Mini kiwi to kuzyn standardowego kiwi. Owoc pochodzi z Azji, ale uprawiany jest m.in. w Polsce. Co warto o nim wiedzieć? Co można z niego przygotować? Sprawdził to Mikołaj Rey w miejscowości Leonów.
Jesień i zima to czas, kiedy bardzo często sięgamy po cytrusy. Te egzotyczne owoce stanowią doskonałe źródło cennych dla naszego zdrowia witamin i substancji odżywczych. Na co zwrócić uwagę przy ich zakupie? Jak rozpoznać, że są już dojrzałe? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała edukatorka ekologiczna Jagna Niedzielska.
Jesteś fanką truskawek i nie wyobrażasz sobie bez nich sezonu letniego? Teraz czerwone owoce goszczą nie tylko na talerzach, ale i na paznokciach. "Strawberry nails" to najmodniejsza stylizacja tegorocznych wakacji. To co, skusisz się na małe szaleństwo?
W wieku 56 lat zmarł aktor Jakub Ulewicz. Trwają poszukiwania syna dziennikarza "Gazety Wrocławskiej". W show-biznesie pisaliśmy o wywiadzie z Katarzyną Warnke, która odniosła się do rozstania z Piotrem Stramowskim. Nasza reporterka porozmawiała natomiast o relacji z córkami z Pauliną Przybysz. Naukowcy wyłonili najzdrowszy owoc świata. O czym jeszcze pisaliśmy w serwisie dziendobry.tvn.pl?
W sezonie letnim matka natura rozpieszcza nas smakiem różnorodnych owoców. Truskawki, maliny, porzeczki, wiśnie, jagody, czy egzotyczne melony i ananasy. Wybór jest naprawdę duży. Który z przysmaków jest najzdrowszy? Ta odpowiedź może was zdziwić. Jak się okazuje, najwięcej korzystnych właściwości ma mały, niepozorny owoc, który, choć rośnie w Polsce, wciąż jest mało znany.
Lato obfituje w owoce, które z chęcią spożywamy na potęgę. Co więcej, chcąc być "eko", często konsumujemy nawet te, których świeżość jest wątpliwa. W wielu domach popularne jest stwierdzenie: "odetnij zgniłą część i resztę zjedz". To błąd. - Absolutnie nie można jeść nadgniłych owoców - ostrzegła dietetyk kliniczny, dr Hanna Stolińska.
Ludzie, aby utrzymać organizm w należytej kondycji i zdrowiu, przyjmują różnego rodzaju suplementy oraz substancje pomocnicze. Należą do nich m.in. bioflawonoidy cytrusowe.
Guanabana to inna nazwa coraz bardziej popularnej w naszym kraju gravioli. Owoc ten sławę swoją zawdzięcza doniesieniom o jego działaniu antynowotworowym. Zobacz, jakie właściwości faktycznie ma graviola.
Zastanawiałeś się kiedyś, jak smakowałyby: cytryna bez nadmiernej kwaśności, grejpfrut bez goryczy i papryczka chilli bez ostrego smaku? Teraz możesz przekonać się o tym własnej skórze, a raczej języku.
Na sklepowych półkach coraz częściej możemy się natknąć na egzotyczne owoce. Kuszą nas kolorem i kształtem, dlatego często decydujemy się na ich zakup, nie wiedząc dokładnie, jak smakują i co można z nich przyrządzić. Poznaj przepisy z wykorzystaniem karamboli i jej właściwości.