Szparagi w nieoczywistej formie - przepisy Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Gdy trwa sezon na szparagi, w kuchni Dzień Dobry TVN staramy się maksymalnie nim nacieszyć. Można je przyrządzić na wiele różnych sposób, co tym razem udowodnił Andrzej Polan. Jak zrobić gofry z domowymi lodami szparagowymi i truskawkami, wiosenny makaron ze szparagami i wytrawnym koglem-moglem oraz chrupiące szparagi z sałatami z sosem z maślanki po ranczersku i grzankami sadzonymi. Sprawdź przepisy.
Gofry z domowymi lodami szparagowymi i truskawkami
Gofry z domowymi lodami szparagowymi i truskawkami
Źródło: Ola Skowron/East News

Gofry z domowymi lodami szparagowymi i truskawkami - przepis

  • 1 pęczek szparagów zielonych cienkich
    • 1.5 szkl. mleka
      • 3 łyżki budyniu śmietankowego
        • 100 g cukru
          • 150 ml śmietanki kremówki
            • 2 łyżki mascarpone
              • 100 ml mleka skondensowanego
                • 100 ml jogurtu naturalnego gęstego
                  • świeża mięta
                    • skórka z cytryny
                      • sok z cytryny do smaku

                        Sposób przygotowania:

                        1. Szklankę mleka zagotowujemy z mlekiem skondensowanym, cukrem, śmietaną kremówką.
                          1. W blenderze miksujemy surowe szparagi.
                            1. Do gotującego się mleka z dodatkami dodajemy pozostałe mleko z budyniem śmietankowym.
                              1. Zagotowujemy do uzyskania lekko kremowej konsystencji.
                                1. Na koniec dodajemy szparagi. Sok z cytryny i miętę.
                                  1. Schładzamy i łączymy z serkiem mascarpone i jogurtem gęstym.
                                    • 250 g mąki
                                      • 250 ml mleka
                                        • 2 jajka
                                          • 100 g masła rozpuszczonego
                                            • 50 g cukru
                                              • 1 cukier wanilinowy
                                                • odrobina proszku do pieczenia
                                                  • Szczypta soli
                                                    • 1 smelon
                                                      • 500 g truskawek
                                                        • mięta świeża
                                                          • cukier puder
                                                            1. Żółtka łączymy z mlekiem, solą i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy na jednolitą masę.
                                                              1. Białka ubijamy na sztywną pianę w trakcie dodając cukier i cukier wanilinowy.
                                                                1. Do ciasta dodajemy masło i mieszamy z pianą z białek.
                                                                  1. Gofry smażymy, posypujemy cukrem miętowym.
                                                                    1. Owoce kroimy w kostkę i podajemy do naszego deseru.
                                                                      Wiosenny makaron ze szparagami i wytrawnym koglem-moglem
                                                                      Wiosenny makaron ze szparagami i wytrawnym koglem-moglem
                                                                      Wiosenny makaron ze szparagami i wytrawnym koglem-moglem
                                                                      Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                      Wiosenny makaron ze szparagami i wytrawnym koglem-moglem - przepis

                                                                      Składniki:

                                                                      • 1 op makaronu kukurydzianego bezglutenowego
                                                                        • 1 pęczek szparagów zielonych oliwkowych
                                                                          • 1 kalarepka
                                                                            • 1 młody por
                                                                              • garść groszku zielonego
                                                                                • szpinak świeży
                                                                                  • koper, natka pietruszki, świeża mięta, szczypiorek
                                                                                    • masło klarowane do smażenia
                                                                                      • ser dojrzewający bursztyn, dziugas lub parmezan

                                                                                        Przygotowanie zaczynamy od kogla-mogla:

                                                                                        • 4 żółtka
                                                                                          • 2 łyżki octu jabłkowego
                                                                                            • 2 łyżki śmietany 18%
                                                                                              • 150 g masła klarowanego rozpuszczonego
                                                                                                • sól, pieprz biały, skórka z cytryny

                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                  • W misce umieszczonej na rondlu z gorącą wodą ubijamy żółtka z przyprawami i octem jabłkowym.
                                                                                                    • Do podbitych jajek dodajemy śmietanę i kiedy już wszystko wymieszamy, dodajemy małym strumieniem ciepłe masło klarowane.
                                                                                                      • Możemy to uczynić szybciej używając blendera. Wrzucając wszystko do naczynia i miksując.
                                                                                                        • Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem soli zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
                                                                                                          • Na maśle przesmażamy szczypiorek krótko, dodajemy pokrojone szparagi, groszek, doprawiamy sola, pieprzem i gałką muszkatołową.
                                                                                                            • Ugotowany makaron wrzucamy do podsmażonych warzyw, dodajemy niedużo wody z gotowania i zioła.
                                                                                                              Chrupiące szparagi z sałatami, sos z maślanki po ranczersku, grzanki sadzone
                                                                                                              Chrupiące szparagi z sałatami, sos z maślanki po ranczersku, grzanki sadzone
                                                                                                              Chrupiące szparagi z sałatami, sos z maślanki po ranczersku, grzanki sadzone
                                                                                                              Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                                              Chrupiące szparagi z sałatami, sos z maślanki po ranczersku, grzanki sadzone - przepis

                                                                                                              Składniki:

                                                                                                              • 1 pęczek szparagów białych
                                                                                                                • 1 pęczek szparagów zielonych oliwkowych
                                                                                                                  • 1 pęczek szparagów fioletowych
                                                                                                                    • 1 pęczek rzodkiewki z ładnymi liśćmi
                                                                                                                      • 6 szt. ogórków zielonych gruntowych
                                                                                                                        • sałata reniferek
                                                                                                                          • 2 avocado
                                                                                                                            • kiełki słonecznika
                                                                                                                              1. Szparagi za pomocą obieraczki kroimy w cienkie podłużne paski, główki oczywiście wcześniej odrywamy i pozostawiamy w całości.
                                                                                                                                1. Ogórka i rzodkiewki kroimy w cienkie plastry.
                                                                                                                                  1. Avocado rwiemy na małe kawałki i wrzucamy do wody z dodatkiem soku z cytryny.
                                                                                                                                    • 1 szkl. maślanki
                                                                                                                                      • 2 łyżki majonezu lub gęsty jogurt
                                                                                                                                        • szczypiorek, natka, koperek
                                                                                                                                          • musztarda francuska
                                                                                                                                            • ostra papryczka
                                                                                                                                              • olej rzepakowy
                                                                                                                                                • sól, pieprz, sok z cytryny, cukier do smak

                                                                                                                                                  Wszystkie warzywa mieszamy razem, obok podajemy sos w garnuszku. Każdy używa go ile lubi.

                                                                                                                                                  • 1 bagietka rustykalna
                                                                                                                                                    • 4 jajka
                                                                                                                                                      • 2 łyżki śmietany 18%
                                                                                                                                                        • 100 g ser żółty tarty
                                                                                                                                                          • 100 g orzechy włoskie

                                                                                                                                                            Jajka mieszamy ze śmietaną, serem, tartymi orzechami i smażymy grzanki na maśle klarowanym. Podajemy do sałaty.

                                                                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                                                                            Autor: Diana Ryściuk

                                                                                                                                                            Źródło: Andrzej Polan

                                                                                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                            Materiał promocyjny

                                                                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana