Bieszczady to kraina, która niezmiennie zachwyca swoimi malowniczymi krajobrazami. Jesienią nabiera szczególnie wyjątkowych barw, wydając na świat dzikie owoce tarniny. Czym charakteryzuje się ten wyjątkowy krzew i do czego jest obecnie wykorzystywany?
O zagrożeniach związanych z tą koncepcją opowiedzieli w Dzień Dobry TVN specjalista od diety roślinnej Mariusz Budrowski oraz dietetyk kliniczna Dr Wanda Baltaza.
Przetwory z gruszek są w naszym kraju bardzo lubiane. Nic w tym dziwnego - gruszki to smaczne i pożywne owoce, z których można przyrządzić m.in. dżem, konfiturę, powidła czy mus. Sprawdź proste przepisy na smakołyki, które pozwolą ci zatrzymać smak lata na dłużej i nawet w środku zimy raczyć się gruszkowymi pysznościami.
Gruszka to owoc, który wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Jest doskonałym źródłem witamin A, C, E, K oraz z grupy B. Gruszka wspomaga proces trawienia, obniża ciśnienie tętnicze krwi, przeciwdziała zaparciom, przyspiesza gojenie się ran. Jest mało kalorycznym owocem, który poleca się podczas odchudzania.
Soczysty, niezwykle realistyczny i pełen koloru - "fruit peel nails" to najnowszy trend w stylizacji paznokci, inspirowany fakturą owocowych skórek. W czym tkwi jego fenomen?
Koniec czerwca to czas, w którym pojawia się cała gama świeżych i sezonowych owoców. Nie inaczej jest z poziomkami, które można znaleźć w lasach, ale można je także uprawiać. Kiedy jest na nie sezon?
Dżem czereśniowy to smaczny dodatek do tostów, ciast, lodów, marynat do mięsa. Każdy, kto jeszcze nie wie, jak przygotować dżem z czereśni, powinien zapoznać się z naszymi przepisami. W końcu sezon na te owoce nie będzi trwał wiecznie. Jak zrobić dżem z czereśni? Sprawdź na stronie Dzień Dobry TVN.