Przekąski na piknik. Co przygotować na ucztę w plenerze?

Piknikowe potrawy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Im wyższe temperatury, tym więcej czasu spędzamy na świeżym powietrzu. W kuchni dzień Dobry TVN tym razem pokazujemy, co można zabrać ze sobą na piknik. Jak zrobić zapiekane ciasto francuskie z duszoną wieprzowiną i serem cheddar, sałatę rzymską z zielonym groszkiem i ziołami, cukinię grillowaną z avoacdo, wędzonym łososiem i pomidorkami, grzanki z twarogiem, duszonym rabarbarem i miodem oraz szparagi zapiekane z pesto w cieście francuskim? Sprawdź przepisy.
Zapiekane ciasto francuskie z duszoną wieprzowiną i serem cheddar
Zapiekane ciasto francuskie z duszoną wieprzowiną i serem cheddar
Zapiekane ciasto francuskie z duszoną wieprzowiną i serem cheddar
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Zapiekane ciasto francuskie z duszoną wieprzowiną i serem cheddar - przepis

Składniki:

  • 1 opak. rozmrożonego ciasta francuskiego
    • 500 g szarpanej wieprzowiny
      • 250 ml sosu BBQ
        • 50 g marynowanych jalapeno
          • 200 g rozdrobnionego sera cheddar
            • ubite jajko
              • łyżka wody

                Sposób przygotowania:

                1. Rozgrzej piekarnik do 195 st. C. Blachy do pieczenia wyłóż pergaminem i odłóż na bok.
                  1. Rozłóż arkusz ciasta francuskiego i pokrój na 6 równych kwadratów.
                    1. Wrzuć szarpaną wieprzowinę do miski razem z sosem BBQ, dodaj do środka posiekane chalapeno i dokładnie wymieszaj.
                      1. Ułóż wieprzowinę na środku kwadratów ciasta i zasyp tartym serem.
                        1. Złóż dwa przeciwległe rogi ciasta nad nadzieniem i dociśnij krawędzie, aby je skleić i ułóż na przygotowanej blasze do pieczenia.
                          1. Połącz jajko i wodę. Każde ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem.
                            1. Piecz 15-18 minut, na złoty kolor.
                              Sałata rzymska z zielonym groszkiem i ziołami
                              Sałata rzymska z zielonym groszkiem i ziołami
                              Sałata rzymska z zielonym groszkiem i ziołami
                              Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                              Sałata rzymska z zielonym groszkiem i ziołami - przepis

                              Składniki:

                              • 3 opakowania sałaty rzymskiej baby
                                • 1 kg mrożonego zielonego groszku
                                  • pęczek mięty
                                    • pęczek natki pietruszki
                                      • 200 g kremowego serka śmietankowego
                                        • pęczek natki pietruszki
                                          • sól i pieprz do smaku
                                            • świeże zioła
                                              • pęczek rzodkiewki

                                                Sposób przygotowania:

                                                1. Zielony groszek (może być mrożony) zalej gorącą wodą, poczekaj chwilę i odcedź.
                                                  1. Następnie przełóż go do robota kuchennego, dodaj liście mięty, kremowy serek śmietankowy, posiekaną natkę pietruszki, sól i świeżo mielony pieprz.
                                                    1. Całość gotowej zielonej masy przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż warstwę na środek liścia sałaty rzymskiej. Na górę dodaj świeże zioła i kawałki rzodkiewki. 
                                                      Cukinia grillowana z avocado, wędzonym łososiem i pomidorkami
                                                      Cukinia grillowana z avocado, wędzonym łososiem i pomidorkami
                                                      Cukinia grillowana z avocado, wędzonym łososiem i pomidorkami
                                                      Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                      Cukinia grillowana z avocado, wędzonym łososiem i pomidorkami - przepis

                                                      Składniki:

                                                      • 4 cukinie
                                                        • sól
                                                          • 5 miękkich avocado
                                                            • 200 g kremowego serka śmietankowego
                                                              • 25 g marynowanego imbiru
                                                                • pęczek świeżych ziół (koperek, natka pietruszki)
                                                                  • sól, pieprz cayene do smaku
                                                                    • 200 g wędzonego łososia w plastrach
                                                                      • 1 opak. kolorowych pomidorków koktajlowych

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        1. Zieloną cukinię potnij na cienkie długie plastry, posyp solą i odstaw na kilka minut. Następnie cukinie lekko podgrzej na patelni tak aby nie była surowa i tylko lekko się zarumieni. 
                                                                          1. Avocado wydrąż łyżką, przełóż do miski dodając kremowy serek, posiekany marynowany imbir, posiekane zioła i dopraw do smaku solą oraz pierzem cayene. 
                                                                            1. Rozłóż plaster cukinii na papierze tak, aby wciągnął wodę, następnie posmaruj go lekko pastą z avocado i ułóż na nim plastry wędzonego łososia, całość zwiń w rulon i przekuj wykałaczką na której wierzchu nabij pomidorka koktajlowego. 
                                                                              Grzanki z twarogiem, duszonym rabarbarem i miodem
                                                                              Grzanki z twarogiem, duszonym rabarbarem i miodem
                                                                              Grzanki z twarogiem, duszonym rabarbarem i miodem
                                                                              Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                              Grzanki z twarogiem, duszonym rabarbarem i miodem - przepis

                                                                              Składniki:

                                                                              • chleb na zakwasie
                                                                                • olej
                                                                                  • 250 g twarogu
                                                                                    • 25 g cukru pudru
                                                                                      • 2 cytryny
                                                                                        • 5 rabarbarów
                                                                                          • 100 g cukru
                                                                                            • 50 ml czerwonego octu winnego
                                                                                              • 50 g orzechów pekan
                                                                                                • mięta do dekoracji

                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                  1. Grzanki z chleba na zakwasie potnij na grubość 1 cm, następnie grilluj na patelni z dodatkiem oleju aż się zarumieni na złoty kolor i będzie chrupkie. 
                                                                                                    1. Twaróg przełóż do miski, dodaj cukier puder, skórkę z cytryn oraz sok i dokładnie wymieszaj. 
                                                                                                      1. Rabarbar obierz i potnij na cienkie paski, przełóż do rondelka dodając cukier i czerwony ocet winny. Gotuj aż lekko zmięknie i odstaw. 
                                                                                                        1. Na grzankę nałóż porcje twarogu a następnie dodaj duszony rabarbar, całość delikatnie polej miodem, posyp prażonym orzechami pekan i udekoruj liśćmi mięty. 

                                                                                                          Szparagi zapiekane z pesto w cieście francuskim - przepis

                                                                                                          Składniki:

                                                                                                          • 1 kg zielonych szparagów
                                                                                                            • oliwa z oliwek
                                                                                                              • sól, pieprz do smaku
                                                                                                                • 200 g czosnku niedźwiedziego
                                                                                                                  • 100 g parmezanu
                                                                                                                    • 50 g płatków migdałowych
                                                                                                                      • 100 ml oliwy
                                                                                                                        • 2 rolki ciasta francuskiego
                                                                                                                          • 2 jajka
                                                                                                                            • jasny sezam do posypania

                                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                                              1. Zielone szparagi obierz jeśli są grube, następnie polej oliwą i dopraw solą oraz pieprzem. 
                                                                                                                                1. W robocie kuchennym zmiksuj czosnek niedźwiedzi razem z parmezanem, oliwą i płatkami migdałów. Pesto przełóż do miski. 
                                                                                                                                  1. Ciasto francuskie rozłóż na blacie, potnij na równe kwadraty i posmaruj pesto z czosnku następnie nałóż kilka szparagów przez środek i zwiń boki ciasta tak, aby się plaster zamknął.
                                                                                                                                    1. Każde ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp prażonym sezamem.
                                                                                                                                      1. Piecz 15-18 minut, na złoty kolor.
                                                                                                                                        Aktualnie czytasz: Przekąski na piknik. Co przygotować na ucztę w plenerze?

                                                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                                                        Autor: Diana Ryściuk

                                                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana