Karambola może stanowić dodatek do koktajli, ale i do mięs. Jakie właściwości ma ten egzotyczny owoc?
Na sklepowych półkach coraz częściej możemy się natknąć na egzotyczne owoce. Kuszą nas kolorem i kształtem, dlatego często decydujemy się na ich zakup, nie wiedząc dokładnie, jak smakują i co można z nich przyrządzić. Poznaj przepisy z wykorzystaniem karamboli i jej właściwości.
Kto i dlaczego powinien pić sok z żurawiny? Sposób przygotowania
Żurawinę spożywa się najczęściej w postaci suszonych i kandyzowanych owoców lub soku. Na rynku dostępny jest także dżem, sos czy wyciąg z żurawiny. Ponieważ surowe owoce charakteryzuje kwaśny cierpki smak, najlepiej spożywać je w postaci przetworzonej, która jednak zachowuje wszystkie cenne właściwości owoców. Żurawinę można także mrozić, dodawać do dań na słodko lub słono.
Zdrowy przysmak prosto z bagien. Jak wykorzystać w kuchni owoce żurawiny?
Zbiory żurawiny trwają od października do listopada. Świeże owoce mają szerokie zastosowanie w kuchni, a w dodatku stanowią bogactwo składników odżywczych.
Jak łatwo i szybko obrać owoce? Grzegorz Zawierucha podzielił się swoimi trikami
Owoce i warzywa - zgodnie z zaleceniami specjalistów - powinny stanowić podstawę naszej diety. Niestety obranie niektórych z nich może sprawiać kłopoty.
Jabłka to jedne z najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców. Co można z nich przygotować?
Aleksandra Wronkowska-Mordal i Marek Mordal prowadzą gospodarstwo agroturystyczne. Małżeństwo zajmuje się także uprawą jabłek. Jakie odmiany mają w swoim sadzie i co można z nich przyrządzić? Dowiecie się tego z naszego materiału.
Wyjątkowe właściwości owoców pigwy i pigwowca. "Mają nawet więcej witaminy C niż niektóre jabłka"
Z nadejściem jesieni wiele osób z nieskrywaną przyjemnością zaczyna sięgać po rozgrzewające herbaty i napary. W trakcie przygotowywania aromatycznych napojów warto wykorzystywać zdrowe, a zarazem wyjątkowo smaczne dodatki. W tej roli doskonale sprawdzą się owoce pigwy i pigwowca.
O Mirabel, czyli ciasto mirabelkowe, które zachwyci Twoje podniebienie
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan zaprezentował swoje pomysły na jesienne obiady. A czym umilił obiad? Oczywiści pysznym owocowym ciastem. Sprawdź jego przepis na O mirabel, czyli ciasto mirabelkowe z czekoladową polewą.
Śniadania i słodkości z sezonowymi owocami – jabłkami, gruszkami i śliwkami
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała pyszne śniadania i słodkości z sezonowymi owocami - jabłkami, gruszkami i śliwkami. Sprawdź, jak przygotować muffiny marchewkowo-jabłkowe z musem śliwkowym, śniadaniowe casserole z owocami oraz migdałową owsiankę z gruszkami.
Jakie owoce, warzywa i zioła warto zamrozić na zimę?
Sezon na świeże, polskie owoce i warzywa powoli dobiega końca. Aby zachować smak lata na dłużej, warto nie tylko przygotować domowe przetwory, ale również mrożonki. Co i jak zamrozić na zimę?
Których części warzyw i owoców nie można jeść. Podpowiadamy, które mogą być szkodliwe
Warzywa i owoce są źródłem wielu witamin. Odpowiadają za poprawną pracę całego organizmu. Nie zawsze jednak możemy jeść każdą część jadalnej rośliny - niektóre z nich mogą być szkodliwe, jak np. pędy ziemniaka czy liście pomidora. Dowiedz się, których należy unikać.
Dzień polskiej żywności. Po jakie warzywa i owoce sięgnąć, gdy kończy się lato?
