Słodkie dary jesieni na talerzu. Przepisy Piotra Kucharskiego na owocowe pyszności

Słodkie dary jesieni na talerzu. Przepisy Piotra Kucharskiego na owocowe pyszności
Źródło: Dzień Dobry TVN
Słodkie pożegnanie lata
Słodkie pożegnanie lata
Jogurt w roli głównej
Jogurt w roli głównej
Naleśniki na 100 sposobów
Naleśniki na 100 sposobów
Pomidor w roli głównej
Pomidor w roli głównej
Fasolka szparagowa – warzyw królowa
Fasolka szparagowa – warzyw królowa
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Szybkie obiady dla zbieganych
Szybkie obiady dla zbieganych
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Serowe królestwo
Serowe królestwo
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
Pyszne dary jesieni to nie tylko warzywa czy grzyby, ale też owoce, które możemy dodać do różnorodnych potraw oraz deserów. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski wykorzystał je do przyrządzenia wyjątkowych dań, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Oto jego przepisy na knedle ze śliwkami, grzanki z wątróbką i winogronami, owocowy zawrót głowy oraz karmelizowane brzoskwinie.

Knedle ze śliwkami

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła,
  • opakowanie cukru z wanilią,
  • 3-4 listki świeżej szałwii,
  • 20 śliwek węgierek,
  • 500 g tłustego twarogu,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • kwaśna śmietana do podania.
Knedle
Knedle
Knedle
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik
Knedle ze śliwkami
Knedle ze śliwkami
Knedle ze śliwkami
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

Przygotowanie:

Masło wymieszać z cukrem waniliowym i drobno posiekaną szałwią, a potem odstawić. Śliwki wypestkować, nacinając tak, aby utworzyły się z nich kieszonki. Każdą śliwkę nadziać małą łyżeczką masła.

Ciasto:

Twaróg pokruszyć i wymieszać z mąką. Dodać jajka i szybko zagnieść na jednolite ciasto. Z ciasta uformować wałek i podzielić na 20 porcji. Każdą porcję rozpłaszczyć, a na środek nałożyć śliwkę i obtoczyć ją ciastem dokładnie zlepiając brzegi. Knedle gotować w lekko gotującej się, osolonej wodzie, przez około 5 minut.

Grzanki z wątróbką i winogronami

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • 5-7 łyżek octu balsamicznego,
  • 3 łyżki miodu,
  • mąka pszenna,
  • olej do smażenia,
  • 300 g winogron,
  • sól i pieprz,
  • kilka kromek wiejskiego chleba,
  • 100 ml czerwonego wina.

Składniki na salsę:

  • pęczek natki pietruszki,
  • pęczek koperku,
  • ząbek czosnku,
  • ostra papryczka,
  • skórka i sok z jednej cytryny,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz.
Grzanki z wątróbką
Grzanki z wątróbką
Grzanki z wątróbką
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

Przygotowanie:

Zioła, czosnek i papryczkę posiekać drobno, dodać otartą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok. Doprawić solą i pieprzem, a następnie dolać tyle oliwy ile potrzeba, aby uzyskać konsystencję pasty. Wino, ocet balsamiczny i miód podgrzać razem w małym garnku, aż całość zacznie lekko gęstnieć. Wątróbkę oczyścić i bardzo dokładnie osuszyć. Następnie panierować w mące. Na dużej patelni rozgrzać olej i usmażyć wątróbkę z obu stron, by była złocista. Doprawić solą i pieprzem. Potem dodać winogrona i przesmażyć jeszcze przez chwilę. Na końcu przyprawić solą i pieprzem, dodać sos winny i dusić całość przez kilka minut. Podawać na kromkach wiejskiego chleba, na wierzch nałożyć salsę.

Grzanki z wątróbką i winogronami
Grzanki z wątróbką i winogronami
Grzanki z wątróbką i winogronami

Owocowy zawrót głowy

Składniki:

  • 120 g miękkiego masła,
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 220 g mąki tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżeczka kardamonu,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki mleka,
  • 3 nektarynki,
  • 3 gruszki,
  • 200 g śliwek węgierek,
  • brązowy cukier,
  • lody waniliowe.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 20 × 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło z cukrem ubić przez kilka minut, aż powstanie kremowa, jasna masa. Dodawać pojedynczo jajka i ciągle ubijać, aż do połączenia się składników. Później dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy oraz mleko. Ponownie dobrze wymieszać do połączenia się składników. Nektarynki i gruszki pokroić na 1 cm kawałki, a śliwki na połówki i wymieszać to wszystko z ciastem. Masę wylać na przygotowaną blaszkę, wyrównać, posypać brązowym cukrem i piec przez około 35-40 minut. Podawać z lodami waniliowymi.

Owocowy zawrót głowy
Owocowy zawrót głowy
Owocowy zawrót głowy
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

Karmelizowane brzoskwinie

Składniki:

  • 4 brzoskwinie,
  • 2 łyżki masła,
  • kilka gałązek tymianku,
  • kilka łyżek brązowego cukru.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Brzoskwinie przekroić na połowę i wydrążyć pestki. Każdą połówkę od strony przecięcia panierować w cukrze, a następnie w dołek po pestce włożyć odrobinę tymianku i masła. Piec w piekarniku przez około 15 minut, aż z cukru powstanie chrupiąca skorupka.

Karmelizowane brzoskwinie
Karmelizowane brzoskwinie
Karmelizowane brzoskwinie
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości