Przepisy kulinarne

Domowe drożdżówki z karmelizowanymi śliwkami - z tym przepisem nie mogą Ci się nie udać

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Patryk Galewski
Drożdżówki z owocami przepis

W Dzień Dobry TVN Patryk Galewski przygotował fenomenalne, domowe drożdżówki z karmelizowanymi śliwkami. Szef kuchni pokazał, jak zrobić ten pyszny, jesienny deser, który był również przysmakiem księdza Kaczkowskiego. Sprawdź przepis.

Domowe drożdżówki z karmelizowanymi śliwami - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto (10 drożdżówek):

  • 2 szklanki mąki pszennej (około 330 g)
  • 75 g masła lub olej rzepakowy (ciepłe)
  • 40 g drożdży świeżych
  • mała szklanka mleka (125 ml)
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka soli
  • łyżka tymianek
  • 2 jajka

Składniki dodatkowe:

  • mąka do podsypania
  • 2 łyżki niebieskiego maku
  • jajko (do smarowania drożdżówek)

Składniki na śliwki:

  • 200 g śliwek
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki masła
  • pręcik goździka
  • gwiazdka anyżu
  • 2 łyżki miodu lub cukru

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 70 g masła
  • szczypta soli
  • laska wanilii

Sposób przygotowania domowych drożdżówek z karmelizowanymi śliwkami

  1. 1Wanilię przekrawamy na pół (w jej wzdłuż), nasiona ze środka ucieramy z masłem, natomiast resztę laski umieszczamy w słoiku z cukrem (po kilku dniach cukier nabierze pięknego waniliowego aromatu).
  2. 2Utarte masło mieszamy z resztą składników i zagniatamy do uzyskania konsystencji kruchej gliny, następnie chowamy do lodówki.
  3. 3Ciasto drożdżowe - tu musimy uzbroić się w stalową cierpliwość, której wynikiem będzie pięknie wyrośnięte ciasto, a to już prawie finałowy sukces.
  4. 4W garnuszku podgrzewamy mleko do temperatury lekko wyższej niż nasze ciało, czyli około 40 stopni. Jako termometr świetnie posłuży nam palec (niekoniecznie od nogi).
  5. 5Z odmierzonej puli mąki zabieramy 5 łyżek i dodajemy do mleka, następnie pokruszone drożdże oraz cukier.
  6. 6Delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Klasycznie przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  7. 7W tym czasie zakręcimy naszą słodką cebulkę. Na rozgrzaną patelnię z masłem (na średnim ogniu), wrzucamy cebulę, pręcik goździka, smażymy do momentu, kiedy będzie naprawdę dobrze karmelizowana i miękka, dorzucamy miód i przyprawy, zostawiamy na patelni.
  8. 8Wracamy do ciasta. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, uprzednio roztrzepane jaja, tymianek oraz sól. Ciasto intensywnie wyrabiamy (do momentu, aż przestanie kleić się do rąk, w razie potrzeby podsypać mąką). Kiedy ciasto będzie jednolitą masą dodajemy ciepłe, roztopione masło i chwilę wyrabiamy.
  9. 9Ciasto wykładamy na blat, kilka razy zagniatamy podsypując mąką, następnie formujemy długi prostokąt (40/20) o grubości około 2 cm. Nacinając prostokąt wzdłuż wykrawamy trójkąty o podstawie 2 cm.
  10. 10Na jednym z brzegów drożdżowych trójkątów nakładamy (jeszcze ciepłe karmelizowane śliwki), następnie zwijamy leżące ślimaki. Przykrywamy ścierką i uzbrajamy się w cierpliwość na blisko 2 godziny.
  11. 11Odpalamy piec i ruszamy. Pięknie wyrośnięte ślimaki smarujemy roztrzepanym jajem i posypujemy kruszonką. Pieczemy 20 min.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Patryk Galewski

Źródło zdjęcia głównego: Fot. Getty Images/SasaJo

Pozostałe wiadomości