W kuchni Dzień Dobry TVN bardzo lubimy dzielić się prostymi, ale i oryginalnymi przepisami na pyszne dania i przekąski. Na szczególną uwagę zasługują przede wszystkim te, do przygotowania których trzeba sięgnąć po sezonowe składniki.
W kuchni włoskiej nie brakuje również pysznych, słodkich, sezonowych wypieków. Jak zrobić drożdżówkę ze śliwkami? Sprawdź przepis Cristiny Catese prosto z kuchni Dzień Dobry TVN.
Jednym z najlepszych sposobów wykorzystania sezonowych owoców jest przygotowywanie smakowitych deserów, którymi uraczymy domowników i naszych gości. Ciekawą alternatywą dla tradycyjnych ciast będzie tarta. W sezonie letnim można przygotować ją ze śliwkami, dodatkowo wzbogacając budyniem i kruszonką. Potrawa wywodzi się z kuchni francuskiej, gdzie cieszy się ogromną popularnością, również w wersji wytrawnej.
Jesień tuż tuż i masz ochotę na sezonowe, ultra czekoladowe ciacho? Sprawdź brownie czekoladowe ze śliwkami i konfiturą z przepisu Sebastiana Olmy krok po kroku.
W Dzień Dobry TVN Patryk Galewski przygotował fenomenalne, domowe drożdżówki z karmelizowanymi śliwkami. Szef kuchni pokazał, jak zrobić ten pyszny, jesienny deser, który był również przysmakiem księdza Kaczkowskiego. Sprawdź przepis.
W kuchni Dzień Dobry TVN Patryk Galewski zaprezentował, jak przygotować jesienne, śliwkowe przysmaki księdza Kaczkowskiego. Sprawdź, jak zrobić stek z polędwicy wołowej ze śliwkową kaszą pęczak w wydaniu szefa kuchni.
W Dzień Dobry TVN poznajemy przysmaki księdza Kaczkowskiego w wykonaniu Patryka Galewskiego, szefa kuchni. W związku ze zbliżająca się jesienią przygotował on polędwicę duszoną w czerwonym winie ze śliwkami. Sprawdź jego przepis.
W kuchni Dzień Dobry TVN Patryk Galewski gotuje przysmaki księdza Kaczkowskiego w jesiennej odsłonie. Sprawdź, jak przygotować przystawkę na zimno - śliwki w prosciutto crudo. Idealnie sprawdzą się przed pełnym obiadem.
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN pokazał swoje sposoby na rozgrzewające dania dla zmarzluchów. Jedną z potraw są pieczone śliwki z plackami owsianymi - idealny sposób na wykorzystanie jesiennych owoców sezonowych. Sprawdź przepis
W kuchni Dzień Dobry TVN Martyna Chomacka, finalistka 7. edycji programu MasterChef i - jak sama się określa - hedonistka kulinarna, zaprezentowała swoje pyszne przepisy na zapiekane owoce. Sprawdź, jak zrobić śliwki z cynamonem pod owsianą kruszonką z jej przepisu.
Masz ochotę na pyszny deser z sezonowych owoców? Koniecznie spróbuj tarty z budyniem waniliowym i smażonymi śliwkami według przepisu Sebastiana Olmy. Kucharz zaprezentował, jak przygotować to danie w kuchni Dzień Dobry TVN.
Śliwka występuje na świecie w 6 tysiącach odmian. Mirabelki, węgierki, czy renklody znane są wszystkim, ponieważ te soczyste i słodkie owoce są doskonałym źródłem witamin i mikroelementów. Doceniane są także w kuchni za swoje walory smakowe i aromat - przetwarzane na powidła, dodawane do wypieków, suszone i w czekoladzie. Wciąż jednak budzą kontrowersje osób będących na diecie. Sprawdziliśmy ile kalorii ma śliwka i czy możemy ją jeść podczas odchudzania.
Kruche ciasto przygotowuje się ze schłodzonego masła, żółtek oraz z mąki (krupczatki lub innej pszennej). Z kruchego ciasta można przygotować kruche ciasteczka lub pełnowymiarowe ciasto. Kruche ciasto stanowić może spód do szarlotki lub sernika.
Sezon na jesienne owoce w pełni. Poznaj przepisy na Tarte Tatin z lodami, gruszkę w syropie kawowym, francuskie tosty ze śliwką oraz cobbler z owocami.
Fizioły to kolejna w naszej kuchni polska potrawa regionalna. Tym razem kulinarna wędrówka smaków prowadzi nas na Podhale. Sprawdź prosty przepis na danie na bazie wędzonych śliwek, fasoli i mięsa, które oczywiście można zastąpić oraz stworzyć fizioły w wersji wege i wegan.
Z pestkami lub bez, mocno lub delikatnie słone. Kiszone śliwki to wyjątkowy smak i ogromna ilość witamin. Jesień jest idealnym momentem na przygotowanie domowych weków. Poznaj nasz prosty przepis.
Skorzystaj z sezonu na śliwki i przepisów Sebastiana Olmy. Przygotuj na śniadanie domowe powidła śliwkowe i naleśniki, na obiad pieczoną kaczkę, a na kolację sałatkę z kozim serem.
Czy zwykłe, domowe przetwory mogą wspierać odchudzanie? Tak, jeśli tylko zostaną przygotowane z odpowiednio dobranych składników. Aby czerpać jak najwięcej z domowego jedzenia, warto używać do jego przygotowania produktów dobrej jakości, ograniczać tłuszcz i cukier. Idealnie pasuje tu domowy, rozgrzewający dżem śliwkowy. Sprawdź nasz przepis.
Drożdżówki to świetny pomysł na osłodzenie sobie jesieni. Będą idealne do ciepłego kakao pod kocem w jesienne długie wieczory. Nadadzą się do nich jabłka, śliwki, a nawet dynia! Poznaj nasze proste przepisy.
Śliwki zaczynają pojawiać się już w sierpniu. Zaś specjalne, późne odmiany, zaczynają dojrzewać we wrześniu, a nawet pod koniec tego miesiąca. Do takich odmian zalicza się również węgierki. Odpowiednio przechowywane mogą doczekać aż do grudnia. Jak zrobić powidła ze śliwek? Sprawdź przepis.
Ciasto ucierane ze śliwkami sprawdzi się wyjątkowo dobrze jako jesienny przysmak z wykorzystaniem sezonowych owoców. Właśnie teraz śliwki są najpyszniejsze, a w dodatku są bogate w składniki odżywcze. Wypróbuj prosty przepis krok po kroku.
Późnym latem, a wczesną jesienią zaczynają dojrzewać śliwki. To w tym czasie są one najsmaczniejsze. Warto korzystać z darów natury i przygotowywać z nich domowe przetwory. Owoce te są niskokaloryczne, a co więcej, bardzo dobrze wpływają na układ trawienny. Te właściwości warto wykorzystywać. Sprawdź nasz prosty przepis na domową nalewkę ze śliwek.
Wyjątkowy smak i aromat suski sechlońskiej znany jest w całej Polsce. Mikołaj Rey postanowił odwiedzić Beskid Wyspowy, gdzie specjał jest produkowany. Czego się dowiedział?
Śliwki to jedne z najzdrowszych owoców. Są niskokaloryczne, dostarczają wielu witamin i mikroelementów oraz dobrze wpływają na trawienie. Pyszne dania ze śliwkami w Dzień Dobry TVN przyrządził Jasiek Kuroń. Poznaj przepisy na knedle, dżem, tartę i crumble.