Dzień polskiej żywności nieprzypadkowo wypada 25 sierpnia. To właśnie wtedy, pod koniec sierpnia, stragany i sklepowe półki pełne są świeżych warzyw i owoców pochodzących z polskich pól i sadów. Święto ma zwracać uwagę na bogactwo i różnorodność produktów od rodzimych producentów żywności. Z tej okazji przygotowaliśmy zbiór przepisów na przetwory i niektóre potrawy z ich wykorzystaniem.
Kuskus z gruszkami, pistacjami i ziołami – przepis Mariety Mareckiej
Sierpień obfituje w smaczne i kolorowe owoce. Warto jeść je w różnych postaciach, również na surowo, ponieważ zawierają dużo witamin i minerałów. Sprawdź przepis na kuskus z gruszkami, pistacjami i ziołami według Mariety Mareckiej.
Ciasto maślankowe z borówkami i białą czekoladą – przepis Mariety Mareckiej
Sierpień to czas na pyszne, polskie owoce. Większość przeznacza się na przetwory, jako zapasy na zimę, ale nie tylko. Sprawdź przepis na ciasto maślankowe z borówkami i białą czekoladą według Mariety Mareckiej.
Piersi kaczki z sosem śliwkowym z ziemniaczkami paprykowymi – przepis Mariety Mareckiej
Sierpień to sezon na aronię, agrest, późne borówki, gruszki, śliwki, brzoskwinie, mirabelki, dziką różę, owoce czarnego bzu, porzeczki i pierwsze jabłka. W kuchni Dzień Dobry TVN znajdziecie mnóstwo przepisów z ich użyciem. Poniżej przepis Mariety Mareckiej na piersi kaczki z sosem śliwkowym z ziemniaczkami paprykowymi.
Jak przedłużyć świeżość malin? Poznaj skuteczny trik z TikToka
Trwa sezon na maliny. Niestety, te smaczne owoce szybko się psują. Dlatego, by przedłużyć ich świeżość, warto zastosować trik z TikToka. Podpowiadamy, jak przechowywać owoce jagodowe.
Jak jeść mangostan? Co to za owoc i jakie ma właściwości?
Mangostan to owoc uprawiany w strefie tropikalnej, rosnący na drzewach o tej samej nazwie. Chińczycy określają go "królową owoców" (królem jest według nich inny owoc – durian).
Owoc durian – właściwości, zapach, zastosowanie w medycynie i w kuchni
Durian jest owocem popularnym w krajach Azji Południowo-Wschodniej. W medycynie tradycyjnej wykorzystuje się go w leczeniu anemii i zwalczaniu dolegliwości żołądkowych.
Czym zastąpić cukier w przetworach? Lista najlepszych zamienników
Nie dość, że nadmierne spożywanie cukru nie jest dobre dla zdrowia, to w obecnej kryzysowej sytuacji na świecie, może go przez jakiś czas brakować. Czym więc zastąpić cukier w przetworach? Które zamienniki są najlepsze?
Pomelo wyróżnia się spośród innych cytrusów szczególnie swoim rozmiarem. Warto jednak zwrócić uwagę nie tylko na jego wielkość, ale również na wartości odżywcze owocu. Jest np. bogaty w witaminę C. Zobacz, jakie inne właściwości posiada.
Jesz nieumyte owoce? To niebezpieczne. Do szpitali trafia coraz więcej pacjentów
Latem sezonowe owoce kuszą swoimi kolorami, smakiem i zapachem. Pamiętajmy jednak, aby nie jeść ich tuż po zerwaniu z krzaka, lecz zabrać do domu i dokładnie umyć. Lekarze apelują: jedzenie brudnych jagód czy borówek może nieodwracalnie zniszczyć wątrobę.
Salak – egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku i wartościach odżywczych
Pochodzi z Indonezji i jest ogromnym źródłem witaminy C – to właśnie dwie charakterystyczne cechy owocu salak. Brzmi egzotycznie? Zobacz, jakie ma właściwości i jak go spożywać.