Tosty ze szparagami, szynką dojrzewającą i jajkiem sadzonym – opcja śniadaniowa
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz do smaku,
- 100 g g masła,
- cytryna,
- chleb pszenny na zakwasie,
- 4 szt. ząbków czosnku,
- opakowanie szynki parmeńskiej,
- 4 jajka,
- pęczek natki pietruszki,
- pęczek koperku,
- pęczek trybuli.
Sposób przygotowania:
Zielone szparagi lekko obierz z dolnej części, obtocz w oliwie, dodając sól i pieprz, a następnie obsmaż je na patelni, aby zmiękły i nabrały rumianego koloru. Pod koniec smażenia szparagów dodaj zimne masło i sok z cytryny. Chleb na zakwasie posmaruj masłem, zetrzyj na niego świeży czosnek i tostuj, aż będzie chrupiący.
Na chrupiący chleb nałóż porcję smażonych szparagów, następnie dodaj plastry szynki dojrzewającej i sadzone jajko. Do tostów, na wierzch, dodaj świeże zioła.
Racuchy z truskawkami i "miodową" młodą marchwią
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- łyżka cukru,
- 40 g świeżych drożdży,
- łyżka soli,
- 500 ml mleka,
- 2 jajka,
- 500 g truskawek,
- masło klarowane do smażenia,
- pęczek młodej marchwi,
- 500 ml soku z marchwi,
- 2 cytryny,
- 100 g miodu.
Sposób przygotowania:
Do miski wsyp mąkę, sól, pokruszone drożdże i cukier. Mleko lekko zagrzej i wlej połowę do wgłębienia z drożdżami, całość zamieszaj ręką i przykryj ściereczką, odstaw na 20 minut, aż ciasto nieco urośnie. Dodaj resztę mleka, pokrojone truskawki, wbij jajka i dokładnie wymieszaj. Miskę ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto znacznie urośnie.
Na patelni rozgrzej masło klarowane, na łyżkę nałóż niewielkie porcje ciasta i smaż z dwóch stron, aż racuchy będą miały złotobrązowy kolor. Młodą marchew obierz i wstaw do gotowania w soku z marchewki, dodając sok z cytryny. Marchew gotuj tak długo, aż będzie miękka, a sok sam w sobie odparuje, pod koniec gotowania do marchewki dodaj miód i jeszcze opcjonalnie do złamania smaku sok z cytryny. Młoda marchew powinna mieć słodko kwaśny smak i miodową glazurę.
Na talerzu ułóż porcję racuchów, dodaj smażoną marchew i całość posyp cukrem pudrem.
Chłodzone truskawki z sosem na bazie białej czekolady i chili (sos na ciepło)
Składniki:
- 1 kg świeżych truskawek,
- 100 g cukru pudru,
- świeża lawenda,
- 2 limonki,
- 500 ml mleka,
- laska wanilii,
- 4żółtka,
- 4 łyżki cukru,
- 200 g białej czekolady,
- płatki chili do smaku.
Sposób przygotowania:
Truskawki dokładnie umyj, potnij na ćwiartki i przełóż do miski. Dodaj do nich cukier puder, kwiaty lawendy i sok z limonki (można również zetrzeć skórkę). Truskawki wstaw do lodówki lub nawet do zamrażalnika, aby się bardzo mocno schłodziły.
W rondelku podgrzej mleko z laską wanilii, w misce ubij żółtka razem z cukrem. Gorące mleko wlej lekkim strumieniem do żółtek, a następnie znów przełóż do rondelka i zacznij lekko gotować, dodając pokruszoną białą czekoladę i płatki chili.
Pieczony łosoś na smażonych szparagach z młodą marchewką
Składniki:
- 1 kg filetu z łososia,
- sól, pieprz do smaku,
- 100 ml sosu sojowego jasnego,
- 100 ml miodu płynnego,
- pęczek białych i zielonych szparagów,
- pęczek młodej marchwi,
- oliwa z oliwek,
- pęczek natki pietruszki,
- pęczek koperku,
- pęczek trybuli,
- cytryna do smaku .
Sposób przygotowania:
Łososia dopraw dobrze solą, pieprzem, sosem sojowym i polej płynnym miodem. Połóż na pergaminie i wstaw do pieczenia. Pieczenie powinno trwać około 15 minut.
Białe i zielone szparagi obierz ze skóry. Blanszuj w gorącej wodzie, a następnie potnij na mniejsze kawałki. To samo zrób z młodą marchewką tylko gotuj dłużej, aż będzie miękka. Gdy wszystkie warzywa będą ugotowane i pocięte wymieszaj je razem w misce z oliwą i świeżymi ziołami.
Na talerzu ułóż warzywa, na wierzch dodaj kawałek pieczonego łososia i polej całość powstałym podczas pieczenia sosem, doprawiając go na koniec sokiem z cytryny.
Zobacz także:
- Szparagi - z czym podawać? Jak gotować, a jak nie? Jak je uprawiać?
- Szparagi pojawiają się już w sklepach. Ile trzeba za nie zapłacić?
- Szparagi w nieoczywistej formie - przepisy Andrzeja Polana
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News