Piknikowe słodkości - przepisy Bartka Boratyna na drożdżówki, muffinki i smoothie

Image
Truskawki na stole - lato za rogiem
Źródło: Dzień Dobry TVN
Gdy pogoda sprzyja biesiadowaniu na świeżym powietrzu, nie ma nic lepszego niż piknik pod gołym niebem. W kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn pokazał, co słodkiego można przygotować na wyprawę w plener. Jak zrobić drożdżówkę bez drożdży, smoothie truskawkowe z mango, wegańskie smoothie ze szpinakiem, bananem i marakują, waniliowe muffinki z malinami i drożdżówki z truskawkami? Sprawdź przepisy.

W piknikowym koszyku znakomicie sprawdzą się muffinki lub ciasto na bazie fasoli. Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie, dobrym rozwiązaniem mogą okazać się świeże owoce (najlepiej truskawki, jeżyny, maliny, borówki) lub np. suszone daktyle. Wystarczy tylko kilka sztuk, by "zdrowo się zasłodzić".

Słodka przekąska z pewnością umili wypad na łono natury i orzeźwi w trakcie upałów. Jakie łakocie powinny znaleźć się w piknikowym koszyku? Najlepiej takie, które wytrzymają długą podróż oraz kilka godzin poza lodówką. Muszą być w wygodnej do zjedzenia formie oraz nie rozpływać się pod wpływem temperatury.

Drożdżówka bez drożdży, czyli ciasto ucierane z truskawkami pod kruszonką

Drożdżówka bez drożdży, czyli ciasto ucierane z truskawkami pod kruszonką
Drożdżówka bez drożdży, czyli ciasto ucierane z truskawkami pod kruszonką
Drożdżówka bez drożdży, czyli ciasto ucierane z truskawkami pod kruszonką
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 10 jajek
  • 500 g cukru
  • 600 g mąki pszennej
  • 140 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g masła
  • ekstrakt waniliowy
  • 500 g truskawek

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 60 g cukru
  • 175 g maki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubijamy z cukrem i wanilią na puszystą masę.
  2. W rondelku rozpuszczamy masło.
  3. Do ubitej masy jajecznej wsypujemy mąki i proszek do pieczenia, posypujemy pokrojonymi truskawkami i posypujemy zagniecioną z powyższych składników kruszonką.
  4. Pieczemy w 175 st. C z termoobiegiem na złoty kolor ok. 1 godz.
  5. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smoothie truskawkowe z mango - przepis

Składniki:

  • 1 kg świeżych truskawek
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 3 dojrzałe mango
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

  1. Obieramy i kroimy truskawki oraz mango.
  2. Przekładamy do blendera kielichowego i miksujemy na gładkie puree.
  3. Dodajemy jogurt naturalny (opcjonalnie trochę mleka, gdyby było bardzo gęste) oraz dosładzamy miodem.
  4. Podajemy schłodzone.

Wegańskie smoothie ze szpinakiem, bananem i marakują - przepis

Składniki:

  • 6 bananów
  • 2 garści świeżych liści szpinaku baby
  • 6 świeżych owoców marakui
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 500 ml mleka roślinnego (migdałowe)
  • miód - opcjonalnie do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Obieramy i kroimy banany.
  2. Do blendera kielichowego przekładamy banały oraz wszystkie pozostałe składniki.
  3. Marakuje kroimy i wydrążamy z nich środki, które mieszamy z gotowym smoothie.
  4. Dodajemy miód opcjonalnie do smaku.
  5. Dekorujemy na wierzchu świeżą marakują

Waniliowe muffinki z malinami - przepis

Waniliowe muffinki z malinami
Waniliowe muffinki z malinami
Waniliowe muffinki z malinami
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko
  • 3/4 szklanki mleka lub maślanki
  • 1/3 szklanki oleju
  • świeże maliny

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przekładamy wszystkie sypkie składniki.
  2. Dodajemy mleko lub maślankę, olej i jajko. Wszystko mieszamy do połączenia składników.
  3. Na końcu przekładamy do papilotek w foremce do pieczenia muffinów oraz dodajemy po kilka malin do środka.
  4. Pieczemy ok. 20-25 min. w 175 st. C na złoty kolor.
  5. Opcjonalnie możemy udekorować rozpuszczoną biała czekoladą.

Drożdżówki z truskawkami - przepis

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 50 g drożdży świeżych
  • 25 g cukru
  • 400 g mąki
  • 100 g masła
  • 75 g cukru
  • 5 żółtek
  • świeże truskawki

Sposób przygotowania:

  1. Do letniego mleka dodajemy drożdże oraz cukier i szczyptę soli. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu.
  2. Do miski robota kuchennego przekładamy mąkę, cukier, żółtka oraz masło.
  3. Wyrośnięty zaczyn przekładamy do pozostałych składników i wyrabiamy ok. 20 min., do momentu, aż ciasto nie będzie się przyklejało do ścianek miski i dłoni. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  4. Formujemy drożdżówki, nakładamy pokrojone truskawki i opcjonalnie posypujemy kruszonką.
  5. Pieczemy na złoty kolor ok. 20 min. w 180 st. C.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości