Kiedy jest sezon na jagody? Gdzie i jak je zbierać?

Jagodniki
Kiedy jest sezon na jagody? Gdzie i jak je zbierać?
Źródło: alexmak72427/Getty Images
Jagodzianki to nieodzowny symbol lata. Pojawiają się w sklepach, piekarniach i u znanych szefów kuchni. Chętnie robimy je też samodzielnie. Do tego jednak potrzebujemy świeżych owoców. Kiedy zaczyna się sezon na czarne jagody? Gdzie można je zbierać? Podpowiadamy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

DD_20220724_Kuchnia_REP
Jagody w roli głównej
Źródło: Dzień Dobry TVN

Sezon na czarne jagody

Jagody w lesie zaczynają pojawiać się na przełomie wiosny i lata, a ich sezon trwa aż do końca lipca. W tym okresie są najsmaczniejsze i najbogatsze w wartości odżywcze. Ważne jest jednak, aby nie spożywać ich bezpośrednio z krzaka.

Pierwsze owoce jagodowe możemy znaleźć już na początku czerwca. Możemy cieszyć się nimi aż do końca lipca, kiedy to są one najbardziej soczyste i pełne witamin, przeciwutleniaczy i soli mineralnych. Co więcej, są one niskokaloryczne - 100 gramów tych owoców zawiera jedynie 51 kalorii. W niektórych obszarach, jagody mogą pojawiać się jeszcze w drugiej połowie sierpnia, np. na wschodzie Polski, gdzie owoce dojrzewają później.

Konieczne jest jednak, aby pamiętać o umyciu jagód przed spożyciem. Konsumpcja owoców bezpośrednio z krzaka może prowadzić do infekcji, takich jak bąblowica.

Kiedy i gdzie zbierać czarne jagody?

Czarne jagody należy zbierać przede wszystkim na terenach, które znajdują się z dala od zanieczyszczeń. Owoce lepiej zbierać w głębi lasu niż na jego skraju, przy drodze. W ten sposób będą miały mniej zanieczyszczeń. Co ważne, jagody można zbierać w lasach, ale nie w rezerwatach, parkach narodowych i innych obszarach chronionych.

Pora zbierania jagód nie ma większego znaczenia - możemy to robić o każdej porze dnia. Latem lepiej jednak wybierać się o świcie, kiedy jest jeszcze chłodno.

Jagodniki z czarną jagodą można znaleźć w lasach liściastych, jak i iglastych. Roślina ta uwielbia bowiem kwaśne gleby. Zdarza się, że krzaczki można znaleźć też na wrzosowiskach. 

Jagoda czy borówka - oto jest pytanie

W kontekście botanicznym, termin "jagody" odnosi się do owoców wielu roślin uprawianych w sadach, w tym borówki wysokiej, jagody kamczackiej, maliny, jeżyny, agrestu, aronii, porzeczki, winorośli i żurawiny. Co warto zauważyć, mimo iż struktura owoców truskawek i poziomek różni się od typowej jagody, są one również klasyfikowane jako owoce jagodowe.

Krzwinki rosnące w lasach, potocznie nazywane czarnymi jagodami, to właściwie borówki czarne. Niewątpliwie jednak, owoce są jagodami z botanicznego punktu widzenia.

W lesie oprócz borówki czarnej, czyli czarnej jagody, znaleźć możemy również borówkę brusznicę. To jeszcze mniejsza krzewinka, której owoce są intensywnie czerwone, a jadane jedynie po obróbce termicznej.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości