Czas na nowalijki. Tymi wiosennymi daniami zaskoczysz domowników

Czas na nowalijki. Tymi wiosennymi daniami zaskoczysz domowników
Słodko-słona kuchnia Sebastiana Olmy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Zaczynamy sezon na szparagi i inne nowalijki. Nie tylko zielone, ale i białe, można dodawać niemal do każdego dania w ciągu dnia. Poznajcie przepisy Sebastiana Olmy na wiosenne menu, a w nim wiosenne śniadanie, obiad, a nawet deser z nowalijkami i owocami.

Tosty ze szparagami, szynką dojrzewającą i jajkiem sadzonym – opcja śniadaniowa

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 100 g g masła,
  • cytryna,
  • chleb pszenny na zakwasie,
  • 4 szt. ząbków czosnku,
  • opakowanie szynki parmeńskiej,
  • 4 jajka,
  • pęczek natki pietruszki,
  • pęczek koperku,
  • pęczek trybuli.

Sposób przygotowania:

Zielone szparagi lekko obierz z dolnej części, obtocz w oliwie, dodając sól i pieprz, a następnie obsmaż je na patelni, aby zmiękły i nabrały rumianego koloru. Pod koniec smażenia szparagów dodaj zimne masło i sok z cytryny. Chleb na zakwasie posmaruj masłem, zetrzyj na niego świeży czosnek i tostuj, aż będzie chrupiący.

Na chrupiący chleb nałóż porcję smażonych szparagów, następnie dodaj plastry szynki dojrzewającej i sadzone jajko. Do tostów, na wierzch, dodaj świeże zioła.

Racuchy z truskawkami i "miodową" młodą marchwią

Racuchy z truskawkami i "miodową" młodą marchwią
Racuchy z truskawkami i "miodową" młodą marchwią
Racuchy z truskawkami i "miodową" młodą marchwią
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • łyżka cukru,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • łyżka soli,
  • 500 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 500 g truskawek,
  • masło klarowane do smażenia,
  • pęczek młodej marchwi,
  • 500 ml soku z marchwi,
  • 2 cytryny,
  • 100 g miodu.

Sposób przygotowania:

Do miski wsyp mąkę, sól, pokruszone drożdże i cukier. Mleko lekko zagrzej i wlej połowę do wgłębienia z drożdżami, całość zamieszaj ręką i przykryj ściereczką, odstaw na 20 minut, aż ciasto nieco urośnie. Dodaj resztę mleka, pokrojone truskawki, wbij jajka i dokładnie wymieszaj. Miskę ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto znacznie urośnie.

Na patelni rozgrzej masło klarowane, na łyżkę nałóż niewielkie porcje ciasta i smaż z dwóch stron, aż racuchy będą miały złotobrązowy kolor. Młodą marchew obierz i wstaw do gotowania w soku z marchewki, dodając sok z cytryny. Marchew gotuj tak długo, aż będzie miękka, a sok sam w sobie odparuje, pod koniec gotowania do marchewki dodaj miód i jeszcze opcjonalnie do złamania smaku sok z cytryny. Młoda marchew powinna mieć słodko kwaśny smak i miodową glazurę.

Na talerzu ułóż porcję racuchów, dodaj smażoną marchew i całość posyp cukrem pudrem.

Chłodzone truskawki z sosem na bazie białej czekolady i chili (sos na ciepło)

Składniki:

  • 1 kg świeżych truskawek,
  • 100 g cukru pudru,
  • świeża lawenda,
  • 2 limonki,
  • 500 ml mleka,
  • laska wanilii,
  • 4żółtka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 200 g białej czekolady,
  • płatki chili do smaku.

Sposób przygotowania:

Truskawki dokładnie umyj, potnij na ćwiartki i przełóż do miski. Dodaj do nich cukier puder, kwiaty lawendy i sok z limonki (można również zetrzeć skórkę). Truskawki wstaw do lodówki lub nawet do zamrażalnika, aby się bardzo mocno schłodziły.

W rondelku podgrzej mleko z laską wanilii, w misce ubij żółtka razem z cukrem. Gorące mleko wlej lekkim strumieniem do żółtek, a następnie znów przełóż do rondelka i zacznij lekko gotować, dodając pokruszoną białą czekoladę i płatki chili.

Pieczony łosoś na smażonych szparagach z młodą marchewką

Pieczony łosoś na smażonych szparagach z młodą marchewką
Pieczony łosoś na smażonych szparagach z młodą marchewką
Pieczony łosoś na smażonych szparagach z młodą marchewką
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 1 kg filetu z łososia,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 100 ml sosu sojowego jasnego,
  • 100 ml miodu płynnego,
  • pęczek białych i zielonych szparagów,
  • pęczek młodej marchwi,
  • oliwa z oliwek,
  • pęczek natki pietruszki,
  • pęczek koperku,
  • pęczek trybuli,
  • cytryna do smaku .

Sposób przygotowania:

Łososia dopraw dobrze solą, pieprzem, sosem sojowym i polej płynnym miodem. Połóż na pergaminie i wstaw do pieczenia. Pieczenie powinno trwać około 15 minut.

Białe i zielone szparagi obierz ze skóry. Blanszuj w gorącej wodzie, a następnie potnij na mniejsze kawałki. To samo zrób z młodą marchewką tylko gotuj dłużej, aż będzie miękka. Gdy wszystkie warzywa będą ugotowane i pocięte wymieszaj je razem w misce z oliwą i świeżymi ziołami.

Na talerzu ułóż warzywa, na wierzch dodaj kawałek pieczonego łososia i polej całość powstałym podczas pieczenia sosem, doprawiając go na koniec sokiem z cytryny.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości