Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowe drożdżówki z karmelizowanymi śliwami - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto (10 drożdżówek):
- 2 szklanki mąki pszennej (około 330 g)
- 75 g masła lub olej rzepakowy (ciepłe)
- 40 g drożdży świeżych
- mała szklanka mleka (125 ml)
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka soli
- łyżka tymianek
- 2 jajka
Składniki dodatkowe:
- mąka do podsypania
- 2 łyżki niebieskiego maku
- jajko (do smarowania drożdżówek)
Składniki na śliwki:
- 200 g śliwek
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki masła
- pręcik goździka
- gwiazdka anyżu
- 2 łyżki miodu lub cukru
Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 70 g masła
- szczypta soli
- laska wanilii
Sposób przygotowania domowych drożdżówek z karmelizowanymi śliwkami
- Wanilię przekrawamy na pół (w jej wzdłuż), nasiona ze środka ucieramy z masłem, natomiast resztę laski umieszczamy w słoiku z cukrem (po kilku dniach cukier nabierze pięknego waniliowego aromatu).
- Utarte masło mieszamy z resztą składników i zagniatamy do uzyskania konsystencji kruchej gliny, następnie chowamy do lodówki.
- Ciasto drożdżowe - tu musimy uzbroić się w stalową cierpliwość, której wynikiem będzie pięknie wyrośnięte ciasto, a to już prawie finałowy sukces.
- W garnuszku podgrzewamy mleko do temperatury lekko wyższej niż nasze ciało, czyli około 40 stopni. Jako termometr świetnie posłuży nam palec (niekoniecznie od nogi).
- Z odmierzonej puli mąki zabieramy 5 łyżek i dodajemy do mleka, następnie pokruszone drożdże oraz cukier.
- Delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Klasycznie przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
- W tym czasie zakręcimy naszą słodką cebulkę. Na rozgrzaną patelnię z masłem (na średnim ogniu), wrzucamy cebulę, pręcik goździka, smażymy do momentu, kiedy będzie naprawdę dobrze karmelizowana i miękka, dorzucamy miód i przyprawy, zostawiamy na patelni.
- Wracamy do ciasta. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, uprzednio roztrzepane jaja, tymianek oraz sól. Ciasto intensywnie wyrabiamy (do momentu, aż przestanie kleić się do rąk, w razie potrzeby podsypać mąką). Kiedy ciasto będzie jednolitą masą dodajemy ciepłe, roztopione masło i chwilę wyrabiamy.
- Ciasto wykładamy na blat, kilka razy zagniatamy podsypując mąką, następnie formujemy długi prostokąt (40/20) o grubości około 2 cm. Nacinając prostokąt wzdłuż wykrawamy trójkąty o podstawie 2 cm.
- Na jednym z brzegów drożdżowych trójkątów nakładamy (jeszcze ciepłe karmelizowane śliwki), następnie zwijamy leżące ślimaki. Przykrywamy ścierką i uzbrajamy się w cierpliwość na blisko 2 godziny.
- Odpalamy piec i ruszamy. Pięknie wyrośnięte ślimaki smarujemy roztrzepanym jajem i posypujemy kruszonką. Pieczemy 20 min.
Zobacz także:
- Słodkie drożdżówki dla smakoszy domowych wypieków. Sprawdzone przepisy Bartka Boratyna
- Bułeczki, drożdżówki i rolada z owocami. Proste i pyszne pomysły na drugie śniadanie
- Drożdżówki z rabarbarem - przepis Bartka Boratyna
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Patryk Galewski
Źródło zdjęcia głównego: SasaJo/Getty Images
podziel się: