owoce

    owoce

    Antraknoza to choroba, która sieje prawdziwe spustoszenie wśród roślin uprawnych. Jej rozwojowi sprzyja stale utrzymująca się wysoka wilgotność oraz wysoka temperatura powietrza. Zwalczanie antraknozy nie należy do łatwych i często nie udaje się uratować zainfekowanych roślin, szczególnie jeśli objawy pojawienia się grzyba wywołującego chorobę zostaną zauważone zbyt późno. Jak rozpoznać antraknozę? Jakie gatunki roślin atakuje choroba?

    Grejpfrut ma korzystny wpływ na odchudzanie, lecz i zdrowie. Regularne spożywanie owocu oraz soku grejpfrutowego pomaga zrzucić nadprogramowe kilogramy. Jakie są jego właściwości? Na czym polega dieta grejpfrutowa? Kto może ją stosować?

    Wywodzi się z Chin i jest kuzynem pomarańczy, jednak odróżnia go od niej wielkość i smak. Co ciekawe, w odróżnieniu od większości cytrusów, jego skórkę można jeść! Co to jest kumkwat i jak się go wykorzystuje w kuchni?

    Cytryny i na ogół cytrusy kojarzą się z wysokimi temperaturami oraz ciepłymi krajami. Niewiele osób jednak wie, że najlepsze gatunki tych owoców rosną na południu Francji. Czym zachwyca słynące z nich miasto? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedział Mikołaj Rey.

    Opuncja, a właściwie opuncja figowa to owoc kaktusa. Roślina ta w naturze jest wysoka na kilka metrów i wydaje od 100 do 200 owoców rocznie. Popularna jest przede wszystkim w Ameryce Południowej, gdzie jej owoce są często jedzone. W Europie kojarzy się głównie z sokami i napojami. Sprawdź przepis na dżem z opuncji. 

    Śliwa ałycza to drzewko owocowe pochodzące z dalekich krajów Azji. Przeważnie rośnie dziko, jednak z łatwością adaptuje się w ogrodzie. Często wykorzystywana jest do naturalnych i swobodnych żywopłotów. Jest prosta w uprawie i pielęgnacji. Śliwa ałycza ze względu na duże podobieństwo często mylona jest z mirabelką. Jak uprawiać śliwę i jak zrobić z niej żywopłot?

    Brytyjski rząd co roku testuje próbki artykułów spożywczych, by sprawdzić, czy nie ma w nich pozostałości środków ochrony roślin. Jak się okazuje, wiele pestycydów znajduje się w winogronach i pomarańczach, suszonych owocach i ziołach. Jak sytuacja wygląda w Polsce? Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone? O tym opowiedziała nam prof. dr hab. Janina Gajc-Wolska z Katedry Roślin Warzywnych i Leczniczych SGGW.

    Aktinidia to pnącza wydające jadalne owoce (mini kiwi, kiwi berry), które można uprawiać w naszym kraju całkowicie samodzielnie. Z roku na rok staje się ona coraz bardziej popularna, odnajdując swoje miejsce jako ozdoba ścian, pergoli i ogródków. Ze względu na długie pnącza, należy regularnie ją podcinać. Na czym polega uprawa aktinidii i jak wygląda jej cięcie?

    Liczi to owoc, który zachwyca swoim wyglądem. Jednak nie tylko pięknie się prezentuje, ale też wybornie smakuje. Liczi ma wiele właściwości odżywczych, stanowi bogate źródło witaminy C i reguluje ciśnienie krwi. Działa korzystnie na pracę serca, układ immunologiczny oraz układ kostny.