W piknikowym koszyku znakomicie sprawdzą się muffinki lub ciasto na bazie fasoli. Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie, dobrym rozwiązaniem mogą okazać się świeże owoce (najlepiej truskawki, jeżyny, maliny, borówki) lub np. suszone daktyle. Wystarczy tylko kilka sztuk, by "zdrowo się zasłodzić".
Słodka przekąska z pewnością umili wypad na łono natury i orzeźwi w trakcie upałów. Jakie łakocie powinny znaleźć się w piknikowym koszyku? Najlepiej takie, które wytrzymają długą podróż oraz kilka godzin poza lodówką. Muszą być w wygodnej do zjedzenia formie oraz nie rozpływać się pod wpływem temperatury.
Drożdżówka bez drożdży, czyli ciasto ucierane z truskawkami pod kruszonką
Składniki:
- 10 jajek
- 500 g cukru
- 600 g mąki pszennej
- 140 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g masła
- ekstrakt waniliowy
- 500 g truskawek
Kruszonka:
- 100 g masła
- 60 g cukru
- 175 g maki pszennej
Sposób przygotowania:
- Jajka ubijamy z cukrem i wanilią na puszystą masę.
- W rondelku rozpuszczamy masło.
- Do ubitej masy jajecznej wsypujemy mąki i proszek do pieczenia, posypujemy pokrojonymi truskawkami i posypujemy zagniecioną z powyższych składników kruszonką.
- Pieczemy w 175 st. C z termoobiegiem na złoty kolor ok. 1 godz.
- Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smoothie truskawkowe z mango - przepis
Składniki:
- 1 kg świeżych truskawek
- 400 g jogurtu naturalnego
- 3 dojrzałe mango
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
- Obieramy i kroimy truskawki oraz mango.
- Przekładamy do blendera kielichowego i miksujemy na gładkie puree.
- Dodajemy jogurt naturalny (opcjonalnie trochę mleka, gdyby było bardzo gęste) oraz dosładzamy miodem.
- Podajemy schłodzone.
Wegańskie smoothie ze szpinakiem, bananem i marakują - przepis
Składniki:
- 6 bananów
- 2 garści świeżych liści szpinaku baby
- 6 świeżych owoców marakui
- 3 łyżki płatków owsianych
- 500 ml mleka roślinnego (migdałowe)
- miód - opcjonalnie do smaku
Sposób przygotowania:
- Obieramy i kroimy banany.
- Do blendera kielichowego przekładamy banały oraz wszystkie pozostałe składniki.
- Marakuje kroimy i wydrążamy z nich środki, które mieszamy z gotowym smoothie.
- Dodajemy miód opcjonalnie do smaku.
- Dekorujemy na wierzchu świeżą marakują
Waniliowe muffinki z malinami - przepis
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- jajko
- 3/4 szklanki mleka lub maślanki
- 1/3 szklanki oleju
- świeże maliny
Sposób przygotowania:
- Do miski przekładamy wszystkie sypkie składniki.
- Dodajemy mleko lub maślankę, olej i jajko. Wszystko mieszamy do połączenia składników.
- Na końcu przekładamy do papilotek w foremce do pieczenia muffinów oraz dodajemy po kilka malin do środka.
- Pieczemy ok. 20-25 min. w 175 st. C na złoty kolor.
- Opcjonalnie możemy udekorować rozpuszczoną biała czekoladą.
Drożdżówki z truskawkami - przepis
Składniki:
- 200 ml mleka
- 50 g drożdży świeżych
- 25 g cukru
- 400 g mąki
- 100 g masła
- 75 g cukru
- 5 żółtek
- świeże truskawki
Sposób przygotowania:
- Do letniego mleka dodajemy drożdże oraz cukier i szczyptę soli. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu.
- Do miski robota kuchennego przekładamy mąkę, cukier, żółtka oraz masło.
- Wyrośnięty zaczyn przekładamy do pozostałych składników i wyrabiamy ok. 20 min., do momentu, aż ciasto nie będzie się przyklejało do ścianek miski i dłoni. Odstawiamy do wyrośnięcia.
- Formujemy drożdżówki, nakładamy pokrojone truskawki i opcjonalnie posypujemy kruszonką.
- Pieczemy na złoty kolor ok. 20 min. w 180 st. C.
Zobacz także:
- Proste bułki i słodkie bułeczki. Poznaj domowe przepisy
- Słodkie drożdżówki dla smakoszy domowych wypieków. Sprawdzone przepisy Bartka Boratyna
- Domowe drożdżówki z karmelizowanymi śliwkami - z tym przepisem nie mogą Ci się nie udać
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi