Przetwory z gruszek cieszą się u nas dużą popularnością. Nie powinno to dziwić – gruszki to smaczne i zdrowe owoce. Pozwalają na przygotowanie takich przetworów, jak: dżem, konfitura, powidła czy mus.
Jesteś miłośnikiem słodko-słonych smaków? A może masz ochotę wprowadzić odrobinę słodyczy do swoich dań i zestawić ją z wytrawnymi produktami? Jeśli tak, to ten odcinek kulinarnej serii jest dla ciebie!
Na świecie można znaleźć 6 tysięcy różnych odmian śliwek. Wśród nich znajdują się takie jak mirabelki, węgierki czy renklody, które są szeroko znane i cenione ze względu na swoje soczysty, słodki miąższ oraz bogactwo witamin i mikroelementów. Są one także chętnie wykorzystywane w kuchni, gdzie doceniane są za ich smak i aromat, a także za możliwość przetworzenia ich na powidła, dodawania do wypieków, suszenia czy pokrywania czekoladą. Sprawdziliśmy ile kalorii ma śliwka i czy możemy ją jeść podczas odchudzania.
W tym roku zbiory owoców znacznie przyspieszyły. W sklepach i na bazarkach dostępna jest już aronia. Zakończyły się jednak zbiory truskawek, malin czy jagód.