śliwki

    śliwki

    Śliwka występuje na świecie w 6 tysiącach odmian. Mirabelki, węgierki, czy renklody znane są wszystkim, ponieważ te soczyste i słodkie owoce są doskonałym źródłem witamin i mikroelementów. Doceniane są także w kuchni za swoje walory smakowe i aromat - przetwarzane na powidła, dodawane do wypieków, suszone i w czekoladzie. Wciąż jednak budzą kontrowersje osób będących na diecie. Sprawdziliśmy ile kalorii ma śliwka i czy możemy ją jeść podczas odchudzania.

    Kruche ciasto przygotowuje się ze schłodzonego masła, żółtek oraz z mąki (krupczatki lub innej pszennej). Z kruchego ciasta można przygotować kruche ciasteczka lub pełnowymiarowe ciasto. Kruche ciasto stanowić może spód do szarlotki lub sernika.

    Sezon na jesienne owoce w pełni. Poznaj przepisy na Tarte Tatin z lodami, gruszkę w syropie kawowym, francuskie tosty ze śliwką oraz cobbler z owocami.

    Fizioły to kolejna w naszej kuchni polska potrawa regionalna. Tym razem kulinarna wędrówka smaków prowadzi nas na Podhale. Sprawdź prosty przepis na danie na bazie wędzonych śliwek, fasoli i mięsa, które oczywiście można zastąpić oraz stworzyć fizioły w wersji wege i wegan.

    Z pestkami lub bez, mocno lub delikatnie słone. Kiszone śliwki to wyjątkowy smak i ogromna ilość witamin. Jesień jest idealnym momentem na przygotowanie domowych weków. Poznaj nasz prosty przepis.

    Skorzystaj z sezonu na śliwki i przepisów Sebastiana Olmy. Przygotuj na śniadanie domowe powidła śliwkowe i naleśniki, na obiad pieczoną kaczkę, a na kolację sałatkę z kozim serem.

    Czy zwykłe, domowe przetwory mogą wspierać odchudzanie? Tak, jeśli tylko zostaną przygotowane z odpowiednio dobranych składników. Aby czerpać jak najwięcej z domowego jedzenia, warto używać do jego przygotowania produktów dobrej jakości, ograniczać tłuszcz i cukier. Idealnie pasuje tu domowy, rozgrzewający dżem śliwkowy. Sprawdź nasz przepis.

    Drożdżówki to świetny pomysł na osłodzenie sobie jesieni. Będą idealne do ciepłego kakao pod kocem w jesienne długie wieczory. Nadadzą się do nich jabłka, śliwki, a nawet dynia! Poznaj nasze proste przepisy.

    Śliwki zaczynają pojawiać się już w sierpniu. Zaś specjalne, późne odmiany, zaczynają dojrzewać we wrześniu, a nawet pod koniec tego miesiąca. Do takich odmian zalicza się również węgierki. Odpowiednio przechowywane mogą doczekać aż do grudnia.

    Ciasto ucierane ze śliwkami sprawdzi się wyjątkowo dobrze jako jesienny przysmak z wykorzystaniem sezonowych owoców. Właśnie teraz śliwki są najpyszniejsze, a w dodatku są bogate w składniki odżywcze. Wypróbuj prosty przepis krok po kroku.

    Późnym latem, a wczesną jesienią zaczynają dojrzewać śliwki. To w tym czasie są one najsmaczniejsze. Warto korzystać z darów natury i przygotowywać z nich domowe przetwory. Owoce te są niskokaloryczne, a co więcej, bardzo dobrze wpływają na układ trawienny. Te właściwości warto wykorzystywać. Sprawdź nasz prosty przepis na domową nalewkę ze śliwek.

    Wyjątkowy smak i aromat suski sechlońskiej znany jest w całej Polsce. Mikołaj Rey postanowił odwiedzić Beskid Wyspowy, gdzie specjał jest produkowany. Czego się dowiedział?

    Śliwki to jedne z najzdrowszych owoców. Są niskokaloryczne, dostarczają wielu witamin i mikroelementów oraz dobrze wpływają na trawienie. Pyszne dania ze śliwkami w Dzień Dobry TVN przyrządził Jasiek Kuroń. Poznaj przepisy na knedle, dżem, tartę i crumble.

    Olej z pestek śliwki to pięknie pachnący produkt, który cieszy się popularnością nie tylko w kuchni, ale słynie także z wielu właściwości kosmetycznych. Sprawdza się zarówno w formie dodatku do sałatek czy dań, jak i jako preparat odżywiający skórę twarzy i łamliwe włosy.

    Kuchenne wariacje na temat śliwek zaproponowała nam dziś, w Dzień Dobry TVN, Samar Khanafer, blogerka kulinarna i finalistka III edycji MasterChefa. Poznajcie jej przepisy na gulasz jagnięcy ze śliwką, konfiturę ze śliwek, brownie ze śliwką i śliwki zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych!

    Śliwka w nieoczywistych połączeniach to specjalność kucharza Jarosława Śliwki. W kuchnia Dzień Dobry TVN pokazał, jak wykorzystać śliwki do zrobienia: fileta z kurczaka z goframi, kruchego ciasta i sałaty w wędzoną rybą.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy z sezonowych śliwek węgierek. Na naszym stole pojawiły się śliwki, ale w nieoczywistej odsłonie. Co powiecie na węgierki z serem pleśniowym w boczku, śliwkowe powidła z oscypkiem czy tartę do góry nogami?

    Wrzesień to czas na śliwki. Można zrobić z nich ciasto, śliwowicę lub przepyszne przetwory. W Dzień Dobry TVN autorka nowego cyklu "(Ro)zważmy to" Katarzyna Bosacka powiedziała, jakie powidła wybrać, by nie wpaść, jak przysłowiowa śliwka w kompot. Dowiedzieliśmy się również, czym charakteryzuje się dżem, konfitura, marmolada i powidła. Co - oprócz owoców - producenci wkładają do przetworów owocowych? Dlaczego do przetworów owocowych nie trzeba dodawać konserwantów?

    W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy Dominkę Wójciak. Zwyciężczyni III edycji programu MasterChef przygotwała mnóstwo pyszności bazując na sezonowych owocach. Na naszym stole rządziła więc śliwka, ale nie tylko. Co powiecie na naleśniki dyniowe z karmelizowaną śliwką lub na sałatkę dyniową z korzennymi śliwkami w occie? Pychota!

    Oczywiście a la Sylwia Gruchała! Doskonale włada floretem. Jest czterokrotną olimpijką i dwukrotną medalistką olimpijską. Pozowała nago ze swoją nowo narodzoną córeczką. W kuchni Dzień Dobry TVN uczyła się od Piotra Kucharskiego prostych i łatwych przepisów karnawałowych. Zrobicie dziś pizzę a la Sylwia?

    Węgierki, renklody, mirabelki i uleny. Bogate w błonnik. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował dania z dodatkiem śliwek. Skorzystajcie z jego przepisów!

    W Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska i kuchnia pełna słońca w kontrze do tego, co za oknami! Calzone z grzybami, deser z płatkami owsianymi i śliwkami, roladki z papryką i serem oraz rainbow lassi. Smacznego!

    Helenę Lechecką, uczestniczkę programu "MasterChef", gościliśmy wraz z jurorką Anną Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN. Panie przyrządziły pyszności ze śliwek i fig. Przekonajcie się, jak smakuje ciasto czekoladowe ze śliwkami i delikatną bezą, tarta z puszystym kremem waniliowym i świeżymi figami oraz figi i śliwki zapiekane z pleśniowym serem.

    W kuchni Dzień Dobry TVN królują śliwki. W śliwkowym menu Moniki Mrozowskiej i Macieja Szaciłło znalazło się m.in.: smażone tofu z chińskim sosem śliwkowym, śliwkowy czatnej, ciasto śliwkowo–czekoladowe i kotlety z razowego seitanu z sosem śliwkowo-chrzanowym. Smacznego!