Knedle ze śliwkami
Składniki:
- 100 g miękkiego masła,
- opakowanie cukru z wanilią,
- 3-4 listki świeżej szałwii,
- 20 śliwek węgierek,
- 500 g tłustego twarogu,
- 250 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- kwaśna śmietana do podania.
Przygotowanie:
Masło wymieszać z cukrem waniliowym i drobno posiekaną szałwią, a potem odstawić. Śliwki wypestkować, nacinając tak, aby utworzyły się z nich kieszonki. Każdą śliwkę nadziać małą łyżeczką masła.
Ciasto:
Twaróg pokruszyć i wymieszać z mąką. Dodać jajka i szybko zagnieść na jednolite ciasto. Z ciasta uformować wałek i podzielić na 20 porcji. Każdą porcję rozpłaszczyć, a na środek nałożyć śliwkę i obtoczyć ją ciastem dokładnie zlepiając brzegi. Knedle gotować w lekko gotującej się, osolonej wodzie, przez około 5 minut.
Grzanki z wątróbką i winogronami
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej,
- 5-7 łyżek octu balsamicznego,
- 3 łyżki miodu,
- mąka pszenna,
- olej do smażenia,
- 300 g winogron,
- sól i pieprz,
- kilka kromek wiejskiego chleba,
- 100 ml czerwonego wina.
Składniki na salsę:
- pęczek natki pietruszki,
- pęczek koperku,
- ząbek czosnku,
- ostra papryczka,
- skórka i sok z jednej cytryny,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Zioła, czosnek i papryczkę posiekać drobno, dodać otartą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok. Doprawić solą i pieprzem, a następnie dolać tyle oliwy ile potrzeba, aby uzyskać konsystencję pasty. Wino, ocet balsamiczny i miód podgrzać razem w małym garnku, aż całość zacznie lekko gęstnieć. Wątróbkę oczyścić i bardzo dokładnie osuszyć. Następnie panierować w mące. Na dużej patelni rozgrzać olej i usmażyć wątróbkę z obu stron, by była złocista. Doprawić solą i pieprzem. Potem dodać winogrona i przesmażyć jeszcze przez chwilę. Na końcu przyprawić solą i pieprzem, dodać sos winny i dusić całość przez kilka minut. Podawać na kromkach wiejskiego chleba, na wierzch nałożyć salsę.
Owocowy zawrót głowy
Składniki:
- 120 g miękkiego masła,
- 100 g cukru,
- 2 jajka,
- 220 g mąki tortowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżeczka kardamonu,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 2 łyżki mleka,
- 3 nektarynki,
- 3 gruszki,
- 200 g śliwek węgierek,
- brązowy cukier,
- lody waniliowe.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 20 × 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło z cukrem ubić przez kilka minut, aż powstanie kremowa, jasna masa. Dodawać pojedynczo jajka i ciągle ubijać, aż do połączenia się składników. Później dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy oraz mleko. Ponownie dobrze wymieszać do połączenia się składników. Nektarynki i gruszki pokroić na 1 cm kawałki, a śliwki na połówki i wymieszać to wszystko z ciastem. Masę wylać na przygotowaną blaszkę, wyrównać, posypać brązowym cukrem i piec przez około 35-40 minut. Podawać z lodami waniliowymi.
Karmelizowane brzoskwinie
Składniki:
- 4 brzoskwinie,
- 2 łyżki masła,
- kilka gałązek tymianku,
- kilka łyżek brązowego cukru.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Brzoskwinie przekroić na połowę i wydrążyć pestki. Każdą połówkę od strony przecięcia panierować w cukrze, a następnie w dołek po pestce włożyć odrobinę tymianku i masła. Piec w piekarniku przez około 15 minut, aż z cukru powstanie chrupiąca skorupka.
Zobacz także:
- Jesienne dania wspierające pracę mózgu. Co warto jeść o tej porze roku?
- Przekąski na jesienne wieczory z przepisów Grzegorza Zawieruchy
- Dary lasu w kuchni Andrzeja Polana. Pachnące jesienią dania z serem śródziemnomorskim
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: East News/Wojciech Olkuśnik