Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Sezon na czarne jagody
Jagody w lesie zaczynają pojawiać się na przełomie wiosny i lata, a ich sezon trwa aż do końca lipca. W tym okresie są najsmaczniejsze i najbogatsze w wartości odżywcze. Ważne jest jednak, aby nie spożywać ich bezpośrednio z krzaka.
Pierwsze owoce jagodowe możemy znaleźć już na początku czerwca. Możemy cieszyć się nimi aż do końca lipca, kiedy to są one najbardziej soczyste i pełne witamin, przeciwutleniaczy i soli mineralnych. Co więcej, są one niskokaloryczne - 100 gramów tych owoców zawiera jedynie 51 kalorii. W niektórych obszarach, jagody mogą pojawiać się jeszcze w drugiej połowie sierpnia, np. na wschodzie Polski, gdzie owoce dojrzewają później.
Konieczne jest jednak, aby pamiętać o umyciu jagód przed spożyciem. Konsumpcja owoców bezpośrednio z krzaka może prowadzić do infekcji, takich jak bąblowica.
Kiedy i gdzie zbierać czarne jagody?
Czarne jagody należy zbierać przede wszystkim na terenach, które znajdują się z dala od zanieczyszczeń. Owoce lepiej zbierać w głębi lasu niż na jego skraju, przy drodze. W ten sposób będą miały mniej zanieczyszczeń. Co ważne, jagody można zbierać w lasach, ale nie w rezerwatach, parkach narodowych i innych obszarach chronionych.
Pora zbierania jagód nie ma większego znaczenia - możemy to robić o każdej porze dnia. Latem lepiej jednak wybierać się o świcie, kiedy jest jeszcze chłodno.
Jagodniki z czarną jagodą można znaleźć w lasach liściastych, jak i iglastych. Roślina ta uwielbia bowiem kwaśne gleby. Zdarza się, że krzaczki można znaleźć też na wrzosowiskach.
Jagoda czy borówka - oto jest pytanie
W kontekście botanicznym, termin "jagody" odnosi się do owoców wielu roślin uprawianych w sadach, w tym borówki wysokiej, jagody kamczackiej, maliny, jeżyny, agrestu, aronii, porzeczki, winorośli i żurawiny. Co warto zauważyć, mimo iż struktura owoców truskawek i poziomek różni się od typowej jagody, są one również klasyfikowane jako owoce jagodowe.
Krzwinki rosnące w lasach, potocznie nazywane czarnymi jagodami, to właściwie borówki czarne. Niewątpliwie jednak, owoce są jagodami z botanicznego punktu widzenia.
W lesie oprócz borówki czarnej, czyli czarnej jagody, znaleźć możemy również borówkę brusznicę. To jeszcze mniejsza krzewinka, której owoce są intensywnie czerwone, a jadane jedynie po obróbce termicznej.
Zobacz także:
- Dlaczego czarne jagody są dobre na biegunkę? Jak stosować?
- Soki, dżemy, konfitury, czyli przepisy na najlepsze przetwory z jagód
- Zbierasz jagody? Możesz dostać za to mandat. Mowa o setkach złotych
Autor: Teofila Siewko
Źródło: haps.pl/wikipedia/akademiaroslin.pl
Źródło zdjęcia głównego: alexmak72427/Getty Images