Gofry z domowymi lodami szparagowymi i truskawkami
Źródło: Ola Skowron/East News
Gofry z domowymi lodami szparagowymi i truskawkami - przepis
- 1 pęczek szparagów zielonych cienkich
 - 1.5 szkl. mleka
 - 3 łyżki budyniu śmietankowego
 - 100 g cukru
 - 150 ml śmietanki kremówki
 - 2 łyżki mascarpone
 - 100 ml mleka skondensowanego
 - 100 ml jogurtu naturalnego gęstego
 - świeża mięta
 - skórka z cytryny
 - sok z cytryny do smaku
 
Sposób przygotowania:
- Szklankę mleka zagotowujemy z mlekiem skondensowanym, cukrem, śmietaną kremówką.
 - W blenderze miksujemy surowe szparagi.
 - Do gotującego się mleka z dodatkami dodajemy pozostałe mleko z budyniem śmietankowym.
 - Zagotowujemy do uzyskania lekko kremowej konsystencji.
 - Na koniec dodajemy szparagi. Sok z cytryny i miętę.
 - Schładzamy i łączymy z serkiem mascarpone i jogurtem gęstym.
 
- 250 g mąki
 - 250 ml mleka
 - 2 jajka
 - 100 g masła rozpuszczonego
 - 50 g cukru
 - 1 cukier wanilinowy
 - odrobina proszku do pieczenia
 - Szczypta soli
 - 1 smelon
 - 500 g truskawek
 - mięta świeża
 - cukier puder
 
- Żółtka łączymy z mlekiem, solą i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy na jednolitą masę.
 - Białka ubijamy na sztywną pianę w trakcie dodając cukier i cukier wanilinowy.
 - Do ciasta dodajemy masło i mieszamy z pianą z białek.
 - Gofry smażymy, posypujemy cukrem miętowym.
 - Owoce kroimy w kostkę i podajemy do naszego deseru.
 
Wiosenny makaron ze szparagami i wytrawnym koglem-moglem
Źródło: Ola Skowron/East News
Wiosenny makaron ze szparagami i wytrawnym koglem-moglem - przepis
Składniki:
- 1 op makaronu kukurydzianego bezglutenowego
 - 1 pęczek szparagów zielonych oliwkowych
 - 1 kalarepka
 - 1 młody por
 - garść groszku zielonego
 - szpinak świeży
 - koper, natka pietruszki, świeża mięta, szczypiorek
 - masło klarowane do smażenia
 - ser dojrzewający bursztyn, dziugas lub parmezan
 
Przygotowanie zaczynamy od kogla-mogla:
- 4 żółtka
 - 2 łyżki octu jabłkowego
 - 2 łyżki śmietany 18%
 - 150 g masła klarowanego rozpuszczonego
 - sól, pieprz biały, skórka z cytryny
 
Sposób przygotowania:
- W misce umieszczonej na rondlu z gorącą wodą ubijamy żółtka z przyprawami i octem jabłkowym.
 - Do podbitych jajek dodajemy śmietanę i kiedy już wszystko wymieszamy, dodajemy małym strumieniem ciepłe masło klarowane.
 - Możemy to uczynić szybciej używając blendera. Wrzucając wszystko do naczynia i miksując.
 - Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem soli zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
 - Na maśle przesmażamy szczypiorek krótko, dodajemy pokrojone szparagi, groszek, doprawiamy sola, pieprzem i gałką muszkatołową.
 - Ugotowany makaron wrzucamy do podsmażonych warzyw, dodajemy niedużo wody z gotowania i zioła.
 
Chrupiące szparagi z sałatami, sos z maślanki po ranczersku, grzanki sadzone
Źródło: Ola Skowron/East News
Chrupiące szparagi z sałatami, sos z maślanki po ranczersku, grzanki sadzone - przepis
Składniki:
- 1 pęczek szparagów białych
 - 1 pęczek szparagów zielonych oliwkowych
 - 1 pęczek szparagów fioletowych
 - 1 pęczek rzodkiewki z ładnymi liśćmi
 - 6 szt. ogórków zielonych gruntowych
 - sałata reniferek
 - 2 avocado
 - kiełki słonecznika
 
- Szparagi za pomocą obieraczki kroimy w cienkie podłużne paski, główki oczywiście wcześniej odrywamy i pozostawiamy w całości.
 - Ogórka i rzodkiewki kroimy w cienkie plastry.
 - Avocado rwiemy na małe kawałki i wrzucamy do wody z dodatkiem soku z cytryny.
 
- 1 szkl. maślanki
 - 2 łyżki majonezu lub gęsty jogurt
 - szczypiorek, natka, koperek
 - musztarda francuska
 - ostra papryczka
 - olej rzepakowy
 - sól, pieprz, sok z cytryny, cukier do smak
 
Wszystkie warzywa mieszamy razem, obok podajemy sos w garnuszku. Każdy używa go ile lubi.
- 1 bagietka rustykalna
 - 4 jajka
 - 2 łyżki śmietany 18%
 - 100 g ser żółty tarty
 - 100 g orzechy włoskie
 
Jajka mieszamy ze śmietaną, serem, tartymi orzechami i smażymy grzanki na maśle klarowanym. Podajemy do sałaty.
Zobacz także:
- Jak rozpoznać, że szparagi są świeże? Istnieją trzy sposoby
 - Zaskakujące przepisy na szparagi. Sprawdź jak w pełni wykorzystać sezon szparagowy
 - Sezon na szparagi. Sprawdź przepisy Szymona Czerwińskiego
 
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: