Zapiekane ciasto francuskie z duszoną wieprzowiną i serem cheddar - przepis
Składniki:
- 1 opak. rozmrożonego ciasta francuskiego
- 500 g szarpanej wieprzowiny
- 250 ml sosu BBQ
- 50 g marynowanych jalapeno
- 200 g rozdrobnionego sera cheddar
- ubite jajko
- łyżka wody
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 195 st. C. Blachy do pieczenia wyłóż pergaminem i odłóż na bok.
- Rozłóż arkusz ciasta francuskiego i pokrój na 6 równych kwadratów.
- Wrzuć szarpaną wieprzowinę do miski razem z sosem BBQ, dodaj do środka posiekane chalapeno i dokładnie wymieszaj.
- Ułóż wieprzowinę na środku kwadratów ciasta i zasyp tartym serem.
- Złóż dwa przeciwległe rogi ciasta nad nadzieniem i dociśnij krawędzie, aby je skleić i ułóż na przygotowanej blasze do pieczenia.
- Połącz jajko i wodę. Każde ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Piecz 15-18 minut, na złoty kolor.
Sałata rzymska z zielonym groszkiem i ziołami - przepis
Składniki:
- 3 opakowania sałaty rzymskiej baby
- 1 kg mrożonego zielonego groszku
- pęczek mięty
- pęczek natki pietruszki
- 200 g kremowego serka śmietankowego
- pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła
- pęczek rzodkiewki
Sposób przygotowania:
- Zielony groszek (może być mrożony) zalej gorącą wodą, poczekaj chwilę i odcedź.
- Następnie przełóż go do robota kuchennego, dodaj liście mięty, kremowy serek śmietankowy, posiekaną natkę pietruszki, sól i świeżo mielony pieprz.
- Całość gotowej zielonej masy przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż warstwę na środek liścia sałaty rzymskiej. Na górę dodaj świeże zioła i kawałki rzodkiewki.
Cukinia grillowana z avocado, wędzonym łososiem i pomidorkami - przepis
Składniki:
- 4 cukinie
- sól
- 5 miękkich avocado
- 200 g kremowego serka śmietankowego
- 25 g marynowanego imbiru
- pęczek świeżych ziół (koperek, natka pietruszki)
- sól, pieprz cayene do smaku
- 200 g wędzonego łososia w plastrach
- 1 opak. kolorowych pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania:
- Zieloną cukinię potnij na cienkie długie plastry, posyp solą i odstaw na kilka minut. Następnie cukinie lekko podgrzej na patelni tak aby nie była surowa i tylko lekko się zarumieni.
- Avocado wydrąż łyżką, przełóż do miski dodając kremowy serek, posiekany marynowany imbir, posiekane zioła i dopraw do smaku solą oraz pierzem cayene.
- Rozłóż plaster cukinii na papierze tak, aby wciągnął wodę, następnie posmaruj go lekko pastą z avocado i ułóż na nim plastry wędzonego łososia, całość zwiń w rulon i przekuj wykałaczką na której wierzchu nabij pomidorka koktajlowego.
Grzanki z twarogiem, duszonym rabarbarem i miodem - przepis
Składniki:
- chleb na zakwasie
- olej
- 250 g twarogu
- 25 g cukru pudru
- 2 cytryny
- 5 rabarbarów
- 100 g cukru
- 50 ml czerwonego octu winnego
- 50 g orzechów pekan
- mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Grzanki z chleba na zakwasie potnij na grubość 1 cm, następnie grilluj na patelni z dodatkiem oleju aż się zarumieni na złoty kolor i będzie chrupkie.
- Twaróg przełóż do miski, dodaj cukier puder, skórkę z cytryn oraz sok i dokładnie wymieszaj.
- Rabarbar obierz i potnij na cienkie paski, przełóż do rondelka dodając cukier i czerwony ocet winny. Gotuj aż lekko zmięknie i odstaw.
- Na grzankę nałóż porcje twarogu a następnie dodaj duszony rabarbar, całość delikatnie polej miodem, posyp prażonym orzechami pekan i udekoruj liśćmi mięty.
Szparagi zapiekane z pesto w cieście francuskim - przepis
Składniki:
- 1 kg zielonych szparagów
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- 200 g czosnku niedźwiedziego
- 100 g parmezanu
- 50 g płatków migdałowych
- 100 ml oliwy
- 2 rolki ciasta francuskiego
- 2 jajka
- jasny sezam do posypania
Sposób przygotowania:
- Zielone szparagi obierz jeśli są grube, następnie polej oliwą i dopraw solą oraz pieprzem.
- W robocie kuchennym zmiksuj czosnek niedźwiedzi razem z parmezanem, oliwą i płatkami migdałów. Pesto przełóż do miski.
- Ciasto francuskie rozłóż na blacie, potnij na równe kwadraty i posmaruj pesto z czosnku następnie nałóż kilka szparagów przez środek i zwiń boki ciasta tak, aby się plaster zamknął.
- Każde ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp prażonym sezamem.
- Piecz 15-18 minut, na złoty kolor.
Zobacz także:
- Czas na piknik. Andrzej Polan poleca pyszne dania, które możesz zaserwować na własnym balkonie
- Piknikowe słodkości - przepisy Bartka Boratyna na drożdżówki, muffinki i smoothie
- Co warto zabrać na piknik? Anna Nowak-Ibisz pokazała przydatne gadżety
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF
podziel się: