a następnie potnij na mniejsze kawałki. To samo zrób z młodą marchewką tylko gotuj dłużej, aż będzie miękka. Gdy wszystkie warzywa będą ugotowane i pocięte wymieszaj je razem w misce z oliwą i świeżymi ziołami.

                                                                                            Na talerzu ułóż warzywa, na wierzch dodaj kawałek pieczonego łososia i polej całość powstałym podczas pieczenia sosem, doprawiając go na koniec sokiem z cytryny.

                                                                                            Zobacz także:

                                                                                            Autor: Teofila Siewko

                                                                                            Źródło: Sebastian Olma

                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                            Materiał promocyjny

                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana