Przekąski na piknik. Co przygotować na ucztę w plenerze?

Istetiana/Getty Images
Piknikowe potrawy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Im wyższe temperatury, tym więcej czasu spędzamy na świeżym powietrzu. W kuchni dzień Dobry TVN tym razem pokazujemy, co można zabrać ze sobą na piknik. Jak zrobić zapiekane ciasto francuskie z duszoną wieprzowiną i serem cheddar, sałatę rzymską z zielonym groszkiem i ziołami, cukinię grillowaną z avoacdo, wędzonym łososiem i pomidorkami, grzanki z twarogiem, duszonym rabarbarem i miodem oraz szparagi zapiekane z pesto w cieście francuskim? Sprawdź przepisy.
Zapiekane ciasto francuskie z duszoną wieprzowiną i serem cheddar
Zapiekane ciasto francuskie z duszoną wieprzowiną i serem cheddar
Zapiekane ciasto francuskie z duszoną wieprzowiną i serem cheddar
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Zapiekane ciasto francuskie z duszoną wieprzowiną i serem cheddar - przepis

Składniki:

  • 1 opak. rozmrożonego ciasta francuskiego
  • 500 g szarpanej wieprzowiny
  • 250 ml sosu BBQ
  • 50 g marynowanych jalapeno
  • 200 g rozdrobnionego sera cheddar
  • ubite jajko
  • łyżka wody

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 195 st. C. Blachy do pieczenia wyłóż pergaminem i odłóż na bok.
  2. Rozłóż arkusz ciasta francuskiego i pokrój na 6 równych kwadratów.
  3. Wrzuć szarpaną wieprzowinę do miski razem z sosem BBQ, dodaj do środka posiekane chalapeno i dokładnie wymieszaj.
  4. Ułóż wieprzowinę na środku kwadratów ciasta i zasyp tartym serem.
  5. Złóż dwa przeciwległe rogi ciasta nad nadzieniem i dociśnij krawędzie, aby je skleić i ułóż na przygotowanej blasze do pieczenia.
  6. Połącz jajko i wodę. Każde ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  7. Piecz 15-18 minut, na złoty kolor.
Sałata rzymska z zielonym groszkiem i ziołami
Sałata rzymska z zielonym groszkiem i ziołami
Sałata rzymska z zielonym groszkiem i ziołami
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Sałata rzymska z zielonym groszkiem i ziołami - przepis

Składniki:

  • 3 opakowania sałaty rzymskiej baby
  • 1 kg mrożonego zielonego groszku
  • pęczek mięty
  • pęczek natki pietruszki
  • 200 g kremowego serka śmietankowego
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże zioła
  • pęczek rzodkiewki

Sposób przygotowania:

  1. Zielony groszek (może być mrożony) zalej gorącą wodą, poczekaj chwilę i odcedź.
  2. Następnie przełóż go do robota kuchennego, dodaj liście mięty, kremowy serek śmietankowy, posiekaną natkę pietruszki, sól i świeżo mielony pieprz.
  3. Całość gotowej zielonej masy przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż warstwę na środek liścia sałaty rzymskiej. Na górę dodaj świeże zioła i kawałki rzodkiewki. 
Cukinia grillowana z avocado, wędzonym łososiem i pomidorkami
Cukinia grillowana z avocado, wędzonym łososiem i pomidorkami
Cukinia grillowana z avocado, wędzonym łososiem i pomidorkami
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Cukinia grillowana z avocado, wędzonym łososiem i pomidorkami - przepis

Składniki:

  • 4 cukinie
  • sól
  • 5 miękkich avocado
  • 200 g kremowego serka śmietankowego
  • 25 g marynowanego imbiru
  • pęczek świeżych ziół (koperek, natka pietruszki)
  • sól, pieprz cayene do smaku
  • 200 g wędzonego łososia w plastrach
  • 1 opak. kolorowych pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania:

  1. Zieloną cukinię potnij na cienkie długie plastry, posyp solą i odstaw na kilka minut. Następnie cukinie lekko podgrzej na patelni tak aby nie była surowa i tylko lekko się zarumieni. 
  2. Avocado wydrąż łyżką, przełóż do miski dodając kremowy serek, posiekany marynowany imbir, posiekane zioła i dopraw do smaku solą oraz pierzem cayene. 
  3. Rozłóż plaster cukinii na papierze tak, aby wciągnął wodę, następnie posmaruj go lekko pastą z avocado i ułóż na nim plastry wędzonego łososia, całość zwiń w rulon i przekuj wykałaczką na której wierzchu nabij pomidorka koktajlowego. 
Grzanki z twarogiem, duszonym rabarbarem i miodem
Grzanki z twarogiem, duszonym rabarbarem i miodem
Grzanki z twarogiem, duszonym rabarbarem i miodem
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Grzanki z twarogiem, duszonym rabarbarem i miodem - przepis

Składniki:

  • chleb na zakwasie
  • olej
  • 250 g twarogu
  • 25 g cukru pudru
  • 2 cytryny
  • 5 rabarbarów
  • 100 g cukru
  • 50 ml czerwonego octu winnego
  • 50 g orzechów pekan
  • mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Grzanki z chleba na zakwasie potnij na grubość 1 cm, następnie grilluj na patelni z dodatkiem oleju aż się zarumieni na złoty kolor i będzie chrupkie. 
  2. Twaróg przełóż do miski, dodaj cukier puder, skórkę z cytryn oraz sok i dokładnie wymieszaj. 
  3. Rabarbar obierz i potnij na cienkie paski, przełóż do rondelka dodając cukier i czerwony ocet winny. Gotuj aż lekko zmięknie i odstaw. 
  4. Na grzankę nałóż porcje twarogu a następnie dodaj duszony rabarbar, całość delikatnie polej miodem, posyp prażonym orzechami pekan i udekoruj liśćmi mięty. 

Szparagi zapiekane z pesto w cieście francuskim - przepis

Składniki:

  • 1 kg zielonych szparagów
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • 200 g czosnku niedźwiedziego
  • 100 g parmezanu
  • 50 g płatków migdałowych
  • 100 ml oliwy
  • 2 rolki ciasta francuskiego
  • 2 jajka
  • jasny sezam do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Zielone szparagi obierz jeśli są grube, następnie polej oliwą i dopraw solą oraz pieprzem. 
  2. W robocie kuchennym zmiksuj czosnek niedźwiedzi razem z parmezanem, oliwą i płatkami migdałów. Pesto przełóż do miski. 
  3. Ciasto francuskie rozłóż na blacie, potnij na równe kwadraty i posmaruj pesto z czosnku następnie nałóż kilka szparagów przez środek i zwiń boki ciasta tak, aby się plaster zamknął.
  4. Każde ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp prażonym sezamem.
  5. Piecz 15-18 minut, na złoty kolor.
Aktualnie czytasz: Przekąski na piknik. Co przygotować na ucztę w plenerze?

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości